Motorne testere

J 159 je kao Husq 359 i to je klasičan motor i karburator.
Nema veze sa strato motorima.

@mirosti znaci imas trenutno 036 kod sebe koliko vidim..
Treba mi mera od filtera, tacnije razmak izmedju rupa za srafljenje, evo slika da bi bilo jasnije..

PSrnGdy.jpg

Ili dole na usisu razmak, treba mi samo ta mera da vidim koliki razmak mora biti da bi srafovi legli kako treba.

@iwanho ja nikad ne vucem cok sem ako je testera bas skroz hladna.. Ako je i mlaka upali posle 2-3 maks regularna povlacenja..
A ti potegnes cok pa ga vratis pretpostavljam da bi ukljucio polugas ?

Testera mi je na selu, ali mislim da je to rastojanje verovatno isto na većini karburatora te snage.
Ako ti je ideja da to staviš na tvoju OM testeru, trebalo bi da je identično rastojanje.
Čak i da se razlikuje za milimetar-dva, to možeš slobodno malo prepraviti, jer filter dihtuje donjom površinom tik na gornju površinu karburatora. Ja inače tu površinu mažem nekom gustom masti tako da onemogućim bilo kakvu nehermetičnost.
Imaš dva tipa tih filtera: Jedan-novi tip je kao sa tvoje slike, a stari tip je sa vrlo finom metalnom mrežicom. ja preferiram stari tip, jer smatram da je bolji protok kroz njega a nisam primetio da prolazi prašina.

@iwanho ja nikad ne vucem cok sem ako je testera bas skroz hladna.. Ako je i mlaka upali posle 2-3 maks regularna povlacenja..
Da, uključi se polugas. Kad upali malo brže radi. Vjerojatno bi i moja upalila nakon 2-3 potezanja. Ovako upali iz prve, a iznimno rijetko iz druge.

J 159 je kao Husq 359 i to je klasičan motor i karburator.
Nema veze sa strato motorima.
Sve točno.
Napisao sam postupak kako palim tu pilu s klasičnim motorom. Cilj mi je bio potaknuti nekog vlasnika pile sa strato motorom, koji nema problema s paljenjem, da i on napiše detaljan opis kako pali pilu u sve tri situacije.

@mirosti znaci imas trenutno 036 kod sebe koliko vidim..
Treba mi mera od filtera, tacnije razmak izmedju rupa za srafljenje, evo slika da bi bilo jasnije..

PSrnGdy.jpg

Ili dole na usisu razmak, treba mi samo ta mera da vidim koliki razmak mora biti da bi srafovi legli kako treba.

Ako trazis filter od cega bi pasovao sto mirosti rece, na h61 je slican ovom tvom sa slike pa ako je potrebno reci, ja cu ti slikati da vidis kako izgleda i izmeriti to rastojanje...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

После исечених 6 колица добро сувих дрва. Као што се види уље не цури кад моторна тестера не ради. Као што неки имају проблема, небитна марка. Филтер није прљав изнутра али има мало налепљене прашине вероватно од поврата бензина. Ланац за хускварну нов, још није оштрен од фебруара кад је намонтиран. Исекао можда 20-так колица.
c050fc83064b0327fa96acbf7ca2a7e0.jpg
f46a4e1a55c70550da9734d6a80b15e3.jpg
110bcb523fbb0644f337fc53b827f00f.jpg
fd9936ce3604b15004b18caa60b5465f.jpg
e03b8897e56f3a4b9a941ca6702c2cea.jpg

Bese do one crte za ugao je sigurno da se ostri lanac,posle toga ne samo da nema neke svrhe jer nece da sece nego postoji sansa i da se otkine?

Da, 4mm je donja granica, mogućnost pucanja zuba je jako velika...mada retko se dešava da svi zubi budu podjednako potrošeni, pa tako oni najmanji pucaju i lanac se baca.

Da,to za istu duzinu svih zuba zvuci lepo na papiru ili bar za pogodnije uslove...posle odredjenog vremena\po potrebi ih isti broj puta turpijom proci u cilju da budu iste duzine ali sta kad se nesto zakaci? sta ako jedan zub sa 3 prelaza ostar a drugi nije...da se ostavi polu-ostar ili naostri kako treba.

Ma ostrim svako malo turpijom na brzinu. Tako da uvek sece dobro… kad ode oslo je, nije to neka para ako gledamo koliko pomaze soram rucne testere…

Najveci neprijatelj testere je tup lanac... tada posto ne trosi snagu na secenje (i ne padne joj broj obrtaja na neki optimalni) ako se duze tera tako, dodje do slabijeg podmazivanja i onda dobijes one ogrebotine po klipu i cilindru, karike se zalepe, i vrlo brzo se sjebe...
Tako da, nije bitno da je nov lanac, i da su svi zubi isti (jeste bitno, ali nije toliko kriticno), mnogo je bitnije da su iole zubi ostri i da lanac napreze motor i da ga takoreci "davi" i da mu ne da da se okrece mnogo brzo..
Nije moje licno iskustvo, tako sma cuo i citao od mnogih koji popravljaju testere, pa da prenesem ako neko vec nije reko..
Iako deluje kontra (ocekivao bi svako da kad se motor optereti, kao kod traktora na primer, da ce manje da traje zbog opterecenja), ali to vazi kod vecih i cetvorotaktnih masina, dvotaktne masine ubija rad na velikim brojevima obrtaja, bez napora...

Meni su najjaci indijanci kad kazu ne umem ja da ostrim lanac pa reze tupim dok ne odnese nekome testeru da mu naostri lanac.
Pa Bog te mazo osstri kako god bice bolje, mislim da je lenjost kod nasih ljudi najveci problem.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

ih, meni se jednom desilo da u onu motornu kosacicu sipam mesavinu (benzin i ulje), a bilo mi posle malo cudno sto ima merac ulja na sebi :D np dobro, izbacio tu mesavinu, sipao cist benzin, mucila se par minuta dok nije proterala to sve kroz karburator... ko nema u glavi, ima u nogama..

Nazad
Vrh