Motorne testere

Koliko sam video za to cudo treba i poseban lanac, ispravite me ako gresim. Ja ipak mislim da nema tu draz kao kada rucno naostris pa se divis kasnije kako si to dobro odradio, kada testera ide kroz drvo kao kroz kupus. Meni je to neprocenjivo isto kao kada si u krevetu sa bliznakinjama.:bravo:

Dobar dan svima,

Moram da vas priupitam za mišljenje i iskustvo šta je razlog sledećem problemu:

Imam novu Stihl MS 170 testeru, radila je jako malo, ako sam posekao par kubika drva...
Juče krenem da malo posečem neke suve borove... i neverovatno je to što sam primetio da testera jako slabo seče. Pogledam lanac, levi zubi DUPLO više potrošeni nego desni!! Ali ceo lanac tako, naizmenično, kao da se samo troše levi zubi, što je zaista nemoguće!!
Zanima me gde je greška, kako sam uspeo da to postignem... ?
Pokušao sam da malo naoštrim posle toga lanac, ali bojim se da je on trajno uništen. Moraću da odem do nekog servisa da pogledju lanac i eventualno ako može da se spasi.

Zahvalan i pozdrav,

Nije ti dobro naostren lanac,cim vidis da vuce u jednu stranu ili nemozes da postignes prav rez, lanac nije ravnomerno naosteren,ili jos gora stvar,rub putanje vodilice lanca ti se istrosio,imas dve putanje lanca levu i desnu ,hoce da se desi ako seces tvrdo drvo ,pa stiskas jako testeru,inace i vodilicu lanca stalno okreces posle svakih par kubika,i ravnom turpijom odrzavas putanju vodilice,I levu i desnu i gornju i donju.

Dobar dan svima,
Ali ceo lanac tako, naizmenično, kao da se samo troše levi zubi, što je zaista nemoguće!!
Moguce je itekako, prepreka (ekser,ram,zica...) se sasvim slucajno zadesila levoj strani reza i tako stradali "levi" zubi,moglo je tako biti i sa desnom stranom.Medjutim takav lanac uvek krivi rez u jednu stranu,tako da me cudi da niste ranije primetili,zubi moraju biti priblizno jednake duzine.Jos jedan razlog nejednakosti duzina zuba (ako nije vidljivo mehanicko ostecenje) je i ostrenje,masinsko (nestrucno),a rucno tako sto se ne turpijaju istom silom leve i desna strana (neiskustvo) pa tako vremenom dodje do razlike

Vec su ti objasnili u cemu je problem, i kad zakacis neku prepreku uvek se osteti jedna strana lanca vise. Najbolje je sad u servis na jedno masinsko ostrenje i izjednacavanje zuba na lancu. Ako je na pola jos ces ti rezati sa njim. Pozdrav

Imam Sthil 021 i neku Womaxsovu testeru malo jacu slikacu ovih dana ova Womax kupljena mozda pre 2-3god i bez kvarova,ali Sthilka dosla do penzije i pocela da zeza strasno problem je sledeci :) Pri radu kad sece odjednom pocinje da gusi kao da nema goriva ili kao da je presisala i tako 100puta -_- Nosio sam kod majstora i popravi je i ona posle nekog vremena opet -_- Sumnjam da nije onaj filter u gorivu zapusio ako zna neko na sta mislim,takodje sam menjao i svecicu i nista.

Filter košta nešto sitno, par evra. Ako nikad nije mijenjan, a ta testerica ima dosta godina nije neki velik trošak da ubaciš novi. Samo ubodeš na ono crijevce umjesto starog. Mebmrane u karburatoru isto mogu praviti problem da nemirno radi, ako se ne vadi gorivo preko zime vremenom otvrdnu i deformišu se.

E da, neznam kakav je kod tebe filter vazduha, onaj moderniji sa mrežicom kao kod novih testera ili sunđerasti. Na mojoj 023 je bio taj stari i uvijek je upadala prašina ka karburatoru dok nisam postavio novi. Zaprlja se i počne da brljavi. Uglavnom nije problem promijeniti filter sa nosačem, drže ga dvije matice i potrebno je turpijom ukloniti višak plastike na poklopcu.

- Nosio sam kod majstora i popravi je i ona posle nekog vremena opet
Ala je opravio,svaka mu cast !Promeni majstora...ako si i malo citao temu mogao si da zakljucis da su takvi kvarovi najcesci,a da uzrok moze biti bas dosta toga (creva goriva,filter,membrane,impuls crevo,krimer guma,kompresija,dihtung,semerinzi...),sve ovo daje slicne simptome,tako da je malo nezahvalno nesto napisati a ostati u domenu prijateljskog saveta.

Taj filter za mesavinu po upustvu treba da se menja svake godine.Ja to ne praktikujem i nisam primetio takve probleme.Za tomosku sam skoro uzeo i crevce i filter i platio po 250,znaci zajedno 500 dindzi.Nije skupo,pa mozes da probas i sto rece Philby,membrane.
Evo i par slikica.Vidi se kakvo je crevce bilo,a i filter i nisam imao drugih problema osim povremenog trokiranja.

Poslednja izmena:
Imao sam slicnih problema. Stihl 034 je radila na praznom ko zmaj, no kad udje u drvo kako god da podesim karburaciju, ona gusi, davi se... Odnesem kod majstora i on za 1500din promeni membrane karburatora i filter u rezervoaru. Posle nisi mogao prepoznati testeru, sve dok nije posle nekoliko rezervoara zbog loseg 2t ulja sprzila klip i karike i ostetila cilindar:osmeh:. Kako je bila jedna u delovima (034 Super), uzmem od nje cilindar 2mm veceg precnika, nov klip i karike, spakujem, upalim... Sad je to prava zver. Sece ko luda a snage ima, ma ne staje.
Od sad moje testere sam popravljam jer imam lose iskustvo sa pojedinim majstorima

Hvala svima na pomoci prvom prilikom kad stignem idem da kupim ovo sve i sam da je odradim ocistim i za sledecu sezonu spremim,jer mi je ostala jos jedna tura(prikolica) da se nasece to cu sa ovom Womax da zavrsim. Jos jednom hvala na savetima i pomoci :ppozdrav:

nadjoh danas spakovanu u neku vrecu testeru partnerku profesional,nije paljena 20god,i zamijenih joj filter goriva i upali iz 5 puta,prima gas kao luda,kvacilo joj novo,kompresija ekstra,e sad nece fino da radi,povecava gas i smanjuje sama,zamijenih membrane i ocistih karburator ali isto,cini mi se da dobija ogromno gorivo,koliko se steluju dizne ja sam ih L-1 krug,H-3/4 kruga,i to sam probao korigovati ali nista,koliko joj je fabricki,i moze li mac i lanac od husdvarne 61 na nju,ima li dje upustvo od nje da se skine,neznam kako se plovak steluje da nije do njega,kako to provjeriti

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh