Motorne testere

Bilo kako bilo, 372/365 bi bila optimalnija testera od te iberkomplikovane i nedovršene 572 za prosečnog korisnika.
Što bi rekli traktoristi, serija 3 je još uvek čista mehanika i to je zaista za iskusne korisnike(a i za neiskusne) ogromno rasterećenje što se tiče održavanja. Dalje, te testere su sa višedecenijski proverenom mehanikom, da mogućnost otkaza ili lošeg rada praktično ne postoji.

Sa druge strane, H572/576 su generacijski i tehnološki kao Stihl ms442/462 sa nekim više spoljnim razlikama.
Činjenica je da sigurno nisu osmišljene da rade 20+ godina i da imaju jednostavno održavanje. Sama procedura dijagnostike karburatora i paljenja skoro da obavezuje posetu servisu, jer je zaista mali broj korisnika koji će znati odraditi njen 'firmware update', a koji je sada preporučen kao za kamere, fotoaparate i druge savremene elektronske uređaje za koje dizajn određuju marketinški stručnjaci.
Dalje,iz ličnog iskustva znam da radi principa rada tog strato motora koji ispira sagorele gasove čistim vazduhom, sama trajnost termo grupe(klip/cilindar), nemože biti dugotrajna i to se u praksi zaista dokazalo.
Mašine zaista jesu fensi, sa dobrom amortizacijom, gomilom tehnoloških (nepotrebnih) sitnica, ali korisnici to vole, marketing to zna, i zato im i nudi takav proizvod. Ko se upeca, upeca se, i tako to ide, kao i sa svim ostalim (automobilima, kućnim uređajima, računarima itd..). Pare moraju da se troše i kruže..
Zasto je nedovrsena?

Vidi, nebih da ulazim u polemiku o tome, jer ako je vama dobra za pare koje ste potrošili za nju, meni je to u redu i nebih ulazio u to jer svako ima svoj ukus i svaka roba ima svog kupca.
Ne sumnjam da ta mašina nova radi dobro, jer na kraju krajeva se nebi mogla ni prodati da ne radi kako je predviđeno, ali ja lično je nikada nebi kupio ni za istu cenu pored mašine sa klasičnim motorom.
Ponavljam, ne želim ulaziti u raspravu za i protiv, jednostavno mojoj odluci doprinose očigledne činjenice.
Ne želim da brišem greške na motornoj testeri preko dijagnostike i laptopa, ne želim plaćati karburator 250€, ili termo grupu 450€.
Želim da mogu bilo koji kvar na testeri popraviti lično za najviše 2-3 sata bez kontaktiranja bilo koga i to čak i u šumi na panju..:osmeh:

Poslednja izmena:
Vidi, nebih da ulazim u polemiku o tome, jer ako je vama dobra za pare koje ste potrošili za nju, meni je to u redu i nebih ulazio u to jer svako ima svoj ukus i svaka roba ima svog kupca.
Ne sumnjam da ta mašina nova radi dobro, jer na kraju krajeva se nebi mogla ni prodati da ne radi kako je predviđeno, ali ja lično je nikada nebi kupio ni za istu cenu pored mašine sa klasičnim motorom.
Ponavljam, ne želim ulaziti u raspravu za i protiv, jednostavno mojoj odluci doprinose očigledne činjenice.
Ne želim da brišem greške na motornoj testeri preko dijagnostike i laptopa, ne želim plaćati karburator 250€, ili termo grupu 450€.
Želim da mogu bilo koji kvar na testeri popraviti lično za najviše 2-3 sata bez kontaktiranja bilo koga i to čak i u šumi na panju..:osmeh:
Sve je to tacno ali ja sam pitao jer sam mislio da mozda im neku fabricku gresku ili tako nesto. A sto se tice popravke pa 572 xp je nebeska masina i ona se nikad ne kvari. .. haha.. malo sale s moje strane jer ionako se vodi smesna rasprava vec neko vreme.

U pravu si i slazem se sa tobom u vezi popravka i slicno ali i stare stihl i novije sa klasicnim motorom pa nisu isti kvalitet vise.Drugo je ako covek korisi za kucne potrebe ili se bavi sumom,on je vrlo brzo otplati i nije mu bas bitno da li ce 20+ da traje nego sto je laka\izbalansirana\super fensi:)-svi se grabe za nju,opet ce on sutra istu da kupi pa neka traje duplo manje.Sta ako jos svaki radnik hoce malo da `cacne` karburator jer to ne radi kako treba? pa zeznu ovu klasicnu pre vremena...jedna od prednosti sa elektronikom.

U pravu si i slazem se sa tobom u vezi popravka i slicno ali i stare stihl i novije sa klasicnim motorom pa nisu isti kvalitet vise.Drugo je ako covek korisi za kucne potrebe ili se bavi sumom,on je vrlo brzo otplati i nije mu bas bitno da li ce 20+ da traje nego sto je laka\izbalansirana\super fensi:)-svi se grabe za nju,opet ce on sutra istu da kupi pa neka traje duplo manje.Sta ako jos svaki radnik hoce malo da `cacne` karburator jer to ne radi kako treba? pa zeznu ovu klasicnu pre vremena...jedna od prednosti sa elektronikom.
Rekao mi covek H jedan krug a L pola kruga. Nee reko je obrnuto H pola kruga a L jedan krug. Tako ide odprilike to cackanje...

Upravo o tome se radi sto si naveo.
Profi lik ide u sumu skoro svaki dan i njemu nije bitno da li ce ga testera posluziti 5 ili 7 sezona, ona se lako i brzo otplati u tom poslu a ono najbitnije je odnos snage i mase zbog cega se ljudi lako odlucuju za model 562-572, a jos su zverke za rad.
Jos razlika u ergonomiji i udobnosti...
Kod nas se od pre par meseci pojavio u radnji koja zastupa Husqvarnu, 592 model, i pored takve cene kazu da se kupuje...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Vi ste ovde svi preprodavci , trgovci, mešetari, kalkulantii u interesu vam je da dovedete čoveka u zabludu, a kao nešto doprinosite na forumu. Da ste rekli da Husqvarna 572XP ima problem sa paljenjem, ne bih je kupio.
A i ja našao koga da pitam :veseljak::

Dakle, Husqvarna 572 XP problem sa paljenjem.
Svako ko ukuca referencu u Google search, dovešće ga do ovog foruma.

Čast izuzecima, pravim forumašuma, ne računajući ovih par galamdžija za šankom što piju iz iste flaše.

Poslednja izmena:
Imam 562xp auto ono nesto ... 5,6,7 godina , neznam tacno .
Kompaktna , znaci nikad ni jedan vijak nije popustio , vibracija minimalno , reze dobro , kad slusas u radu , pogotovo sa strane , ko formula . Imas osjecaj da treba manje gasa .
Nije bilo posebno kvarova , lezaj radilice otiso , pa nakon zamjene ubrzo ponovo ,... kasnije nije bilo problema
Sta se desilo neznam.
Ladna pali normalno , al vruca , pogotovo kad se malo ohladi, bogami , pogotovo ko ju nezna u dusu ...treba bas energicno ,.. nije za starije.
Sa dekompresorom i bez skoro isto.
Moja fora je da vrucu kad palim , dignem sauh, namupam 2,3 puta na gumicu , vratim sauh ,i tek onda palim

Vi ste ovde svi preprodavci , trgovci, mešetari, kalkulantii u interesu vam je da dovedete čoveka u zabludu, a kao nešto doprinosite na forumu. Da ste rekli da Husqvarna 572XP ima problem sa paljenjem, ne bih je kupio.
A i ja našao koga da pitam :veseljak::

Dakle, Husqvarna 572 XP problem sa paljenjem.
Svako ko ukuca referencu u Google search, dovešće ga do ovog foruma.

Čast izuzecima, pravim forumašuma, ne računajući ovih par galamdžija za šankom što piju iz iste flaše.
Друже нема Хускварна проблем,ти имаш. Где да укуцамо то као референцу?

Vidiš da ne zna ni on, hvata ga trema , šanse su velike da ,na ovoj olimpijadi, bude počasni nosilac baklje, a kaže da je zbunjen zbog reference ::prica:: .

Referenca

Vidiš da ne zna ni on, hvata ga trema , šanse su velike da ,na ovoj olimpijadi, bude počasni nosilac baklje, a kaže da je zbunjen zbog reference ::prica:: .

Referenca
Бип,опет си омашио :haha: Мораш мало помније да читаш поруке,која је коме упућена. Немој да си насикеран ради моторке,1000е је за тебе ништа. Купиће се друга, ту увек можеш продати у пола цене ако већ није исправна:unsure: И ето опет имаш довољно за неки вилаџер. Не знам само како по УТ функционише,мислим рецензије и како се користе Вилаџер моторке? Кад прегледаш и то,једн 125 видеа подели са нама,да се и ми не зезнемо као ти са том Хускварном. Неки од нас немају 1000е да баце::sramota::
пс. на референцу као референцу сам мислио где да укуцамо и под којим називом то психичко стање код тебе,шта да очекујемо,на ком форуму да прочитамо
1. лик који појма нема о моторкама и учи са УТ шта је моторка,како се пали итд
2.Лик који је бацио 1000е на моторку која му није потребна и о којој нема појма.
3. лик који је платио 1000е моторку а не зна да је упали
Или бонус питање:
4. Да ли неко ко плаћа профи моторку 1000е треба да зна бар да је упали врућу?
Илиии бонус бонуса :
5. Шта би радио лик који је дао 1000е за моторку а не зна да је упали врућу да нема УТ и интернет?

- пробао да сече са угашеном тестером?
- скочио на главу са дрвета јер не би знао да упали и угаси моторку?
- притискао свећицу да је упали?
- Мењао ланац помоћу брусилице?

Poslednja izmena:
Prvobitna zezancija je presla sve granice neukusa, ne znam zasto se odobravaju dalji komentari nerelevantni za temu i takmicenje ko ima sto manje smisla za humor i duhovitost..

Na brzinu sam procitao jer ste se dosta raspisali i stvarno nisam razumeo koji problem imas. Testera kada je zagrejana treba da upali na prvo eventualno drugo povlacenje kanapa kada je prekidac na ON, sve ostalo bi trebalo da nije normalno.

Evo upravo pre 10-setak dana sam pisao sa covekom koji kaze citiram : ''kada je pokrecem 5 i vise minuta nakon gasenja trazi sauh kao kada je hladna( a svakako nije).''
Dalje kaze : ''Definitivno kada je topla pali na prvu odmah posle gasenja,problem nastaje otprilike posle 5 min,jos je topla a trazi pokretanje kao da je hladna,i tako pali lako.''
''Serviser mi je rekao da je to zbog vracanja goriva iz karburatora u rezervoar pod dejstvom toplote iz cilindra. Mislim da je u pravu jer kada god je nisam upalio iz prve nije nikada presisala od vise pokusaja.''

Kod mene se ovo ne desava, da li je njegova testera ispravna 100%, ne znam, ali svakako da ovo ne bi trebalo da bude normalna pojava. Tako mozda i kod tebe se nesto slicno desava i mozda si stvarno dobio uredjaj koji se ne ponasa skroz kako bi trebalo da se ponasa.

Elem, da li slucajno ko ima nesto od navedenih modela 034, 036, MS340, MS360 ?

Ja sam 20 godina posedovao 034S, kupljena nova devedesetih. U odnosu na običnu 034, razlika je veći klip(fi48) kao kod 036. Vrhunska testera srednje snage (4,6ks), jaka, prgava, okretna i za ozbiljnije poslove i za okresivanje. Moja je, dok je bila kod mene, potrošila 5-6 lanaca, mač je bio 40cm duromatic bez zvezde, nije osetio te lance. Imao sam i mač od 50cm kada je trebalo odraditi nešto krupnije ali sam ga retko koristio. Pumpu za ulje ima odličnu, podešava se i dozira prema maču odlično.
Za svih tih 20 godina, nisam imao najmanji problem sa testerom, hladna je uvek palila od dva/tri povlačenja, vruća na prvu. Karburator nisam pipnuo za to vreme uopšte, bio je japanska Zama. Kompresija je ostala ista kao kada je bila nova. Ulje korišteno Stihl mineralni, 2,5% mešavina. Eto kakav je bio kvalitet testera u to vreme.
Od ulaganja, promenio sam svećicu u nekom momentu(nije morala) i ugradio Elastostart, radi lakšeg starta radi jake kompresije.
Mana je po meni jedino nešto slabija amortizacija(tvrđa) u odnosu na današnje testere sa oprugama i eventualno potreba za češćim čišćenjem filtera za vazduh.

Sada imam 036 koju sam kupio polovnu, motorna grupa je potpuno ista kao 034S, malo je hauba drugačija, i možda mekša amortizacija.
MS360 je ista kao 036, jedino je hauba malo drugačija. MS340 nisam nikada držao u rukama, ali pretpostavljam da je sve isto, osim slabijeg motora.
Kvalitet 034/036 je nešto bolji od 360/340, ali su sve te testere odlične i bez ikakvih fabričkih nedostataka, pravi workhorse..

Poslednja izmena:
Evo upravo pre 10-setak dana sam pisao sa covekom koji kaze citiram : ''kada je pokrecem 5 i vise minuta nakon gasenja trazi sauh kao kada je hladna( a svakako nije).''
Dalje kaze : ''Definitivno kada je topla pali na prvu odmah posle gasenja,problem nastaje otprilike posle 5 min,jos je topla a trazi pokretanje kao da je hladna,i tako pali lako.''
''Serviser mi je rekao da je to zbog vracanja goriva iz karburatora u rezervoar pod dejstvom toplote iz cilindra. Mislim da je u pravu jer kada god je nisam upalio iz prve nije nikada presisala od vise pokusaja.''

Kod mene se ovo ne desava, da li je njegova testera ispravna 100%, ne znam, ali svakako da ovo ne bi trebalo da bude normalna pojava. Tako mozda i kod tebe se nesto slicno desava i mozda si stvarno dobio uredjaj koji se ne ponasa skroz kako bi trebalo da se ponasa.

Elem, da li slucajno ko ima nesto od navedenih modela 034, 036, MS340, MS360 ?
Imam Jonsered 2159 (blizanka od Husquarne).

Postupak paljena hladne (prvo paljenje):
- uključim dekompresor,
- potegnem čok (saug),
- nakon 4-5 potezanja pila se oglasi,
- vratim čok i kod drugog povlačenja upali.

Postupak paljenja tople (neposredno, ili do 10 min iza gašenja, ovisno o vanjskoj temperaturi):
- uključim dekompresor-
- upali na prvo povlačenje.

Postupak paljenja kad je pila još topla, ali nedovoljno (oko 15 min nakon gašenja):
- uključim dekompresor,
- potegnem čok i vratim ga natrag,
- upali nakon prvog, a vrlo rijetko tek nakon drugog povlačenja (vjerojatno zavisi o temperaturi pile/okoline).

Ovo je moje iskustvo s navedenom pilom. Ne mora biti tako s drugim modelima, ali svaka bi trebala upaliti kod toliko potezanja, a možda i ranije. Dekompresor uvijek koristim. Pokušao sam jednom toplu upaliti bez dekompresora, onako na zraku u rukama i nikad više. Zaboravio sam napisati da je prije svakog paljenja korisno uključiti kočnicu lanca, a posebno ako se pali kad nije čvrsto na tlu.

Nazad
Vrh