Motorne testere

Ja samo gledam da piše na flaši Lancol i odmah pazarim. Ako piše Dijamant ili Vital, to ne uzimam.
Znači, Lancol je malo bolji od Vitala i Dijamanta ? Video sam da ga prodaju u Stihl radnji. Kupio sam ga, pre mesec dana, ali za Villager testeru.
U Husqvarnu, ako ne pronađem ništa bolje, ide Modriča.

Ma za lanac uzmeš bilo koje ulje. Ja već preko 20 godina koristim kojekakva ulja, najjeftinije koje nađem. Koristio sam od jeftinog trafo ulja pa sve do skupog lancola. Nikad nikakvih problema nije bilo. Ulje obavezno novo, nikako prerađeno koje je puno špena i još koječega.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

@ Koji Pera

Sthil ima prenaduvane cene i kod nas i u inostranstvu, i tamo se ljudi zale na cene.Vidjao sam i husq i sthil po online prodavnicama.

Akcije za husq ima nekoliko puta godisnje, koliko sam ja primetio.

Što se ulja za lanac tiče, pogotovo kod kvalitetnijih testera a i lanaca i vodilica, koristi isključivo Testerol ( ja recimo modričin Testerol 100 ) ili Lancol. Ostala ulja nemaju aditiv da pri velikim brzinama lepe ulje za lanac, već prskaju na sve strane, svuda ga ima samo ga između vodilice i lanca ima najmanje. Kvalitetniji lanci se teže tupe ali teže i oštre, tvrđi su, samim tim više oštećuju vodilicu ako ulje nije kako treba .
U vezi popusta kod Husqvarne , ja sam negde 10.08.2022 kupio novu 450 II , platio 58 600, da bi posle 10-ak dana spustili kao akcijsku cenu na 49 900 ..... :rolleyes:
https://www.husqvarna.com/rs/motorne-testere/450ii/

Mislim da je glavni razlog pad prodaje, ne samo kod nas, svega onog što ne mora sad da se kupi, da su hrana i energenti primarni , a za ostalo ako bude, tako da očekujem oko nove godine dosta povoljne cene brendiranog alata, u vidu "novogodišnjih popusta"

Što se Stihl-a tiče, oni obično daju popuste do 5%, ali izgleda imaju i nekih dodatnih problema, kad se delovi prave na sto strana, evo ti prilog gde naš čovek, koji radi kao drvoseča u Nemačkoj, na početku videa navodi da nije mogao u Nemačkoj da kupi Stihl testeru koju je hteo, jer im ne stižu delovi i ne mogu da je sklope, pa mu prodavac ponudio alternativu o kojoj priča

I da, u nekom od njegovih ranijih videa je naveo da je tamo zabranjeno koristiti ulja za lance koje mi koristimo, čak i gorivo kupuju sastavljeno , već ako se dobro sećam , da se to ulje ya lance proizvodi od Uljane repice, ili tako nešto..... Šta ćeš , zaštita životne sredine, tako da nemoj jednog dana da te iznenadi Vital ili Dijamant, sa dodatkom aditiva, kao primarno rešenje

Misli da je ovo video gde priča koja mešavina i ulje je sad dozvoljeno u Nemačkoj

Poslednja izmena:
Evo šta se dešava kad čovek nezna za svoju snagu...
c59fe955a60143c797d4d41c68493237.jpg

Veliki problem bio ulja je taj što kada se zalepi po mašini i stvrdne, vrlo ga je teško skinuti, ništa ga ne rastvara.
Dosta pumpi je stradalo od tog zgušnjavanja i lepljenja.
Tačno, jednom prlikom sam kevi u prodavnici podmazao šinu mesoreznice zejtinom jer je to bilo jedino što sam imao pri ruci.
Pošto sam naravno zaboravio da odem i podmažem to kako treba to je ostala tako i posle nekih (mislim da je) dve-tri nedelje to je teliko lepilo da mesoreznica nije mogla da se koristi. Doduše nisam imao problema da ga uklonim jer je šina pristupačna.

Manganski čelik je otporan na habanje ali nije najbolji za tu vrstu opterećenja.
Napravi to od Hardox-a ako ti nije preskupo ili ako negde nađeš komad.
Može i od gibnja da ti kovač lepo ispegla i sreže..

Tačno, jednom prlikom sam kevi u prodavnici podmazao šinu mesoreznice zejtinom jer je to bilo jedino što sam imao pri ruci.
Pošto sam naravno zaboravio da odem i podmažem to kako treba to je ostala tako i posle nekih (mislim da je) dve-tri nedelje to je teliko lepilo da mesoreznica nije mogla da se koristi. Doduše nisam imao problema da ga uklonim jer je šina pristupačna.
Ja imao kao klinac svoju kolekciju "oruzja" pa kako sam saznao da se pravo oruzje cisti i podmazuje, odlucih i to da uradim...
Jedino mi bilo dostupno jestivo ulje jbg, posle sve zalepilo i nije htelo da funkcionise, jos tad sam upamtio da to ulje moze biti zlo

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Bio ulja,gotove mesavine i slicne munje...to cak i ako ima makar 1% prednosti na okolinu ima ako svi koriste.Dzaba 1000 elektricnih automobila kad prodje jedan rashodovan autobus sa 50kg gita koji toliko dimi da bi bio odlican za prskanje komaraca...bilo sta drugo ce pre u daleko vecoj meri da naskodi planeti nego sto je testera malo zadimila i par kapi ulja bacila u sumu.

Manganski čelik je otporan na habanje ali nije najbolji za tu vrstu opterećenja.
Napravi to od Hardox-a ako ti nije preskupo ili ako negde nađeš komad.
Može i od gibnja da ti kovač lepo ispegla i sreže..
Jbg... to sam imao kad sam pravio tu skalameriju (mi ga zovemo kajtaš), a da nije običan brodski lim.
Pre par dana bio na otpadu i držao u ruci gibanj od vagona, oću-neću uzeti i nisam uzeo..... Sad bi dobro došlo....
Imam par manjih koje koristim prilikom okretanja trupaca oko i u brenti. I ovaj je bio na cevi za ekstremne situacije....

Poslednja izmena:
Preradjeno, sama rec kaze...
U njemu nema nista sto bi moglo podmazivati i spreciti trenje izmedju dva metalna dela.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

За толико има још живота. Ни једно минерално уље није здраво за животну средину. Овако барем мање загађујем а и трошим мање новца куповину.
Нећете се замазати и испрскати, може се подешавати потрошња уља.

Nazad
Vrh