Motorne testere

Taj Dolmar 7900 je imao problema sa kucistima, lezaji u njima su znali okrenuti.
Generalno nije losa testera dok radi, ali ipak je previse egzoticna u smislu odrzavanja i dostupnosti delova.

Колико је тешка та dolmar ps 7900 6.3ks?

pa oko 6.5kg bez maca

- - - - - - - - - -

Taj Dolmar 7900 je imao problema sa kucistima, lezaji u njima su znali okrenuti.
Generalno nije losa testera dok radi, ali ipak je previse egzoticna u smislu odrzavanja i dostupnosti delova.
odakle tebi da okrece lezajeve pa na kinezima ne okrene u kucistu vec u radilici kamoli na dolmaru
a sto se tice delova ima sve delove kod nas ali samo original nema meteor itd samo mahle sto je po meni mnogo bolje ja nzm ko kupuje klipove za testere 750din sem za prodaju
dolmar ps 6400,7300,7900 su iste testere samo razlika u velicini klipova i naravno cilindra sve ostalo je indeticno zar bi nemac dopustio sebi takvu gresku da izbaci 3 serije koje okrecu lezaje u kucistu a da ne govorim da makita ima iste takve samo druga boja kupio je licencu od dolmara svi delovi se proizvode u dolmar samo sto se sklapa u japanu i relativno su mlade testere

Kupio bi testeru za po kući, godišnje bi izrezala 2-3 metera drva oborila koju staru šljivu... znači ništa profi. Što se tiče marke to bi po džepu biro ali me interesuje snaga tj od koliko konja uzeti.

Ja sam za takvu namenu uzeo Villager20s , dobio sam gratis mac od 35cm i za njega uzeo stilov lanac, cini mi se da mnogo lepse radi sa macem od 35cm nego sa onim od 40cm sto ide uz nju.
Ili tako nesto ili Stihl 180 , koja jeste skuplja, ali sigurno mnogo bolja i kvalitetnija.

Po meni nista jace od toga ti ne treba, to su masine do 2ks, i dovoljno lagane i male da seces po starom vocnjaku gde treba i da seces nesto drva za ogrev.

Dolmar 7900 ima isti precnik klipa(52) kao i MS460, sklop cilindra je kod obe istog proizvodjaca-Mahle. Ti kazes da 7900 ide 20% bolje od Stihl-a, i neko bi trebao da poveruje u to?
Nije problem da ti nastelujem Dolmar da ide losije od Stihla pa da ja kazem da je bolji stihl. Jesi li poredio obe testere istog tehnickog stanja i pripreme i pod istim uslovima?

To sto kazes da je Makita kupila licencu od Dolmara, takodje nije tacno, jer je kupila kompletnu kompaniju tako da nema potrebu za kupovinom licence.
Dalje, u Japanu nema nikakvog sklapanja, jer se i Makita sklapa u Nemackoj(to su testere za neka druga trzista, potpuno identicne samo u zelenoj boji)..
Ne okrecu tri serije testera lezaje u kucistu, vec samo 7900 i to ne na svakoj vec se javljalo samo na nekim sto nemora da znaci da ce i kod tebe. To je ekstremno isforsirana testera(kao i ms460) i to uopste nije cudno.
Za tu testeru postoji i sklop klipa i cilindra 54mm(doduse nije mahle iako ti insistiras da postoje samo originali), ali tek tada je kuciste u opasnosti.. Taj komplet postoji i za ms460..

6400.7300.7900 su iste testere samo ide 48,50 i 52mm to je original od dolmara znaci testere sem cilindra i klipa su indeticne zato mozes na 6400 da stavis cilindar i klip od 7900 i dobio si 7900
inace ta ms 460 isekla oko 4-5m drva upravo je bila kod mene fabricki nastelovana na tahometru pokazuje 13560 obrtaja kompresija 10bar tacno 5,7ks ili 6ks
dolmar stara 5g neotvarana svecica jednom promenjena isekla oko 60m drva kompresija 10,8bar 6,3ks obrtajai 13500
nisam sigurno rastelovao testeru da bih rekao da je dolmar bolja samo kazem da za 20% brze isece to je uporedjivano sa ovim novim stilom to nema nikakve veze sto su oba 52mm sta ces reci npr za husqvarnu 359 klip 47mm 3,9ks a husqvarna 357 46mm i 4,4ks i za originale kazem sto kod nas mozes kupiti inace na ebey imas raznorazne proizvodjace ajde kupi u srb meteor ne proizvodi za njih imas najbolje a jeftino hywey oko 100e komplet ali u srb nema samo ebey
i ako nisi uporedjivao imas youtube cak ih uporedjuju sa ms 660 ja hocu samo da kazem da je testera odlicna to ce reci svako ko je seko sa tom testerom
inace generalno klip original za dolmar i stihl mahle ne verujem da je za dolmar skuplji uzmimo u obzir da je 7900 kod nas 80 000din a ms 460 oko 10 000din
a sto se cilindra tice ove 2 testere je isto to samo da je 52mm ostalo ni nalik

Poslednja izmena:
Znaci nema veze sto su kod obe isti klipovi.? Ostajes pri tome da 7900 reze mnogo brze od ms460?
Sam kazes da je ms460 bila svega 10 bara, a trebala bi biti bar 11 ako je fabricko stanje. Dalje njena snaga je 6.1ks(a ne 5.7) i reci nam cime si izmerio tu snagu.

Nebih ulazio u raspravu sa tobom, ali svakako znam da je ms460 najbrza stilova testera i odlicno znam sta moze. Licno sam za sebe frizirao tu masinu(kompresija je preko 180psi/12bara), a odradio sam jos neke izmene.
Izmedju podesene i nepodesene masine, razlika u brzini moze biti i preko 20%. Nebitno je sto je ta masina dosla sa fabrickim podesavanjem, potrebno je podesiti za tvoje gorivo, nadmorsku visinu i ostalo.
Ne ulazim kakva ti je rezna garnitura( smatram da to ne dolazi u pitanje i da su lanci ostri na obe testere)..

na ovoj pise 4,4kw x 1,3 izlazi 5,72 stvarno neznam de nadje 6,1ks i koja ti je to i 461 ima 6ks precnik klipa igra ulogu naravno ali i druge stvari zasto mi ne objsanis primer izmedju husq 357 4,4ks (46mm) i 359 (47mm) 3,9ks
ja pricam iskljucivo za fabricka podesavanja bez ikakvih budzevina tipa 12bar 30m drva inace fabricka stilova najbrza testera je ms 260 14 000rpm fabricki i a sto se tice fabricke kompresije de mu nadje 11bar a sto se tice testera full snagu vec ima na 9000 obrtaja i sve do 14 000 obrtaja posle toga je gubi jer gubi i gorivo tako da testera koja je fabricki odradjena ona je odradjena i da sece dobro a i dugo to varenje klipova i smanjivanje kompresionog prostora popup piston to se radi cisto radi zezanja ne da bih testera dugo radila jer ti na nju drukcije ne mozes dobiti 2bar razlike inace mogu ti slikati i pokazati stilku sem jednom izduvanog filtera nije pipnuta i potrosila oko 4-5l goriva znam da je testera u full stanju i da sto se rezne opreme tice naravno da secem ostrim lancem ne tupim stil ima 33 zuba dolmar 36zuba a sto se podesavanja tice ako su 13500 obrtaja nastelovani na tahometru trebao bi znati da tu nema greske i sa stil ne secem na 1500m nadmorske visine a sa dolmar na 100m vec na istom mestu
ali ok svako ima svoje misljenje ja znam sta sam licno uporedio izmerio itd sobzirom da radim testere trimere kompresore itd i znam ni za drugog ne bih budzio kamoli za sebe

Poslednja izmena:
4.5kWx1.36=6.12ks
Drugar ovo sto si ti gore ispisao se zaista nemoze komentarisati. Vidi se da znas znanje.
Posebno jer 'radis testere trimere kompresore' i 'nebi budzio ni za drugog a kamoli za sebe'..
Nastavi sa 'strucnim' radom..

brate ti si nepismen 4,4kw i ne ide x1.36 nego x 1,34 460 ti je tacno 4,8 nesto vodi se kao 5,7ks 461 ti je 6ks na svakoj 460 ti na kocnici pise da je 4,4kw a ne 4,5kw a da na tvojoj pise sad 4,5kw posto si je friziro nemas pojma da ja radim vec 15g a ti ako vec imas friziranu 460 trebao bi bar da si za toliko pismen da vidis da pise 4,4kw mada znamo oboje da tesko da znas i da upalis testeru posto vidim da se razumes po forumima od setve do do teslinih izuma svojim postovima vidi se koliko znas stihl ms 460 4,5kw jos je covek ima i to friziranu
ali da ne polemisemo vise jer razliku i neznas od 460 461 morao bi da malo duze guglas

brate ti si nepismen 4,4kw i ne ide x1.36 nego x 1,34 460 ti je tacno 4,8 nesto vodi se kao 5,7ks 461 ti je 6ks na svakoj 460 ti na kocnici pise da je 4,4kw a ne 4,5kw a da na tvojoj pise sad 4,5kw posto si je friziro nemas pojma da ja radim vec 15g a ti ako vec imas friziranu 460 trebao bi bar da si za toliko pismen da vidis da pise 4,4kw mada znamo oboje da tesko da znas i da upalis testeru posto vidim da se razumes po forumima od setve do do teslinih izuma svojim postovima vidi se koliko znas stihl ms 460 4,5kw jos je covek ima i to friziranu
ali da ne polemisemo vise jer razliku i neznas od 460 461 morao bi da malo duze guglas
Druze cisto da ne raspravljas o necemu sto mozes tacno naci na internetu. Znaci lepo pise
1 kW (kilovat) = 1,359621617 KS (konjska snaga) sto kad zaokruzis bude 1.36

Druskane jesi li se ti ovde juce registrovao da lupetas i vredjas?
Leteces ti odavde brze nego sto mislis..

pazi umesto 4,4kw dodajes 4,5kw
umesto 1,34 dodajes 1,35 i zaokruzujes na 1,36
pa i 4,4kw x 1,36 nije 6,1ks vec skoro 6ks i 6ks to je samo ms 461
gde sam ja tebe uvredio sto ne znas sta pise na svojoj friziranoj testeri ja ti nisam kriv sto na znas sta lazes

Kolega @markoxx2. Dobro došao na forum i uživaj u druženju i pisanju ovde.
Dobronamerni savet je da ne vređaš, već poštuješ sagovornika i onda kada se mišljenja razlikuju.
Član @mirosti je čovek koji je aktivan na nekoliko stručnih tema, gde pokazuje veliko iskustvo i veliku kolegijalnost. Uz još nekoliko kolega ovde, mnogima je često bio od velike pomoći.

i posle ja vredjam nekog ko pokusava da ubedi i sebe i druge u nesto netacno zato ja svoj posao radim kako radim od toga zivim i nikada ne bih rekao kao doticni da ima testeru koju nema jer bi znao da ne postoji serija stihl 440. 460. 461 sa 4,5kw i 6,1ks toliko od mene ne bih vise da se dokazujem i ispravljam nekog
nepismenost nije vredjanje vec sramota
mozda u nekim drugim temama da pokazuje veliko znanje itd ali meni ovde ne moze
moze da se vredja koliko hoce ne bih da ulazim u neku jos od tih tema gde pokazuje svoje iskustvo mozda se uvredi ponovo tako da necu poljoprivreda me ne interesuje jer nem lebac od toga :D
on mene neko kad nesto cuje nek bude siguran da sam to probao uradio itd nista napamet

Nazad
Vrh