Motorne testere

Vec sam pisao o tome da mi je Villager VGS 30S počeo da pravi probleme.Ovde su mi rekli da je u pitanju karika.
Nisam nikada skidao cilindar,klip ili menjao kariku na klipu.
Na youtube sam nasao kako se to radi i veoma je lako promeniti kariku, pa i razmontirati klip iz cilindra, sve očistiti i vratiti nazad.
E sad, imam jedan banalan problem.
Ne mogu da odšrafim šrafove koji su u cilindru.Zapekli su i ni da mrdne.
Prskao sam odmašćivačem, ali ne vredi.
Dobio sam savet da 'dornom' malo 'načukam' odozgo po šrafovima, čisto da se 'odpeku'.

Da li postoji još neki savet kako da odvijem te šrafove?

Koga interesuje kako da razmontira,očisti i vrati na svoje mesto(cilindar, klip i kariku), evo klipa na yt.

Stihl ms 180 vs. oleo mac 350c vs husqvarna 236 , koju testeru pored husgvarne 359 ,testera ce biti pomoc ovoj staroj ,ali trebace i za neko drvo 30-40cm precnika i rezanje u panjeve pored granja i ostalih radova - koriscenje do 40m godisnje ... ne vise od toga

Pazi,sve tri koje si naveo su skoro indeticne i po snazi i po konstrukciji,naravno da nijedna nije deklarisana da sece 40 kubika,ali kao pomocna,da.Tvoj ce izbor odrediti cena (to ide naruku Oleo - Mac,bar su do sada bile jevtinije) i blizina servisa,a mozda i to sto vec imas Husqu.

Stihl ms 180 vs. oleo mac 350c vs husqvarna 236 , koju testeru pored husgvarne 359 ,testera ce biti pomoc ovoj staroj ,ali trebace i za neko drvo 30-40cm precnika i rezanje u panjeve pored granja i ostalih radova - koriscenje do 40m godisnje ... ne vise od toga

Oleo mac je pouzdana, a i najpovoljnija od ove tri.

Kad već imaš Husq onda opet uzmi Husq .

Imam problem sa Husqvarna 61ff. Ugrije se i ne mozes je upaliti. Jucer me ispatila, otvorim karburator kad napukla klackalica.. Danas kupim kompletan set sa membranama, dihtunzima,diznica,klackalica..zamijenim i upalim posle treceg podesavanja klackalice.. U radu sada radi ono brooooom broooom (gusi se), ugasi se i ne mogu upaliti.. Upalim i sjece ali se gusi, ugrije se i pali sada ali se zagusi i ne mogu upaliti.. Ludim..

,a sta mislite o malo skupljim modelima npr. stihl ms211 protiv oleomac gs370-937 ili huqsvarna 135 ? voleo bih da iznesete svoja misljenja ... ipak mora neka da odskace ... ,a budget se puni polako i za taj rang testera ...

Ako vec imas Husqv.359 koja je solidne snage i prilicno dorasla za ozbiljnije zadatke, onda je kupovina malo manje testere sa malcice manjom ukupnom moci besmislena. Daces desetine hiljada dinara (30.000-55.000) za testeru sa 1-1,5 KS manje od one koju vec imas (H 359) a ta je solidna. Vise ima smisla tvoj prvi predlog, da uz glavnu testeru (Hus.359) od oko 4 KS kupis malu od 1,8-2 KS kojom ces raditi cesta sitna komadanja granja, orezivanja, sitna seckanja koja su nacelno brojna. Time bi rasteretio glavnu testeru (H.359) neadekvatnih sitnih poslova i koristio bi je samo za poslove kojima je ona snagom i dorasla. Posedujem od malih testera Husqvarnu 236, Stihl 180, a gledao sam male Dolmar, Oleo Mac... (necu kupiti i trecu malu istog kapaciteta). Mislim da od ove cetiri nema izrazitog favorita, neces pogresiti ako kupis novu bilo koju od ove cetiri. Moj licni favorit je Husqvarna 236 zbog motora koji nije izforsiran, malo vise kubika (38ccm), malo manje snage (1,8 KS), malo manje obrtaja (9000), malko kraceg kucista (za rad u rupama sa najkracim macevima), montazu maca sa dva srafa i opste robusnije gradje od drugih testera. Veruj mi da 2 godine nisam ni filter vazduha cistio (dobro resena separacija prasine pre filtera), ni svecicu dirao (neopterecena, duze zivi), ni karburator pipao (taman posla da ga razdesim). Potrosnja goriva je smesna. Nasekla je i sto bi solidnu 359 oznojilo! Model Husqv. 135 je skoro ista testera kao 236 ali sa 0,1 KS vecom snagom, a kosta oko 10.000 vise, pristup filteru vazduha je bez alata na kopce, ima montazu maca sa jednim srafom kao i Stihl 211. To resenje sa jednim srafom nekako nevolim. Mislim da ces za H.135, S.211 samo dati 10.000-20.000 din. vise nego za H.236 a nisam siguran da ce biti opravdano, naravno da to vazi samo ako Husqvarna 359 ostaje glavna zvezda u garazi. U tvom slucaju mislim da bi najbolja kombinacija bila Husqv.236 za sitna seckanja svih vrsta, plus Husqv.359 (koju vec imas) za ozbiljnije precnike. Veoma je vazan dostup delova i dodatne opreme, ne zaboravi da cela masina stoji ako nemas da zamenis jedan sitan polomljeni delic. Srecno sta god da odlucis!

Poslednja izmena:
,a sta mislite o malo skupljim modelima npr. stihl ms211 protiv oleomac gs370-937 ili huqsvarna 135 ? voleo bih da iznesete svoja misljenja ... ipak mora neka da odskace ... ,a budget se puni polako i za taj rang testera ...
Naravno,sve ima svoju cenu, u tvom slucaju gledaj na tezinu pom.testere jer se sa njom u principu vise radi u sumi,nego sa glavnom i samim tim treba da bude laganija i svaki gram u sumi znaci,jer je to tezak posao.Ako podelis posao tako sto ces sa velikom obarati i seci deblo,a pomocnom okresivati i seci deblo ne deblje od 2/3 duzine njenog maca,sasvim je svejedno koju ces uzeti,jer takvom podelom posla,jedna cuva drugu i trajace godinama,da ne kazem decenijama.Licno imam kombinaciju H365 i Stihl 260,ali sam jedno 3 godine radio profesionalno i posekao relativno mnogo.

Meni se recimo kod H 135 jedino ne svidja sto tesko pali i nekako se iz cista mira ugasi. Ne znam da li je to slucaj samo kod mene ili su sve takve, ali me to ponekad bas iznervira.
Inace za sitne poslove odlicna testerica. Kad posle MS 290 uzmem nju u ruke bude mi lagana kao perce.

Jel zamjena semeringa radilice zahtjeva servis jer se vadi radilica ili? Hus 61 mi pojacava ler ili se gasi kada se nagne.

Kupio set za reparaciju, membrane, klackalica, diznica itd. Pali lijepo, nastelam i prima gas extra agresivno. Nakon 5-6 min rezanja podivlja, naslonis na drvo gusi se, ne prima gas.. Koliko je pametno sarafice H L ucvrstiti loctitom protiv odvrtanja?

Kupio set za reparaciju, membrane, klackalica, diznica itd. Pali lijepo, nastelam i prima gas extra agresivno. Nakon 5-6 min rezanja podivlja, naslonis na drvo gusi se, ne prima gas.. Koliko je pametno sarafice H L ucvrstiti loctitom protiv odvrtanja?
Ne, nikako! Time si taj karburator bacio, jesi proverio i filter goriva, očistio filter vazduha (ili zamenio oba), da li je auspuh čist (bez gareži)?

Mislim na onaj loctite koji samo popuni kanalice navoja da se teze zavrcu.. Imam osjecaj da se odvrcu. Za auspuh ne znam, jedino dimi plavkasto kada se upali tek. Filter i crijevo goriva stari 20 dana kao i zracni filter.

Poslano sa mog i6 koristeći Tapatalk

Resenje ti je, protiv odvrtanja L i H da stavis kabal iz kog su izvucene zice. Na taj nacin se nece lako odvijati niti zavijati srafovi a sa druge strane, ti ces bez problema stelovati karburator kao i do sada. Tako je kod mene i mogu ti lrvom prilikom slikati.

Jeftino rješenje koje drži taman toliko da ne pravi problem prilikom sledećeg odvrtanja je lak za nokte. Kad podesiš sve naneseš lak oko šarafića i nakon sušenja od par minuta spremno je probu. Ako je bilo do odvrtanja znaćeš odmah na čemu si, a nećeš ništa upropastiti.

Resenje ti je, protiv odvrtanja L i H da stavis kabal iz kog su izvucene zice. Na taj nacin se nece lako odvijati niti zavijati srafovi a sa druge strane, ti ces bez problema stelovati karburator kao i do sada. Tako je kod mene i mogu ti lrvom prilikom slikati.
Otprilike znam na sta mislis ali mi poslikaj ako budes imao vremena

Poslano sa mog i6 koristeći Tapatalk

Nazad
Vrh