Motorne testere

Evo samo ja da dodjem pa cu ti napisati jedan poduzi post u vezi te testere pa se mozes informisati na mom iskustvu..

Kupio je u Beogradu,ali nema veze de je kupljena,sve su Kineske i ne valjaju.
Nisu sve. Kupio si verovatno onu jeftiniju varijantu koja je nastala zbog nemogucnosti da plasiraju svoje testere po ceni koja im obezbedjuje zaradu. Pravila se u Italiji. Sve od motora do plastike (ona narandzasta varijanta). Posle su poceli kupovati gotove motore nekog japanskog proizvodjaca kojeg mnogi koriste. I sada imas oleomac jaci i jeftiniji nego one prve varijante. Ljudi se zalete i eto kako se gubi ugled firme... Moja 941 posle 17 godina radi perfektno,ne nesto puno ali je odlicna bez ikakvih popravki osim redovnog servisa...

Platio je 28500 dinara,i nije mi krivo zbog cene,već zato što jedna firma koja je imala svoje solidne uređaje,prodaje pod svojim imenom kinesko smeće.Inače takva ista testera može da se nađe pod drugim imenom za upola manje para.

Odmah da upozorim da ce post biti bas dugacak, ali forum tome i sluzi koga zanima cita koga ne, preskoci.. Opisacu sve detalje od kupovine do danas i objasniti malo iz mog istrazivanja oko tih modela i sta je mene pratilo.

Oleo Mac modeli testera koji nose H oznaku ( javno dostupna informacija na internetu ) proizvode se u Kini, dakle nije nikakva tajna i nekakvo sakrivanje, moze se naci i informisati o tome pre kupovine, sto smatram da je i obaveza kupca da se informise pre kupovine o samom proizvodu.
Za sada su to modeli GSH 400/40, GSH 510/51 i GSH 560/56 kao i trimer BCH 400/40. Naime OM je otvorio proizvodnju u Kini za ove modele kako bi bio konkurentan i imao sta da ponudi u tom nizem cenovnom rangu testera.
Ja sam ovo znao pre kupovine jer sam se informisao dobro, ali problem je bio sto sam ja to sve gledao na Ruskim forumima i tamo su ljudi kacili slike i govorili da su oni nalazili u ovim testerama motore od Japanskog Komatsu Zenoah-a, dok su kasnije neki demantovali to i kacili da su kod njih Kineski motori, pa se stvara sumnja iz mog ugla ili da imaju dve verzije za neka bolja trzista i siromasnija pa kako je ko gde sta uspevao da nabavi ili da su od nekog trenutka promenili i poceli da ubacuju Kineske motore pa je neko dobio sa ovim neko sa onim.. uglavnom pamtim da su se i oni svadjali oko toga i na kraju ne znam ni sta je istina a nije ni bitno.

Ja sam kupio testeru 10.06.2022. i platio je tada 26600 din, sada je 31400 na istom mestu.

Od samog pocetka sam video da nesto nije u redu sa testerom samo nisam znao tacno sta. Primetio sam dva problema, prvi je bio to da testera nije primala gas momentalno nego posle 1-2 sekunde kasnjenja ( tada sam mislio tako, dole cu objasniti zapravo sta je ovo ), drugi problem je cim se malo vise zagreje posle 10 minuta rada recimo nije htela da se upali na prvo povlacenje, nekad upali na drugo, nekad na trece, a kada se jos malo vise zagreje onda nije htela da se upali ni posle pet sest sedam povlacenja..

Kontaktiram firmu Forma VS iz Beograda koja je inace generalni distributer za OM brend i ovlasceni serviser gde im pismenim putem objasnjavam na koje probleme nailazim sa novom testerom, gde mi odgovaraju da posaljem testeru kod njih u servis. Saljem testeru i posle tipa 7 dana stize odgovor da je sa testerom sve u redu. Salju mi testeru nazad i problem sa paljenjem kada se malo zagreje je nestao, znaci sada pali u bilo kom rezimu na prvo potezanje kako i treba da pali, medjutim ostao je problem sa tim kako ja i dalje mislim ne primanjem gasa momentalno nego posle 1-2 sekunde.

Prilikom jednog od odlazaka u ovlasceni Stihl-ov servis gde inace kupujem strune, lance, ulja, nozeve, turpije.... pozalim se serviseru sta mi se desava i sve mu ispricam, na sta mi on kaze da ne moze nista na slepo da mi kaze i da moze da bude problem bilo sta.. ali da su svakako duzni da rese problem ako postoji. Sto vise radim sa testerom ona pocinje sve cudnije da se ponasa vremenom, sada vise nece da primi pun gas ( ja i dalje tako mislim ) pa posle te 1-2 sekunde ostaje u tom sporijem rezimu rada, pa nekad primi pun gas, pa nekad ne, nema pravila, nekad posle otpustanja gasa cuje se vauuuu kao da zavija, nekad se ne cuje, znaci kompletna luda kuca, ima nekih vise rezima rada i radi kad kako hoce, uglavnom ne gasi se u toku rada i pali na prvu..

Ponovo u jednom odlasku u Stihl-ovu prodavnicu pozalim se sa novim simptomima i da sam siguran da nesto sa testerom nije OK, ali da ne znam sta, covek kaze ne mogu ja to da ti resavam ako je u garanciji vidi sa ovlascenim servisom gde je ponovo kazem da oni tvrde da je sve u redu sa testerom i kuliraju dalji razgovor. Dalje predlazem da ja o mom trosku pokusam da utvrdim kvar, na sta on kaze da mu iz price najvise lici da je problem sa karburacijom ali da nije siguran. Gde ja kontaktiram firmu D.O.O Oleo Mac iz Cacka ( nisu ovi isti Forma VS iz BG ), na sta mi oni kazu da vrse servis OM uredjaja u garantnom roku ali samo kupljenih kod njih licno ( ja sam kupio preko interneta u nekoj prodavnici ), nakon cega se ja odlucujem da kupim karburator za GSH 56 testeru na sugestiju Stihl servisera da bi to mozda mogao biti problem.

Narucujem karburator koji su mi rekli da kosta 1380 din i kada mi je stigao odmah sam video da nije isti, na tom koji sam narucio pise cini mi se Jimba, a na fabrickom pise Walbro, odmah ih kontaktiram i kazem da nisam dobio karburator kakav sam trazio za GSH 56, na sta mi oni kazu da ima i taj originalni fabricki ali da kosta 4000 din ( nisu mi pomenuli prilikom prvog upita nego su mi samo ovaj rekli da ima ), ali kazu da su prodali dosta ovih od 1380 i da ih godinama prodaju i da nema zalbi i primedbi.

Odlazim kod Stihl servisera gde mi on vrsi zamenu fabrickog karburatora i stavlja ovaj naruceni zamenski, gde konstatuje da je testera Kineske proizvodnje samo sa neuporedivo kvalitetnijom plastikom od ovih jeftinijih Kineskih testera.. Nakon montaze tog karburatora testera radi najnormalnije, dakle ujednaceno od prve sekunde paljenja do kraja rezervoara, testiram je vise puta i nemam nikakvu primedbu na rad s tim da mi se cini da sece sporije i trosi vise od originalnog karburatora. Posle odredjenog vremena odlazim ponovo kod njega da vrati fabricki karburator, i kazem mu da mi se cini da je potrosnja veca i da sece sporije, ali da nemam problema kao sa fabrickim. Vraca fabricki karburator, opet isti problemi.. U tom trenutku sam 99% siguran da je problem do samog fabrickog karburatora.

Odlazim do OM prodavnice i servisa koji su na 20km od mene gde sve pricam serviseru od pocetka sta se izdesavalo i da sam slao u ovlaseni servis i da sam nosio posle toga u Stihlov i da sam kupio drugi zamenski karburator iz Cacka itd itd i da smo pronasli problem da ovaj karburator fabricki ne valja gde trazim da on to ustanovi i da mi daju novi originalni zamenski Walbro karburator, gde on kontaktira Formu VS i sve to prepricava i kaze sta ja trazim, na sta oni odbijaju to i kazu da se testera opet posalje njima. Nemam kuda, on kaze poslacu im licno ja kada si je vec doneo, reko u redu i ostavljam broj telefona da me kontaktiraju sta se desava sa uredjajem. Da dodam da sam uz testeru poslao i taj zamenski karburator koji sam kupio da mogu da promene i ustanove problematiku..

U medjuvremenu dok mi je testera bila na reklamaciji ja sam kupio i OM GS 650 testeru, a bio sam uveren 101% da je to to da ce mi uvaziti reklamaciju i dati novi karburator.

Medjutim posle 10 i kusur dana zove mene ovaj OM serviser na 20 km od mene i kaze vratili su testeru kod mene i rekli su da testera radi, ja ne znam kako drugacije da ti pomognem i to je to. Na sta sam ja poludeo jer su trebali da me zovu i da kazu sta se desava i da vrate testeru meni licno a ne da idem ponovo 20 km od mene da je preuzmem a ni u krajnjem snu nisam mogao da dosanjam da su odbili reklamaciju i rekli da testera radi ( ne kazem da ne radi nego ne radi kako treba ), jer sam sa ovim serviserom iz Stihla 99% utvrdio da je problem karburator.

I nista odem ja ponovo 20 km da podignem testeru, pitam tog coveka jesi ti prodao koliko ovih testera kome i sta se desava, kaze prodao sam ih bas dosta to radi fantasticno mnogo vise opravdava cenu nego sto kosta, znam neke ljude kojima sam prodao isekli su boga i oca i ne znam sta nisu isekli sa njom i nista radi normalno, reko jesi imao kakvih reklamacija na njih, jesam ali to je sve nesto sitno uljna pumpa, filteri goriva i slicno nista ozbiljnije.., dodjem kuci vidim slobodno mogu reci bilmezi ostavili neki papir kao oni to testirali na ovo na ono sve u redu, ja za testeru prilicno sam siguran da je nisu ni pipnuli, upalim ista katastrofa kao od pre 5 rezima rada menja, vuciiii, ubrzava pa usporava, pa ovako pa onako.. Vidim ja da od njih nema nista, u tom trenutku kupujem tahometar i krecem u istragu..

E sada celo vreme ono sto sam pisao i mislio u pocetku da na prima pun gas nego to uradi posle 1-2 sekunde a nekad ostane u tom sporijem rezimu rada i ne primi pun gas zapravo jeste nepravilan rad testere ! Testera u tom trenutku kada primi pun gas sto sam ja mislio da radi nabije negde oko 14000 obrtaja ( 12500 fabricki maksimum propisan ), tako da kada god sam ja mislio da prima pun gas ona je radila na oko 13500 - 14000 obrtaja a kada sam mislio da ne prima pun gas i radi sporije ona je otprilike radila kako treba, ja to nisam mogao da znam bez tahometra u startu.. I to je se menjalo cas radi ovako, cas onako, cas vice vaaauuu posle otpustanja gasa..

Krenem ja tu da se igram i da stelujem malo karburator, ali kako god da ga ja nastelujem ona pokarambosi to i radi jednostavno kako ona hoce, gde sam dosao do zakljucka da karburator vuce negde fals vazduh.. Opet se pozalim Stihl-ovom serviseru i ispricam mu sve da je ponovo isla u ovlasceni servis i da nisu dali ovom drugom serviseru da je pogleda nego traze da se salje kod njih i sta se desava sa tahometrom snimim mu i pokazem snimak... Covek kaze onda je definitivno problem do karburatora, i ne znam sta im je to problem da zamene to je za njih nista i da nije nista nenormalno desava se i kod Stihl-a ali to Stihl resava u korist potrosaca..

Gde se ponovo vrati taj zamenski karburator od 1380 din i gde ponovo testera radi normalno i zapravo to sto se meni cinilo da radi sporije i vise trosi od fabrickog ispostavi se da radi normalno a da je fabricki ubrzavao na tih do 14000 obrtaja i brze sekao uz naravno manju potrosnju jer je ocito vukao vise vazduha u odnosu na gorivo sto je i rezultiralo manjom potrosnjom.. Dakle sve sto mi se cinilo da je onako, nije tako dok nisam video da zapravo ta testera je znala da nabija mnogo veliki broj obrtaja sa tim fals karburatorom.

Onda sam zamolio ovog iz Stihl-a da testira taj fabricki Walbro karburator na sta je on jedino rekao da moze da ga testira kako drzi pritisak to jest da li vuce negde fals vazduh, sto je covek uradio i snimio video snimak koji mi je pokazao, gde se ispostavilo da karburator odlicno drzi pritisak i da ne vuce nigde nista.. Kada sam ga pitao kako je onda moguce da tako cudno radi i da se nenormalno ponasa, rekao je nista nenormalno desava se, nesto u samom telu nije u redu neki izlivak ili sta god, i kod Stihl-a se to desi ali to se resava..

Na kraju sam digao ruke od ovih bilmeza koji su mi samo dodatne troskove napravili i podigli pritisak, na testeri je ostao taj zamenski karburator od 1380 din, takodje je kasnije od strane mene najlonski filter zamenjen papirnim ( https://poljoinfo.com/threads/motorne-testere.973/post-1774748 ), jer to je jako lose resenje i dosta fine prasine prolazi.. skracen mac sa 45 cm na 38 cm.
Testera je u tom nepravilnom rezimu rada istrugala 27 metara trupcica i srecan sam sto nije zaribala ili eksplodirala kako je sve radila i sta je radila, dok je sa zamenskim istrugala 13 metara.
Pored svega sto se desilo smatram da je testera odlicna za sopstvene potrebe i mnogo vise od toga, lepo radi, ima snage, ne pregreva se, dobar odnos tezine i snage.. ima i mana svakako, mana ce se naci i 3x skupljoj testeri, dosta je zastupljena u Rusiji i Turskoj i uglavnom su 99% pohvale sto sam ja nasao, retko gde sam video da se neko zali, sad sto je meni zapao falican karburator i ovi bilmezi a tebi Gorane pumpa sta da se radi desava se, da je krsten servis to bi resili za 15 minuta..

Tako da ovom prilikom jedan veliki minus i ogromna NE preporuka za ovlascenog servisera i distributera OM uredjaja kod nas, firmu Forma VS iz Beograda koji ocito ne znaju da rade posao kog su se prihvatili ili nece. Ovi ljudi iz Cacka mi deluju mnogo korektnije i pismenije, a i velika zahvalnost Stihl serviseru bez koga ne bi bilo nista jer mi je on najvise pomogao i dao smernice gde sta i kako.

p.s. ''nije mi krivo zbog cene,već zato što jedna firma koja je imala svoje solidne uređaje,prodaje pod svojim imenom kinesko smeće''
Samo da dodam Kinezi nisu smece, Kinezi imaju takvu tehnologiju i proizvode da padnes na **greška, sa mobilnim telefonima su potvrdili dominaciju, sa rucnim lampama takodje ( imaju 10 top brendiranih proizvodjaca koji se kolju medjusobno ko je bolji ), sa televizorima pocinju.. problem je sto se za nase sirotinjske platne standarde uvozi krs roba, istina je da imaju krs krseva i top proizvode samo treba izdvojiti vise love za nesto bolje. A sto se tice OM-ka da pod svojim imenom prodaju smece, i Bosch ima liniju plavu profi i zelenu hobi liniju i onaj Parkside iz Lidla ( mada njihov crni program isto nije nesto specijalno ), i mnogi drugi proizvodjaci imaju odvojen program profi i hobi uredjaja tako da ja tu ne vidim problem, trebao si samo mozda malo bolje da se informises pre kupovine da te modele sklapaju u Kini, ali veruj mi bices i vise nego zadovoljan testerom ako je za tvoje potrebe samo resi tu pumpu.

Hvala na opširnom odgovoru.Posedujem Oleo mac 937 testeru,original Italijansku,već nekoliko godina i sa njom nisam imao ni jedan problem.Kupovinom ove gsh 56 sam očekivao da radi približno kao prethodna ali već prvog dana naišao na problem curenja ulja čak i kad testera miruje.Da se zezam sa njihovim serviserima ne padami napamet,ipak sam ja neki majstor,pa ću rešiti problem sam.Zvao sam danas prodavnicu u kojoj sam kupio uređaj,da mi zamene testeru za uređaj nekog drugog brendiranog proizvođača,naravno uz moju doplatu,ali mi oni odgovorili da mora prvo u servis pa ako oni odobre može zamena.

Jesi li kupio preko interneta ili uzivo ? Ako si preko interneta i ako nije proslo 15 dana imas pravo na povracaj robe.
Verujem da ce tvoj problem biti resen jer je ocigledan kako kazes da curi ulje, mada ovi iz Forme su neka cudna sorta.
Javi obavezno sta si uradio bas me zanima, i opet kazem ako ti i ne odobre i samo se popravi da ne curi verujem da ces biti zadovoljan testerom.

Zadihtovao curenje ulja na Oleo Mac gsh 56.Curelo na crevu koje ide iz rezervoara do pumpe.Verovatno nije dobro nalegalo.Probao je malo u drvertu.Motor snažan,auspuh sa lošim prigušivačem,ako ga uopšte i ima,ali se snaga baš oseća.Nadam se da će me služiti neko vreme bez kvarova.

Dernja se sto jeste istina, ali svakako koristim antifone tako da dernjala se ne dernjala isto mi dodje..
Ja gledam po brendiranim testerama, i smatram da ta testera kao i ostale ove Kineske ispod 4 ks ne bi trebalo da nose mac duzi od 40 cm, da kazem da od 4 ks ide mac od 45 cm +...
Ja sam svoj skratio na 38 cm, ali i sa 45 cm je radila lepo, samo eto posto sece manje precnike i za krcenje je dobra jer nije mnogo teska onda sam i mac skratio jer nemam potrebu za tolikim.
Verujem da ce da te sluzi odlicno ako si je uzeo za sebe i ljude oko sebe..

Društvo, motorna testera Husqvarna 572XP je na putu.

Ovih dana sam istraživao, izučavao, pa je odluka pala na 572XP. Lomio sam se između 592XP i 572XP, zbog trenutne cene na husqvarna.rs sajtu. U pitanju je popust. Vi, koji se bavite testerama, pratite situaciju..zanima me da li Husqvarna svake sezone,u ovo vreme, ima ovaj isti popust? Pitam iz razloga ,jer kada sam pogledao cene Stihl testera na srpskom sajtu, shvatio sam da su Stihl testere em skuplje, em ih ne možeš pronaći na 3th party sajtovima poput kp-a, halo oglasi i sl. , za razliku od Husqvarna testera kojih ima popriličan broj, novih/polovnih..i zbog toga su jako primamljive za preprodavce iz sive zone.
Za moje potrebe je 572XP i više nego dovoljna, ali čisto naglas razmišljam iz razloga jer mi nekako Husqvarna deluje pristupačnije, da ne kažem jeftinije, primamljivije za preprodavce i nakupce.
Stihl to, očigledno, ne dozvoljava sebi.

E sad, sve ovo pitam iz razloga jer je trenutna cena, sa popustom, za 572XP / 102.900rsd, u radnjama koje Husqvarna navodi na svom sajtu kao oficijelne prodavce.
Ono što me kopka je to, odakle to da Husqvarna ima takve ocilacije u ceni..i po 20+ hiljada dinara, u odnosu na regularnu cenu na Husqvarna sajtu., (bez popusta)..a sve to u odnosu na kameno stabilnu cenu Stihl testera ?
Sa Stihl-om , izgleda, nema zezanja ?

Elem, danas odem do Husqvarna prodavnice, kažu da nemaju Husqvanra ulje za lanac. Prodavac kaže da košta 600rsd litra i da nema kome da proda, ne isplati mu se. Odem do Stihl radnje, ista priča, nemaju Stihl ulje za lanac.
Sledeći izbor mi je Mordičino ulje za lanac.
Koje ulje za lanac preporučujete, uz obzir da sam pročitao da se isključivo preporučuje Husqvarna ulje za lanac.
Za mešavinu nije problem, to već koristim, toga imaju na stanju.

Nazad
Vrh