Motorne testere

Poliranje ne daje nisto narocito ali prosirenje/produzenje je vec nesto drugo. Ali to vec daje druge tajminge usisavanja/izduvavanja i treba dosta znanja i iskustva za to i nije za 'neupucene'.. Neki koji su pokusali, nepovratno su pokvarili cilindar..
Treba i dosta specijalnog alata..

Radio sam to na kolima pre par godina. Prosirio kanale na glavi pa se to sve osetilo posle kacenja druge bregaste i mapiranja kompjutera.
Ima na youtube to tuniranje testere ali ne znam da li bih se usudio da eksperimentisem jer je u fabrickom stanju a i jako malo je koristim pa i nemam potrebu za time.

Ma sta ce ti to kad ti je vec dovoljno jaka i dobra testera?
Ja se razmisljam da radim nesto sa mojom MS 290.

Evo jedna slicica kad sam ih ocistio, ali opet ne mogu da budu ciste kao Milanova 180-ka.

marko- podize se snaga sa drugim klipom...klip se stavlja od huskvarne 268....klip je laksi i ima ufrezane prozore...preko tih prozora ima bolje ispiranje cilindra i smesa brze ulazi u komoru za sagorevanje

original klip izgleda ovako

gifs upload

a klip od huskvarne 268 izgleda ovako

gifs upload

poliranje kanala bez prosirivanja nema efekta kod aluminijumskih cilindara,jer su vec polirani i uglancani koliko treba...kad se radi prosirivanje onda je druga stvar ali i tada se ne poliraju do visokog sjaja vec se samo zaglade
dok recimo kod gusanih cilindara kod 2t motora pozeljno je polirati izduvni kanal jel se garez iz izduvnih kanala nece lepiti...usis i prelivni kanali se ne poliraju,ne poliraju se iz razloga sto prilikom proticanja smese kroz hrapav kanal,gorivo se bolje mesa sa vazduhom i lepse rasprsuje...dok kod poliranog kanala smesa se stvara u kapljice

veoma vazno stvar kod prosirivanja kanala na aluminijumskim cilindrima sa nikasilom,hromom.... kanali se bruse od nikasila prema napolje...dakle prvo se skida nikasil pa onda se ulazi u kanal sa frezicom...u slucaju da se ide kontra onda se krza nikasil
koriste se jako fine zubarske freze..
jako komplikovan posao,trazi skup alat,merne instumente,puno volje i znanja..mnogo knjiga treba procitati da bi se to uradilo
sto kaze Miro mnogo cilindara je otislo put kante zbog neznanja frizera

ko klinci smo frizirali tomose,za radionicke uslove i nemastinu sto se tice para,alata i znanja dobijali mnogo dobre rezultate...neke masine su zavrsavale i na trkama tomos kup 50....

u drugu ruku sam konstruktor motora,testere nije lud covek... godinama se pravi plan za neku masinu....gde je obuhvaceno sve od pitanja snage do pitanja trajnosti samog motora....svakom modifikacijom koja nije u skladu sa fabrickim normama se skracuje radni vek

i ti konstruktori su frizirali i povecavali snagu ali sve u skladu
konkretno huskvarna 61 kao osnovni model 48klip...sledeci model 66(266) klip 50 zatvoreni..sledeci model 68(26:cool: klip 50 otvoreni...i tu se stalo....svi motori 61,66,68 su fizicki isti..proracunato je da radilica,blokovi,zapremina kartera moze podneti odredjenu snagu lupam od 4-6 konja i to je to.... sledeci modeli su vec konstrukcijski drugaciji i zahtevaju drugacije delove

itd itd...raspisao se ja

ma ms 290 nema sta da se radi....koliko se secam(mirosti nek me ispravi ako gresim) ima ih u dve varijante sa 47 i 49 klipom i to je to
ms 290 je vrhunska testera

Daleko je 290-ka od vrhunske. Bar ova moja. Da li sam naleteo na neku kinesku, sta li je vec? Nije ni losa kakvih sve ima, da ne gresim dusu.
Razmisljao sam da joj stavljam manji mac i tako nesto.

моторка одлично ради и пали али потрошња је ненормално велика.. невероватно коликом брзином испразни резеорвар за мало рада. колега ми рече да мало заврнем "Л" шраф. јел може тако да се штелује. мислим да је стил 054.

marko- podize se snaga sa drugim klipom...klip se stavlja od huskvarne 268....klip je laksi i ima ufrezane prozore...preko tih prozora ima bolje ispiranje cilindra i smesa brze ulazi u komoru za sagorevanje

Imas li neki tvoj prospekt gde pise koliko je jaka ova 266se (a koliko xp) a koliko 268? Tesko se podaci nalaze po netu. Citao sam da ima 268se i 268xp varijanta tj ova xp je nasledila SE oznaku.
Ja nalazio po neku da je isto jaka 4,7hp kao i ova moja. Doduse, za ovu moju 266se sam nalazio razne podatke. od 4,5hp do 4,7hp pa jedino ako je moja ipak 4,5hp jaka a da se sa ovim klipom dobije tih 0,2hp mozda. I koja je razlika u se i xp varijanti?

Nemam Marko...Imao sam svesku sa dosta podataka o testerama,motorima,frezama...nazalost nestala je u pozaru 2011god.
imam samo uputstvo sto se dobijalo uz novu husqvarnu 61 tu ima nesto za 266 i 268
Pogledacu dali ima tamo nesto...ali neverujem..

stole-sve te matore testere ako je sve dobro rade na 1L:1H ili 1L:3/4H

Nemam Marko...Imao sam svesku sa dosta podataka o testerama,motorima,frezama...nazalost nestala je u pozaru 2011god.
imam samo uputstvo sto se dobijalo uz novu husqvarnu 61 tu ima nesto za 266 i 268
Pogledacu dali ima tamo nesto...ali neverujem..

stole-sve te matore testere ako je sve dobro rade na 1L:1H ili 1L:3/4H
E kad majstor Brkin nesto spomenu karburaciju. Mene muci to podesavanje. Ostanem bas dugo vremena oko njega. Znam da je po knjizi za Stih osnovno 1L i 1H odvrnuto. Ali kako idu finese? Na osecaj levo-desno ili ima neko pravilo. U uputstvu je bas lepo objasnjeno sta i kako raditi ali opet bas se namucim dok sve to fino ustelujem.

H550xpg

Danas mi je stigla husqvarna 550xpg. Zbogom rucnom stelovanju!!! Videcemo kako ce da se pokaze u eksploataciji. Prvi utisak je da je nakako bas mala, ili barem manja nego sto sam ocekivao.

Kakvo to ona stelovanje ima? Vidim na youtube da ima karakteristican zvuk, 4,9kg i 3,75hp. Odlicna testera za nekoga ko radi 30ak metara godisnje da mu bude jedna jedina. Vidim i da je skupa kao oko. Novu si uzeo?

Znam, zato sam i napisao da mu bude jedna jedina testera zbog odnosa tezine i snage. I nisam napisao da radi do 30m3 vec 30ak m3. Da sam imao jednu testeru od oko 2,5-3,5hp (ms 230, ms260), umesto ove masivne velike, ne bih imao potrebe da kupujem drugu malu posle cega sam se preporodio. Doduse, kao sto si i napisao, ljudi bez problema i obaraju veca stabla sa ms 180 i sluzi im kao jedina u domacinstvu.

Nazad
Vrh