Što se ulja za lanac tiče, pogotovo kod kvalitetnijih testera a i lanaca i vodilica, koristi isključivo Testerol ( ja recimo modričin Testerol 100 ) ili Lancol. Ostala ulja nemaju aditiv da pri velikim brzinama lepe ulje za lanac, već prskaju na sve strane, svuda ga ima samo ga između vodilice i lanca ima najmanje. Kvalitetniji lanci se teže tupe ali teže i oštre, tvrđi su, samim tim više oštećuju vodilicu ako ulje nije kako treba .
U vezi popusta kod Husqvarne , ja sam negde 10.08.2022 kupio novu 450 II , platio 58 600, da bi posle 10-ak dana spustili kao akcijsku cenu na 49 900 .....
https://www.husqvarna.com/rs/motorne-testere/450ii/
Mislim da je glavni razlog pad prodaje, ne samo kod nas, svega onog što ne mora sad da se kupi, da su hrana i energenti primarni , a za ostalo ako bude, tako da očekujem oko nove godine dosta povoljne cene brendiranog alata, u vidu "novogodišnjih popusta"
Što se Stihl-a tiče, oni obično daju popuste do 5%, ali izgleda imaju i nekih dodatnih problema, kad se delovi prave na sto strana, evo ti prilog gde naš čovek, koji radi kao drvoseča u Nemačkoj, na početku videa navodi da nije mogao u Nemačkoj da kupi Stihl testeru koju je hteo, jer im ne stižu delovi i ne mogu da je sklope, pa mu prodavac ponudio alternativu o kojoj priča
I da, u nekom od njegovih ranijih videa je naveo da je tamo zabranjeno koristiti ulja za lance koje mi koristimo, čak i gorivo kupuju sastavljeno , već ako se dobro sećam , da se to ulje ya lance proizvodi od Uljane repice, ili tako nešto..... Šta ćeš , zaštita životne sredine, tako da nemoj jednog dana da te iznenadi Vital ili Dijamant, sa dodatkom aditiva, kao primarno rešenje
Misli da je ovo video gde priča koja mešavina i ulje je sad dozvoljeno u Nemačkoj