Motorne testere

Kod nas da, kada pričamo o zvaničnim dilerima...bilo je do prošle godine i H390xp.Možda je još uvek negde ima po lagerima, ali serija 3xx je prošlost (na žalost).

Postovani,otac ima husquarnu 61,i ima problem sa sledecim simptomima…kada se upali prvi put radi par sekundi pa se ugasi,sledeci put ne moze da je upali i kad odvije svecicu ona je masna od goriva?da li je neko imao taj problem?

Svećica je vlažna od silnog verglanja...što znači da vakum sistem radi...za početak neka napravi svežu i pravilnu mešavinu, eventualno zameni svećicu.

Premerite za početak kompresiju. Kod tih (pra)starih testera to je nešto na šta uvek treba posumnjati.
Posle toga, karburator. Zna iglica da zaglavi..

Imam na generalnom remontu jednu Stihl ms 180 iz 2008. godine....
Nikada očišćena nije bila, održavanje, bukvalno, nije postojalo...
Zamena ležajeva i semeringa radilice, lančanika (koji nikada nije menjan ), kapa svećice (raspala se), puž uljne pumpe (istopljen)...
Naravno, usled nikakvog podmazivanja lanca testere, spalio je i mač i napravio zube s obe strane vodilice....
Isturpijao sam i čeličnom četkom skinuo naslage spaljene piljevine s mača....
Trebalo je i crevo dovoda ulja da promenim, ali ne nađoh originalno, a nije mi se naručivalo, pa da čekam, te tako ovo postojeće nekako nagodim, i učvrstim u kućištu, radi stabilnog dotoka ulja na uljnu pumpu....
Gde motorka stoji, ispod se napravi bara ulja...
Radila je u visokoj turaži, i vlasnik je pokušao da joj smanji ler gas, na karburatoru bukvalno šraf zavrnut do minimuma, ali je motorka nastavljala da "vrišti", i to ga je na kraju nateralo da je već jedared nekome dadne na opravku....
Naravno, semerinzi radilice bili spaljeni, i to je bio uzrok njenog "vrištanja".....
Popravljeno danas kasno poslepodne, isprobana, radi lepo...
Da dodam, primetih da je karter bio pun pomešane piljevine i benzina, što povlači zaključak da je filter vazduha na ovoj vrsti motorke jako glupavo i traljavo zamišljen...
Na svim motorkama ove vrste koje sam rasklapao ( a rasklapao sam ih podosta) naišao sam na ovu "pojavu"...

Mene iznervira kad ovo pročitam a kamoli da ovo dozvolim mom alatu. Taj vlasnik je očigledno neko sa manjkom pameti. Ne znam koliko je sve koštalo na kraju ali ovakvima treba naplatiti skuplje nego što košta nova mašina. Ako ovako čuva auto i ostalo...
Ja preko 10 god. imam MS 180, osim svih filtera, svjećice i lanca sve je na njoj originalno a odradila je Bog zna koliko. Redovno održavanje i pravilna upotreba i nema greške.

Delovi su bili 4.750 dinara....
Lančanik-1800, semerinzi ( 2 kom.) 1200, puž uljne pumpe 450, ležajevi c3 SKF ( 2 kom.) 900, kapa svećice 150, igličasti ležaj lančanika 250...
E sada, koliko naplatiti rad kada sam celo prepodne izgubio samo u čušćenju, rasklapajući deo po deo ?
A evo ga, vlasnik već kuka koliko će sve da košta....
Ne znam koliko da mu kažem, jako je nezahvalno uzimati ovako da odradiš nekome a on očekuje da mu naplatiš 1 crvenu, jer "puno je to"....
Zato je i nije nosio kod "pravog" majstora, ili jeste, pa mu se cena nije svidela, pa 'ajde kod mene....
Razmisliću do Ponedeljka koliko da naplatim...

Poslednja izmena:
Delovi su bili 4.750 dinara....
Lančanik-1800, semerinzi ( 2 kom.) 1200, puž uljne pumpe 450, ležajevi c3 SKF ( 2 kom.) 900, kapa svećice 150, igličasti ležaj lančanika 250...
E sada, koliko naplatiti rad kada sam celo prepodne izgubio samo u čušćenju, rasklapajući deo po deo ?
A evo ga, vlasnik već kuka koliko će sve da košta....
Ne znam koliko da mu kažem, jako je nezahvalno uzimati ovako da odradiš nekome a on očekuje da mu naplatiš 1 crvenu, jer "puno je to"....
Zato je i nije nosio kod "pravog" majstora, ili jeste, pa mu se cena nije svidela, pa 'ajde kod mene....
Razmisliću do Ponedeljka koliko da naplatim...
Pa isto 4750,sve djumle mu dodje ispod deset hiljada,po meni ili naplati posao ljudski(i uradi ljudski) ili nemoj uopste da naplatis(drugar, rodjak..), ne znam zasto bi neko potcenjivao svoj rad

Znaci kod mene karburator....ja sam ga sam cackao,ono L,H.Jbg testera lepo pali,prima gas kao luda,nzm....pre sam imao problem sto se gasila na leru,i jako je tesko palila,stajala mi vise od godinu dana.

Pod tri: semerinzi radilice- vuce fals vazduh, puno vazduha izrokuje povecanu temperaturu sagorevanja i pregrevanje i otezano paljenje kao i nepodesen karb pod dva
Pod cetri : neispravno, nepodeseno paljenje. Jako tesko i retko kod testera sa cdi paljenjima ali je moguce

Nazad
Vrh