Motorne testere

Zamenio sam, dobio sam 650 bez katalizatora umesto 651 sa katalizatorom koji je greskom poslat...
Ler je bolji dosta nego pre ali mi se cini da nije idealan, kako vama zvuci ?

U principu možeš malo odvrnuti T vijak i dobićeš po želji. Ali pre toga je dobro uposli neka izreže nekoliko metara debljih drva, pa tek onda čačkaj. Verovatno će malo smiriti rad kada 'sedne'.
Očigledno je fabrika ostavila malo jači ler radi sigurnijeg podmazivanja motora.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Pa sta znam, ne pukce kao pre kada se gasi i bolje radi na leru, nije idealno po meni, ali nisam do sada cuo neki OM kako radi, Stihl i Hus se cuju drugacije na leru bas pucaju da tako kazem.. Nista neka za sada ovako pa ce da vidimo.
Otprilike malo jace od 2 rezervoara za 5 metara drva.. To je nekih 1.7 litara goriva..
Do duse na svakom novom uredjaju pise da je potrebno oko 10 rezervoara da se potrosi da bi se motor razradio i dao punu snagu sa najboljim performansama i potrosnjom..

Pa vidi, ona sigurno neće nikada da 'broji' taktove na leru kao (naročito starije) stihl i husq testere. To je toliko muzike za toliko para.
Imao sam poznanika koji se ložio na Demon testere kada su se pojavile i koji je tvrdio da je to isto kao S i H čak i jače(5,5 ks u oglasu). I kupi on tako demona za onih tadašnjih 60-70 evra.. Istrugao jedno 2-3 metra i više nije imala uredan rad nikada, a ulje je morao uvek istakati posle rada, jer je curilo kao da ima negde rupu od 5mm.
Ako iole radi budi srećan, a sa S i H se i ne trudi da upoređuješ..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ova testera nista jeftinija nije od Husqvarne, koliko vidim 365 je testera iste kubikaze i snage kao ova..
Ona je 77k din ( jesenja akcija ) 85k regularna cena, Stihl je nenormalno skup po meni i ne moze da se uporedjuje jer 362 kosta preko 100k..
Regularna cena ove testere je 79k, kod ovlascenog uvoznika najnoviji uvoz , to sto je ja dobih povoljnije za 62k jeste uvoz iz 2021 kako i pise na njoj znaci neka stara cena...

Trimer koji imam njihov 741 garantujem da nista u tom cenovnom rangu od S i H ne moze da mu prismrdi, ali prismrdi, za nekih 30k vise to je vec druga dimenzija i prica..

Demone, Strause, Flinke klinke i druge kikirikije ne treba komentarisati i mesati, OM je top brend i uz Dolmar / Makitu, Echo, Efco i naravno ova dva vodeca brenda cini top klasu uredjaja. Ko je najbolji, Stihl verovatno, ali ni ostali ne zaostaju mnogoo, nego malo i malo vise.

Vreme ce pokazati ali za moje potrebe treba da sluzi dobro, velika mana za sada kako sam i ranije naveo je najlonski filter sto im uopste nije trebalo i ne znam samo odakle im ta ideja.

Sad bas gledam...
Echo od 4,1kw kosta 123k rsd.
Po meni nigde logike nema za taj uredjaj dati toliki novac.
Husqvarna i Stihl su provereni brendovi i od jednog i od drugog se mogu naci po bar dva uredjaja od oko 4kw za slican novac pa cak i manje.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Efco je isto što i OM ista firma EMAK.

Daleko je to od top brenda,a i nije čist Kinez i ako se sklapa u Kini.

Naravno da nije potpuno isto ali jeste pod Emak-om.
To sto kazes da se klapa u Kini pa i Stihl se sklapa u Kini i Brazilu pa sta sad ?
Inace ako se bas zanimas, Emak ima fabrike na sledecim lokacijama : ''Emak has four production plants (in Italy) and seven branches in France, UK, Spain, Poland, Ukraine, China and Brazil. These markets account for over half of the Group's total turnover with more than 5000 dealers served directly.''

Ovi najskuplji modeli se rade u Italiji i nemaju dodira sa Kinom bar tako kazu nasi ljudi koji rade za njih, a cak i da se sklapa u Kini ne vidim tu problem sve se danas sklapa i radi u Kini, Tajvanu, Vijetnamu i slicnim zemljama a zna se i sto, bitan je kvalitet delova i kontrola kvaliteta a ne gde se nesto sklapa..

@deks, Echo je Japanac, zna se kakvi su Japanski motori Kawasaki, Honda, Micubisi i slicno, a i sami Japanski proizvodi i kompanije, nista cudno.

Dobro i te `kinezare` imaju neke prednosti prvenstveno naspram polovnih polu ispravnih brendiranim masinama,imao Husqvarnin trimer koji zezao, kad uzet Villager bc 1900 svanulo mi.To bilo 2016 a i dan danas pali i radi extra,naravno ukoliko se koristi za namenu za koju je on zamisljen.Stihl ne osporavam kvalitet ali je naravno u startu skuplji a i dalje je to stihl-ova masina iz hobi klase.

Evo da podelim malo prve utiske..
Nakon potrosenih 4 rezervoara na cekijama i manjeg opterecivanja motora dok se malo ne razradi, testeru sam bacio u vatru sa solidnim precnicima.
Strugala je i po 50 cm precnike sto slike ispod pokazuju.

FKnMBR3.jpg
4aSLxv9.jpg
38CBYFZ.jpg

yICmjKU.jpg

Evo i jednog video fajla da se vidi kako to uzivo izgleda.. Prva dva balvana su 40 i 43 cm precnika, treci je 45 cm.

Ugrubo oko 4 litra benzina ( 5 rezervoara ) za 10 - 10.5 metara trupcica na 3 reza ( 25 cm za sporet ).

Problemi koje sam primetio su naravno vec vise puta pominjani najlonski filter prasine i primanje gasa nakon skroz potrosenog rezervoara.
Kada se gorivo skroz potrosi iz rezervoara i kada se uspe novo i posle krene raditi, testera upali iz prve bez problema svaki put, ali cim se stisne gas samo krene i ugasi se, sto je sasvim normalno i desava se na svim testerama medjutim to se ponovi jednom do maksimum dva puta na testerama sa kojima sam ja radio do sada, a ovde se ponovi 5 - 7 puta, dakle upali se testera, pun gas, ugasi se, upali se, pun gas, ugasi se.... i tako 5-7 puta dok konacno ne povuce gorivo i onda radi kako treba, znaci treba joj dugo vremena da povuce gorivo kada se isprazni rezervoar..
Probavao sam da je ostavim na leru da radi 10-15 sekundi medjutim nikakvog efekta. Ne toliko veliki problem, ali eto, sreca ima dekompresor pa je olaksano trzanje..

Najlonski filter bilo kog kvaliteta je prosto ocajan, jednostavno propusta finu prasinu i to je to.. Medjutim pored toga ovaj filter se bukvalno istopio.
Sreca da uvek kada zavrsim sa radom otvaram testeru i cistim vodilicu, deklu, filter, izduvavam komplet.. Otvaram danas i imam sta da vidim, znaci jednostavno se istopio, kontaktiram servisere, kaze za svojih 35 godina rada prvi put vidi da se samo od sebe istopi, a eto istopilo se nekom ne znam ni sam kojom logikom, sreca da sam video. Pripisacu da je bio fals filter i stavicu novi pa da vidimo.
Najbolje resenje jeste da se stavi papirni ali nema, pokusaci da nadjem bar od filca to bi bio pravi pogodak, ali mislim da ce tesko ici.

US2DlH2.jpg

Bilo kako bilo testera ide, radi, ima snage, ne gasi se, pali na prvu, reze dobro, jeste malo poteska ali svi modeli iste kubikaze su tu u par stotina grama razlike.. Tako da eto samo da se resi ovaj filter nekako i stavi nesto kvalitetnije i mislim da to moze dugo sluziti.

Dobro i te `kinezare` imaju neke prednosti prvenstveno naspram polovnih polu ispravnih brendiranim masinama,imao Husqvarnin trimer koji zezao, kad uzet Villager bc 1900 svanulo mi.To bilo 2016 a i dan danas pali i radi extra,naravno ukoliko se koristi za namenu za koju je on zamisljen.Stihl ne osporavam kvalitet ali je naravno u startu skuplji a i dalje je to stihl-ova masina iz hobi klase.
Imam Villager i rado bih ga menjao za Husqvarnin bilo kakav.
Ne bih mnogo o kineskim strojevima...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Evo da podelim malo prve utiske..
Nakon potrosenih 4 rezervoara na cekijama i manjeg opterecivanja motora dok se malo ne razradi, testeru sam bacio u vatru sa solidnim precnicima.
Strugala je i po 50 cm precnike sto slike ispod pokazuju.

FKnMBR3.jpg
4aSLxv9.jpg
38CBYFZ.jpg

yICmjKU.jpg

Evo i jednog video fajla da se vidi kako to uzivo izgleda.. Prva dva balvana su 40 i 43 cm precnika, treci je 45 cm.

Ugrubo oko 4 litra benzina ( 5 rezervoara ) za 10 - 10.5 metara trupcica na 3 reza ( 25 cm za sporet ).

Problemi koje sam primetio su naravno vec vise puta pominjani najlonski filter prasine i primanje gasa nakon skroz potrosenog rezervoara.
Kada se gorivo skroz potrosi iz rezervoara i kada se uspe novo i posle krene raditi, testera upali iz prve bez problema svaki put, ali cim se stisne gas samo krene i ugasi se, sto je sasvim normalno i desava se na svim testerama medjutim to se ponovi jednom do maksimum dva puta na testerama sa kojima sam ja radio do sada, a ovde se ponovi 5 - 7 puta, dakle upali se testera, pun gas, ugasi se, upali se, pun gas, ugasi se.... i tako 5-7 puta dok konacno ne povuce gorivo i onda radi kako treba, znaci treba joj dugo vremena da povuce gorivo kada se isprazni rezervoar..
Probavao sam da je ostavim na leru da radi 10-15 sekundi medjutim nikakvog efekta. Ne toliko veliki problem, ali eto, sreca ima dekompresor pa je olaksano trzanje..

Najlonski filter bilo kog kvaliteta je prosto ocajan, jednostavno propusta finu prasinu i to je to.. Medjutim pored toga ovaj filter se bukvalno istopio.
Sreca da uvek kada zavrsim sa radom otvaram testeru i cistim vodilicu, deklu, filter, izduvavam komplet.. Otvaram danas i imam sta da vidim, znaci jednostavno se istopio, kontaktiram servisere, kaze za svojih 35 godina rada prvi put vidi da se samo od sebe istopi, a eto istopilo se nekom ne znam ni sam kojom logikom, sreca da sam video. Pripisacu da je bio fals filter i stavicu novi pa da vidimo.
Najbolje resenje jeste da se stavi papirni ali nema, pokusaci da nadjem bar od filca to bi bio pravi pogodak, ali mislim da ce tesko ici.

US2DlH2.jpg

Bilo kako bilo testera ide, radi, ima snage, ne gasi se, pali na prvu, reze dobro, jeste malo poteska ali svi modeli iste kubikaze su tu u par stotina grama razlike.. Tako da eto samo da se resi ovaj filter nekako i stavi nesto kvalitetnije i mislim da to moze dugo sluziti.
Predosecam da ces i nju vratiti

@zender

Čitam, gledam slike i ne verujem...Od OM imam manju testeru 941, profi trimer 741, manji trimer 280T, trimer za živu ogradu i samohodnu kosačicu Comfortline 48...sve kupljeno novo i sve besprekorno radi do sada (na OM 741 kupljen 2016. godine zamenjene membrane posle zimske pauze pre dve godine), ali nikad (NIKAD) ni jedan problem ni sa jednom mašinom.
Testera kupljena 2017. godine možda i najviše radi...svako malo nešto zatreba, ona zgodna, mala, tako da je preko cele godine u pogonu...

https://freeimage.host/]
[/URL]
tVBtHP.md.jpg
[/URL]
[/URL]
tVVm3Q.md.jpg
[/URL]
[/URL]
tVLq8B.md.jpg
[/URL]

Pa eto, jos su ovi ''majstori'' stelovali testeru pre nego sto je dosla kod mene, nasuli su goriva i stavili mac i lanac i navodno ustelovali..
Ono stvarno deluje kao da se istopilo, niti ono ima sta da probije onako niti moze, sad kada Mirosti napisa ovo za povratni plamen, nadjoh : ''it happens when you start a chainsaw, it gives back. The flash in the cylinder occurs before the piston has reached top dead center and the exhaust goes to the carburetor. It could also be because of the candle.''
U principu desi se da svecica okine u cilindru pre nego sto klip dodje u krajnji gornji polozaj i izduv ode kroz karburator..

Nemam pojma, ali mozda je treba jos malo ustelovati i onako mi od prvog trenutka kako sam rekao ne deluje da je onaj ler idealan. Imam tahometar izmericu bas da vidim sta kaze. Za sad cu navuci svilenu carapu da vidim sta se desava da ne stavim novi filter a da ga progori.

@iwanho zato sto se na taj nacin uredjaj vise opterecuje, a nisam hteo da ga forsiram dok ne potrosi 10- setak rezervoara, to sto kazes je tacno ali je svakako samo na pocetku reza gde testera dolazi u vertikalni polozaj, posle je svakako pustim pa sama ide u drvo ne navaljujem..

Nazad
Vrh