Motorne testere

@PKB

Rade , ja sam to radio u Husqvarna radnji u Sremčici.

Mali zalogaj za MS 180 :osmeh:

on1q.jpg

ljp5.jpg

Benzin 98 oktana bezolovni se, laicki receno, pravi tako sto se dodaje vise vestackih podizaca oktanskog broja. Te materije su kod bezolovnih benzina alkoholi, metan, propan, .... dok se ne naminca broj. To su sve nestabilne forme, pa i benzin 98 brzo gubi svojstva i samim stajanjem, nekako mu izlape oktani. Oktanski broj je relativan broj (bez jedinice mere) koji pokazuje koliko u 100 molekula benzina ima molekula sa polozajem atoma u formi izooktana. To je u nasim posmatranim slucajevima 95 i 98 od 100 molekula benzina. Ovakav oblik molekula benzina pravilno sagoreva, ako je manji broj izooktana, nepravilnost sagorevanja se povecava... Bezolovni 98 se koristi svez za sportske i trkacke svrhe, ostali motori ga ne iskoriscavaju dobro, cak ga vise trose. Obzirom da su motori danasnjih, savremenih testera, vrlo slicne forme doskorasnjim dvotaktnim trkackim motorima (izrazito visokoturazni, jakih ubrzanja, izrazito kratkohodni), nije sigurno da ce od 98 oktanskog benzina testere imati bolje performanse, ali stete nebi trebalo da bude. Stete i nepravilan rad na ovakvim motorima nastaju upravo sa losim gorivima i narocito sa neodgovarajucim dvotaktnim uljima uz losa goriva. Zato fabrike savremenih testera zahtevaju samo minimalan oktanski broj u benzinu ili veci od tog navedenog, na primer 92 oktana ili vise, a insistiraju na odredjenom ulju i tacnoj proporciji (procentu mesavine) SVOG ulja. Od proslog juna (juna 2012) kod NIS-a je bitno popravljen kvalitet goriva, onaj euro95 je dobar, a prljavi BMB95 se srecom vise ne proizvodi. Za euro98 mozda i nema potrebe, nije jako sigurno da ce dati boljitak, stetu nebi trebalo da napravi.

Ciro, oko 6 kg je teska, + -. Nisam je merio, internet kaže da je teska prazna 4 kg, stane oko 0.3-0.4 l ulja i isto toliko goriva. Ono što sam primetio je da pri kraju dana znatno oteža, uostalom kao i svaka druga testera...

I ja to tvrdim da je mala guja imam je i ja ,sece kao luda . Seko sam sa 230 onom malo vecom ,seko i sa dolmarkom priblizne velicine ko 230 ,srazmerno velicini ova mala je zvrk.A seko sam i sa drugim testerama ali na jako kratko sa ovima sam bas radio po par dana i osetio sam ih bukvalno .

Istina, a slike na prosloj strani pokazuju sta sam sekao sa njom. Za nuzdu i to moze seci, veceg precnika od njene ukupne duzine. Godisnje isecem oko 40 metara drva samo sa ovom testerom, sve direktno za sporet/pec. Ali je istina da malo malo pa zavrsi kod majstora.

Meni jos nikad nije stala isecem i ja dosta godisnje drva ,mozda i malo vise nego ti . Kupio sam je novu .

Lele covece 1966 godina proizvodnje... To se davno ne koristi ali moze za eksponat kao stor ece covek...

Nazad
Vrh