Motorne testere

Partner je švedska marka.Nekada (pre naleta korporativnog kapitalizma) je to bila cenjena roba sa širokom paletom proizvoda, kako amaterskih, tako i profesionalnih.Dosta zastupljena u SAD i Kanadi.Jačanjem Husqvarne, Partner je (kao i Jonsered, McCulloch) pao pod njen plašt, pa su tako ostali samo na hobi programu.

Ja sam gledao po tim stranim forumima dosta je partner motorka slična poulan motorkama pa da nisu kopirali....kad sam hteo da skinem cilindar imbus kljuc je colovni 3/16, mada je ovako solidno upakovana ima magnezijumsko kućište, plastični rezervoar za gorivo, štelujuću uljnu pumpu, fabrički je došla sa mačem 18", ima korak 0.325, msm 36 zuba lanac i pogonski lančanik ( prsten ) 7 zuba.

Crveno-beli ferari i žuti lamborgini :)
qEJugcH.jpg
WryNIla.jpg
DItTBsz.jpg

Evo je partner motorka iznutra:
u4at2JQ.jpg
9ZoRS1V.jpg
cXFIlPO.jpg
04RxWsv.jpg
aWG2Yrs.jpg
zWvOQR2.jpg
2F2Eg48.jpg
bila joj je presudna neka suva vrba od 40 cm malo tuplji lanac i epilog toga je: klip dobijo zaribavanje na izduvnoj strani kao i cilindar malčice, gledao sam od H346xp klip je 44,3mm ( klip je možda i manji ) da stavim ali to je msm previše veliki zazor 44,45mm cilindar, možda bi bilo bolje što kaže Mirosti cilindar i klip od 026/260 al' dal' paše.....

Oblik cilindra je isti kao na S026/ms260, ako se otvori ne podudaraju, mogu se malo šlicovati.
Kod S026 je 44mm a kod ms260 je 44.7mm.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ako imaš malu ms 180, gledaj da ima više od 4,5 KS. Imam Jonseredku 2159 (jedina pila, 4 KS, vodilica 45 cm) i do debljine 50 cm je ok. Za deblje bi dobro došla jača.

Kolege kakva su iskustva sa stihl 023?da li moze da posluzi kao veca motorka u domacinstvu, stara stihl je izdala a imam ms180 za manju. Il da gledam veci broj?
MS210/230/250 su testere na potpuno istom kućištu, samo se razlikuju po prečniku klipa. Tako da ako ćeš tu 'šasiju', najbolje bi bilo uzeti MS250(ili stara 025). Nisu loše te testere, čak je ms230 skoro bila jako povoljno.
Na tvom mestu bih ipak uzeo dobro očuvanu 036/ms360 i pevaj. Nije preteška, a dovoljno je jaka za sve poslove po domaćinstvu. A ms180 pošalješ kod Saleta Brkina, da je revidira i budeš baja sa dvije motorke..;)

Kolege kakva su iskustva sa stihl 023?da li moze da posluzi kao veca motorka u domacinstvu, stara stihl je izdala a imam ms180 za manju. Il da gledam veci broj?
Zavisi koji je posao čeka...U principu 023 spada u pomoćne testere, međutim mnogo je domaćinstava gde je to jedina testera i sa njom se ide u šumu (2-3 prikolice drva, do 40 cm obima).Meni je služila kao pomoćna, nemam posebne zamerke za nju.
Ako imaš veće prečnike (50cm i više), onda mora mašina preko 4ks, da ne mučiš ni sebe ni testeru

Zavisi koji je posao čeka...U principu 023 spada u pomoćne testere, međutim mnogo je domaćinstava gde je to jedina testera i sa njom se ide u šumu (2-3 prikolice drva, do 40 cm obima).Meni je služila kao pomoćna, nemam posebne zamerke za nju.
Ako imaš veće prečnike (50cm i više), onda mora mašina preko 4ks, da ne mučiš ni sebe ni testeru
Hvala svima.
Ma ne, samo za kucnu upotrebu, za ogrev. Kad kupujem topole i sl onda obara profesionalac,oko toga se ne igra. Imam u ponudi 023 za 160e u skoro novom stanju pa se za to premisljam. A ms 180 je nova, prosle god uzeta.

Kod nas je 023 jedina od 1991 i ne posustaje. Napravila tri kuće, desetak godina se sa njom spremala drva, sad radi povremeno kad treba nešto oko kuće. Nema mnogo snage kao profesionalni modeli, ali je svaki posao završila.
Ти си пресудио :haha: узео сам је,па како буде,лако је докупити трећу.

Za moj ukus starudija..:osmeh:
Težina kao 036, a celu konjsku snagu slabija. Ustvari ona je neznatno jača od 026..
Usput, koliko ti je stara ta 028? Preko 40 godina?

Nema ona nikakvih 'urođenih' problema, to je dobro projektovana testera izbačena u isto vreme kada i legendarna 038 i malo poznata 048.
U odnosu na nove testere, ima osetan obrtni moment iako je snaga skromna, pa tako trpi i malo tup lanac.
Koristi što kraći mač, jer lanac 3/8 za tu snagu nije baš lako gurati. Mislim da si dobio standardno 40cm/30 zuba.
Ta testera je napravljena da traje, pa i savremena ulja koristi 1:40..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Pošto si je već kupio, neka te dugo služi...A ako imaš želju da pročitaš neke podatke o njoj (ako već nisi) onda evo nekih...
Kao i kod "polovnjača - raspuštaljki" više ne pitaš koje je godište, već gledaš stanje, ako je i to moguće proceniti...Šala.
Ta mašina pripada staroj gardi STIHL mašina koja je nesumnjivo gradila to ime, dakle nema ona neke mane i nedostatke (da ima ne bi se radila od '77. godine pa još par decenija napred.), bilo je i više varijanti "av", "super", "woodu boss (wb).
Za sadašnje pojmove (odnos snage i težine) ona je jednostavno preteška i po mnogo čemu prevaziđena testera.Današnje mašine sa tom kilažom daju preko 4.6ks i rad sa njima je neuporedivo lakši.
E, sad, ako si je dobio za neke smešne pare, a ne radiš često u šumi, radiće posao i opravdati tvoju odluku.

Плаћена 130е,компресија добра,стање могу рећи одлично,пали хладна из прве.Мени уопште није тешка наспрам старе стилке која је завршила каријеру.За 20 радних сати годишње мислим да ће служити.Имам још малу 180 нову.ова је АВ модел.

Pojavio mi se neki izgleda ozbiljan problem na MS 290. Jednostavno nece da upali, cak ni znak ne daje. Proverio sam struju i normalno baca svecica. Medjutim dok sam to proveravao primetim da ima previse mesavine. Toliko da je pocelo i na karburator da kaplje. Moram da napomenem da oko nje nikad nista nije cackako i predstavu nemam sta joj bi. Ima li neko misljenje o ovom problemu?

Verovatno da ima previše goriva od silnog kurblanja dok si gledao šta bi moglo biti, pa je navukla poprilično.Sipaj svežu mešavinu i zameni svećicu pre nego kreneš dalje u potragu ili nošenja u servis.

Nazad
Vrh