Motorne testere

Desava se to kod svih ne samo kod OM.. pricao mi je ovaj covek sto drzi ovlasceni Stilov servis..
Ima nekoliko testera sto su mu doneli na defektazu koje su u procesu sudjenja, jer ovlasceni servis ne priznaje da nesto nije ok sa testerom a korisnik tvrdi da nije ok, i onda on tu uradi defektazu i korisnik na osnovu toga tuzi, sada koliko je realno da dobije parnicu ne znam..
Tako da ima toga kod svih kao sto i Deks kaze..
Odnecu cim pre u ovlasceni servis.

Kada su se 80-tih masovno kupovale huske/tomos H61 nikada nisam čuo da je neko dobio fabrički neispravan ili nepodešen karburator.
Sve do jedne su radile kako mora i većina ih je tako radila i po 20 god a da se ne pipne karb.
Ja sam 90-tih kupio S034s, i za 20 god korištenja nikada karb nije čak ni podešavan a kamoli popravljan. Tako je i prodata i mislim da ni novi vlasnik to nije morao dirati..
Reći da je normalno dobiti neispravnu testeru je nepotrebno opravdavanje prodavca i proizvođača.
Ja takvu testeru nebih ni razmatrao.
Od tih nepouzdanih brendova uzeti preko servisera isključivo uz predhodnu probu.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

45-ица никад проблем са карбуратором али врло брзо по куповини је био проблем са неким делом на уљној пумпи. Није затварала уље кад се угаси. То је решено и после 30 година квачило је издало. Нема ново такав тип да се купи.

H61 je mislim jedan od onih modela koji su proslavili taj brend.
Tad u to vreme verovatno su se borili da se probiju na neka trzista pa su u sitne detalje vodili racuna o svemu.
O kvalitetu iz tog vremena nema potrebe diskutovati.
Sad se sve sklapa u kini.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

H61 je mislim jedan od onih modela koji su proslavili taj brend.
Tad u to vreme verovatno su se borili da se probiju na neka trzista pa su u sitne detalje vodili racuna o svemu.
O kvalitetu iz tog vremena nema potrebe diskutovati.
Sad se sve sklapa u kini.

A ove naše 562,572?Kina ili?

Desava se to kod svih ne samo kod OM.. pricao mi je ovaj covek sto drzi ovlasceni Stilov servis..
Ima nekoliko testera sto su mu doneli na defektazu koje su u procesu sudjenja, jer ovlasceni servis ne priznaje da nesto nije ok sa testerom a korisnik tvrdi da nije ok, i onda on tu uradi defektazu i korisnik na osnovu toga tuzi, sada koliko je realno da dobije parnicu ne znam..
Tako da ima toga kod svih kao sto i Deks kaze..
Odnecu cim pre u ovlasceni servis.
Ler na tim testerama se našteluje "na sluh" fabrički,pa sad kako koji Kinez u kojoj smeni čuje :D

Ma nije ni problem ta Kina....
Problem je, DUBOKO SAM UVEREN, da namerno "proizvode" poluproizvode, ili proizvode sa konstrukcijskom "manom", da crkne po isteku garantnog roka, ili već pri kupovini, daj angažuj ovlašćeni servis...
Bruka i sramota, otvoriš se s ozbiljnim novcima za kupovinu neke mašine, a ona već na startu, ne radi kako treba...
Ova situacija me podseti na jednu sličnu iz mog neposrednog komšiluka....
Naime, komšija kupi testeru Villager, u Irigu, u Agromarketovoj radnji, donese kući i krene da je nateže da upali, i nateže i nateže, duša mu u nosu, testera upali, malo radi pa opet se ugasi, ma šou...
Zovne komšija mene, veli daj pogledaj što neće, a jok ja, to samo liči na testeru, teram komediju s njim...
Odjedared komšinica, dreknu iz kuće, ospe paljbu, zašta si dao pare, za Q zdravlje, nosi to nazad u Irig...
Ovaj šta će, ajd' u auto pa u Irig, a ja bež' kući da ne budem kolateralna šteta...
Posle sat vremena, čuje se neravnomeran rad testere, ali radi !!!!!
JBT-e, trk prijeko, ne mogu izdržati neizvesnost....
Ono, komšiji zaista zamenili, testeru, ova radi, ali opet teško pali, iz petog, šestog poteza, ali pali i radi !!!
JEEEEEE !!!!
Daj komšo jedno ladno da je zalijemo, ponovio si se, vidiš da ova radi, čestitam ti situaciju !!!!
Popih čast, na brzaka, pa bež' kući, dok i ova ne pandrkne...
Trajala ta testera jednu Zimu uz mnogo zajebancija, komšija popizdi, nekako smuti zeta da mu kupi jednu čestitu MS180-ku (ko moju :p) na rate, na čekove, i preporodi se, no i tu testeru je uspeo da sa'rani, ali ovaj put sopstvenim učešćem, kupi opet istu pomenutu Stihl MS180.... 🍻
Koja je još u životu....8-)

@Tomislav n
Nemam pojma, navodno Husky i dalje stize kod nas kao original Svedjanka ali znam da se u americi prodaju sklapane u kini, kao kod nas Stihl.
Stihl u americi navodno dolazi iz nemacke.
Koliko je sve to tacno ne znam, tako kazu podaci sa plocica samih uredjaja i trgovci...

Komšija koji se slabo razume,uzimao Demon trimer,vodio mene kao stručno i bezobrazno lice :D Od 12 trimera na lageru u magacinu,ni jedan nije imao uštelovan karburator.

Ali zato imaju stručnjaka sa ravnim šrafcigerom koji šteluje na licu mesta :D

Karburator bre nekada bio čitava nauka,sad serviser odvrne,pa malo zavrne i kaže uštelovano.

Ako će neko da se zanima sa onom mojom ms 180 rado bi je ustupio uz malu finansijsku nadoknadu.

Postovanje svima, imam Husqvarnu 340, stara petnaestak godina, koriscena samo za pripremu ogreva za zimu - do 15m godisnje i uvek radila dobro.
Do sada menjana svecica nekoliko puta i filter vazduha. pre 2 godine zamenjene karike i elektronika.

Sada imam veliki problem oko stelovanja. jako neravnomerno radi na leru, L dizna mnogo slabo reaguje - kada nadjem najveci broj obrtajata i pokusam da ga smanjim na srafu za ler ona se ugasi. dodam malo lera na srafu pa opet trazim najveci broj obrtaja i taman kad pomislim da sam ga nasao ona menja sama broj obrtaja - podize, spusta, ugasi se, ili sama doda jako gas...i nikako da resim to.
Menjao sam svecicu, membrane, cistio karburator, zamenio usisno crevo i opet isto.

Moze li mi neko pomoci?

Hvala unapred

Samo za L diznu - Obicno kad se ostavi testera da radi na leru pa pocne sama polako da menja zvuk i stuca(tj gasi se polako) pa sve vise i vise i na kraju se ugasi L je vise odvijen nego sto treba pa prelije od viska goriva.Ako radi na visokom leru,nikako da se `smiri` L je zavijen vise nego sto treba.

Namestio sam, videcemo kako ce se pokazati.
092cbe23dd83228e8f61bdd758c88bc7.jpg
c576b41598ed6a3c479a2d2b9454f2df.jpg

Postovanje svima, imam Husqvarnu 340, stara petnaestak godina, koriscena samo za pripremu ogreva za zimu - do 15m godisnje i uvek radila dobro.
Do sada menjana svecica nekoliko puta i filter vazduha. pre 2 godine zamenjene karike i elektronika.

Sada imam veliki problem oko stelovanja. jako neravnomerno radi na leru, L dizna mnogo slabo reaguje - kada nadjem najveci broj obrtajata i pokusam da ga smanjim na srafu za ler ona se ugasi. dodam malo lera na srafu pa opet trazim najveci broj obrtaja i taman kad pomislim da sam ga nasao ona menja sama broj obrtaja - podize, spusta, ugasi se, ili sama doda jako gas...i nikako da resim to.
Menjao sam svecicu, membrane, cistio karburator, zamenio usisno crevo i opet isto.

Moze li mi neko pomoci?

Hvala unapred
Upališ testeru i putiš da se zagreje.

Staviš je na ravno i nakon desetak sekundi je podigneš i nagneš je napred.Ako krene da se guši onda zaviješ L.Nakon toga daš gas,ako guta knedle i zapinje onda popuštaš L.I tako par puta.

Onda ponovo daš gas i mora da se zaleće linearno,ako se "dere" onda popuštaš H.I to ponoviš par puta dok ne proradi lepo.

Ako nakon toga u leru ne vrti lanac to je to,ako okreće lanac onda podešavaš zavrtanj za ler dok ne smiri lanac.

To ti je štelovanje na sluh,pa kakv si sluhista tako ćeš i da je našteluješ.Za preciznije štelovanje treba aparatura.

Upališ testeru i putiš da se zagreje.

Staviš je na ravno i nakon desetak sekundi je podigneš i nagneš je napred.Ako krene da se guši onda zaviješ L.Nakon toga daš gas,ako guta knedle i zapinje onda popuštaš L.I tako par puta.

Onda ponovo daš gas i mora da se zaleće linearno,ako se "dere" onda popuštaš H.I to ponoviš par puta dok ne proradi lepo.

Ako nakon toga u leru ne vrti lanac to je to,ako okreće lanac onda podešavaš zavrtanj za ler dok ne smiri lanac.

To ti je štelovanje na sluh,pa kakv si sluhista tako ćeš i da je našteluješ.Za preciznije štelovanje treba aparatura.
Do sada sam uvek sam stelovao i uvek je bilo bez problema.
Najveci problem je to sto L ne mogu da nadjem NIKAKO.

Kada nadjem najveci gas u leru na L - vrti lanac i bas su veliki obrtaji. Cim krenem da odvrcem T da bih smanjio ler - odmah se ugasi. Onda vratim T za onoliko koliko sam odvio i kada je upalim taj ler gas je jos veci nego sto je bio. Kada je tako ostavim da radi, ona non stop sama smanjuje ili dodaje gas (ali uglavnom dodaje)...

Precesljao sam forum uzduz i popreko i jedino sto mi mozda jeste problem je Fals vazduh na semerinzima? moze li to da se manifestuje tako?

Može da bude,a može da bude i da si raštelovao karburator skorz :D

Pre semeringa ne košta te ništa da se igraš i šteluješ.Ako si već odvrtao.

L i H zavrni skroz,onda popustiš 1 1/4 kruga oba,tako fabrički dolaze karburatori.Onda kreni po gornjoj proceduri i to je to.Ako neće onda ima drugi problem.

Može da bude,a može da bude i da si raštelovao karburator skorz :D

Pre semeringa ne košta te ništa da se igraš i šteluješ.Ako si već odvrtao.

L i H zavrni skroz,onda popustiš 1 1/4 kruga oba,tako fabrički dolaze karburatori.Onda kreni po gornjoj proceduri i to je to.Ako neće onda ima drugi problem.
:D :D :D

Tako i pokusavam ali mrka kapa :)

Uzgred, kako se manifestuje fals sa semeringa?

Ako obrce lanac dok trazis najvise obrtaje na L onda smanjis ih na T pa onda kad nadjes gde najbrze radi L tu stanes i odvijes L za 1\4 kruga-nije to egzaktno mozda treba jos 1\8 ili 1\16-gde primetis da je tek malo usporila `spala` sa tih najvisih obrtaja pa posle T prestelujes.Ako se to ne desava mozda je nesto drugo u pitanju.

Izvinjavam se ako rušim sneška, ali skoro NIKAD nije kvar raštelovan karburator...

Prvo, što bi neko čačkao karb, ako je sve drugo u redu.
Drugo, ne može karb sam da se rašteluje.
Kada je sve drugo (dobre membrane, creva, krimer guma, dihtung, impuls crevo, semering radilice, kompresija, filteri, pravilna i sveža mešavina, zagrejan motor...), onda se veoma lako doteraju L i H, međutim, kao što napisah skoro uvek greška nije u štelovanju...a tek onda se totalno rašteluje smeša i ode u još veću dubiozu.
Cela ova priča je krenula od nove OM 651...fabrički one stignu sa nešto većim ler gasom, zato i postoje ovl. distributeri / servisi da mušteriji upale motor, izvrši manju korekciju na karbu i da savete kako i šta dalje sa mašinom.

Nazad
Vrh