Motorne testere

North ARMY
Nije do mene,ja nikad ne bih kroz carapu jer kroz ove moderne moze ceo kulen da propadne.

Hoćeš da kažeš da su današnje najlonke takve da možeš ljubav da vodiš sa nekom mladom a da ona ne skine iste :sta: izgleda da ti se kulen presušio:haha:spavam:{{

Sad malo ozbiljnosti. Moje mišljenje je da bez obzira na tehničko rešenje uljne pumpe trebali bi koristiti ulje koje je preporučila fabrika lancol ili neka druga ulja pogotovo mi amateri koji koristimo motorke od "sveca do sveca". E sad ovi profesionalci (neki) što rade na hiljade radnih časova možda i koriste prerađeno ulje ?????

I ja takodje sipam Modrica dvotaktol sint, koje vazi za potpuno sinteticko ulje koje je preko potrebno motorima koji se puno vrte, kao sto su motorna zaga i trimer, recimo.
To je zaista kvalitetno ulje, sasvim u rangu sa mnogim poznatijim svetskim brendovima, tako da ne moras nigde dalje da ides.
Ima tih ulja i na pumpi, ali redje malo.
Najlakse ih je naci, ako pogledas ko prodaje Modrica ulja u tvom mestu, tako sto ces kontaktirati direktno uvoznika.

A i za lanac sam u 90% slucajeva kupovao Dolmar lancol. Nije ni on nesto skup, mozda 300 dinara litra, tako da mi se ne isplati igrati se sa bilo cim losijim od toga.

NA, znači proturivao si kulen nekoj koleginici kroz čarape pa znaš_ Bravo Boškić. :osmeh:
Svako hvali svog konja, pa tako i taj prodavac. Možeš koristiti i Stihlov dvotaktol, ili neki od poznatijih proizvođača. Isto važi i za ulje za lanac za testeru. Ja koristim Modriču, može i Nisov, Galaxov.. Iznenađen sam tvojim pitanjem za prerađeno ulje, što kaže Kameni. Pusti komšijske priče. :osmeh:
I ja imam MS 180 istog godišta. Za te pare i namene odlična testera. I da, smešu malo jaču od 2%, kao što kaže Philby. Do 2,5 a 4 posto je previše.

- - - - - - - - - -

Kolega NA, izvolite uputstvo za MS 180

http://www.stihlusa.com/WebContent/CMSFileLibrary/instructionmanuals/ms-170-180-chain-saw-instruction-manual.pdf

Paz' ovako on stvarno ne laze i sipa preradjeno i u hidraulik rusine i ide to godinama,za motorku isto ne laze. Pitao sam jer otkud znam,mozda i moze...ako cemo filozofirati ima i ekoloskog znacaja da se potrosi to staro ulje na koristan nacin a i delom ekonomski. Sto se tice pitanja sad me podsecate na moju babu koja redovno gleda slagalicu i kad ubodem ona kaze vidis sta je skola,a kad omasim pita otkud bas to nismo ucili u skoli ? :osmeh:

NA, ugledaj se na Kamenog i poštuj stare. :osmeh:
Za kulen nam nisi ništa rekao, znači da je opet bilo samo šmekanje. :osmeh:

Prerađeno motorno ulje je opasan otpad i misliš da je ekološki rasipati ga lancem motorne testere po okolini? Ili ga spaljivati na drvetu u peći? Ne bih se složio. Trendovi su da ulja koja se proizvode za podmazivanje lanca testere budu biodegradabilna i u velikoj meri to su biljna ulja (od uljane repice npr) jer se gleda i na njihov uticaj na životnu sredinu.

Ja korisrim za mesavinu Husqvarnino XP ulje a za lanac kupujem u jednoj radnji na tocenje 300din 2l motornog ulja ili ranije preradjeno. Tako je radjeno vec godinama, jedini negativan efekat kod preradjenog je sto mi zaprlja testeru prilicno. Samo cistim redovno filter ulja i nikad problema sa pumpom da cuknem u drvo.Trudim se da prevedem "ove starije" da kupuju ulje za lanac ali nemoze im se dokazati.
Ko ne radi puno sa testerom valjalo bi da sipa propisano firmirano ulje jer ako mu treba 2-3litra godisnje nije neka investicija.

Neko povrsno ciscenje uljnog filtera mozes izvesti tako sto ce savijenom zicom izvuci filter dokle moze kroz otvor za usipanje ulja za podmazivanje.
Pravilno bi bilo da se skine uljna pumpa, pa sa te strane usisno crevo produva sabijenim vazduhom niskog pritiska(do 3 bara), a posle toga da se benzinom ispere ceo rezervoar nekoliko puta.

Ja preradjeno ulje nebih preporucio da se koristi iz mnogih dobropoznatih razloga.
Takodje, novi biorazgradivi lancoli za mene su nedovrsen proizvod jer tako ulepe masinu da je ciscenje nemoguca misija.
Obzirom da se vremenom zgusnjava, jako ostecuje i uljnu pumpu. Namenjao sam se puzeva, samo radi te hvaljene nove tehnologije lancola.
Ja najradije koristim jeftina motorna ulja i to nema nikakvih problema.

Koju gradaciju motornog ulja koristis za podmazivanje lanca?
U autu koristim 0w40, i ostane mi uvek, ali to je verujem preretko za lanac, posto je onaj dolmar lancol gust kao jogurt.

• Ulje za lanac 1 lit Dolmar
  • Dobro prianjanje, štiti lanac i mač od habanja
  • Odlično ponašanje na svim T
  • Dobre karakteristike protoka kada je hladno
  • Ekonomska upotreba
  • Za univerzalno letnje i zimsko korišćenje

Eto sta pise za njega. A primetio sam da je prilicno gusto kada je hladno :)
Pa jedva sam uvukao u spric sintetiku 2T, a kamoli lancol :)

Pozdrav ljudi, treba mi pomoc u izboru nove testere. Pre dve godine, pitao sam ovde za savet u vezi kupovine nove testere, medjutim uspeo sam da popravim moju McCulloch 438 testeru. Pre nekoliko dana, definitivno je zavrsila karijeru, otisao je motor, a cena popravke je 8000, i mislim da se ne isplati da je popravljam.
Posto je zima duga, ne smem biti dugo bez testere pa bih vas zamolio za savet.Ne znam jos koliko cu novca imati na raspolaganju, tako da cu staviti modele do 25 000 dinara i 32 000 dinara.
E ovako, prvo Stihl 180 i Husqvarna 236, one su tu oko 22 000 dinara. Koja je bolja?
I druge dve Stihl MS 211 i Husqvarna 135.
Šta je rešeno po ovom pitanju meni je nekako najprihvatljivija 211

@Nikaragva

Preporucujem klasicno motorno ulje SAE30 ili 40.

Ako verujes tom sto pise na ambalazi Lancola, ti ga koristi i dalje. U pravu su jedino za stavku: 'dobro prianja'.

Ok, probacu, imam i tog ulja, makar jedan litar.

Uvek pre nego sto pocnem da rezem, namestim vrh maca spram nekog kartona (tu gde rezem, ima neki karton od kutije trimera :)) pa stisnem gas do kraja. Na kartonu se lepo vidi kako prska ulje, sto znaci da je sve u redu.
Moracu nabaviti drugi karton, ovaj je sav nauljen :)

Sad imam nekoliko dilema posle dobro iscitane teme. Da li da se kupa ili da lupa ? Mislim na mesavinu da li 2.5 ili 4 %,koje ulje(prodavac-serviser) mi rece dvotaktol sa benzinske nikako Stihl jer je los. Ne znam zasto ali cica rece da je to iz njegovog dugogodisnjeg iskustva. Koje ulje za lanac lancol ili preradjeno propusteno kroz carapu ? Komsija ima neku Tomos ta bi i na zejtin radila,mada ja mislim da je za ovu vakum pumpicu samo lancol resenje.
North ARMY, za tvoju MS180 nemoj koristiti nase ili makar kakve dvotaktole. Ona vrti i 12000 obrtaja a to nece podmazati nikakva brlja pa makar sta napisali na etiketi ni u pojacanoj koncentraciji. Koristi Stihl ali originalne dvotaktole, najbolje sa sto vecim udelom estarske sintetike u sebi. To su oni HP super ili sl u koncentraciji 2 procenta, mozda tek-tek malo jace, tek da nije manje od 2 posto. Ako bude vise dvotaktola, teze i teze razvija obrtaje (teska je na gasu). a onda nema snage... radi kao baba a to nisi kupio.Za lanac lepo Lancol, Testerol ili neko inostrano mineralno biljno ulje (sojino, ili slicno) zbog neotrovnosti, ono se rasprskava na mestu secenja ili komadanja drveta, to ostaje u zemljistu ili na drvetu. Automobilska mineralna ulja nacelno podmazuju motore pa ce lanac i mac testere savrseno podmazati, ali sadrze dodatke (aditive) koji su otrovni, kancerogeni... Zasto ih rasprskavati po zemljistu ili drvetu? Jos opasnija su savremena motorna ulja sa sintetikom ili potpuno sinteticka ali su i drasticno skuplja pa za prskanje motornom testerom oko sebe bas i nisu isplativa. Izradjena motorna ulja su poseban otrov, sto vise sintetike, veci otrov, vise kancerogeno a teze razlaganje. Mehanicari moraju da nose gumene rukavice kada rade sa njima, sta mislite zasto? Bolje u bure sa njima pa u fabriku. Potpuno je jasno da ta izradjena ulja mnogi koriste jer nista ne kostaju, ali posledice nisu vidljive odmah. Molim da se niko ne ljuti zbog ovoga sto sam izneo.

- - - - - - - - - -

P.S. Moram priznati da sam i ja koristio ponekad novo motorno ulje za podmazivanje lanca. To su prilike kada lancola nestane a motornog uvek negde ima preostalog od servisa auta. Posao se zavrsi a za sutra se vec negde kupi novi razgradivi lancol.

Tako je skuter, o tome i ja govorim. Sve se na kraju svodi na pare pa se tako i prerađeno motorno ulje koristi. Samo pun gas a koga briga za posledice. Ali ipak da se ne uprlja ili ne umasti testera...

@Skuter pa koje ulje onda kupiti i gde u NSu?
http://optimamodricabg.rs/distributeri/
Preko njih sam nasao ko prodaje Modrica ulje u BP. Ukoliko zelis njihovo ulje, onda uzimas ovo:
http://modricaoil.com/wp-content/uploads/2013/04/dvotaktol_sint_025l.jpg

Sinteticko je ulje, ISO-L-EGD, zadovoljava stihl i husquarnu spec. Kud ces vise :)

Licno radije biram takva ulja, nego stihl ulje za stihl, gm ulje za opela, i slicno. Te fabrike ne proizvode ulja, nego masine, ulja im neko pakuje. Ko pakuje, to niko ne zna. Cesto su na meti falsifikata takva ulja.
Ovo modricino sigurno nije losije, a uzimam ga od ovlascenog uvoznika, tako da se ne sekiram.

Svi znamo neka pravila sta bi trebalo,ali kako je ova zemlja rasadnik i meka za prevarante i lopove,onda je najbolje primeniti iskustvo,ako ne svoje,onda svakako drugih,jer cini mi se da na ovom forumu nema zlonamernih saveta,vec mozda pogresnih.Idealno bi bilo uzimati ulja u ovlascenim servisima sa fisk.racunom i orig.pakovanjem,e sad malo je teze prepoznati ga (jer vecina kupuju praznu ambalazu i pune ga na levak,pa cak i neki "serviseri"),ali svako vece mesto u Srbiji ima svog pravog,ozbiljnog dilera i ne treba mnogo razmisljati gde i sta uzeti.Licno uzimam Husqvarna xp ili LS za motor i stavljam ga u konc.od 2,5%,za lanac najcesce sipam neko motorno ulje koje kupujem za dolivanje Ferge (kod mene na pumpi ima Dinara oil 10/40 za 260 din,) dolijem starini pola L jer uzimanjem lancola/testerola to ne mogu a i primetio sam da je testera sva presrana i lepljiva od njega.Kako obicna motorna ulja podmazuju klipove,cilindre...podmazivanje lanca je bela kafa i i to je to,napominjem da su i original Dolmar,Stihl Jonsered ulja podjednako kvalitetna

Pa upravo iz gore opisanih razloga i gledam da uzimam ulje na proverenom mestu. Kod nas isto pretacu stihl ulje u te neke male apotekarske bocice od 100ml. Aj ti sad znaj jel to OK, verovatno jeste, ali sa recimo Modrica uljem sam 100% siguran.

A lanac uglavnom podmazujem sa Dolmar uljem za lance, nije mnogo skuplje od tog gore dinara oil, i njega obicno kupim u merkuru, kad navratim da vidim sta imaju, a gde je mozda i najskuplje :D

To ulje za lanac bi trebalo da je gusce, da bi se zadrzavalo na lancu, a i lanac se usija od rezanja, pa da ne bi bilo onda preretko.

Nazad
Vrh