Motorne testere

jel zna neko gde bih mogao naci auspuh za stilovku 045av ili 056....ili mozda neko ima a da mu ne treba?! nasao sam novu za 3500din. ali mi je sumljivog kvaliteta,pre bih uzeo neku polovnu u koreknom stanju!

Imam testeru echo660 vec nekoliko godina,uvek lepo palila(nije iz prvog,al iz2-3 puta pali uvek),bilo mi dosadno,lepo je rasklopim i ofarbam,sklopim je i nece da upali,i jedva nekako nakon pola sata konstantnog vucenja kanapa upali,nakon sto sam je ugasio nije opet tela da upali,sutradan sam seko drva veoma je tesko upalila al je lepo radila,e sad u cemu je stvar sta li je muci,sta prvo da proverim

Drugari imam husqvarnu 135 i primetio sam da kad secem baca sitnu piljevinu,odneo sam lanac na ostrenje,posle ostrenja lepo sece ali je piljevina i dalje sitna,posto je bio lanac pri kraju odneo sam ga u radnju da bi prema njemu uzeo novi,kad onaj u prodavnici mi kaze da je lanac sitan piko a neki mi kazu da zbog toga baca sitnu piljevinu,da li je moguce ba zbog toga baca sitnu piljevinu,a komsija mi cak kaze da je lanac sa jednim kaljkom.Pa me interesuje da li je moguce da zbog toga baca sitnu piljevinu.

Imas piko lanac koji bi trebalo da bude 1,3 i piko mikro od 1.1
Mali lanac ne moze da baca veliku piljevinu. Takodje, kada seces meko drvo (bukva primera radi) daje krupniju piljevinu, a tvrdo drvo (cer) daje sitniju piljevinu, ali u svakom slucaju, kao sto rekoh, ne mozes da ocekujes krupnu piljevinu sa tankim lancem.

Drugari imam husqvarnu 135 i primetio sam da kad secem baca sitnu piljevinu,odneo sam lanac na ostrenje,posle ostrenja lepo sece ali je piljevina i dalje sitna,posto je bio lanac pri kraju odneo sam ga u radnju da bi prema njemu uzeo novi,kad onaj u prodavnici mi kaze da je lanac sitan piko a neki mi kazu da zbog toga baca sitnu piljevinu,da li je moguce ba zbog toga baca sitnu piljevinu,a komsija mi cak kaze da je lanac sa jednim kaljkom.Pa me interesuje da li je moguce da zbog toga baca sitnu piljevinu.
Treba proveriti cistace sa sablonom,ako je lanac pri kraju,a cistaci (kaljci) nisu nikako ili nepropisno skidani,onda je razlika izmedju reznog zuba i cistaca premala.Ako su rezni zubi ispod 4mm,kupi nov,ne samo zbog duzine zuba (visine u odnosu na cistac),vec i zbog same bezbednosti,takvi zubi su skloni pucanju i sam lanac vise nije za upotrebu.

Isao juce u stihl-ovu radnju da kupim ovu malu ms 180, i neuzeh jer jer htedoh da se konsultujem sa vama..

Rekose mi da ms 170 ide sa macem od 30cm i 1,1 piko mikro lancem, a ms 180 ide sa macem 35cm i 1,3 piko lancem, sto sam i znao. Pitao sam da li moze da se na nju stavi lanac od 30cm, i rekose da moze tj samo da se zameni tu na licu mesta.
Prodavac je neki neiskusan momak, pa rekoh da se posavetujem sa vama pre kupovine..

Definitivno sam se odlucio za 1,3 pico lanac da bih ga lakse ostrio i odaje mi da je jaci, i mislim da tu nema neke velike razlike u gubitku snage i moci testere, ali bih rado uzeo 30cm mac.
E sada, da li je mac tj vodilica ista za ove dve vrste lanca, i da li uopste postoji mac 30cm koji koristi 1,3 lanac (obzirom da ga fabricki prave kao 35cm za 1,3) ?
Plasio sam se da mi ne zamene mac tako sto ce da stave 30cm i 1,1.
Sta biste vi uradili? 30 ili 35cm? I ima li ove varijante 30cm i 1,3?

Inace, imam veliku testeru husqvarna 266se koju bi koristio za iole teze radove. Ova mala bi samo poktresivala tj pripomagala.

Za lanac piko micro(1.1) moras koristiti obavezno mac 1.1. To ti i pise na macu, tako da te nemoze'izraditi'.
Imas 30cm mac i za lanac piko 1.3.

Ja bih ti preporucio da uzmes testeru sa standardnom garniturom 35cm piko(sa 1,3) a posebno dokupio mac i lanac 30cm(22 zuba) piko micro 1.1.
Taj 1.1 za okresivanje, vocnjak itd. ti je super i jako olaksava rad jer je kratak i okretan. S druge strane 35 cm mac ti je potreban za obaranje i neke malo 'ozbiljnije' stvari.

Tih 1.1 i 1.3 originalnih lanaca sa 22 i 25 zuba imam i ja pa ti mogu nesto ustupiti malo povoljnije nego u radnji. Naravno, na PP.

Hvala na odgovoru. Malo mi je to preterivanje da ja, koji isecem 30-50m drva godisnje kupujem jos jedan mac i lanac, pa mi varijanta 30cm 1,3 zvuci kao sjajna varijanta, jer ove dve testere tj velika i mala uvek idu u paru i kad god bi mi zatrebao malo veci mac (35 umesto 30), to bi velika testera uradila, a sa druge strane dobijam malo na snazi sa ovim 30cm macem koji nosi 1,3.
Pogledacu jos jednom koja je razlika u duzini kada se testera drzi u ruci pre kupovine.
A sto se tice lancanika, zar ne bi trebao i on da se menja ukoliko bi nekada presao na 1,1?
Kad pomenu vocnjak, da li sme da se seku grane na zivom stablu, obzirom da ostaje ulje na presecenom delu? Verujem da sme ako se koristi lancol, testerol itd, ili su i ona stetna?

Za voce koristis biolancol(mislim da ga ima i ovde-ja sam sebi kupovao u Nemackoj).

Dao sam ti savet za reznu garnituru za MS180 koji smatram da je adekvatan, ostalo je tvoja odluka. I dalje tvrdim da je najoptimalnije kako sam ti i preporucio.
Najveci dobitak u snazi ces imati sa 1.1 i 30cm macom.
Neznam dali ti je puno dati jos 30€ za mac i lanac, tvoja ekonomija... Moze i bez toga.
Lancanik je isti i za 1.1 i 1.3, ne treba da se menja.

A sto se tice lancanika, zar ne bi trebao i on da se menja ukoliko bi nekada presao na 1,1?
Ne,dimenzije (1,1 1,3 1,5 1,6) nisu korak lanca da bi se menjao lancanik (samim tim i mac),vec su to debljine pogonskih karika lanca,pa tako najtanji (1,1) ima i najtanji kanal na macu i samim tim pravi najtanji rez u drvetu,sto dosta rasterecuje motor,tj.testera ima vise snage.Posto imas veliku testeru,kombinacija koju daje prodavac je sasvim uredu.

Ok, ostaje mi da se samo odlucim sam sa sobom da li uzeti 30 ili 35cm mac. 30cm je kraci mac, manje zuba za ostrenje, jeftiniji je lanac pri kupovini, testera je (ne)osetno jaca, ali u praksi mozda i nije lose imati tih 5cm jer dosta puta grana oborenog drveta i nije idealna na dohvat ruke pa i tih 5cm malo znaci.

Ima li razlike u tezini ostrenja 1,1 i 1,3? I da li sam dobro cuo kada mi je receno da je skloniji pucanju 1.1?

Najbolje da sam probas..
Meni je za 15 godina koristenja testera sa piko micro lancima samo jednom pukao zub ali je vec bio na samom kraju.
Sto se tice ostrenja, sve je to isto: geometrija i uglovi se moraju ispostovati i nema problema.
Ja recimo nikad ne ostrim lance na terenu, nego uvek imam sa sobom po 2-3 lanca, koje menjam, a uvece u radionici ostrim.

Izvinjavam se ako sam dosadan i neodlucan.
Sta god da kupujem, dobro se informisem jer ne bih da pogresim. Najvise bih voleo da radnja nudi jednu varijantu, pa da i nemam izbora.
Ako je mikro pico lanac tanji, ako lakse prodire u drvo pa samim tim, testera rasterecenije radi sa njim, ako se jednako ostri a pritom ne puca, onda su sve prednosti na njemu. Zasto bi se onda neko i opredelio za 1,3 varijantu.
Opet ova kombinacija mi je nekako "neozbiljna i rizicna" pa me malo plasi.
Sa druge strane, radio sam sa ovom testerom sa 1,3 lancem i prezadovoljan sam kako sece.
Obzirom da cu da je koristim za raskresivanje tankih i srednjih drva do 20ak cm, nekako mi vise stoji da uzmem 1,3 lanac pa sam se onda dvoumio samo izmedju 35cm i 30cm duzine maca.
Sad ni tamo ni ovamo.

Znaci imam tri opcije

1. 30cm mac i mikro pico 1,1 lanac
2. 30cm mac i mikro 1,3 lanac
3. 35cm mac i mikro 1,3 lanac

Mirosti, ti glasas koliko vidim za prvu opciju, dok Dejan misli da je broj 3 sasvim korektna.
Dobro je da se bar oko modela testere ne dvoumim... A za sada mi broj 2 izgleda kao neka zlatna sredina.

I da znas da jeste odluceno :) Nerviram se bez ikakvog razloga. Neka bude varijanta broj 3 kao sto je i fabrika preporucila. Nisam nikakav profesionalac da ubijam glavu oko ovakvih detalja.
Ja poneo 23000 din ali su vratili staru cenu od 25900 = 210-215e pa je i to bio dodatan razlog sto je nisam kupio tj pored ovog dvoumljenja.

Inace, moj pristup po pitanju upotrebe lanaca je malo drugaciji od uobicajeno prihvacenih standarda na nasim prostorima.
Ja piko lance koristim najradije, cak i za rezanje gradje sam koristio piko koju pogoni 066 na macu od 75cm.
Ako zelite mogu fotografisati svoje dugacke piko lance sa karakteristicnim uglovima za krojenje gradje.
Nikad do sada nisam imao pucanje tog lanca, jer uvek obezbedjujem obilno podmazivanje i ne secem tupim lancem koji je i osnovni uzrok pucanja.

Nazad
Vrh