Motorne testere

Ja kupio u lidlu onaj ostrac lanaca, malo ga prepravio, i naostrio sam nekih 7-8 starih istrosenih lanaca cisto malo da steknem osecaj. Naostrio sam jedan istrosen pico 3/8 i probao... ali nekkako mi nije to to. Na oko deluje ok naostreno, ali u praksi mi se cini da ruka ipak mnogo bolje naostri sto se tice kako sece u radu.
E sad cudno mi to sto je tocilo tj brusna ploca navodno namenjena za sve lance.
Ima li je neko i sta mislite?
Moram probati da naostrim i klasican 3/8 da vidim sta ce onda biti

Ja ostrim brusilicom od ove godine,i ne vracam se vise na turpijanje,za to malo sto ponekad imam da secem nesto kod mene,ovo je i vise nego dobro.

Није уопште лако и наивно ручно наоштрити потрошен ланац и скинути каљак.Мада то кад се уради како треба тесера пева.

Ja kupio u lidlu onaj ostrac lanaca, malo ga prepravio, i naostrio sam nekih 7-8 starih istrosenih lanaca cisto malo da steknem osecaj. Naostrio sam jedan istrosen pico 3/8 i probao... ali nekkako mi nije to to. Na oko deluje ok naostreno, ali u praksi mi se cini da ruka ipak mnogo bolje naostri sto se tice kako sece u radu.
E sad cudno mi to sto je tocilo tj brusna ploca navodno namenjena za sve lance.
Ima li je neko i sta mislite?
Moram probati da naostrim i klasican 3/8 da vidim sta ce onda biti
Ne moze ista ploca da bude za sve lance

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

To onaj breg ispred noza na lancu ?.Ja to skinem odokativno da bude malo nizi od noza i to je to.Brusilicom ostren lanac je sekao nesto losije od ganc novog ,skoro neprimetno.Ja znam kako treba zub da izgleda naostren,ugao i slicno,a to sto mene mrzi da se jeb.. sa turpijom je druga stvar xd.Naravno brusilicom ostren lanac traje +- duplo krace nego turpijom ostren,ali opet,mene to ne zanima previse kad retko i kad koristim testeru.Definitvno preporuka svima koji slabo koriste testernjacu za ovakvo ostrenje,mnogo brze ,i lakse pogotovo.

Колико сам као лоших ланаца добио и искористио до краја...до душе ја користим тестере имам 2,5 кј своје шуме и спремамо дрва за две куће.Долмар 116,Стил мс180 и Алпина старији тип скоро нова случајно купио од једног викенда ша змија од тестере.

Ne vidim razlog zasto bi masinski osten lanac trsjao krace? Ja masinom pipkam polako zub i tacno skidam koliko je potrrbno. Ne stiskam niti ga pregrevam. Samo na delic sekunde pipnem po malo.
E sad trebalo bi 3,2mm da bude debljina brusne ploce za manje lance i pretpostavljam deblja ploca za .325 i 3/8 lanac.
Rizikovacu i naostricu jedan od ova dva lanca ovim parkside cudom pa kako bude.
Kad kszem da cu rizikovati, znaci da cu duze posle rukom da turpijam da vratim lanac da bude ksko treba da bude naostren, ako mi masinom ne uspe.
A inace masina je super ako ti neko donese lanac koji je uzasno lose naostren ili tup. Ili ne daj Boze prekaljen.

Kompresija odlicna, i sve drugo. Problem je u karburatoru ali ne znam sta tacno. Narucio sam jos jedan set membrana ali ovaj put sa iglicom. Ne znam sta vise da pokusam. Sto se tice mesavine u auspuhu, ona se pojavi kada pokusavam da upalim testeru. Tada su auspuh i filter vazduha mokri kao da sam ih zalio kantom.
Dobio sam Stihl 038AV .Predpostavljam da ima dobru kompresiju pošto pri povlačenju strtera daje lep otpor.Dugo je stajala i prilikom prvog paljenja sam je dao gorivo direktno u cilindar i odmah je upalila ali nakon 2-3 sekunde se ugasila .Posle nisam mogao da je upalim.Promenuo sam mebrane i dihtunge ali nisam dirao iglicu.Upalila je posle tri povlačenja ,radila kratko i ugasila se .Probao sam ponovo da je upalim ali ponaša se isto kako je kolega kojeg sam citirao objasnio .Danas sam izvadio iglicu ali pri montaži slomim podizač iglice pa moram čekati deo .
Šta je bio uzrok ovakvog ponašanja na gore pomenutoj tester ?
Ovako to izgleda.

Jesi proverio vakumski impuls iz kućišta motora koji pokreće pumpicu karburatora.
To što si naveo je klasičan simptom loših membrana ali ti si ih zamenio.
Inače, 38-mica je jedna od najbolje napravljenih stilovki.
Koju varijantu si dobio? Običnu, super ili magnum?

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ovo piše na nju.
stihl 038 av electronic quickstop
Da pitam ,šta se dešava ako iglica ne zatvara dobro?

Direktno na motorki ostrim kao i kad ostrim sa turpijom,kamen ?,koristim reznu plocu ako na to mislis, onu tanku sto i secem cevi i slicno.Jedino sa tom tankom plocom se lepo radi tj pridje kako treba vrhu noza,eventualno ona od bese 2.X mm ,ne moze deblja da pridje lepo ,mozes ostetiti lanac.Treba biti malo vican sa brusilicom,ili naravno probaj na starom lancu prvo,samo pipnes malo vrh noza lanca,nema potrebe vise.Ja sam poceo da ovako radim jer jako brzo naostrim lanac,a cesto se osteti na nesto, jer ja ne secem tipa neka fina drva iz sume ili sta vec ,za lozenje ako mi treba drva ja skoro uvek kupim naseceno i nacepano ,ovo sto ja secem je sve i svasta,ali samo ne nesto normalno xd.Npr pre neku nedelju sam ukrojavao osb ploce za plafon radionice,pa direktno pod krovom sam sekao sta treba sa njom,par puta sam uhvatio ciglu i betonski serklaz sa lancem ::sramota::,bruslica aku,naostren ponovo ocas posla,idemo dalje.Imam ja cirkular rucni,imam ubodnu testeru,imam i elektricnu testeru ali na kabel,motorka je tu bila najbrza opcija jer nije bitno kako izgleda rez.Pa zemlju,secem zile npr okolo nekog panja,malo potkopam ali ne previse,koliko tu zemlje pohvatam lancom ihaj ....

Poslednja izmena:
Pošto sam nestrpliv za deo ,odem do komšije koji popravlja kojekakve benzinske motore .Od jednog izbačenog karburatora koji nije kao moj ,izvadimo klackalicu iglice.Namontiram i uz malo krivljenje te iste klackalice ,kako ne bi štrčala iznad tele karburatora, testera je proradila .Sada ne baca gorivo ,lepo pali ali trebaće još štelovanja ,ulepšavanja ......

Мислио сам да сам најгори, има вас још.
Не сме ништа да се баци, може то још.
Мада собзиром на PRC квалитет није ни чудо што се бакћемо са машинама од 40 година.
Ипак карбуратор треба да поправља стручњак. Поправљамо сам га 50 пута и ништа нисам научио, али увек је прорадио.

Послато са RMX3624 помоћу Тапатока

Nazad
Vrh