Motorne testere

Kako da pogledam stanje maca?

Pogledaj istrosenost odnosno pohabanost maca, proveri zvezdu da li ima previse lufta i da li se lagano okrece. Ovako izgleda istrosena mac, obrati paznju na pohabanost oko zvezde.

dscf1447.jpg

Kupio sam za partnerku P-65 mač i lanac i pitam ja prodavca tj; majstora jer drži i servis za motorke, koliko lanaca se "potroši" da bi i mač bio zreo za menjanje? Kaže on meni, Sthil preporučuje na 1 mač ide 5 lanaca i 2 lančanika !!!!!!!!
A moja partnerka za 34 godine sada dobija 2. mač, njen fabrički ne računam i pre 7-8 god sam joj promenio lančanik :osmeh:

dscn0936.jpg
[/IMG]

Mač i lanac 4900 din

Zavisi koliko radis sa njom,nekome jedan mac i lanac traje preko 20 godina,a pravi odnos kod profi upotrebe bi bio 4 lanaca na jedan mac i 4 maca do ozbiljnijeg sevisa motora,naravno pricamo o kvalitetnim macevima i lancima,ostrenje turpijom,upotrebom kvalitetnih ulja sa propisnim protokom,maziva,okretanjem strana maca,odzavanje iglicastog lezaja

Ovaj Oregon Pro Lite je odlicnog kvaliteta, meni je presao do sada kao fabricki Alpinin koji je vec okretan i dobio one talase ispod zvezde. Pro Lite nema talase, samo malo obrisana boja i natpis od upotrebe. Kupio sam jos jedan (dok ima Americki i Kanadski) pa neka ceka moju Alpinu.

Moze mac,a i lanac da traje decenijama ako se malo koriste.Moja 026 iz '90. godine jos uvek ima fabricki mac,a ovo joj je sad peti lanac ako se ne varam.Do sad napravila oko 500m drva,sekla na trupcice,sekla topole u trupce i strugala hrastove grede.U principu jedan mac moze da izdrzi i do 1000m drva da iskaksapi,ali sve zavisi.A lanac mi svaki istera najmanje 100m drva da napravim i 20-30 da istrupcam.

Zna li neko broj Vlade Kostica(mislim da se tako zove)iz BG za servis ruskih testera??
Nasao sam na 100 str.tako da post moze i da se obrise.

Poslednja izmena:
Ovo cenim kod nekih clanova,kad se malo potrude i prelistaju temu i verovatno nadju neki podatak koji im je potreban, jer smo napisali 5079 postova u ovoj temi,a najmanje trecinu ponavljali jer nekog mrzi da trazi,jos jednom hvala

Danas stigla motorka,nije stigla dogovorena 021 jer navodno ne moze da nadje drugu rucku koja je polomljena,stigla je MS180 po meni i bolje resenje,2007god,manja za manipulaciju,manje trosi.Danas je testirana dok je majstor bio sekli su drva cale kaze da dobro radi,e sad dokle ce...

Hvala,svi uslovi su isti samo umesto 021 ubacis 180.
Kakva je Stihl 021? Jel vredi dati Stihl 009 pred generalnu koja pali, ali trokira I gasi se, majstor rece da je za generalnu zbog lose kompresije I lufta u lezajima radilice I Stihl 012 odavno razbucana u delovima + 60e, majstor je odneo obe I donece 021 koju daje pod garanciju.

Sad imam nekoliko dilema posle dobro iscitane teme. Da li da se kupa ili da lupa ? Mislim na mesavinu da li 2.5 ili 4 %,koje ulje(prodavac-serviser) mi rece dvotaktol sa benzinske nikako Stihl jer je los. Ne znam zasto ali cica rece da je to iz njegovog dugogodisnjeg iskustva. Koje ulje za lanac lancol ili preradjeno propusteno kroz carapu ? Komsija ima neku Tomos ta bi i na zejtin radila,mada ja mislim da je za ovu vakum pumpicu samo lancol resenje.

Ja uvijek koristim dvotaktol sint iz rafinerije ulja modriča, nekako mi najmirnije radi tim uljem i mješavinom malo jače od 2% (ulja sipam tačno 110 ml na kanister u koji naspu "pet" litara po njihovom mjeraču :) ).

Za lanac lancol, testerol ili neko motorno nepoznatog porijekla koje nisam smio sipati u auto (bilo u flašama od kokakole).

North ARMY
Koje ulje za lanac lancol ili preradjeno propusteno kroz carapu ?

Prerađeno ulje- kroz čarapu :haha::haha::haha: Jel ti ideš na fakultet da naučiš nešto ili ideš oko njega :sta: Ovakvo pitanje bi očekivao samo od nekog stvarno neukog ali od apsolventa.....::sramota::::lose::

Šta drugo da kažem :ppozdrav:

Nije do mene,ja nikad ne bih kroz carapu jer kroz ove moderne moze ceo kulen da propadne.
Na staroj je riknula pumpa za ulje bas zbog tog sistema,sad je prodavac rekao caletu da na ovu moze preradjeno a ja se protivim,caletu i dalje nije jasno kako komsija godinama krka sta stigne a ona sve bolje i bolje radi. Srecom pa sam za ovu dodao para i sad imam pravo glasa. :osmeh:
P.S. Jos nisam apsolvent.

- - - - - - - - - -

Zapravo ne znam kakvu pumpicu ima ova testera.

Nazad
Vrh