Motorne testere

pozdrav drugovi,ima li snijega kod vas,kod nas neprestaje,imam jedan problem sa husdvarnom 137 nece da baca ulje,skidao sam je,nije nidje zacepljena i okrece pumpa ali nece da baca ulje,nesto malo baca ali kad je na ler cim dodas gas nimalo,kada pumpa nema snage,moze li biti da je pumpa crkla sama od sebe,jer sve funkcionise ona guma sto ide pumpa u nju i u rezervoar je zdrava,nije problem da je kupim ali mi glupo da bacam pare bezveze

Imam husqvarnu 365 (2005god ja sam je novu kupio) super sve funkcionise i prezadovoljan sam... Primetio sam nedavno kada je spustim na sto (kada sam ostrio lanac) i okrecem rukom lanac da u tom okretanju povremeno je labav a povremeno zategnutiji lanac... Zamenuo sam mali lancanik jer je bio bas potrosen, ali nemogu da pimetim nikakav boljitak...Plasi me da li nije kriva radilica? Ali, da je kriva nebi radila testera bez greske u svim uslovima ekspalatacije... Treba mi vase misljenje u cemu je problem na mojoj testeri...:sta:

Druze ako nema zvezdu a pretpostavljam da nema na macu, ostaje radilica najverovatnije ili je ekscentrican lancanik jer sam imao nekoliko slucajeva takvih.Od pretezanja lanca hoce i radilica da povuce iza lezaja ,i radi kako treba ali baca. Skini dekl i okreci lancanik pa vidi dal on baca ili skini sve ,lamelu i korpu pa sa strane stavi odvijac ili slicno i okreci. tako ces videti gde baca

Druze ako nema zvezdu a pretpostavljam da nema na macu, ostaje radilica najverovatnije ili je ekscentrican lancanik jer sam imao nekoliko slucajeva takvih.Od pretezanja lanca hoce i radilica da povuce iza lezaja ,i radi kako treba ali baca. Skini dekl i okreci lancanik pa vidi dal on baca ili skini sve ,lamelu i korpu pa sa strane stavi odvijac ili slicno i okreci. tako ces videti gde baca
Ima zvezdu na macu a mac je kineski... Moze i zvezda da zeza?

Itekako može, mali ekscentar na zvijezdi poprilično isteže i popušta lanac da će vremenom zbog toga oštetiti ostatak sistema.

Probaj od nekoga posuditi originalni mač (ako nije iste dužine prebaci i lanac, samo da je isti korak) pa vidi da li opet baca, a svakako nebi bilo loše da taj kineski mač zamijeniš originalnim.

Koliko može isjeći drva sigurno na kraju ispada jeftiniji od bilo koje zamjene.

U zvezdi je valjkasti lezaj da kazem i ako se ispomeraju u jednu stranu i pocnu glaviti i ekcentricno se ponasati. mene je na viligeru zezao tako originalni jedno krace vreme dok se odjednom nije rascvatio ceo vrh. Zaglavi piljevinu u vrhu i zezne iglice ili valjcice na zvezdi.A pre bih rekao da je do oko radilice ili lancanika

- - - - - - - - - -

Hoce i lanac ako se previse istegne na neki nacin da slicno zeza jer izgubi korak izmedju lancanika i zvezde pa kad okreces ide pa zapne pa opet nanovo.

Lancanik sam danas nov stavio,ponasa se podpuno isto... Zvezdu redovno podmazujem i mac mi deluje ok. Sutra cu da probam da stavim drugi mac i lanac. Dok to neresim mora ce da je menja moja mezimica STIHL MS180 :osmeh:

ma proveris radilicu zgodno jer ako tako radi i okom se fakticki primeti. najlakse na komparater ako imas proveris ili sliccno nesto sa strane i okreci magnet polako i vidi se

Ok , hvala. meni ovde kaze jedan majstor da je oko 40e sa zamenom,
Ma kupi i zameni sam, na dnu pumpe je urezan navoj, zavrneš šraf u nju i izvučeš, novu našrafiš i vratiš na istu dubinu u kućište i u pravcu u kojem je bila stara pumpa...
Možeš pitati i ostale da ti malo slikovitije (bolje i detaljnije) objasne kako se menja uljna pumpa na tvojoj testeri...:cao:

Husqvarna 90,iz 1959.godine

- - - - - - - - - -

Jonsered je u mnogo cemu bio prvi po konstrukciji,evo modela raket XA,prva testera na dizel,napravljeno je samo 360 komada

Dizel motor tih decenija je davao dosta mali broj obrtaja,tako da bez sistema turbina,ili nekakvog menjaca (multiplikatora) ona nije imala ucinkovitost i svoj zivot u praxi.Za paljenje su koristili start sprej,kad se tome doda,svojstva dizela pri nizim temp. i robusnost,naravno da je ideja o dizel testerama ipak bila samo konstr. prestiz,da se pokaze da se i to moze,traktori na benzin i motorke na dizel :ideja:.

Prva STIHL masina za jednog operativca iz 1950.godine,teska je 16kg

- - - - - - - - - -

Rusi je prekopirali i ostali na tom nivou

- - - - - - - - - -

Dolmar CP iz 1952.godine,takodje prva testera za jednog posluzitelja

- - - - - - - - - -

Od postojecih modela danas,za mene najbolja kombinacija,za sve poslove (slobodno mogu reci u ovom delu Evrope) bila bi glavna:Husqvarna 372 xp pomocna: Stihl ms 260 (ili ms 230),ili kao glavna :Stihl ms 441,pomocna:Husqvarna 346 xp (ili H440),za njih nema prepreke

Po meni je 441/372 ipak teska da bude univerzalna.
Ja bih ipak lestvicu spustio na MS360/1/2, koja je ipak laksa(5.7kg), a sa sasvim dovoljno snage da tera i mac od 24".
Laka testera ipak ms250(ista tezina kao 230 a jaca). Za 346xpg se slazem..

Nazad
Vrh