Motorne testere

pozdrav Stilo. Da ne tupim ali sa MS 180 naravno kupljenoj u prodavnici (pošto su se i one pojavile lažnjaci -bilo je o tome priče )sam toliko drva posekao da ne poveruješ i nakon reparacije ponovo radi ko munja. Obarani su hrastovi u prečniku preko 80cm (mač na toj testeri je od prvog dana 40cm 27 i 1/2 zuba) imaš slike na forumu negde unazad postavio je kolega. Laka , a brza , za te pare pun šleper kineza ima da sahrani. I veruj da ti za tih 10 kubika netreba ništa jače.

Ma dobre su i Dolmar testere samo sto su kod nas slabo zastupljene.Kod mene su imale dve dolmarke,ne znam bas koji modeli,ali jedna bas velika i jedna bas mala i obe su se dobro pokazale.
E sad sto se tice tih 10 ili 15 kubika,bitno je tu i kako ih seces i kakva drva seces pa i prema tome da biras testeru.Ja recimo volim da upalim testeru i nema odmora dok ne skasapim 10m,a neko ce to da sece 10 dana.Drugo nije isto kad malom testerom seces drva 20-30cm i kad seces 50cm ili vise,za to je ipak bolja veca sa vecim macem.Bar ja tako praktikujem.

Pa u koraku lanca. Ako je mas na jednoj bio 3/8 a na drugoj 404 nemoze da se stavi mac od prve na drugu dok se na drugoj ne zameni pogonski zupcanik na 3/8. Kanal treba da prati debljinu lanca a zvezda na macu treba da prati korak lanca i korak pogonskog zupcanika.Kad se sve to poklopi onda moze da se kombinuje mac i lanac na obe testere.

Pa u koraku lanca. Ako je mas na jednoj bio 3/8 a na drugoj 404 nemoze da se stavi mac od prve na drugu dok se na drugoj ne zameni pogonski zupcanik na 3/8. Kanal treba da prati debljinu lanca a zvezda na macu treba da prati korak lanca i korak pogonskog zupcanika.Kad se sve to poklopi onda moze da se kombinuje mac i lanac na obe testere.

NA 064 je pogonski zupcanik i lanac 3/8.Mislio sam da prebacim ovaj od 051 na nju posto je duzi,a meni treba takav mac.Da ne bih kupovao nov mac,zato sam mislio da prebacim ovaj.Merio sam i jedan i drugi,razlikuju se mozda za 0.1mm u kanalu.Neznam da li ce to smetati lancu.A taj stari nema zvezdu na vrhu,bez nje je.

Imam staru testeru Husqvarna 444. Skoro je upalila radila na minut i kad smo ponovo probali da je upalimo nismo. Nazalost ne baca varnicu uopste. Isproveravali smo zice, prekidac i sve sto je vezano za struju, ali na kraju opet nista. Moram da napomenem da se ispod magneta nalazi neka zica koja je izgleda grejac rukohvata. Probali smo i da je iskljucimo i prikljucimo ali cini nam se da nema nikakve veze. Takodje probali smo razne kombinacije ubacivanja elektronike ali opet nista. Cak smo negde i dobili struju (na kombinovanoj eletronici), ali nismo mogli da je upalimo. Pretpostavljam da to ima veze, da mozda elektr.daje slabu varnicu itd. Trebala bi mi pomoc oko ovog mog problema i upustva kako bih mogao resiti isto. Takodje i gde bih mogao naci elektroniku za ovaj model testere i da li je to u pitanju, da nije mozda i do neceg drugog magnet npr. Da li se isplati popravljati je itd... Hvala unapred

Elektronika mora biti originalna nemoze bilo koja koja moze fizicki da stane tu. Malo je tesko naci elektroniku za taj model testere i postoje dve vrste.
Ove dve sa leve i desne strane su za 444 a nisu ista tj ugradjivala su se dva razlicita modela elektronike u tu testeru. Takodje neki delovi od poulan testere. Probaj sa elektronikom sa husqvarne 44.

img09141g.jpg

img09131.jpg

Hvala Tintoreti. Tako sam i pretpostavljao. Plava na slici (na tri srafa) je identicna mojoj. Nasao sam u Leskovcu istu takvu polovnu i covek mi trazi 4 000 din. za nju. Ne znam kako se krecu cene el.da nije malo jaka cena i koliko to moze da mi traje. Sta ti mislis?

Moze da traje jos 20godina a moze da crkne sat posto upalis. Nema ravila. Cena za polovnu je jaka ali ako nema jeftinije to je sto je. Ako ti nije hitno mozes malo i da sacekas sa kupovinom jer mozda izleti neka jeftinija.Probaj ko servisera da nadjes negde polovnu. Oni imaju tog krsa koliko hoces. Jeste da se radi o retkom i starom modelu ali moze se naci.

Tako ce izgleda i biti. Ne zuri mi se, pogledacu na jos nekim mestima kada budem bio u prolazu. Ako slucajno neko od forumasa ima to sto mi treba, neka se javi. Hvala

Moguce je da odgovara i sa mcculloch titan ako se stavi magnet i elektronika od nje jer je na drugom mestu kajla nego sto stoji na originalnom magnetu husqvarne. U svakom slucaju moze da se nabudzi ali treba malo eksperimentisanja sa uglom paljenja. A to kod nasih servisera je retkost ko bi se time bavio.
Probaj sa tim elektronikama sto imas da pomeris magnet pa da probas da upalis. Trebalo bi da na originalnom magnetu imaju dve rupe za kajlu.Skines magnet pa zakrenes na drugu rupu da udje kajla od radilice pa probaj da upalis.

KGr_Hq_J_pg_FB_Vn_LF_BQg_p5dn_G_60_57.jpg

Ovo je slika sa elektronkom i magnetom od mcculloch titan
PICT3489.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh