Motorne testere

Imam problem sa jonsered 630 to jest sa lancem nesece ravno i posle nekoliko cm se krivi i zapinje. Mac je nov danas prvi put montiran lanac skoro nov samo je nekoliko puta naostren masinom za ostrenje. Sta mislite u cemu moze biti problem,dali sam lanac lose iseko ili moze biti lancaik il nesto trce?

Imam problem sa jonsered 630 to jest sa lancem nesece ravno i posle nekoliko cm se krivi i zapinje. Mac je nov danas prvi put montiran lanac skoro nov samo je nekoliko puta naostren masinom za ostrenje. Sta mislite u cemu moze biti problem,dali sam lanac lose iseko ili moze biti lancaik il nesto trce?

To 'podavijanje' nastaje obicno ako se lanac istupi na kamen ili gvozdje. U tom slucaju se obicno istupi samo leva ili desna strana lanca. Ako se kasnije pri ostranju potpuno ne izravnaju obe strane nema secenja.
Uglavnom, jedno takvo tupljenje dovodi do velike stete na lancu-ode vise od trecine zuba dok se sredi.

mirosti Mislim da je to problem jer sam pre nekoliko dana na pola sata pozajmio testeru rednicima koji su dosli da u skoli iseku neki stari orah i posle je lanac bio skroz tup nikako nije hteo u drvo, danas kada sam montirao novi mac toliko je zapljalo dase neka slova na macu istopila od toplote. Cudime da ga masino nisam doveo u red vec drugi put sam ga iseko...

Neko je vec napisao da se lanac brzo tupi kada se sece bagrem. Ja sam kao sto sam pisao, nosio lanac u Kraljevo da se naostri, i onda isekao oko 2 metra bagrema u zabranu... Pre neki dan kada je trebalo kuci da istrupcam to metarsko bagrenje, namucio sam se kao niko i opet mi je komsija rekao da mi je tup lanac, sto sam ja i primetio jer mi je bilo mnogo lakse pri obaranju...

Pa me zanima da li je normalno da se tako brzo istupi ili je los kvalitet lanca? Komsija hoce turpijicom da mi naostri, jer kaze bolje je tako nego masinski :sta:

A bre kupi turpiju i delji to, nije to nista strasno jednom moras da naucis :ppozdrav:, a za bagrem narocito ako je prosusen/suv u pitanju, moze da se istupi vrlo brzo, skoro sam strugao suv bagremov trupac na banseku, imao je tri metra, nekih 35cm precnika, i nisam ga izrezao do kraja morao sam da ostrim testeru, a sa druge strane ako je recimo sirova bukva u pitanju, skoro da moze da se struze ceo dan sa jednim ostrenjem, samo da nema negde kamena ili zemlje.

Ako kupujes lance ovde sigurno da nisu nekog zavidnog kvaliteta. To je najlakse i utvrditi rezuci suv bagrem ili hrast-dali je lanac original ili ne.
Originalni lanac ne tupi drvo tako lako..
Ja takodje dajem prednost ostrenju turpijom. Masina je dobra za oslobadjanje dna zuba, ali zavrsno doterivanje obavezno sprovodim turpijom i sablonom.

Ja sam iz banata i ovde nemamo drva, ali imamo mnogo sece drva,za pripremu za ogrev ,vec dosada sam za nekih dva meseca isekao oko 500 kubika,i ako hocu brzo,da secem i sto manje goriva da potrosim posle svaka dva -tri kubika malo navlacim lanac a sa jednim lancem odprilike isecem oko 50 kubika.Lanac uzimam u ovlascenom servisu i sta ja znam, do prva dva tri ostrenja je dobar tu je kvalitetan na pocetku, kasnije ga turpija jede samo tako,kada dobro naostrim lanac ,isecem sa jednim rezervoarom oko 4 kubika.

Lanci su kod nas problematicni,desi se da na istom mestu kupis lanac razlicitog kvaliteta. Meni gazda servisa kaze da nikada ne stignu lanci istog kvaliteta,pa kakve srece imas pri kupovini. U nasem kraju ima dosta sume i svi je seku ali mozda 20% ljudi zna da dobro naostri lanac. Ima malo do lanca, malo do majstora. Ja praktikujem ostrenje turpijom nakon svakog rezervoara, ako se bas zakaci kamen onda u servis na masinsko ostrenje. Kupujem oregon lance jer najmanje varira kvalitet.

Ja sam oštriti masinski i onako, ništa specijalno. Sad mi sin naučio da oštro turpijicom i ekstra naostri samo moraju da se prate kaljci kako mi to kažemo i kako se lanac ostri i on moraju malo da se skidaju da bi išla dobro.

Tek je za ti kaljci ovde kod mene vecita dilema.Svi ostre lance i retkima to stvarno i ide od ruke,ali se ne slazu svi da li treba da se skidaju kaljci?Jedni kazu treba,drugi ne treba,treci posle svakog drugog rezervoara,a jedan profesionalac skida malo i na novom lancu.I tako kad god neko uzme da ostri lanac obavezno krenu prepirke za kaljci.I da jos dodam da sam i ja za ostrenje turpijom i povremeno da se skidaju kaljci,odnosno cistaci.

:osmeh: kaf kaff
untitled_d.jpg

Tek je za ti kaljci ovde kod mene vecita dilema.Svi ostre lance i retkima to stvarno i ide od ruke,ali se ne slazu svi da li treba da se skidaju kaljci?Jedni kazu treba,drugi ne treba,treci posle svakog drugog rezervoara,a jedan profesionalac skida malo i na novom lancu.I tako kad god neko uzme da ostri lanac obavezno krenu prepirke za kaljci.I da jos dodam da sam i ja za ostrenje turpijom i povremeno da se skidaju kaljci,odnosno cistaci.

Pa nema tu dileme moraju se skidati uvek mora da je nizi za 0,6-0,8 od vrha

Jeli ima itko od vas iskusatva s Makita pilama. Ja sam prije nego što sam kupio Husqvarnu zagledao i Makitu DCS6400-45. To je usatvri Dolamr 6400. Kod nas na Makitu daju 3 g. garancije. Cijena joj neznatno veća nego husqvarni 365. Na karj sam uzeo husqvrnu samo iz razloga što mi je servis jako blizu kuće.

Nije valjda da neko tvrdi da se cistaci ne skidaju? Kakvih se samo mudroserina na ovim prostorima moze cuti..

Tintoreti, sto presece tekst bas na glavnom delu ?

Tintoreti, sto presece tekst bas na glavnom delu ?

All saw chain cuts with a rocking motion. When cutting properly, saw chain
resembles a dolphin swimming in the ocean. As the cutter enters the wood, the
“leading edge” starts to bite (#1) causing the cutter to rock back
as far as the depth gauge will allow (#2). The cutter is now in the “attack
position”. The cutter jumps off the guide bar and into the wood (#3).
Chain tension and power from the saw pull the cutter back out of the wood
and the severed chip exits from the underside of the cutter (#4). The cutter then
returns to its original position (#5). Any condition that upsets this smooth and efficient
rocking motion will have a negative effect on the life,
performance and cutting efficiency of any saw chain.
Depth Gauges
Depth gauges are often called rakers because some think they “rake” out the
severed chips, just like raking leaves. The actual function of the depth gauge is to
determine how far the cutter will rock back in position #2 and
ultimately how large a bite the cutter will take. Also, it is normal for the
depth gauge to sink into the wood under certain conditions as illustrated in positions
#2 and #3.
Clearance Angle
The “clearance angle” of the cutter on page 3 is the reason why saw chain
is able to cut with an efficient rocking motion. As you can see, the rear of the top
plate is lower in height than the front which allows it to tip forward as in position
#4 and exit the wood cleanly. Without a “clearance angle”, the cutter would not be
able to rock out of the wood. Finally, this “clearance angle” in
the cutter’s top plate complicates the process of depth gauge maintenance
Guide Bar Wood Chip
5
and will be discussed in detail later in this manual.

Pa nema dileme za mene i tebe,ali za neke ljude ovde kod mene ima dileme.Za neke nema,a ubedjeni su da ne treba da se skidaju.Sto se kaze "100 ljudi,100 cudi".

Pa znam i zasto ,zato sto nisu doziveli da se lanac vrti u prazno i nema rez,kod nas se uglavnom seku sirova drva pa se lanac potrosi mnogo pre ,vodilice ili vodeceg zuba,inace i ona se skida po vrsti drveta ,znaci meko skidanje za npr. cetinare ili neko meko drvo,i tvrdo skidanje ili za listopadne vrste drveca ili npr zaledjena drva.I naravno i prema vrsti lanca,ja za to koristim sablon i nema greske ali za ova drva koja secem kod nas retko kada imam potrebe za tim ali desavalo se da stvarno moram i onda kako je tintoreti postavio lepu sliku treba biti majstor pa bez sablona pravilno skinuti ako to neuradis kako treba dodje do plivanja lanca i od sece nista

To sto ti rece, plivanje lanca se desava uvek kad lanac radi kako treba. On ustvari napusta kanal na macu i ide u drvo kao na slici. Prikaz je kakvu ulogu imaju kaljci u secenju. Vrh zuba udara u drvo i krivi se na gore a kaljak je tu da to kretanje ogranici i vrati ga kroz kasniji proces u svoju predjasnju putanju.To je pravilno naostren lanac i slika koja pokazuje kako ustvari lanac sece u drvetu. Deo koji nemozes da vidis kod stvarnog secenja u praksi.::prica::

Ima dosta zezancija oko ostrenja lanaca. Od lanaca za takmicenja do lanaca za rad u sumi. Dosta razlicitih oblika zuba i turpija za ostrnje i jos puta 3 toliko uglova koji se moraju pogoditi da bi dobio ono sto trazis. :osmeh:
Za prosecnog korisnika dobro naostren lanac normalnom okruglom turpijom zadovoljava njegove potrebe, Normalno sa skinutim kaljcima ili bez skinutih kaljaka. Malo ce rez biti sporiji i vise ce se habati lanac i mac kod onih koji ne skidaju kaljke ali boze moj. Zato ima onih koji pritezu testeru u drvo i onih kojima pada usled sopstvene tezine (zbog skidanja kaljaka).::suncanje:: Ko pretera u skidanju kaljaka dobija onas efekat podrhtavanja maca u drvetu (previse skinuti kaljci pa zub mnogo uleti u drvo a kaljak kad udari kao granicnik odmah ga izbaci iz drveta).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh