Motorne testere

Za mene bi neka jaca bila takodje H 372XP i onda neka bas slaba,recimo H135 ili MS 180.Mada uvek covek pozeli nesto jos jace ili jos lakse pa bi onda verovatno uzeo u razmatranje jos neku.

Trebao je prvo odozdo da zareže bilo koliko, pa tek onda odozgo da struže.
Ovako,kako je uradio, grana je krenula lepo da pada..ali budući da se zacepilo..grana je promenila smer i desilo se to sto se desilo.
Inače, taj klip je od ranije..gledao sam ga pre par godina.

Ne bi.
Dovoljno je da ima osecaj kada da stane..da napravi rez celom duzinom,odozdo, koliko moze da dohvati.
Ako je radio sa testerom, ima osecaj koliko sme da zareže odozdo.Naravno, dešava se da grana 'ujede' mač..pa još veća muka..

edit:
gledam ponovo..mislim da je mogao da izbegne granu da je prvo odozdo napravio rez.
Problem je u tome što je grana, kada je pala, vrhovima vec dohvatila tlo i po inerciji krenula da pada u smeru u kom je i pala,a plus je i zacepljeni deo povukao ka napred.
Vidi se po njemu da je bio siguran u to što radi,jer je opušteno gledao dok grana pada iako je video da se zacepljuje.
Da je napravio rez odozdo, mozda je mogao da eskivira, da se malo zanese u stranu, grana bi ga mimoisla..verovatno.
Koliko vidim, da su oborili vec jedno kompletno stablo. Ne znam zašto mu je bilo toliko bitno da se penje da seče tu granu,kad je mogao sve i sa zemlje.
Loša procena u svakom slučaju.

A evo i sta na yt komentarima kazu sta nije smeo da uradi, tj. šta je trebalo da uradi.

1. Roping himself off at 15-feet heights.
2. Not standing on the very top rung of a barely-secured ladder
3. Making a bottom cut first
4. Not trying to cut above his own height, and, for fuck's sake
5. Not trying to use a chainsaw one-handed

Poslednja izmena:
To su osnove rezanja,kada je drvo na osloncu samo sa jedne strane (slucaj sa ovog videa),prvo se sece sa donje strane (najcesce do 1/4 obima,a moze i manje),pa sa donje strane.Kada drvo ima dva oslonca,a sece se izmedju njih,onda se prvo reze gornja strana,a zavrsni rez se radi sa donje strane.

Ja mislim da je ovaj lik veoma neozbiljan i nestručan. Njemu je najveći problem što nije poneo dovoljno dugačke merdevine. Ej bre uzeo jednog rukom da seče i sav se istegao na kratkim merdevinama. Strašno.

Trebao je prvo sa donje strane da zaseče granu, posle sa gornje strane isto malo da zaseče i na kraju vrhom mača da seče do pola grane od gore prema zemlji tako da ostane sa suprotne strane "život" i da vuče granu kontra od njega. Ali naučiće ima vremena kada mu ovako razbije nos jedno 2-3 puta.

Sve je to tacno,ali video opominje one koji sve znaju i kojima je motorna testera i rad sa njom bela kafa,obicno kad se desi bude kasno,25 godina radim sa testerama i svaki put kad je uhvatim u ruke,znam da sam uzeo opasan alat i prilazim svakom stablu promisljeno i pazljivo.Pa i tada se desavaju nesrece,jer obicno djavo niti ore niti kopa,nase je da uzrok nesrece svedemo na minimum,vodimo racuna o sebi i drugima.

Dejane ja se jos ne javih. Dobro je sto si postavio ovaj klip. Motorna testera je mozda uz cirkular za beton najopasnija sprava u rukama da kazem nekog radnika. Ljudi nisu svesni sta je 20m/s. Reakcija mot.test. pri tim brzinama je 0.1 sec, a nasi refleksi su na 0,4sec. Razlika je dovoljna da se presece butina do kosti recimo. Pogledajte samo slike https://www.google.rs/search?q=chai...a=X&ei=PFvzVMj0J8T-ywPC5oCwCQ&ved=0CAYQ_AUoAQ U Americi je seča drva proglašena za drugo najopasnije zanimanje za čoveka. A mi idemo ‚‚u drva‚‚ kao da smo posli u setnju. Ni zastine cizme, ni kaciga, ni pantalone, a držimo u rukama spravu čije snage nismo svesni.
chain_body.gif

Al zato od sve zastitne opreme se vecinom nosi pljoska od bar 0,5L vatrenke.To je skoro svud zastita br1 .Dal za dezinfekciju ili zasta sluzi zavisi od korisnika :haha:

Sve ti je to tako, ali niko neće da shvati koliko je opasno i opameti se.
Stari je jednom zagrebo po nozi nekih 3-5 mm, nepar kopči dobio. Komšija palio držeći u visini struka i kako je bilo klizavo padne i zapne mačem preko lijevog ramena (skoro centimetar duboko).

I dalje se malo šta promijenilo kod njih, nose neke ćelave stare cipele (bez metalnog zvona), ostala odjeća niđe veze sa radnom, kad pale rijetko kad da spuste na zemlju ili bar koriste kočnicu (iako su se obojica na isti način isjekli).

Nazad
Vrh