Motorne testere

Ja imam ms 241c-m samostelujuca vec par godina. Ne radim u sumi, koristim je za licne potrebe. Plasio sam se malo te silne elektronike i samostelovanja ali, da ne ureknem, za sada sve radi besprekorno. Kod njih ima caka kako da se nasteluje, kad menjas vece nadmorske visine,. Kod prvog paljenja ostavis je da radi na leru oko minut onda ugasis, upalis I odmah je isturiras I to bi trebalo da je nasteluje za uslove rada. Ako gresim ispravite me, to sam negde procitao I primenjivao par puta I zgleda da funkcionise. A mozda bi radila super I bez toga.

Tehnika ide napred i to se ne može zaustaviti. Svi već prave Autotune mašine i to radi odlično . Pa i automobili su autotune pa ne verujem da bi se neko sad menjao JTD ili TDI za običan 1.6d jer ta tehnologija je odavno prevaziđena .

Zaista volim tehnoloski napredak, ali ta autotune™ funkcija mi se zaista ne cini kao nesto korisno.

Ja licno preferiram karburator sa H i L diznama. Cak sam tamo gde ih nema(ms170/180) ugradjivao karb sa podesavanjem..
Takodje, ne preferiram ni motore sa ispiranjem cistim vazduhom, jer rade upola manje podmazani u odnosu na klasiku..

Kakvo misljenje imate o testeri Stihl 028 AV. Imam je u ponudi za 240e. Da li vredi te pare i koja je njena snaga posto sam nailazio na razlicite podatke na internetu?

Kakvo to ona stelovanje ima? Vidim na youtube da ima karakteristican zvuk, 4,9kg i 3,75hp. Odlicna testera za nekoga ko radi 30ak metara godisnje da mu bude jedna jedina. Vidim i da je skupa kao oko. Novu si uzeo?

Ma ova mi je peta u kolekciji. Opem 157, alpina 40, husq. 240 - sve za mene neupotrebljive i otpisane, skupljaju prasinu. Prosle zime sam kupio polovan partner p340s kao pomocnu i nije se lose pokazao mada u poredjenju sa MS181 koju sam koristio/pozajmio na par meseci je u veeeelikom zaostatku. A ovu h550xpg sam kupio od Milosa iz Loznice (skoro je neko pisao o njemu) kao polovnu (2015 god.) za 350e. Trebala mi je jos jedna malo jaca i pouzdana testera, i posle duzeg razmatranja odlucio sam se bas za nju. Autotune je za mene prednost jer, kao korisnik alata, ne znam sam da nastelujem karburator koji kao po pravilu strajkuje u sumi u sted posla. Jos nisam nista sekao sa njom ali sam rezak zvuk i turaza obecavaju... Prenecu utiske cim isecem koji trupac.

Kakvo misljenje imate o testeri Stihl 028 AV. Imam je u ponudi za 240e. Da li vredi te pare i koja je njena snaga posto sam nailazio na razlicite podatke na internetu?

Ja ti nebih preporucio tu testeru. To je testera starije generacije za koju se sada tesko nalaze originalni delovi, a nema ni kopija.. U osnovi ona je kvalitetna testera, ali njene karakteristike su prilicno iza njene naslednice(u neku ruku to je 026/260). Lanac koji nosi je .325 (ali sam nailazio i na varijantu sa 3/8 koji joj je previse)
Standardna varijanta je sa klipom 42(2.8ks), a super ili farmbos je sa 44(3,2ks). 026/260 je osetno prgavija i pritom laksa za ceo kilogram.
Ako vec uzimas testeru te tezine, preporucujem ti S034s/036/360, ista tezina kao 028 a snaga odlicnih 4.6ks, delovi dostupni, laka za servisiranje, nosi lanac 3/8, itd,itd..
Dalje, tesko da tako stara testera moze biti u tako dobrom stanju da vredi te pare.

- - - - - - - - - -

Za MarkaKG
Huska 266SE/SG ima 4.3ks/7.3kg, 266XP je sa 4.5ks/7.1kg. 268xp sa nesto drugacijim karburatorom je 4.7ks.
Sve su sa klipom 50(nisu isti ali su zamenljivi) i hodom 34.

A sta mi mozes preporuciti od husqvarne snage 3,5ks do 5ks u cenovnom rangu 200 do 350e?

Pa ako hoces laku testeru onda ti je 346hp proveren izbor(najaca testera te klase 3.7ks).
Za 5ks, ti je 372, nema potrebe trositi reci za nju, proverena testera.
Izmedju, imas dosta modela, recimo 555, ili 559 od novijih itd..

372 je i meni favorit, ali se plasim da ne bude preteska. Kakav je slabiji model 365? Cena im je slicna, a da li se isplati uzeti 372?

365 je odlicna i dokazana testera. Ima ih ovde kod mene dosta. Sto se tezine tice, mislim da je razlika vrlo mala izmedju nje i 372 xp. Za kakav poso ti treba?

Uglavnom za svoje potrebe 40-50m drva godisnje i ako se ima vremena za nesto sa strane.

Za MarkaKG
Huska 266SE/SG ima 4.3ks/7.3kg, 266XP je sa 4.5ks/7.1kg. 268xp sa nesto drugacijim karburatorom je 4.7ks.
Sve su sa klipom 50(nisu isti ali su zamenljivi) i hodom 34.
Hvala na odgovoru.
Znaci skoro identicne testere sa istim precnikom klipa i istim hodom, a opet razlika do 0,4hp? Karburator i klip od 268 bi mogli da donesu primetnu razliku onda, osim u tezini.

P.S. Kada nisam mogao da nadjem podatak o ovoj mojoj testeri i kada sam slikao testeru i poslao oznake direktno prestavnistvu husqvarne u Staroj Pazovi, evo print/screen sta sam dobio kao odgovor od njih. Sad pronadjoh

Poslednja izmena:
To su podaci koji stoje. Siguran sam da se u praksi te male razlike u snazi slabo primecuju.
A i pitanje je dali su deklarisane snage tih novijih modela vise marketinske prirode.
Klip sa prozorom je dobar, ali puni klip ima bolje vodjenje i trajniji je. Kada sam nekada frizirao testere koristio sam uvek klipove sa prozorima, ali je bilo razlika u sirini vodeceg dela. Prema toj sirini se prosirivao i izduv/usis.

Imao je deda i puno sam radio s njom. Ja sam bio prezadovoljan a gde god sam je nosio u servis, majstori su je hvalili i rekli mi da je cuvam. Onda je deda dade nekim alkosima i jbga.

Ali jeste stari model i prilicno teska, sto rece Mirosti gore

To su podaci koji stoje. Siguran sam da se u praksi te male razlike u snazi slabo primecuju.
A i pitanje je dali su deklarisane snage tih novijih modela vise marketinske prirode.
Sta je, tu je.
stihl 034 koja ima 4,1hp koju je sad pre neki dan sredio Brkin sonta sada odlicno radi. Vlasnici su prezadovoljni. Radio sam i ja sada posle generalne sa njom. Opet, rszlika izmedju moje H266se i ove 034 je kao **greška i oko! Moja je jede za dorucak kao da je 2hp jaca od nje. I po zvuku, i po brzini i po prodiranju u drvo. To smo se svi slozili koji smo radili sada sa obe testere. Zato mi je skroz neverovatno da je rszlika svega 0,2hp.
Bas smo komentarisali kako je neverovatno da 0,6hp toliko znaci a sada ako je to 0,2hp.....

Ja imam 034 super, klip 48 sa 4.6ks, i poredio sam je sa H365. Radim uvek sa besprekorno ostrim lancem, ali po meni je razlika u korist Huske bila minimalna.
Tvoja obicna 034 ima 57cm3(klip 46) i to je osetno manje od Huskinih 68cm3(klip 50). Sa tvojom testerom je uporediva 038super(klip 50, Magnum nosi klip 52 i to je osetno jace i od tvoje testere)....

Sa pravilno naostrenim lancima ti nebi trebao primetiti razliku u drvima do precnika 30cm..
Dali je tvoj karburator ok? Ako ti je iglica losa verovatno dobijas vise goriva a to utice na snagu..

Ja ih imam 2 komada, a 3. je u delovima. Obe su Super verzija sa vecim klipom. Mogu reci veoma dobre testere. Jednostavne i kvalitetne. Jedna je sa vodilicom od 40cm a druga od 45cm. Sa ostrim lancem reze odlicno. Samo za neke poslove preteska pa tu koristim 026.
Takodje malo smo radili i sa 028 koja je napakovana od nekoliko testera jer je 3 godine stajala u servisu i bila je ocerupana poprilicno. Onako nije losa testera. Ali teska i zastarela. Original delove mo pre 7 godina nalazili u Sumoopremi Beograd.

Поздрав свим корисницима тестера.
Има ли неко искуства са мачевима за олео мак? Од летос радим са новом тестером модел гс650, али је њен оригинални мач 50 цм предугачак за комфорно коришћење. Корак је 3/8 и има 36 зуба, 1,5 мм.
Хтео бих да користим неки од 40 цм и 30 зуба а корак остане 3/8 да не бих мењао ланчаник.
Који се мачеви могу користити имајући у виду прихватни отвор и отворе за затезање и подмазивање ланца?

Sent from my G620S-L01 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pre neki dan sam poslao lance na skracivanje i sredjivanje nasem clanu Brkin Sonti. Usput sam mu ucinio malu uslugu, kupio nesto ovde u Kgu i poslao mu. Danas mi je stigao nazad moj paket sredjenih lanaca, a unutra jos po nesto. Na moje iznenadjenje, zahvalnosti radi za uslugu koju sam mu ucinio, u paketu jos po neke stvari tj tri pakovanja ulja i jedna turpija bas za ove moje 3/8 picco lance.
Stvarno nije trebalo, al svakako hvala :ppozdrav: pa evo nisam hteo da ti pisem poruku vec javno da ti se zahvalim.

Posebno me iznenadilo ovo ulje upakovano u male flasice od 50ml. To je odlicna ideja, cija god da je. Ja pravim mesavinu spricem samo koliko mi treba pa ovo dodje bas prakticna stvar.
Verujem da je kvalitetno cim radis sa njim i da iza njega stoji dobra firma?
Evo da i ostali vide kako izgleda

Nazad
Vrh