Motorne testere

Pozdrav ljudi, treba mi pomoc u izboru nove testere. Pre dve godine, pitao sam ovde za savet u vezi kupovine nove testere, medjutim uspeo sam da popravim moju McCulloch 438 testeru. Pre nekoliko dana, definitivno je zavrsila karijeru, otisao je motor, a cena popravke je 8000, i mislim da se ne isplati da je popravljam.
Posto je zima duga, ne smem biti dugo bez testere pa bih vas zamolio za savet.Ne znam jos koliko cu novca imati na raspolaganju, tako da cu staviti modele do 25 000 dinara i 32 000 dinara.
E ovako, prvo Stihl 180 i Husqvarna 236, one su tu oko 22 000 dinara. Koja je bolja?
I druge dve Stihl MS 211 i Husqvarna 135.

Nijedna nije loša , stvar ličnog ukusa da li Stihl ili Husq . Ja sam uvek za jaču varijantu , znači MS211 ili Husq135

Ako ces ici u usluznju secu, budzet od 250€ nije dovoljan.
Bilo bi dobro da imas neku laksu testeru za okresivanje i jaku i izdrzljivu za presecanje i obaranje(372 ili ms440/460/660).
Ali to vec nije ni blizu tvog budzeta..

Za novu profesionalnu testeru nemam para, a za polovnu bih dao i 350-400 evra, ali se plašim da mi ne uvale neki krš pošto se slabo razumem u testere. Znate i sami, ima puno majstora-prevaranata koji donose rashodovane firmirane testere sa Zapada, pa urade generalnu popravku sa kineskim delovima lošeg kvaliteta. Veliko je pitanje dokle će ta testera raditi.

Na primer, video sam u oglasima jednu polovnu profi testeru (navodno u dobrom stanju) za 250 evra, a ista takva nova košta 86.000 dinara. Naravno da bih išao lično da je probam, ali to mi je mnogo sumnjivo. Ne tvrdim da je to prevara, možda su čoveku hitno potrebne pare ili ju je dobio jeftino za neki dug, ko će to znati. Treba biti veoma oprezan, nisu to male pare.

----------------

Kupio bih neku jaču testeru, jer bukvalno moraš da moliš nekoga da ti naseče drva. Ej, bre, kao da će raditi džabe!!! A ima i nekih testeraša koji hoće da te zakinu makar za pola rezervoara. Ovde se rezervoar plaća 1.300 dinara.

Inače, znam da oštrim, da promenim lanac, mač i svećicu, da očistim filtere goriva i vazduha, jednom sam čak i naštelovao karburator na nekom malom Stihl-u! To je sve što znam oko testere.

Uz strucan pregled mozes za 400€ kupiti i Vecu i manju testeru i to prilicno modernog izdanja.
Da se videti dali je sklop cilindra i klipa dobar probanjem(merenjem) kompresije. Ispravnost uljne pumpe je jako bitna-neke testere fabricki imaju lose resene pumpe i onda nema rada cak i ako je sve ostalo dobro.
Iako je ovo srbija, ja bih trazio neku vremensku garanciju-tako ces lako izbeci ciste prevarante.
Ako se ne razumes, bilo bi dobro da angazujes nekog iskusnog za probu.

Evo je moja H272 za secenje betona sto sam preprepravlao na motornu testeru za drva.:osmeh: Ostalo bilo da se stavi kocnica i gornja hauba ; tada sam je i prodao ovom majstoru koji ju je dovrsio i cepnuo dobru cenu verovatno zato sto je odusevljen kakva joj je kompresija. ::super:: Ima dve karike i stvarno kida sa kompresijom ali ima par nedostataka koji na prvi pogled a bogami ni na drugi nisu uocljivi zbog toga je otisla dalje.

https://www.kupujemprodajem.com/Husqvarna-272-motorna-testera-9695283-oglas.htm?filter_id=29954

ra44g9.jpg

​Danas smo se malo druzili :cao:

Cuvena Druzba 4
Stara ruska testera,nije se nesto pokazala na nasim prostorima,dosta je spora i ima problema sa paljenjem..
Trosi kao tenk (no to nije ni cudno jer sve ruske masine nisu stedljive)
Prednosto joj je sto mac moze da se rotira!

Moje naoružanje za u šumu i pripremu drva za ogrev.Homelitka stara oko 35 godina mi još uvek super služi za rušenje i razrez debljih trupaca.Huska 135 je skoro nova i za obradu več srušenog je prava,lagana,brza i sasvim malo troši.Sa električnom režem kod kuče ono što je predebelo i predugo da bi išlo na cikular.Ima li još ko takvu Homelitku da je u radnom stanju jer ove nove su sve neko kinesko sranje sa naljepkom homelite.Ova stara po kvaliteti je u rangu boljih marki.
6fa.gif

64o6.jpg

ke8f.jpg

qgn5.jpg

Ja sam skoro za strica nabavio Pioneer P40, koja je veoma slicna ovoj tvojoj Homelite. Neverovatno dobro napravljena masina.
Zapremina je svega 67cm3(klip je 47.6), ali sam imao osecaj da je jaka kao 056(koja je poznata po obrtnom momentu). Nazalost fali joj originalni poklopac maca, pa smo nesto izimprovizovali.
Opremljena je izuzetno jakom pumpom za ulje(to je osobina koju veome cenim kod testera), sto znaci da je namenjena i za dugacke maceve.
Definitivno smatram da je ovo jedna od boljih testera koju sam imao prilike videti.
Amortizacija je resena vrhunski.

Baš to podmazivanje mača mi se sviđa kod moje,pored pumpe ima dodatno dugme kojim možeš med radom dodatno ubrizgat ulje na mač.(crni pored šaltera za gašenje)Tačnih podataka o snagi baš nemam ali po občutku nekih 3-3,5 konja.Koliko je stara još uvek mi dobro služi.

Vidim da imas kvalitetan uredjaj za ostrenje. Dali za razrez ostris rucno ili sa masinom?
Ides li sa uglom od 10 stepeni predvidjenim za 'milling'?
Jesi li pravio mozda neku vodjicu za razrez?

Ima 26-tica da se nareze ovih dana ovakvih i jos debljih trupaca,ide odlicno testerica,ko bi reko da sa 3.5 konja tako sece :osmeh:
11jbwo0.jpg

ne vidi se koja je oznaka ,a bilo je ukupno 4 serije CC i to :

CC 109 (1963-1967) 80cc Tillitson HL 99A and Tillitson 176A
paint orange with green

CC 110 Super(1963-1967) 87cc Tillitson HL 176A
paint orange with black

CC 116 (1967-1973) 80cc Tillitson HL 176A and HL 281A
model 1967 orange with green
model after 1968 orange

Dolmar CC 117 Super(1967-1973) 87cc Tillitson 176A and HL 281A
model 1967 orange with black
model after 1968 orange