Motorne testere

Ona zaista nije za lagane poslove. Njen teren su klade, obaranje, dakle baš teški poslovi.

Ona zaista nije za lagane poslove. Njen teren su klade, obaranje, dakle baš teški poslovi.
Imam ja salaš da krčim suvo voće,orase ,bagremove seći ne bih forsirao motorku lagano bih radio s njom. Sumnjičav sam u kvalitet ovih motorki kod nas možda da kupim direktno iz Nemačke imam ko bi mi doneo

Da li vredi u dobrom stanju polovna Stihl 056 AV Electronik 150eur?

Ta testera je u svoje vreme bila vrh performansi, ja sam je kao omladinac rado koristio za teske klade. Postoji u nekoliko varijanti, od kojih je Magnum II bila najaca(oko 7ks).
Realno bi ta testera vredela tih 150€, ali ovo je ipak 21vek i ipak treba ici na noviju tehnologiju, koja pre svega omogucuje rad sa manje zamora.
Takodje, te testere su fabricki imale problematicne elektronike, i u danasnje vreme su jako skupe.
Za nekih 200-250€ uzme se dobra Stihl036/360 i nema posla koji nece zavrsiti, a nije preteska.

Slazem se u potpunosti.
Radoslave, veruj mi, kada radis malo duze sa testerom, i kada dodje vreme da joj sipas pun rezervoar goriva i dolijes pun rezervoar ulja, odmah iste sekunde osetis razliku u tezini. Bezi od tih teskih testera kako znas i umes.
Vidim da volis da se raspitas pre nego sto se odlucis (vidim kako trazis i plug za oranje) ali za tu malu kolicinu drva tj 10-15-20m koja nisu predebela, stihl ms180 je pravi izbor bez da gledas bilo sta dalje. Pa to ti je dva, tri, cetiri dana posla godisnje.

Pre par godina je kupljena Stihl MS 180 i radila je uvek za moje potrebe obicno nesto preko 10 metara i plus krcenje... Prezadovoljan sam sa njom, od kvarova nikad nisam nista imao, osim sto jednom nije imala snage da presece drvo, mi je rasturimo i u telefonskon razgovoru sa majstorom se kvar otklonio, a to je bilo samo da se ocisti i izduva filter za vazduh i ppsle toga ujeda, nisam je mogao prepoznati. Tako da sve preporuke za ovaj model..

Radoslave ako prelistaš u nazad videćeš hvalospeve što moje što od kolega za ms 180 ( naravno u kategoriji u kojoj jeste) . Očito nisi radio sa aždajama kao što je 056 .Razlika u težini je tolika da ne možeš ni da zamisliš. Moja 180-ka je isekla do sada ko zna koliko metara i sa novim lancem i dalje seče kao munja . Naravno sada je koristim samo za kresanje ogranaka , ali je nekad bila i glavna i pomoćna testera . sa njom sam obarao hrastove prečnika preko 80 cm . I da ne dužim za tvoje potrebe po meni prvi izbor ( ako se odlučiš za nju razmisli da odmah uzmeš i duži mač i lanac -40cm 27 i 1/2 zuba meni je takav oduvek , a ona sada dolazi sa 30 cm mačem)

Dajte neku preopruku za kupovinu motorne testere i rezanje godišnje 10metara drva , neko sitnije orezivanje za kućne potrebe.
Radoslave savetujem ti da poslusas kolege sa foruma i kupis novu testeru renomiranog proizvodjaca. Pogledaj malo akcije i uporedi cene, za iste pare kupi jacu. Svaka nova testera je dobra i sluzice te dugo ukoliko je cuvas.Imas ljude koji seku godinama sa kinezima od 100 e a i ljude koji uniste kvalitetne za par godina. Samo postuj preporuke proizvodjaca i ne brini.

ja sam uzeo 211 videcemo kakva je mislim da je malo ozbiljnija od 180 ima malo vise metala u sebi a zbog akcije koja je sada i odnosa evro dinar cena je bash dobra

Imam ja salaš da krčim suvo voće,orase ,bagremove seći ne bih forsirao motorku lagano bih radio s njom. Sumnjičav sam u kvalitet ovih motorki kod nas možda da kupim direktno iz Nemačke imam ko bi mi doneo

I mi koristimo ms180 cesto na salasu. Do 100 cm precnika nema problema (sa 3 strane sa "macom" od 35 cm). I to kad je nesto kriticnije (grana je visoko "postavljena", pa se osusi, pa treba da se odsece) jednom rukom mozes da baratas sa ms180. To je super stvar, sto nije teska kao crna zemlja. Mislim da za tvoje - kao i za moje - potrebe je sasvim dovoljna testera ms180 (ja ovog poznajem, naravno ima i drugih marki...). :ppozdrav:

Znate kako,prvo se slazem da ce ms 180 zavrsiti posao,ali ne mogu da se slozim da se sa njom obaraju gorosstasi od 1m,postoje neka pravila u obaranju stabala,kako i sa cime,ne kazem da je nemoguce,ali to je veoma opasno,pa tako i svaki ozbiljan proizvodjac preporucuje nekoliko klasa svojih masina,njihovu namenu kako kod hobista,kucevlasnika tako i kod profesionalaca.Kako ms 180 spada u ovu prvu klasu,ne treba savetovati kucevlasnika (ogrevno drvo,salas...) da uzme testeru od 2ks i obara stabla koja se obaraju profi alatom.Sto se Stihl masina tice,po meni,u obzir dolaze ms 211,230,250,naravno da ne bi uopste smetala i ms 260,sto naravno zavisi od novcanika,a ne od performansi masine.Licno sam pristalica da se uvek uzme za broj veca masina od trenutnih potreba,jer se nekako po pravilu posao kasnije prosiri.

Znate kako,prvo se slazem da ce ms 180 zavrsiti posao,ali ne mogu da se slozim da se sa njom obaraju gorosstasi od 1m,postoje neka pravila u obaranju stabala,kako i sa cime,ne kazem da je nemoguce,ali to je veoma opasno,pa tako i svaki ozbiljan proizvodjac preporucuje nekoliko klasa svojih masina,njihovu namenu kako kod hobista,kucevlasnika tako i kod profesionalaca.Kako ms 180 spada u ovu prvu klasu,ne treba savetovati kucevlasnika (ogrevno drvo,salas...) da uzme testeru od 2ks i obara stabla koja se obaraju profi alatom.Sto se Stihl masina tice,po meni,u obzir dolaze ms 211,230,250,naravno da ne bi uopste smetala i ms 260,sto naravno zavisi od novcanika,a ne od performansi masine.Licno sam pristalica da se uvek uzme za broj veca masina od trenutnih potreba,jer se nekako po pravilu posao kasnije prosiri.

Potpisujem!
Nije za to konstruisana ta testera, ali ako se naidje - a bas se i ne "naidje" cesto - na stablo od 1m, moze da se obori (20-21 strana: http://www.stihlusa.com/WebContent/...s/ms-170-180-chain-saw-instruction-manual.pdf). I nije za to konstruisana da svaki da obara takva stabla - naravno - ali za par stabla (mozda i malo vise od "par") godisnje ne treba veca motorna testara.
No, sve u svemu: sve zavisi od potrebe. Ako je potreba veca, advekvatna su veca testara, ako su potrebe vise za rezanje (primera radi), onda je ova bolja varijanta. I naravno, sve je stvar ukusa :ppozdrav:

Ja sam sekao debla od preko metar, ali mi nije jasno kako sa 018 da oboris i ispresecas to drvo sa macem od 35cm.
Steta sto nisi napravio neku sliku kada si to sekao, voleo bih videti..

Ni ja ne znam kako je to izvodljivo.. jedino da izvadi neki veliki iver, pa onda ponovo da sece.
Ja sam najvece drvo sekao negde oko 1m u precniku i to cer, i mogu vam reci da mi je trebao pun mac i sa jedne i sa druge strane da bi se rez poklopio. Imam 34 zuba i mislim da je to mac 45cm duzine.

Moj deda je kao omladinac seko sekirom stabla od 1m,ali nije to to i ta vremena su prosla.Treba imati svrsi shodan alat.Jasno mi je da sa tako malim macem moze da se obori stablo precnika 1m,ali da se istrupca u to ne mogu da verujem pa ne znam sta da je.Ja sa 45cm macem pa mnogo puta u sumi muku mucim dok prekinem neki trupac i manjeg precnika.

Moj deda je kao omladinac seko sekirom stabla od 1m,ali nije to to i ta vremena su prosla.Treba imati svrsi shodan alat.Jasno mi je da sa tako malim macem moze da se obori stablo precnika 1m,ali da se istrupca u to ne mogu da verujem pa ne znam sta da je.Ja sa 45cm macem pa mnogo puta u sumi muku mucim dok prekinem neki trupac i manjeg precnika.

Pa jbliga, nece valjda Vojvodjanin da sece orah precnika 1 m za ogrev ::sramota::...

- - - - - - - - - -

Evo, nasao sam slike od najveceg drveta koje sam ja do sada isekao u svom zivotu. Pogledajte kako moja testera sa macem od 45cm izgleda smesno pored stabla u precniku od 1m.

free image hosting

online photo sharing

Super ti je Pioneer kacket! :osmeh:

- - - - - - - - - -

Ja sam sekao debla od preko metar, ali mi nije jasno kako sa 018 da oboris i ispresecas to drvo sa macem od 35cm.
Steta sto nisi napravio neku sliku kada si to sekao, voleo bih videti..

Inace citat iz mog posta: "(20-21 strana: http://www.stihlusa.com/WebContent/C...ion-manual.pdf)"

Kad se vec frljamo sa deblima :osmeh:.

2me8pd5.jpg

Nazad
Vrh