Motorne testere

@MarkoKg
Ova prva dva sto si slikao nisu na nivou stihl/oregon, treci oregon ima clanke za zastitu od povratnog udara..Cini mi se da imas i stihl lanaca dole na grupnom snimku.
Treba da ulozis u skracivanje ili produzavanje, da bi ih koristio na ms180.
Najveci problem kod polovnih lanaca je ako se radi loseg podmazivanja izdere klizni deo zuba. Tada on zauzima nepravilan ugao na vodilici, i tu nema rada, ili radi sa vibracijama..

Hvala na odgovoru.
Na kojoj testeri su bili ovi lanci kada su sa 24 zuba? Razmisljam da kupim takav mac za ms 180 ako je moguce uopste. 3/8 pogonski zupcanik mi odgovara. Ako nije moguce, bice skracivanja na 22.
Ima valjda 3 stihl lanca ako se secam a jedan je glanc nov nekoriscen.
A ovaj sa ovim grebenima tj zastitom, pretpostavljam, da se normalno koristi. Rece mi jedan stolar da je to lanac za uzduzno secenje drva i koristi se u gradjevinarstvu. Al eto pogresio je.
Samo interesantnu kolekciju je prethodni vlasnik imao. Ko zna sta ce mu uvek spremnih 7 malih lanaca.

U principu ti si sa tih sedam lanaca i svojih koliko imas obezbedjen jako dugo. Mislim da su ti lanci koristeni na nekoj elektricnoj testeri.
To svo skracivanje ti je najbolje da obavis sa gosp.Brkinom, posaljes mu to sve da ti napravi na 22 zuba i miran si..

Vec sam ga uposlio. Radi ovih dana punom parom i koliko vidim po slikama koje salje, bice to stara nova stihl 034 testera. :)
Ja sada imam 2 lanca za ovu malu testeru, pa cu imati ukupno 9 :)

Sale Brkin kad radi-radi..:osmeh:
Uzgred, ja sam veliki fan 034/034s/036 serije i smatram je najuniverzalnijom Stihl testerom ikad napravljenom.
Bez problema tera mac 50cm/36z kada treba oboriti drvo od metar preko panja, a moze i da okresuje sa macem od 37cm/28z i da ne zamara previse.
Kod mene je to posle 051 dugo bila jedina testera u domacinstvu i sve je obavljala bez ikakvog kvara(ali sa odlicnim odrzavanjem)..
Dan-danas je u stanju kao nova, ali sada ona i jako malo radi, jer i nema nekih narocitih poslova za nju..

Tu sam ja,ali ne pisem...udjem da vidim dal me neko trazio i to je to
uradjenja je 034...lezajevi,semerinzi,dihtunzi,klip,cilindar(mahle),creva filteri...itd
kad stignem prebacicu slike na forum
sprasila rezervoar na leru i spremna je za put....
imace problem sa karburatorom,jer je losije sediste iglice u prevodu treba drugi karburator...njen malko vise goriva baca...po karburatoru je sarafio i kurta i murta...niko se nije setio da iglicu promeni...jos je originalna bila
pricao sam sa tvojim drugarom i slozili smo se da kineski necemo montirati(pun mana),nego cemo sacekati da iskoci dobar polovni

sto se lanaca tice sve mogu da uradim od picco micro do 404

Ako sam ga dobro razumeo, problem je samo pri malo tezem paljenju, a posle radi ok?
A lanci su tu, spremni. Cujemo se preko privatnih poruka.

Da teze paljenje...nece upatiti iz prve druge nego tri,cetiri puta treba povuci....
sediste iglice je osteceno i malo vise baca goriva
mora drugi karburator

Stigla je testera posle sredjivanja od strane naseg clana Brkin Sonte. Radi odlicno a sredjeno je na njoj i sto je dogovoreno i sto nije sto je za pohvalu. Rezultat je da testera jako lepo radi i izgleda. Cak je i ofarbao neke delove usput.
Potrosila je jos 1,5 rezervoara uz povremeno dodavanje gasa i po neki tanak bagrem. Evo je u razradi a ovo u pozadini je ceka kada lepo "sazri".

Predlazem da se gosin Brkin promovise u oficijelnog servisera Poljoinfo-a, ako je takvu kategoriju/profil moguce uvesti na ovom sajtu..

2s6o8jq.jpg

- - - - - - - - - -

n145j5.jpg

- - - - - - - - - -

bgpeus.jpg

- - - - - - - - - -

2d6urq.jpg

- - - - - - - - - -

Ne mora uvek novi cep da se kupi..

- - - - - - - - - -

Cemu sluzi ovaj sraf iznad cepa rezervoara?!Ima neka mala mrezica kada se skine plasticni deo..

- - - - - - - - - -

63rmms.jpg

- - - - - - - - - -

Da li je ovo odusak crevce za odusak rezervoara,tj. da spreci vakum?!
Danas sam skidao lanac i nisam video gde izlazi..
Da li neko zna gde je kraj odusak creva i kako da ga ocistim?!

Hvala na pohvalama...samo se trudim da uradim propisno i po fabrickim normama

za dve godine--to je odusak...mora da se odvoji rezervoar od motora...sa svake strane po 3 srafa za imbus 4...trebalo bi da se izvrce napolje...pogledacu sutra pa detaljno objasniti

Evo malo mene i moje matorke husqvarna 266se . Ocistio sam je, naostrio lanac i nastelovao da je bacim u zimski san, al odlucih da je malo aktiviram cisto da se mala ms 180 ne naljuti sto samo sa njom radim. Snimak nije neki jer nije imao ko kameru da drzi. U pitanju je orah koji sam oborio.

Obavezno zaštitne naočare... najmanje šta možeš uraditi za svoju porodicu.... a posle toga i sva ostala oprema barem da glavu zaštitiš... to je moj dobronamerni savet....

Imam kacigu koju nosim a imam i zastitne naocare kao i antifone. Ovo je bilo cisto snimka radi gde je drvo vec bilo oboreno i na ruku da se isecka. I to uz kucu, da se samo prenesu panjcici.

4.7 ks , јеси ли се " зајебо " кад си је куповао или си јачи од добро " урањеног " вола. Та тестрера сигурно има 8 , 9 кила . И мој комшија може вола да носи на леђима 10 километара али за тестеру од 10 кила каже да је претешка и да боле руке и леђа од ње.

Hahahah bas me lepo nasmeja :ppozdrav:

Kupili smo je novu otprilike kraj 80ih. Majka je uzela preko cekova. A za tezinu si u pravu. Iako radim samo drva za sebe, nekih 15ak metara godisnje maksimalno, kupio sam skoro drugu ovu malu ms 180 i slatko sam se odmorio. Na ovom snimku se i vidi kako "hramljem" dok je nosim butinom.

Evo koliko je teska

Husqvarna 266se, 66cc 4,7hp produced in the mid 80

RPM at idle of 2500-2800rpm
At 3500rpm clutch is activated, max speed 12500rpm, and delivers the highest power at 8500rpm.
Weight is 7.1 kg + 0.75 kg fuel tank + 0.45kg oil tank L = total weight 8.3 kg

I na ovih 8,3kg dodaj jos i mac i lanac :osmeh:
Ali je zato testera prva liga. Vidis i sam kako radi i kako sece.

za dve godine-

ovako izgleda kad skines tj odvojis
free photo upload

online photo sharing

online photo sharing

pa guras srafcigerom iznutra a ono izlazi :)

online photo sharing

pa jos malo i napolju je

online photo sharing

najtanjim iglom ili recimo licna od sajle proteras kroz odusak(prvih 6-7mm) i to je to...da bi ti lakse islo...iglu ili licnu zagrej upaljacem/svecom

online photo sharing

vratis sve nazad i to je to

huskvarna 266 se odlicno pokazala... no moze se jos malo poboljsati da bude ostrija,zivlja i jaca
imas kod Nese crevo goriva za nju...neko ko je radio 034 je stavio huskvarnino crevo

Serviser husqvarne u Kragujevcu kaze da mu nije bolja testera bila u rukama. Meni je ta izjava bila skroz cudna i nelogicna pored novijih i jacih serija ali kada sam tu u servisu video H372 i dok sam je drzao u rukama, turirao i slusao, video da tu i nema razlike ni prednosti na moje iznenadjenje.
Ova moja je jako malo radila. Grubo se moze reci, nekih 120-150m za ceo njen vek.
Kada se steluje, trazi veliku preciznost. Malo ako ne nastelujes H diznu, kao da izgubi 2hp. Trazi da se ovako cuje tj kao da joj "smeta" da rezi, kako bi trebala, vec trazi da se H dizna malo jos zavije da dobije vece obrtaje i odjednom velika razlika u drvetu. Cuje se na snimku na pocetku.
A sta bi jos moglo da se dodatno cacne? Drugi karburator ili poliranje usisa/izduva?

A crevce sam vec preuzeo i neka ceka jer sam prosle godine zamenio sve potrosne delove (svecicu, filter, crevo, sve amortizere, semeringe itd) jer volim da je uvek u top stanju i nista ne odlazem da popravim.

Nazad
Vrh