Motorne testere

cinjenica je da se gusi zbog viska goriva,tj.manjka vazduha,dok je hladna treba joj vise goriva dok se ne zagreje,kasnije taj dotok vazduha koji ima sada nije dovoljan i dolazi do pogresne smese i motor se gusi,ponavljam ovo je jedna od mogucnosti koju lako mozes da proveris
Izna nedjlje dok se uhvati vremena probat ću da riješim to. Ako ne uspijem ovi serviseri jedva čekaju kakv poslić

Prvo proveri stanje creva, svih, pa onda stanje semeringa pa na kraju stanje cilindra. Posle toga spoj oko cilindra i karburatora i stanje karburatora i na kraju rezervoar(odusak, filter i td). Negde na ovim delovima je problem samo ga treba naci:osmeh:. Zato je najbolje odneti u servis ako vec nemas sa cime sve to da ispitas, i samo bi "lutao" bezveze i tesko da bi nasao sta je ustvari. A ako imas adekvatan alat onda mozes i da se upustis u popravku.

Ljudi imam problem sa svojom pilom Husqvarna 340 je u pitanju. Kako kažu pali na prvi zub. Dok je hladna prima gas savršeno. Pustim je da se zagrije. Krenem da sječem drvo, izvršim npr. 2,3 presjeka. Polije imam osjećaj kad se više zagrije s dodavnjem gasa pođe da se guši. Malo je isturiram, ponovno proradi normalno, ali opet nakon 2,3 presjeka na drvetu javljaju se isti simptomi.
Moja je slicno radila , nije htela da pali pa kad upali vrrela lanac kao luda na leru i cim krene udrvo ugasi se . Bio joj karburator pun sitne strugotine , ociscen i evo je radi kao prvog dana ali je pre dve nedelje malo zezala jer joj je filter za vzduh bio totalno zaptiven stinom strugotinom pa presisala i na kraju upalila i sasd radi posle ciscenja filtera rucnom pumpom. Pali dobro.

Riješio sam danas problem. Kao što sam i sumnjao na crijevo dovoda goriva . Napuklo je kod filerta, pošto sam ga već jednom kartio kupio sam drugo i zamjenio ga sad radi normalno. maslio sam da ću brzo zamjeniti jedno obično crijevo., ali na kraj sam ostao pola sata, jer sam morao odvojiti čitav rezeravar da provčem novo crijevo.

To ti je sestrinska firma Husqvarne. Odnosno identične su Husqvarnama samo malo drugčiji dizajn i ime. Negdje sam prčitao da Kanađani koriste Jonserd motorke masivno. I da je tamo ovaj brend puno poznatiji od same Husqvarne.

Jonsered i Husqvarna su prakticno ista firma, razlika je ime, boja tonirane plastike i oznaka modela, mada postoji analogija oznaka. Kvalitet, pouzdanost, trajnost je identicna. Jonsered je nesto kao razvojni institut, ciji modeli se kasnije u Husqvarna boji masovnije prodaju.

tacno tako,cak je ogromna proizvodna hala podeljena na 2 dela,Jonsered imaju nesto bolju prodaju u SAD,dok Husqvarna koja ih je kupila ima nesto vecu paletu proizvoda,kada je u pitanju profi program,tako da Husq.ima legendarnu H3120xp sa 8,4ks dok najveci model Jonsered je 2188 sa 6,5ks ili ista kao H390xp,osim boje i oznake modela imaju drugacije oznake za iste funkcije i to kod Husqv. oznaka sa centrigugalnio filtriranje usisnog vazduha je "air injection" dok je Jon. to "turbo",dalje za smanjenje izduva i bolju iskoritenost goriva kod Husq. je "X torq" a ovamo je "ulticor" dakle radi se o istim testerama.

otupavesmo pisajuci o kinezima,zaboravite na boju,ime...sve je to isto,dakle ako mora kinez neka bude Villager,ne zbog nekog boljeg kvaliteta,vec zbog distribucije,sevisa,garancije,a za tih 140/150 e moze se naci pristojna ozbiljna testera (stihl,husq.,dolmar...) za kucne potrebe koja nadziveti kinu bar 3x,ali ko kako voli i hoce !

Prvi put pišem u ovoj temi. Posedujem dve motorke Stil 170 stara 4 god. i Partner P65 stara 34 god. Služe mi isključivo amaterski za svoje potrebe i što se tiče ispravnosti nemam zamerki ni za jednu. Ali moj problem je druge prirode: naime dok je nov lanac na partnerki (34 zuba) reže super i u "pravcu", da bi posle 2-3 oštrenja rez počeo da "zanosi" u desno da bi pri kraju reza skoro zaglavio mač. Mač nije krivljen niti sam ga kad priklještio u stablu ali ima aksijalnog pomeranja lanca u vođici.
Danas sam malo kod kuće rezao drva i ponovo isti problem. Odem u radionicu i naoštrim samo leve zube na lancu kad sam nastavio da sečem baš sam se iznenadio, ponovo ravno seče bez zanošenja !!!
I gde ja sad tu grešim??? Verovatno da ne oštrim podjednako levu i desnu stranu dok kod Stilovke nemam taj problem. Sad ispada da malu znam naoštriti (ona ne zanosi nikad) a partnerku uvek zeznem!!!
Vidim da ovde ima iskusnih poznavaoca ove tematike pa vas molim da me usmerite gde da tražim uzrok mojih teškoća ???:sta:

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG] Ovakva je moja ista (slika je sa interneta)

obicno je greska kod rucnog ostrenje da jednostavmno jedna strana "nije na ruku" mada ti kako kazes nemas problema sa drugom,ali generalno na pravac seka utice:
1.pravilno naostren lanac (da zubi i jedne i druge strane budu priblizne velicine i ostrine)
2.pravilno zategnut lanac (da nema stomak na donjoj strani maca,a da lanac ide lako po kanalu)
3.mac mora biti prav,a ivice kanala po kojima klizi lanac jednake i isturpijane
4.neodgovarajuce upareni mac i lanac (izbegavati da ako je sirina zljeba na macu 1,3,1,5 ili 1.6mm stavljati tanji promer pogonske karike lanca)

dejan 351 Za Stilovku znam da ide lanac sa debljinom vođice 1,1 (picolo) ali nisam znao da ima različitih debljina i kod ovih "većih" lanaca.

kako da ne i tu je Stihl nesto rigorozniji od Husqvarne,doduse sto se tice picco lanaca oba imaju u 1,1mm,ali .325 stihl stavlja cak 1,6mm,dok Husq.1,3mm ili 1,5mm,dalje,Stihl na sve korake lanca .325,3/8 i .404 stavlja 1,6mm dok Husq. 3/8 ide u 1,5mm,samo .404 korak kod njih je u 1.6mm

Mislim da sam vec napisao da mi je i McCulloch 438 bila sasvim dovoljna, pa me sad zanima, posto se vi razumete gde je ona u odnosu na ove Dolmar?

Da, da prva opcija mi je Stihl 211 i Husq. 135 ali ako ce i ove Dolmar da rade posao, nije lose ustedeti koju hiljadu, posebno sto godisnje ne isecemo vise od 10 kubika drva.

Nazad
Vrh