Motorne testere

Danas mi na lancu od MS 290 vrhovi na dva zuba bukvalno polomljeni. I to nisu jedan do drugog pa da pomislim da sam zakacio u neki kamen. Jednostavno kao da su brusilicom odseceni, a nista nisam primetio tokom rada. Odnosano bilo je malo trzaja, ali nisam nigde zakacio. Lanac kao original STIHL, medjutim slab kvalitet.

Pa nisu previse skinuti. Od kad sam jednom mnogo skinuo cistace mnogo sam oprezniji. Nisam ih sad skidao sigurno jedno 10 ostrenja, strah me da se ne zeznem. Ali zato MS 290 sece pa rastura i nema odjednom da se ugusi ko ranije. Evo zadnja 2-3 dana, hvala Bogu bas me dobro sluzi, a kakve sam cerove debele seko, pa i hrastove to je cudo jedno.
Danas sto sam seko cerove u jednoj dolini svi puni sa vodom, a nisu suplji. Sto je ono opasno jer je testera dobro zagrejana, a kad ga zasecem iz njega sikne mlaz vode i lako moze da ode ladna voda na vrelu stublinu. Kad prsne na auspuh samo sisti.

Medjutim od jutros mala H 135 pocela da zeza. Upali iz par potezanja i pustim je 10 sekundi da radi na ler gas i aj da posecem neko siblje oko cera, a ona se samo ugasi. Posle ne i ne da upali. Pa jedva nekako upali, ali na dodavanje gasa se ugasi i tako vise puta dok nije proradila kako treba. Posle je sekla bez problema i pojma nemam sta joj je bilo.

Danas sam je kresnuo, radila je normalno,ali je nisam puno opterecivao, strugao sam neka tanja drveta.

Znam da je bolje kupiti testeru sa logom. Villager VGS 30 je radila fino,ali vec poodavno osecam da gubi snagu. Jednostavno , ne moze da struže,a ne navaljujem, pustim je pod njenom tezinom da seče.

Mora da se otvori motor (ti ili serviser). Karike, klip i stublina da se provere u kakvom su stanju.
Nov komplet cilindar košta oko 3.000-3500 dinara + ruke, pa vidi da li ti se isplati. Možda je dovoljno zameniti samo karike ili samo klip (jeftinija varijanta).

Nisam znalac, ne znam kako se menjaju karike, ali posedujem zdravu logiku i razum.
Ne mislim da je to neka matematika, siguran sam da bih, uz alatm, mogao i sam da sve proverim i zamenim.
Ne verujem lokalnim serviserima, siguran sam 1 000 000 % da bi mi ,pored karika, uvalili i neki drugi ishaban deo, a uzeli ono što je još uvek zdravo..da bih tako bio u 'lancu ishrane',. tj. da bih morao uvek da se njima javljam za problem.

Elem..da ne dužim..da li neko može da preporuči detaljan youtube klip na kome je objasnjeno kako se menjaju karike na motornoj testeri, pa da pokušam i sam da to odradim.

Danas sto sam seko cerove u jednoj dolini svi puni sa vodom, a nisu suplji. Sto je ono opasno jer je testera dobro zagrejana, a kad ga zasecem iz njega sikne mlaz vode i lako moze da ode ladna voda na vrelu stublinu. Kad prsne na auspuh samo sisti
Znam za to,pre 10-ak godina sam sekao neke debele cerove,bili su kao u malo j dolji,medjutim mlaz vode je šikao skoro metar od stabla,imao sam srecu te nije po vrucoj testeri

Nema kod zamjene karika neke velike umjetnosti.skines cilindar,skines stare karike,pazljivo ocistis kanale u kojima leze karike od sljake,veoma pazljivo navuces nove karike (veoma su osjetljive na lomljenje),stavis malkice masti u cilindar da karike lako udju,pazljivo ih prstima stisnes dok ne udju u cilindar,pritegnes vijke i gotovo.ne treba ti nikakav specijalni alat,samo pazljiv rad.

Poslato sa Samsung Galaxy

Husqvarna 365,pazarili smo je 2011 godine

2urs6fb.jpg

14ag4lj.jpg

ivfvv5.jpg

726j4h.jpg

2q2plpz.jpg

Znam za to,pre 10-ak godina sam sekao neke debele cerove,bili su kao u malo j dolji,medjutim mlaz vode je šikao skoro metar od stabla,imao sam srecu te nije po vrucoj testeri

Nema kod zamjene karika neke velike umjetnosti.skines cilindar,skines stare karike,pazljivo ocistis kanale u kojima leze karike od sljake,veoma pazljivo navuces nove karike (veoma su osjetljive na lomljenje),stavis malkice masti u cilindar da karike lako udju,pazljivo ih prstima stisnes dok ne udju u cilindar,pritegnes vijke i gotovo.ne treba ti nikakav specijalni alat,samo pazljiv rad.

Poslato sa Samsung Galaxy

Za Villager VGS 30 mogu bilo koje karike, sto kvalitetnije?
Koji proizvodjač je najbolji u tom domenu?
Kako da znam da li su karike u pitanju..po čemu se to poznaje..jesu karike polomljenje..ili kako?
Pitam,jer nikada nisam otvarao motor.

Juče sam je kresnuo..čim se zagreje..ne prodje ni 15tak sekundi..krene da se guši, uspori rad i ugasi se.
Kada dodajem gas, osecam kako se lanac muči dok se okrece..nema onu silinu, snagu.
Ti simptomi ukazuju na karike?

Jedno pitanje,u pitanju je testera sthil ms 290 nova kupljena,dosla mi je na stelovanje isekla je nekih 50 kubika ,primetio sam da je na njoj,vodilica od 45cm i broj zuba 33 ali zubi neidu neizmenicno levi-desni,levi- desni, idu ali samo do dela gde je spojen i tu imam levi-levi i ja coveku vratim nenaostrenu medjutim u servisu kazu da za tu vodilicu i za broj zuba 33 tako ide doduse nemoze se drugacije ni spojiti neznam kakav je raspored zuba na vodilici od 40cm za nju ali tvrdim da taj sastav levi -levi dovodi do nepravilnog rezanja i do vremenom ostecenja vodilice a vidim da je vec pregorela.
Kakva su vasa iskustva

Tako je,neke duzine maca jednostavno ne dozvoljavaju paran broj rez. zuba,pa tako mora doci do podudaranja strana,cesto ih zovu neparnim ili na primer kod maca od 40cm koraka 3/8 picco ide 27 ipo zub (zargonski receno)

Ako su dobro i jednako naoštreni svi rezni zubi nema tu lošeg rezanja. Vodilica se troši svakako, to kako ga nazivaš pregorijevanje je prije zbog rada na suvo ili neodgovarajućeg ulja nego zbog neparnog broja zuba.

Moja 023 je do sada poderala sedam lanaca sa 25 zuba i sad bi trebao promijeniti vodilicu i pogonski lančanik. Ovi mogu još gurati, ali će ići u rezervu jer je zaslužila osvježenje. :osmeh:

Jedno pitanje,u pitanju je testera sthil ms 290 nova kupljena,dosla mi je na stelovanje isekla je nekih 50 kubika ,primetio sam da je na njoj,vodilica od 45cm i broj zuba 33 ali zubi neidu neizmenicno levi-desni,levi- desni, idu ali samo do dela gde je spojen i tu imam levi-levi i ja coveku vratim nenaostrenu medjutim u servisu kazu da za tu vodilicu i za broj zuba 33 tako ide doduse nemoze se drugacije ni spojiti neznam kakav je raspored zuba na vodilici od 40cm za nju ali tvrdim da taj sastav levi -levi dovodi do nepravilnog rezanja i do vremenom ostecenja vodilice a vidim da je vec pregorela.
Kakva su vasa iskustva
Imam istu testeru sa istom vodilicom i lancem. U principu nisam primetio nista cudno zbog broja zuba, ali sam primetio da ima slabo podmazivanje lanca. Pisao sam vise puta o tome da slabo podmazuje lanac i pored toga sto je podeseno na najjace i da je lanac nacisto suv kad secem debela drva. Isto tako je i kod kuma na njegovoj, a i skoro sam pricao sa covekom koji je imao i kaze da je i njegova imala slabo podmazivanje. Verovatno je to razlog za ostecenje vodilice i pregorevanje.

Nikakve veze nema to što na lancu ima dva ista zuba jedan do drugog. Imao sam tu situaciju na Stihl 056AV, lanac je izdržao nekih 6 godina ali je isjekao nenormalno mnogo drveta, krčenja, obaranja, kresanja, dakle rad u veoma teškim uslovima. Prije neki dan sam uzeo nov i lanac i mač, stari mač sam ostavioo u rezervu mada je dosta pohaban a lanac je bio samo za smeće. Nikad nisam primijetio ništa u vezi sa tim da ima dva ista zuba, jednostavno se pohabao svuda ravnomjerno baš kao i mač.

Inače, da se pohvalim, uzeo sam malu testeru za lake poslove, Jonsered 2050, kao stvorena za tanja drva i kresanje, lagana, veoma brza. Nije neka profi mašina no ona neće ići u teške radove tako da će odlično da posluži. Platio sam je 130E sa novim lancem i mačem, izrezao sam 25 kubika drveta sa njom i Stihl 056, mala je radila tanja drva, Stihl velike klade, sve bez ikakvih problema. Načisto se odmorim dok radim sa njom u odnosu na matoru stilovku koja lomi ledja i čupa ruke.

Imam istu testeru sa istom vodilicom i lancem. U principu nisam primetio nista cudno zbog broja zuba, ali sam primetio da ima slabo podmazivanje lanca. Pisao sam vise puta o tome da slabo podmazuje lanac i pored toga sto je podeseno na najjace i da je lanac nacisto suv kad secem debela drva. Isto tako je i kod kuma na njegovoj, a i skoro sam pricao sa covekom koji je imao i kaze da je i njegova imala slabo podmazivanje. Verovatno je to razlog za ostecenje vodilice i pregorevanje.

Jeste Aco i ja sam mu pojacao pumpu na najjace i opet je podmazivanje slabo,i pregori vodilica i tvrdim da za tu testeru treba vodilica od 40cm slaba je ona za taj broj zuba

Postoji i pojacana pumpa za 029, ali u Srbiji malo ljudi zna za to.
Obicno se reklamira usteda ulja radi ocuvanja okoline, a u stvari time se prodaje znatno vise lanaca i maceva.

Evo ilustracije gde se vidi sta je od opreme predvidjeno za 029: Dakle dva tipa klipa postoje-duzi i kraci hod.

Inace ja pumpu za ulje smatram vaznom koliko i motor, jer ukoliko ona ne radi kako treba, nema secenja pa ma kako motor bio dobar.
Na 026/260 je nepodesljiva pumpa problem, i ona realno i nemoze podmazivati mac duzi od 35cm, vec na 40 je problem.
Na njima je brzo resenje ugradnja podesljive pumpe od 260, stim sto se menja jos nekih elemenata...
Skoro sam radio jednu ms460 kod koje zatekoh pojacanu pumpu. Nije ni cudo, jer masina je imala mac od 75cm..

Postoji i pojacana pumpa za 029, ali u Srbiji malo ljudi zna za to.
Obicno se reklamira usteda ulja radi ocuvanja okoline, a u stvari time se prodaje znatno vise lanaca i maceva.

Evo ilustracije gde se vidi sta je od opreme predvidjeno za 029: Dakle dva tipa klipa postoje-duzi i kraci hod.

Inace ja pumpu za ulje smatram vaznom koliko i motor, jer ukoliko ona ne radi kako treba, nema secenja pa ma kako motor bio dobar.
Na 026/260 je nepodesljiva pumpa problem, i ona realno i nemoze podmazivati mac duzi od 35cm, vec na 40 je problem.
Na njima je brzo resenje ugradnja podesljive pumpe od 260, stim sto se menja jos nekih elemenata...
Skoro sam radio jednu ms460 kod koje zatekoh pojacanu pumpu. Nije ni cudo, jer masina je imala mac od 75cm..

Objasni šta znači "ojačana pumpa", na ovoj slici su različiti lančanici (sa ili bez prstena i različitog koraka) ?

- - - - - - - - - -

Ranije su testere MS290 imale vodilicu i lanac sa 30 zuba, pošto kupci vole duži mač, a njen motor može da prihvati 33 zuba lanac i vodilicu - počela je ta "prva ugradnja". Kad je neparan broj zuba UVEK moraju dva zuba da budu okrenuta na istu stranu. Isti je slučaj na manjim testerama gde se koristi lanac od 27,5 ili 25 zuba. Nema mesta za sekiraciju :ppozdrav:

"ojacana pumpa" znaci da postoji pumpa koja daje vise ulja.
To je ostvareno kroz razlicit puz (pozicija 5 ili 6)

Da, ta testera moze da nosi sve te kombinacije lancanika (3/8 i .325) ali to nema veze sa pumpom.
Nisu te testeru imale samo ranije 30 zuba, 3/8(mac 40cm), vec se i sada moze ta kombinacija staviti ko zeli. Po meni je 45cm previse za 029, 39-tka vec moze da ga tera.

"ojacana pumpa" znaci da postoji pumpa koja daje vise ulja.
To je ostvareno kroz razlicit puz (pozicija 5 ili 6)

Da, ta testera moze da nosi sve te kombinacije lancanika (3/8 i .325) ali to nema veze sa pumpom.
Nisu te testeru imale samo ranije 30 zuba, 3/8(mac 40cm), vec se i sada moze ta kombinacija staviti ko zeli. Po meni je 45cm previse za 029, 39-tka vec moze da ga tera.

Mirosti druze uzeo si mi misli bas sam razmisljao kako je njima u cilju sto vise vodilica i lanaca da prodaju ,dakle slaba pumpa slabo podmazivanje duza putanja i pregorevanje vodilice,kazem ti ovom coveku je isekla oko 50 kubika i sva je plava a rubovi vodilice vec talasaju

Nazad
Vrh