Motorne testere

dobar deo tih novijih testera je sranje.umesto da se pojednostavi i poboljsa ide se ka komplikovanijem i losijem.... uopsteno kod svih prozvodjaca..delovi skupi,opravke neisplative,materijal los ide se ka tome da kad crkne kupi drugu i cao
Naravno da svi znate da je potrošačko društvo na snazi već decenijama...Svi proizvodi su namerno lošijeg kvaliteta naprosto jer se popravka često ne isplati, kvalitet legura za 50% slabiji, već kupovina novog što je krajnji cilj te potrošačke mašinerije.Još uvek se drže profi palete proizvoda, ali i one u poređenju sa onim iz 20. veka su dosta lošije.Kada se tome doda premeštanje fabrika iz originalnih zemalja u zemlje Azije i Južne Amerike (cena radnog sata i lokalne franšize komponenti) dobijemo konačan proizvod koji posle garantnog roka ide u kantu.
Da se i ja nadovežem za "male" testere...STIHL / Husqvarna tu prodaju samo ime i to lepo naplaćuju...Tu su svoju šansu i mesto videli azijati sa svojim demonima i ostalim strašilima nepouzdanog i varljivog kvaliteta i upitne deklaracije o specifikaciji proizvoda (setite se one trimerske ale od 5,2ks)
Ja sam "problem" male testere rešio kupovinom Oleo-Mac mašinice (941), međutim, od 2018. i oni su ušli partnerstvo sa kineskom braćom (kapitalizam je čudo) i možda poslednji izgubili nevinost.
E, sad. Šta činiti?
Ovo što piše Brkin...Srbija, uopšte to tržište Balkana, ima tu "privilegiju" da im se nude zastareli modeli koji se u Evropi odavno ne prodaju.Treba iskoristiti priliku i uzeti tu 180-icu, starijeg Oleo - Mac-a (937, 941)...Drugo rešenje bi bilo uzimanje mašine srednjih snaga (od 3.1 do 4ks), ali to je dosta više para, mada, na duže staze gledano, nije.To su testere drugačije konstrukcije i dosta trajnije od osnovnih modela.
I treće rešenje, ako je uopšte to rešenje, da se ide sa dve testere.Sada pričamo o ljudima koji malo češće pale mašine tokom godine...Tada bi sve ove male Husqe i Stilke, pa i Vilagerke neuporedivo duže trajale kada bi bile uparene sa nekom jačom i ozbiljnijom mašinom.
Treba pre svega realno sagledati svoje potrebe i mogućnosti, pa prema tome krenuti u potragu...ne isključujem i mogućnost kupovine polovnih testera već proverenih oznaka.Ne mislim na mačke u džakovima, već od komšija, rođaka...od onih gde sa sigurnošću može utvrditi istorija te mašine.

Pozdrav svima.jel ima ko ideju sta je pronlem kad motorka(ms 180 )danas odjednom posle 1 potrosenog rezervoara sama sebi pojacala ler gas i to dosta?i dalje normalno sece,ne gusi se,ali radi mozda i na pola gasa na leru.Ne znam dal ima veze,ali danas sam prvi put pravio mesavinu sa Nisovim dvotaktolom.nije bilo Stihl ulje u selu.Ali i sa tom mesavinom je isekla jedan rezervoar bez problema.

Za ler gas ne znam, ali kod mene hoće u trenutku kada nestaje goriva u rezervaru da sama pojača gas par trenutaka pre nego što se ugasi tako da ako ne dospem goriva ranije to mi dođe kao neki alarm.

Obrtaje pred gašenje digne jer, u nedostatku goriva, povuče mnogo više vazduha nego normalno.
Je li karburator imao neke ranije probleme? Koliko je stara testera?

5 godina je stara testerne spremim 10 15 metara drva godisnje i to je to.jeste,imao je problem da se gusila pri dodavanju gasa.Majstor je ocistio karburator i bilo je ok.

Ako prvi rezervoar radi normalno (dok se dobro ne zagreje), potom diže ler gas je falš vazduh...Može biti semering radilice, krimer guma...

Moja također poveća okretaje samo neposredno prije nego potroši sve gorivo. Pila je Jonsered 2159, stara 20+ godina, ali nije previše radila (godišnje oko 15 metara rušenja i rezanja na 30 cm). Do sad je potrošila 4 ili 5 lanaca i jedan mač. Prije se to nije događalo. Jednom, dosta davno je bila kod majstora jer je slučajno u rezervoar za gorivo ulijano ulje za lanac. Ne znam na koji način je on to ispraznio i očistio.

Ako ne smeta za pilu i ako s vremenom ne izazove neki drugi (veći) problem, meni čak odgovara. Kad u leru poveća okretaje, znam da je gorivo pri kraju i više ne pilim. Ostavim je dvadesetak sekundi raditi na leru da se malo ohladi i onda ugasim. Nakon punjenja gorivom lakše se upali jer nije sve potrošila.

Normalno je da pri kraju goriva poveća ler (kod tebe možda filter goriva ne stoji na samom dnu, pa ima fore da se ne ugasi).Isto tako je bitno da li položaj testere pri poslednjim ml benzina (ako je testera u položaju za obaranje, recimo, onda će pre pokazati znake da nema goriva i povećati ler).Međutim, ovde kod ove 180-ice nije slučaj...kako ja razumem napisano, radi normalno sa prvim rez., nakon toga dobija jači ler i nastavlja tako dalji rad.Ako lako pali vruća, onda kompresija nije loša, a ako samo poveća ler i radi normalno...onda vuče falš...Treba videti snimak, mada i tada je nezahvalno govoriti o problemu dok je ne staviš na sto.Čišćenje i provera karb. ,creva, i filtera je obavezna i prvo što treba uraditi.

I da, treba izbegavati rad "do poslednji kapi" iz više razloga...Ako i postoji trunje u rez. nakupiće ga filter goriva, sledeće paljenje nakon dolivanja je teže...kanap startera se nepotrebno haba i smanjuje mu se vek.Jednostavno treba uhvatiti ritam posla, tj. nakon određenog vremenskog intervala proveriti oba rez. i nasuti mešavinu i ulje.Radio sam kod kojekakvih ljudi na "rezervoar" (u principu izbegavam takav dogovor), ali tada nisam išao na totalno pražnjenje...pred njegovim očima sam uvek sipao skoro istu količinu goriva koju sam potrošio...A bilo je slučajeva da se u poslu zamislim, pa čim čujem dizanje lera, oduzmem gas, par sekundi i gašenje.Sledeće nalivanje pali normalno jer nije baš sve potrošila.Ali iskustvom se stekne osećaj kada treba nasuti...

Дејане, ти пишеш у случајевима када се ради са машином до последње капи. Ја веома пазим да се то не деси када користим тестеру а поготово са тримером. Ретко се дешава да потрошим цео резервоар у тестери. Код тримера се некако осети мирис бензина у ваздуху и онда знам да је гориво при крају. Одмах одузимам гас и имам тридесетак секунди да ради у леру и гледам да је сам угасим јер касније теже упали. Баш као што си описао у свом одговору. Напуним резервоар и упалим и онда одмах урадим и други резервоар. Обично се уморим пре него што га потрошим цео. Онда обавезно пауза од пола сата, сат. Ако се на крају другог резервоара случајно деси иста ситуација као при крају првог, онда напуним резервоар, упалим и пустим на леру да ради минут два па тример онда угасим и одморим.
Произвођач препоручује да се тестера и тример сами угасе на леру када се неће користити неко време. Ми хобисти употребљавамо тестеру повремено па препостављам да се може послушати произвођач. Да тестера ради у леру минут два после употребе, да се угаси и испразни резервоар па да се поново упали и пусти да се сама угаси на леру. И тако да стоји неко време.
Ја практикујем да упалим и тример и тестру на месец, месец и по дана и да се мало машина ''пробуди''. Лети тестеру а зими тример јер се тада мање користе.
Наравно има овде примера где су колеге писале да ово не раде нити препоручују и да им машине раде сасвим нормално.

Tako je...praktikuje se takođe, da pri dužem stajanju, odvije svećica i kapne 2-3 kapi ulja (ono koja se koristi za mix), polako zakurbla da klip prođe par puta i vrati svećica.

Provericu sutra kako ce raditi kad je hladna pa cu javiti.ali kad se to desilo cackao sam onaj srafic sa strane(kako ga vi zovete?)i nisam siguran da sam ga vratio bas kako je bio.jel zna neko kako ga podesiti?

Nazad
Vrh