Motorne testere

Rodjaci imaju Stihl 038 farmboss testeru, problem je da ne stvara dovoljno jaku struju i nece da pali. Svecica je menjana tako da nije do nje. Oni sumnjaju na magnete (ili elektroniku) koji sluze za paljenje, koliko bi to moglo da kosta?

Imam ja i magnet i elektroniku za 038

huskica 238 je super testera ali je ovako odrzavanje moze kostati pregrevanja i generalnog remonta
na zadnjoj slici se lepo vide naslage prljastine na cilindru...to mora da se ocisti jel cilindar nema dobro hladjenje...krpica,nitro i srafciger pa polako

Ja kad dobijem tako zanemarenu pilu u ruke,skinem zračni filter i začepim rupu usisa isto i auspuh začepim.Zatim uzmem tekučinu za razmaščivanje pečica od šporeta,dobro celu oprskam i pustim nekih pola sata da tekučina nagrize naslagu a onda udri sa kerherom.Po pranju ODMA dobro ispušem sa kompresorom i ak nije još sasvim čista ponovim još jednom.Ne treba straha da neče posle upalit,meni je još svaka posle takvog pranja radila kak treba.

]Za dve godine?!
]Kad li si je zadnji put otvorio i izduvao
Kupljena je polovna 2008 za 100 €.Nije moja,vec mog 'tate.Sta da ti kazem kad covek ne da da se ostri lanac,a naseces 3-4 kola (sto vuku krave).
Ovo sam kradom ocistio da on ne vidi,jer mi je trebala testera (tema trimeri)Rasturim ja nju tek toliko da umem da je sastavim,vadim kilo-kilo i po strugavine,a on stao na vrata i stoji minut-dva i gleda..Misli ja cu nesto da kazem,pa da moze da se raspravlja sa majstora...Ja cutim ne primecujem ga kao...Posle opet dodje,kao nesto trazi...i u odlasku kaze:Ne treba to da joj se sklanja ta strugavina,onda rasipa ulje svugde redom...
I posle toga kada neko kaze..neeeeece mladi da rade.....dodje mi da ga zadavim..
Odnese lanac na masinsko ostrenje i secemo 3-4 kola drva,bagrem,uzmem da naostrim lanac,a on:
Ne moj da diras testere,ce da mi oocis?! lanac!Ostavim ga i gledam svoja posla...Ugasi se testere,kad eto ti ga on:Turim te na k... a kad pre potrosi ceo rezervoar?!A testere samo cakce od temperature..
Ne znam skoro nista o testerama,ali posle ciscenja sam dobio hladjenje cilindra.Sta mislite,da li je to dobro?!Znam coveka koji bi rekao da to ne treba da ima testera...A kada bi znao ko mu je rekao da:Kada spustas teret traktorom niz brdo,to ubacis u drugu-trecu brzohodnu i to se prejase....
Pa,zubima bi ga zakl.o! (Marinko magla)

- - - - - - - - - -

huskica 238 je super testera ali je ovako odrzavanje moze kostati pregrevanja i generalnog remonta
na zadnjoj slici se lepo vide naslage prljastine na cilindru...to mora da se ocisti jel cilindar nema dobro hladjenje...krpica,nitro i srafciger pa polako
Ovo je 234 SG.Starter je od 238,a ovaj deo gde je lanac (dekli?!) ne znam od koje zujalice li je...Trazio sam karburator po netu za ovo testere i nadjem podatke i sliku od 238,a na plocici pise 234 sg?!A testere i testere na netu isto!?Dok ja primetim razliku u boji plastike...

Poslednja izmena:
214um8g.jpg

- - - - - - - - - -

2d1jrwj.jpg

- - - - - - - - - -

30cx7ux.jpg

- - - - - - - - - -

331zu51.jpg

- - - - - - - - - -

20f83eq.jpg

- - - - - - - - - -

2dqngqf.jpg

- - - - - - - - - -

2ylryo1.jpg

- - - - - - - - - -

2z74wex.jpg

То ти је паметна куповина. Брже наоштриш ланац без бриге да ли си погодио угао и да ли ће да буде оштрији и колико вођице( чкаљке) треба да скинеш.

Ja koristim za 3/8 bas ovakvu varijantu i odlicno naostrim lanac dok sa sablonom za 3/8 pico nikako ne mogu da dobijem ostrinu vec oblinu na vrhu zuba.

Ja koristim za 3/8 bas ovakvu varijantu i odlicno naostrim lanac dok sa sablonom za 3/8 pico nikako ne mogu da dobijem ostrinu vec oblinu na vrhu zuba.

Да ниси омашио пречник турпије или ниси добро наместио шаблон. Хоће ако се добро не намести да пређе турпија преко резне ивице зуба па да је затупи боље од суве брестовине.

Ma jok. 4mm i sablon bas za pico lanac. Sve sam probao ali mi ne ide. Kada idem samo sa turpijom bez sablona, onda je druga prica ali hoce da napadne turpija i spojnicu pa me to nervira.

Meni se desavalo kad ostrim sa vecom turpijom od one za koju je sablon predvidjen skida samo gornji deo zuba. Tad samo jednom pomocu sablona predjem turpijom da proverim ugao na obe strane i posle ostrim iz ruke.

Послато са SM-J320FN уз помоћ Тапатока

То ти је паметна куповина. Брже наоштриш ланац без бриге да ли си погодио угао и да ли ће да буде оштрији и колико вођице( чкаљке) треба да скинеш.

Pa....Na kraju je ispalo i da nije pametno...Sav posao(tema trimeri) je zavrsio covek sa stilkom 038 AV..Njegov traktor,kola,testere,gorivo,ulje,jedan radnik-zena..
Mislio sam da je ovako pametnije,jer ne mozes da pogresis,ali jeb.s poso kad moras krisom lanac da ostris...
Krenuo da kupim komplet,a zaboravim lanac!?Kazem prodavacici testere slicno 236 (ovo moje je 234 SG) a ona mi da onaj plavi komplet za lanac 3/8?!
Posle mi zamenila,ali nije imala komplet vec sastavila iz delova za korak .325 i kaze treba da vrati 50 din.Kazem ne treba,a mislim se u sebi: pa kako moze da komplet bude skuplji od kompleta od delova?!
Naostrim lanac sa manjom turpijom,ali nece da mi naostri gornji deo zuba,vec samo pazuh-krivinu?!
Odnesem kod komsije koji je metalac,kaze ne treba mi sablon,sede na stepenik,stavi testere u krilo,mac na levo rame i kaze daj mi deblju turpiju (dala mi od 5 mm a na drugoj pise 3/16 ?!Ova druga je deblja)Poce covek da ostri,a mac se savija!
Kazem ja,polako bre Zoki,ce da iskrivis mac,a on na to:
El' ti ''oces" da ti ispadaju makarone ili da cuvas mac i lanac?!
Upalim testere kod njega i sece kao ludo!Imalo je malo goriva u njemu,ali nije htelo da upali.Sipa mu on gorivo i ono seklo..Odnesem ga ja kod druga da mi nasteluje karburator (ia neko malo Partner) i lepo radi,ne okrece lanac,ne gasi se...Dodjem kuci,da ga upalim,javi se,zavrti lanac i ugasi se..Izgleda da hoce lepo da radi samo kada je pun rezervoar?!Filter je opran,a mesavina je na 1:40.
Vidim ja da negde pusta gorivo,a cujem da sisti na desnu stranu gde je lanac...
Provalim da pusta na cep rezervoara i zamenim gumicu i vise ne pusta gorivo,ali i dalje sisti...
Posto sam odustao od posla,nisam ni gledao dalje,ali mislim da je zacepljeno ono crevo iz rezervoara sto izlazi kod lanca?!Verovatno stvara vakum u rezervoaru,karburator nema gorivo,dobija turazu,ugasi se,a lanac se i dalje vrti...
Inace testere se greje,valjda treba generalna da se radi,ali drug kaze da ima dobru kompresiju?!
Meni se ono stelovanje ne svidja (gas do daske) ali on kaze da tako treba?!
Ja mislio to podesis da stekce i lanac da se ne okrece i to je to...
Ko.presiju proverava:Stavi palac na otvor cilindra(ne zatvori skroz) i vuce starter?!Kaze kada nema kompresiju,lako vuces kanap nekoliko puta?!

Свако има другачије искуство. Са шаблоном турпија скида и горњу и бочну ивицу. Али важно је да буде нова или бар да није истрошена . Скидао сам два три пута вођице од ока али није то то. Зуби оштри , случајно закачим руком и извадим парче коже а струготина као прашина. Колико је важно оштрење зуба још је важније скидање вођица што иду испред зуба . Код куће оштрим ланац, са тако наоштреним ланцом исекао отац комшији 12- 13 метара са окресивањем, после сам мени стругао нисам оштрио није се био иступио зато сам куцао да је паметно колега урадио што је купио. Кад мораш да носиш другом или у сервис који је удаљен 20ак км боље да бациш и тестеру и дрва. Турпија се бира према ланцу. Ланац оштрим док је још увек колико толико нестрошен турпијом већег прелника (4.8 мм) а кад се истроши много оштрим турпијом 4.5. Што се стидиш шаблона ? Нисмо ми професионалн оштрачи ланаца .Нити ти што зезају знају баш идеално слободном руком да наоштре. А и тај што ти савијао мач док је оштрио није морао да га савија , нова турпија скида много без неког великог притиска. И ако можеш замени цео затварач резервоара .

Da se pohvalim.. doneo mi cale tri kutije sa 7 lanaca. Svi imaju 24 zuba i trebalo bi da su svi 3/8 pico. Na nekim pogonskim clancima se vidi oznaka 3 i to je 1,3mm pa verujem i da ove druge oznake isto oznacavaju 1,3mm?. Svi su naostreni i spremni za rad.
Sad sam ih gledao pojedinacno. Jedan je skroz nov, drugi je mozda koriscen jednom a ovih ostalih 5 su skroz korektni i isto ne mnogo korisceni.
Na slikama cete videti jedan lanac koji prvi put vidim u zivotu. Ne znam cemu sluze ovi "grebeni" pa ako neko zna neko napise.

Da li su ovo original lanci i koja testera ih je nosila? Kod mene na malom stihl-u ima 22 zuba na 30cm macu, i 25 zuba na 35cm macu. A sta je sad ovo? Vidim na nekim lancima da ima onaj deo gde "fali" zub. To sam vidjao i pre.

Ланац оштрим док је још увек колико толико нестрошен турпијом већег прелника (4.8 мм) а кад се истроши много оштрим турпијом 4.5. .
Msm da si obrnuo turpije... veca do polovine zuba a manja od polovine... Ako se kaljci ne skidaju ravnomjerno sa zubima, dzaba je ostrenje... Kaljci su obicno od mekseg materijala nego zubi pa bi trebalo da se "sami" trose i ravnaju sa zubom... Problem nastane kada lanac dohvati do kamena, ili kod mene cesto nadje puscano zrno u balvanu... Ja koristim turpije 13/64 i 3/16, a cini mi se da su 5,2mm i 4,8mm...
Zaniljivo stivo za odrzavanje lanca http://www.oregonproducts.eu/fileadmin/support/2_technical/maintemanual/MM_HR.pdf

Свако има другачије искуство. Са шаблоном турпија скида и горњу и бочну ивицу. Али важно је да буде нова или бар да није истрошена . Скидао сам два три пута вођице од ока али није то то. Зуби оштри , случајно закачим руком и извадим парче коже а струготина као прашина. Колико је важно оштрење зуба још је важније скидање вођица што иду испред зуба . Код куће оштрим ланац, са тако наоштреним ланцом исекао отац комшији 12- 13 метара са окресивањем, после сам мени стругао нисам оштрио није се био иступио зато сам куцао да је паметно колега урадио што је купио. Кад мораш да носиш другом или у сервис који је удаљен 20ак км боље да бациш и тестеру и дрва. Турпија се бира према ланцу. Ланац оштрим док је још увек колико толико нестрошен турпијом већег прелника (4.8 мм) а кад се истроши много оштрим турпијом 4.5. Што се стидиш шаблона ? Нисмо ми професионалн оштрачи ланаца .Нити ти што зезају знају баш идеално слободном iруком да наоштре. А и тај што ти савијао мач док је оштрио није морао да га савија , нова турпија скида много без неког великог притиска. И ако можеш замени цео затварач резервоара .
Pa covek je malo sirovina (u pozitivnom smislu)ali je ekstra majstor.Sada je presao na drvo,a radio u 14.oktobar fabrici..Ima testere tomos 66,struze sebi gradju za masine,a kuca smo do kuce,pa rekao da ga pitam,jer kao sto sam rekao,ne stidim se ja sablona (zato sam ga kupuo) nego sam se zeznuo sto sam poceo da ostrim turpijom od 5 mm i nisam mogao da naostrim deo zuba koji se proverava prstom,vec samo pazuh-krivi deo zuba..A on kada mi ostrio uzeo je deblju turpiju 3/16 i naostrio je ceo zub sa sve onim delom koji se proverava prstom.Sve turpije su nove kao i lanac(isekao 5-6 metra drva).Ja sam mislio da se ostri sa manjom od 5 mm,a kako se lanac trosi da se posle ostri sa vecom 3/16?!Mislim da si me pomesao sa nekim,jer ja sam kupio sablon sa slika..A komsa je ostrio lanac jacinom dva provlacenja turpijom po zubu,ako mozes da ocenis koja je to jacina..Uzmem ja turpiju,a ona sva uprljana od opiljaka..Bas zato sam mu i rekao u sali da ce da iskrivi mac,znam da nece ali...,mislim u sebi jeb.s ostrenje kad mi on u jednom ostrenju skine zube na pola?!Ja gledao na you tube husavarni video,pa zato i resio da kupim komplet,ali posto sam odustao od posla nije ni bitno...Resio sam da uzmem neku makitu ili vilager za sebe.Nemam sumu,ali ocu da imam testere za sebe i da ga cackam kad god mu nesto fali...Cepu sam stavio neku gimicu koja ostaje van na plastici (nije na navoju pa da ulazi u grlic rezervoara) i vrsi posao,a cep mislim da je 400-500 din?!Video sam kod komsije vilagera,ne znam broj,kaze da ga platio 17 000 pre 3-4 god i on nema nikakve zamerke,samo kao teze pali kad je stara mesavina...Samo bi uzeo neko od 30 000 din,ako bude moglo mozda makitu,a ova husqvarna neka ceka bolje dane,mada sa ovakvim rukovanjem i odrzavanjem-slaba vajda...

Nazad
Vrh