Motorne testere

grunt Znam jer sam ih bar 10-tak kupio a imam i uputstvo za upotrebu a u vlasništvu je 34 god!!!:osmeh:

@GRUNT

325 lanac se lako prepoznaje jer je manji korak, pa su zubi 'gusci'.
325 korak = 8.3mm
3/8 korak = 9.5mm
Ako imas pomicno merilo lako ces utvrditi merenjem rastojanja centra nitni. Nemozes promasiti jer je 3/8 veci za 1.2mm.

@KAMENI
Lanac 3/8 se moze ostriti dok je nov i sa 5.1 turpijom, ali iz mog iskustva najbolje ga je ostriti sa 4.8 od pocetka do kraja.

Potpuni sam laik sto se tice motornih testera, ali bih kupio jednu motorku do 20000 din za ne vise od 15 m^3 drva godisnje, a i to ako se nakupi. Cisto za svoje potrebe, i mozda jos nekom rodjaku da narezem nesto. Treba mi za secu drva za ogrev i to iskljucivo kupovnih ( kazem to da biste znali koja je debljina u pitanju) i mozda nesto u zabranu do 25 cm u precniku... Kako su se pokazale Villager i da li su one najbolje u tom cenovnom rangu? :sta:

@GRUNT

325 lanac se lako prepoznaje jer je manji korak, pa su zubi 'gusci'.
325 korak = 8.3mm
3/8 korak = 9.5mm
Ako imas pomicno merilo lako ces utvrditi merenjem rastojanja centra nitni. Nemozes promasiti jer je 3/8 veci za 1.2mm.

@KAMENI
Lanac 3/8 se moze ostriti dok je nov i sa 5.1 turpijom, ali iz mog iskustva najbolje ga je ostriti sa 4.8 od pocetka do kraja.
Zar se nov lanac 3/8 ne ostri sa turpijom 5.5mm?

Kakva je piljevina dosta zavisi i kako je ostris.Ja recimo ostrim sve po propisima i dobro sece,piljevina dosta krupna.Jednom mi odostri komsija,kako je odostri ni meni nije jasno,ono samo rezanci ispadaju.Znaci nije ona klasicna piljevina vec duguljasta bas kao rezanci,oko 3-4cm,a testera upada u drvo samo tako.Posle mi jednom ostrio drugi komsija masinski,reko aj i to da probam,ali nisam zadovoljan.Dosta skida lanac,a nije nista blje nego ja kad ga odostrim.

Jos uvek sam nov u tome, mislim na ostrenje. Prvi put kada sam naostrio neki stari lanac, nisam primetio da je uopste naostren. Ali sad ovaj novi prvo ostrenje nisam radio masinski nego ja rucno i zadovoljan sam kako je naostrena. Onda posle toga sam jos jednom ostrio i nisam nesto zadovoljan, sece, ali nije mi to to, kao prvi put. Ili umisljam.
Pravila je rezance. Sad ne pravi, nego onako kao plocice.

Jos uvek se nisam izvestio u ostrenju.

Oblik i krupnoca strugotine moze biti razlicita u zavisnosti koje drvo i kako ga secete, jer sama struktura drveta nije ista. Naime svi ste sekli na panjice stablo i kada struzete tako ispada da kazemo normalna strugotina. Kada struzete uzduzno drvo tada izlaze kao sto kaze Aca rezanci. Nema to veze da lancem . Normalno kada se sece na trupcice i izlazi prasina onda je verovatno tup lanac ili je suvise tvrdo drvo. Znaci strugotina nije merilo bas u svakom slucaju mada moze da bude u nekim situacijama.

Sto se tice Velicina oblika i finoce turpija imam par tablica koja turpija ide za koji lanac ali nikad se nisam striktno drzao nje.

Oblik strugotine dosta zavisi od nacina ostrenja. Za poprecno rezanje uglavnom dobro pomazu komercijalno dostupni sabloni i ja ih preporucujem svima jer dosta eliminisu mogucnost greske.
Kod uzduznog rezanja-razrezivanja gradje, koja je ranije dosta obavljana na nasim prostorima dok nije bilo pilana, situacija je sasvim drugacija.
Uglovi su totalno drugaciji, i treba dosta vezbe da se dodje do toga da testera optimalno reze, bez opterecenja. Masinsko ostrenje dolazi u obzir samo kao pripremno za olaksanje zuba.

Ja samo panjeve koje ne mogu da iscepam, rezem poduzno, tamo gde su najtvrdji, pa onda dokusurim testerom. I bas se oseti napor, cesto se i zapali drvo, dok poprecno reze dobro :|

Mac me zezo sto se tice kidanja lanca malo na jednom mestu kao da je pristinut jako malo se primeti ali izgleda da mu je dovoljno a jos jedan razlog koji mi se cini je da sam skido vodjice na lancima i da isuvise mnogo hvataju sad zubi jbg sece ona nemuci se uopste ali mozda je i to razlog mada sam to oduvek pomalo skido i sekla je isto kao i sad ali nisam imao problema sa kidanjem lanaca ko zna mozda me jos nesto zeza . Neznam koliko sme da ima aksialnog lufta na lancaniku na radilici ??

Ako mozes rukom da pomeras lanac,odnosno okreces bez nekog napora onda ti nije zbog tog pritisnutog dela problem.Imao sam ja vise puta problem sa ulubljenim kanalom za vodjenje lanca ili kriv mac pa mi nikad nije pucao lanac.Isto i kaljci kad su mnogo skinuti,oce testera da trza i ima jak povratni udarac,ali lanac ne puca.Imas ti sa tom testerom neki drugi problem.

• Like
Reagovanja: PKB
Potpuni sam laik sto se tice motornih testera, ali bih kupio jednu motorku do 20000 din za ne vise od 15 m^3 drva godisnje, a i to ako se nakupi. Cisto za svoje potrebe, i mozda jos nekom rodjaku da narezem nesto. Treba mi za secu drva za ogrev i to iskljucivo kupovnih ( kazem to da biste znali koja je debljina u pitanju) i mozda nesto u zabranu do 25 cm u precniku... Kako su se pokazale Villager i da li su one najbolje u tom cenovnom rangu? :sta:
Za taj novac ti je najbolje da kupis polovnu husqvarna ili stihl testeru.
Sto se modela tice, ima ih mnogo, pa najbolje gledaj po snazi. Za tvoju potrebu, uzmi neku oko 3,5hp. Ja sam uvek za to da snage nikad dosta.
Moze recimo husqvarna 61 koja ima oko 4hp. Iako je ova preporuka prejaka za tvoje potrebe, ja bih ipak tako uradio, obzirom da, kako rekoh, visak snage ne smeta, samo koristi, a pritom kosta oko 170-200e na oglasima.

Pa sta moze da bude problem stvarno vise neznam . Stavicu stari mac koji sam zamenio od ranije i nov lanac da vidim sta ce se posle desiti .

Za taj novac ti je najbolje da kupis polovnu husqvarna ili stihl testeru.
Sto se modela tice, ima ih mnogo, pa najbolje gledaj po snazi. Za tvoju potrebu, uzmi neku oko 3,5hp. Ja sam uvek za to da snage nikad dosta.
Moze recimo husqvarna 61 koja ima oko 4hp. Iako je ova preporuka prejaka za tvoje potrebe, ja bih ipak tako uradio, obzirom da, kako rekoh, visak snage ne smeta, samo koristi, a pritom kosta oko 170-200e na oglasima.

A kakva li je ova Stihl MS 180 kosta 26000 , http://www.stilsrbija.com/index.php?g=1, ali nategao bih se i uzeo nju, opet ima garanciju, a mene kao sto rekoh pocetnika u toj oblasti svako moze da zezne da mi uvali polovnog krsa od testere. U Kraljevu na pijaci neki covek mislim nedeljom prodaje Stihlovu novu testeru, mislim da su iz Nemacke, ali nisam pitao za cenu. Stalno nosi po jednu valjda zbog komunalne da moze brze da spakuje... Ali i to nema nikakvu garanciju... :sta:

Takvu ja imam samo sto sam je ja nesto dosta vise platio . Testerica ima poprilicno snage bez obzira na svoju velicinu ,jako jako zahvalna testera u zavisnosti koliko moze da odradi . Ali ubedljivo po meni best buy 230 !

- - - - - - - - - -

Mada ja kad sam kupovo nije bio ovaj model 211 sad gledam odnos cena i ponuda ipak 211 !!!

Nazad
Vrh