Motorne testere

Cistac kod lanaca treba da se skida i to sablonom. Tada je potrosnja goriva manja, testera reze kao sa novim lancem. I kod mene ljudi imaju razlicita misljenja o tome. Proizvodjaci to preporucuju ali mi uvek bolje znamo. Problem je kada ih skidaju brusilicom, budu nejednaki pa su ti udari veliki. Opasno je i za rezaca a i lose za testeru, svi ti udari se prenose cak do radilice po prici servisera. Ja ih skidam ravnom turpijom svaki treci rezervoar u proseku i sablon je jedna izuzetna stvar po mom misljenju i za mene nema dileme oko toga..Primera radi, juce sam izrezao 4,5 metara na dva reza (oko 40cm debljine) suvih drva jednim rezervoarom od 800 grama. Neka svi rade kako znaju a mi cemo kako treba.:ppozdrav:

htedoh reci podrhtava ,trese se,jeste ako ih skines previse onda mnogo hvata zub,ali imao sam prilike da je,ravan vrha zuba ravan sa ,vodecim zubom i nece da sece ili tek malo hvata kad mrdnes testeru e onda samo skidam vodeci zub

Nije valjda da neko tvrdi da se cistaci ne skidaju? Kakvih se samo mudroserina na ovim prostorima moze cuti..
Veruj mi da je tako.Sramota me da kazem,ali moj deda,stari testeras,sto vise ni H135 ne moze da drzi tvrdi da se kaljci ne skidaju,pa i njegov brat,pa i jos neki ljudi i tako.Ja bas secem sa tomoskom drva i ona naravno spora i sporo ide u drvo,a jos ni kaljci nisu dovoljno skinuti i naidje deda i ja mu pricam sto sporo ide u drvo,a on meni "seci sa ceo mac,uvati je na kandzu,mora da ide".Kaze "nigde ne pise da se kaljci skidaju" i aj sad dokazi nekom.:osmeh:Nego sto Goran rg rece "neka svi rade kako znaju,a mi cemo kako treba".
Inace sam pre par dan zamenio crevce za mesavinu i filter na tomosku,pa oprao filter vazduha i sad radi kao korveta(sevrolet),samo prede.

Ne treba se tu nesto mnogo ubedjivat i zabedjivati , znase sta i kako mora ,, i TACKA ne polemisem mnogo okrenem se i odem , a on moze da reze i bez lanca ,, ma moze sto bih ja rekao .. pita od govana ,, ali ima i to ko ce da jede

Zato sto ne ume da iskopira celu web ili pdf stranicu, vec samo koliko je setovao rezoluciju u aplikaciji koja sluzi sa capturing :D
Salu na stranu..neke aplikacije ne skeniraju celu stranu,a to on nije znao.

Uzgred, koga interesuje čitava priča, zajedno sa nedovršenom pdf stranicom :

http://gepkolcsonzo.eu/wp-content/uploads/2012/01/complete-book.pdf

Gresis silno sine, isao sam na printscreen pa je tako ispalo kad sam cropovao sliku, uglavnom slika je bila bitna, tekst koga interesuje ce lako naci na netu.:sjasi:

Kod mene je sve to slozeno u folder zajedno sa informacijama za servisiranje testera i katalozima rezervnih delova i td, pa do svakakvih gluposti oko kataloga karburatora i slicnog, godina proizvodnje i ......... :veseljak::

kada je oštrenje u pitanju, pravilno je svaki zub oštriti istim brojem poteza, ja obično 3-5 puta, a grtači ili kako ovdje neki govore čistači, se skidaju kod svakog trečeg oštrenja lanca

grtači jednostavno imaju funkciju da da kupe pilotinu i izbacuju je vani, kada pravilno naoštrite lanac, prilikom rezanja pilotina je duguljasta cca 6-8 mm

ako su grtači previsoki onda udaraju u drvo prije zuba i pilotina je sitna i brašnasta, to nije dobro ni za potrošnju niti za vaše ruke, ali ne smiju biti ni previše skinuti, tada zubi uzimaju previše, dolazi do zagušivanja a opasnost od odskakanja lanca i ozljeda je mnogo veća

početnici treba da koriste šablone za oštrenje, ja ih koristim uvijek jer je lakše kontrolisati pokrete ruke

imajte uvijek na umu, motorna pila je najopasniji ručni alat, za tren može nanijeti pogubne ozljede

tako otprilike sam i ja cuo za skidanje kaljaka[ cistaca] ,da idu otprilike na svaka 3 ostrenja .ali to se i primeti najlakse po krupnoci piljevine. imao sam slucaj davno sa komsijom koji je teski amater i kupio stihl 038 nov za svoje potrebe kuci. posle 2-3 godine secenja su cistaci bili vislji od zuba. cujem jeci testera i gura je dole a u drvo neide takoreci nikako. prvo sam pomislio da nije okrenuo lanac naopako slucajno. kad sam uzeo testeru kaljci vislji jer lanac na vise od polovine pojeden a kaljci nisu uopste skidani.otpilike odoka ih skinem na 1mm ispod zuba i dam testeru da proba.covek nije mogao verovati. prema tome skidaju se cim dodje do potrebe za time a mere postoje. i meni fali sablon jer sam izgubio predhodni pa je malo mucno oceniti bas okom ali i to je bolje nego neskinuti ih.

Šablon nije skup, imaš ga u svakoj prodavnici.
Jedino ako misliš na one profi šablone što sam i ja gledao po YT, to sam mislio ranije da kupim,ali mi i ovaj običan šablon završava posao.

Ma ne mora obavezno sablon. Jednostavno moze da se oceni tako sto se stavi ravan metal sa zuba na zub i ispod se lepo vidi zazor cistaca. Optimalno je oko 0.8mm-znaci moze spijun.

Ja imam neki komplikovan šablon za oštrenje, ali sam planirao da uzmem neki jednostavniji. Vjerovatno onaj stihl sa širokim limom koji se oslanja na zub i jednako od gornje ivice skida. Inače kad ćale dohvati turpiju (neće da koristi šablon) uvijek nekako pobjegne dole pa se pretvori u udicu.

Za čistače obično koristim parče metala kao što reče @mirosti, čisto da provjerim jesu li dovoljno skinuti.

evo koristan video, kako pomoću šablona... (zaboravih, grtač se skida 2mm ispod visine zuba) oprostite - greška

grtač se skida 0.6-0.8mm

otkud 2mm, u stvari 2 mm je mjera kada treba baciti lanac, kada se lanac izoštri da na kraćem kraju zuba otanja na 2mm - zamjena
još jednom - oprostite

http://www.youtube.com/watch?v=0hMMfd3znf4

ovaj šablon je posebno dobar u šumi

http://www.youtube.com/watch?v=yFhlLzeW_yg

a može i ovako:

http://www.youtube.com/watch?v=x_ChZevnl80

mada je danas najbrže, ovako:

http://www.youtube.com/watch?v=URKxMr0yc7c

uživajte i oprez!!!

Poslednja izmena:
(hvala na upozorenju, reggacci, Philby)

valjda si u pravu Philby, nisam još probao, u stvari to je posebna plata, poseban lanac...

Nazad
Vrh