Motorne testere

Ljudi sta kazete za Alpina testere al one starije iz 89te 90tr?Alpina 40 sa dva prekidaca gasa???
Da,Alpina je do tada pravila ozbiljan alat.medjutim kasnije kao i svedski Partner ostaje na hobi paleti proizvoda.Ako pitas radi kupovine,bolje izbegni i potrazi neku Husq.Stihl,Dolmar,Oleo - MAc,Jonsered za te pare koje si namenio,ne zbog kvaliteta vec zbog servisa i rez.delova.

Član sam nekoliko foruma (uglavnom mini motori,dakle kosacice,testere,trimeri),Alpina kao sto napisah je slabo zastupljena i svetu,ali ono sto ima to su modeli do 90 i neke godine.Jedini na koga se svi zale je Alpina 65,i to najvise zbog elektronike i paljenja.

Kanal na youtube donyboy73 ima mnogo snimaka o motornim testerama i ostalim malim motorima.Mnogo sam naucio iz njegovih snimaka inace covek zivi u Kanadi ima servis malih motora i kaci klipove popravki. Remontovao sam Zama karburator na mojoj Mcculoch motorci po njegovim uputstvima bez problema.

Mene je ovaj covek odusevio kad sam prvi put video ove snimke
Posle toliko godina i dalje ima volju za rad i obara sa tolikim elanom,a vala ima i rutinu.Nije ko neki strani strucnjaci.

Lici mi na H365 ili 372,postovanje za godine,na oba klipa pravi male uglove na iveru sto u guscoj sumi zna da bude problem

- - - - - - - - - -

Kanal na youtube donyboy73 ima mnogo snimaka o motornim testerama i ostalim malim motorima.Mnogo sam naucio iz njegovih snimaka inace covek zivi u Kanadi ima servis malih motora i kaci klipove popravki. Remontovao sam Zama karburator na mojoj Mcculoch motorci po njegovim uputstvima bez problema.
Koji McCulloch imas?

McCuloch PM 364,30ccm 1,2kw mac 35cm . Nije bas da se ide u sumu sa njom ali za moje potrebe je odlicna drva za zimu poneko manje stablo. Kupljena je u nemackoj pre oko 25 godina ,jedini
kvar je bila pumpa za podmazivanje lanca.

Poslednja izmena:
Posto ovo čitaju i amateri - Ova dva klipa sa čiča Djemalom treba da posluže amaterima da vide najpre kako nikad ne bi trebali da pale motornu testeru. Ako mora da se pali ‚u vazduhu‚‚ onda se štitnik desne ruke obavezno upre u medjunožje. Drugo, ovako debela stabla nipošto da ne obaraju, a pogotovo ne na oštrim padinama.Treće, da obavezno nose makar kacigu. onda - počneš da se sklanjaš pre nego što drvo počne da pada, a ne kad je več na pola i nikad ne bežiš unazad na 0 od 180 već levo ili desno, u ovom slučaju na gore. Ima dosta poucnih klipova na YT, ja mislim da su ovi od čiča Terry-ja bas dobri

Slazem se da cica malo odstupa od teorije, ali ja bih ga rado angazovao da mi sece.
Dovedes ga u sumu i kazes poobaraj mi to i to i ne interesuje te nista.

Stariji modeli McCullocha su kvalitetne masine video sam novi model u prodaji na nekom sajtu, da li je to onaj stari kvalitet veliko je pitanje. Firmu McCulloch je 2000 godine kupila
Husqvarna,nemam informaciju koliko se modela testera proizvodi pod imenom McCulloch. Ako nekome treba uputstvo i katalog rez delova za pm 364 nek se javi.Sve je na engleskom

Stari McCulloch, Pioneer, Homelite su bile u ono vreme(60/70 godine) kvalitetnije masine od Stihl/Husq.
Dosta patenata i tehnickih resenja su od njih kupil Stihl i Husq.
Gledam, recimo, Pioneer P40 je toliko kvalitetno uradjena testera da joj nemozes maltene naci nikakvu zamerku iako datira iz davnih 70-tih.

Pa da ga sad nisu oborili verovatno ne bi bio jos dugo zdrav.
Nego gledam sad ovaj kad ga ubada i preseca srz pa se setih nesto.Kad je komsija prvi put poceo da sece sumu i obarao on hrastove za tehnicku gradju,mada manje od ovog i vecina je pucala prilikom obaranja.Tad je imao tomosku kao moju pa misleci da je ona spora pozajmi od rodjaka neku stilku medjutim i sa njom ista situacija,mozda malo bolja.Hrastovi redovno pucaju i gubi dobre trupce,a on to pripisuje testerama i svojstvima drveta.Tek kasnije kroz pricu sam shvatio da on u stvari nije znao kako da ih obara.

Ono na početku snimka kad lijevom rukom pridržava testeru u predjelu štitnika desne ruke mi ne djeluje ispravno po pitanju bezbjednosti. U slučaju pucanja lanca može ostavitii prste u šumi.

Još jedna stvar koja mi je zasmetala je obilazak oko napola isječenog drveta po sjekiru i zabijanje sječiva u zemlju nakon postavljanja klinova.

"Nego gledam sad ovaj kad ga ubada i preseca srz pa se setih nesto." Tako je, treba da se presece srz u sto vecoj meri. Obarao sam stabla oraha za gradju oko pet slepera i nijedno stablo mi nije puklo koliko god nagnuto bilo. Posle vadjenja klina obavezno je presecanje srzi koliko god je moguce, cak i kod drugog drveta gde je kriticno i moze puci. Stablo koje pukne je vrlo opasno i zato se stoji sa strane a ne iza stabla. Motorna testera je izuzetno opasna za rad i to moramo svi nauciti i nikako u kombinaciji sa alkoholom. Ja u sumu nosim samo cistu vodu, a neki kod mene u okolini sve osim vode. Pozdrav

"Srž" ili sredina se obavezno reze u slucaju da je duzina maca manja od precnika debla,i to odmah posle vadjenja ivera (klina),pa tek onda zavrsni rez i obaranje.To je pravi redosled radnji i jedini nacin da se obori stablo i duplo vece od duzine maca.Sto se stajanja tokom obaranja i alkohola tice,potpuno se slazem.

Ovo je poucno, ovaj lik se vidi da zna sta radi, a i ima extra testeru. Hteo bi i ja takvu jednu no ne videh ovoliko drvo u svojoj siroj okolini. Ali imam svoja do 70cm. Ako ima neki expert ovde mogo bi da mi kaze kako da odseceno hrastovo deblo spremim za rezanje u daske a da mi nigde se ne pojave pukotine. Znaci koliko vreme treba da prodje od obaranja do rezanja u talpe i kako da se zastiti od pucanja pri susenju.

Nazad
Vrh