Naravno da svi znate da je potrošačko društvo na snazi već decenijama...Svi proizvodi su namerno lošijeg kvaliteta naprosto jer se popravka često ne isplati, kvalitet legura za 50% slabiji, već kupovina novog što je krajnji cilj te potrošačke mašinerije.Još uvek se drže profi palete proizvoda, ali i one u poređenju sa onim iz 20. veka su dosta lošije.Kada se tome doda premeštanje fabrika iz originalnih zemalja u zemlje Azije i Južne Amerike (cena radnog sata i lokalne franšize komponenti) dobijemo konačan proizvod koji posle garantnog roka ide u kantu.dobar deo tih novijih testera je sranje.umesto da se pojednostavi i poboljsa ide se ka komplikovanijem i losijem.... uopsteno kod svih prozvodjaca..delovi skupi,opravke neisplative,materijal los ide se ka tome da kad crkne kupi drugu i cao
Da se i ja nadovežem za "male" testere...STIHL / Husqvarna tu prodaju samo ime i to lepo naplaćuju...Tu su svoju šansu i mesto videli azijati sa svojim demonima i ostalim strašilima nepouzdanog i varljivog kvaliteta i upitne deklaracije o specifikaciji proizvoda (setite se one trimerske ale od 5,2ks)
Ja sam "problem" male testere rešio kupovinom Oleo-Mac mašinice (941), međutim, od 2018. i oni su ušli partnerstvo sa kineskom braćom (kapitalizam je čudo) i možda poslednji izgubili nevinost.
E, sad. Šta činiti?
Ovo što piše Brkin...Srbija, uopšte to tržište Balkana, ima tu "privilegiju" da im se nude zastareli modeli koji se u Evropi odavno ne prodaju.Treba iskoristiti priliku i uzeti tu 180-icu, starijeg Oleo - Mac-a (937, 941)...Drugo rešenje bi bilo uzimanje mašine srednjih snaga (od 3.1 do 4ks), ali to je dosta više para, mada, na duže staze gledano, nije.To su testere drugačije konstrukcije i dosta trajnije od osnovnih modela.
I treće rešenje, ako je uopšte to rešenje, da se ide sa dve testere.Sada pričamo o ljudima koji malo češće pale mašine tokom godine...Tada bi sve ove male Husqe i Stilke, pa i Vilagerke neuporedivo duže trajale kada bi bile uparene sa nekom jačom i ozbiljnijom mašinom.
Treba pre svega realno sagledati svoje potrebe i mogućnosti, pa prema tome krenuti u potragu...ne isključujem i mogućnost kupovine polovnih testera već proverenih oznaka.Ne mislim na mačke u džakovima, već od komšija, rođaka...od onih gde sa sigurnošću može utvrditi istorija te mašine.