Motorne testere

pitanje :
Kolika šteta može da nastane ako staviš lanac i mač koraka 3/8 na lančanik 0,325 ili obratno .
ne mogu strica da ubedim da to ne radi , a on na dolmaru 115 stavio mač i lanac od svoje stare testere i ubi par dana ne gasi.

Onda su isti koraci u suprotnom dolazi do glavljenja lanca i dolazi do pucanja, tj nemoguce je imati nbilo sta od to troje (mac lanac ili lancanik) a da radi. Mozda jedino mac ako je bez zvezde na vrhu koja isto prati korak lanca kao i zupcanik za pogon.. Moze se desitida ti nedaj boze zakaci desnu ruku lanac kad pukne ili spadne(onu na gasu)

Mesanje koraka je pogibeljno kao sto kolega kaze, a pravi i neminovnu materijalnu stetu posle cega sve elemente moze baciti ako je probao. Promena koraka na motornoj testeri je moguca samo ako se istovremeno (nadju i) zamene svi elementi u nizu, pogonski lancanik na testeri, mac sa obrtnom zvezdom, i lanac u istom koraku. Na primer, moja Husqvarna 236 proizvodi se za 2 koraka, prvo 3/8 mini i drugo .325. Moj primerak je (srecom) u 3/8 mini, mislim da bi sa .325 tesko radila sa svojih 1,8 KS. Drugi primer je Husqvarna 359 koja moze da se kupi u koraku .325 ili u 3/8 veliki. Ali onda su svi elementi u istom koraku, i kupuje se onaj set koji nekom vise odgovara (tvrdje drvo, mekse tanje drvo). Nema mesanja koraka!

verovali ili ne već par dana dolmar 115 na kome je bio mač 45 sa korakom 3/8 naravno i lanac i lančanik zamenjen mačem 60 i lancem koraka .325 sa komatsu zenoah g560 . naravno mašina se često guši u radu (radimo relativno blizu pa ga čujem) ipak mislim da ima samo 3.5 konja što je po meni malo za taj lanac

PONAVLJAM LANČANIK OSTAO ISTI , i stalno me ubeđuje da je to sve univerzalno .

Ta 3.5KS su stvarno malo za 3/8 veliki, ali su i previse ako je 3/8 mini. A kako to moze da radi, e to mi nije jasno, osim ako je pogonski zupcanik na testeri toliko pohaban da mu je i samom svejedno... pa bi pogonio i propeler na penti. A lanac rastegljen ko babin lastis, a zvezda na macu pohabana kao vojnicki djon. Ma skidaj mu to i nema univerzalnih.

Piko lanac 3/8 moze da se koristi i na testeri od 7 konja. Fabricki Stihl kit za rezanje gradje je mac od 75 ili 90 cm sa piko lancem radi manjih otpora i tanjeg reza.

još jedno pitanje , ako je L šaf na karburatoru više odvijen šta se dešava - može li da baca gorivo na filter ( preciznije filter se blago ovlaži)

Pre nedelju dana naostrim komsiji rucno lanac na stihl testeri ali mi je bio cudan njegov lanac i mac . Zubi na lancu cini mi se duplo siri od husqvarninih koji su na mojoj testeri a cini mi se i da su mnogo meki. Na mojim lancima nikad nije moglo u jednom prolazu turpijom da otpadne opiljaka kao na njegovom. Kazeda je kupio u stihlovoj prodavnici . Cini mi se da mu je lanac 32 zuba .
Na mom lancu je korak 0,325

Treba da kupim novi lanac za testeru Sihl 260 korak 325 31 zub, imam pitanje uvezi lanaca, secem staro drvo od gradje ima i mekano a ima i bagrem a suv ko barut, lance koje sam do sad koristio vec su bili dosta potroseni i kako sam poceo da secem tu staru gradju veoma brzo se zatupi lanac i posle ostrenja opet isto i kad je zub lanca ostao tanak jednostavno pokidaju se zubi na lancu, ostane lanac bez zubova.Moje pitanje gde kupiti kvalitetne lance i koje marke za ovakvu upotrebu jer mi je ostalo jos podosta tog suvog drva da posecem.Hvala svima na pomoci.

Treba da kupim novi lanac za testeru Sihl 260 korak 325 31 zub, imam pitanje uvezi lanaca, secem staro drvo od gradje ima i mekano a ima i bagrem a suv ko barut, lance koje sam do sad koristio vec su bili dosta potroseni i kako sam poceo da secem tu staru gradju veoma brzo se zatupi lanac i posle ostrenja opet isto i kad je zub lanca ostao tanak jednostavno pokidaju se zubi na lancu, ostane lanac bez zubova.Moje pitanje gde kupiti kvalitetne lance i koje marke za ovakvu upotrebu jer mi je ostalo jos podosta tog suvog drva da posecem.Hvala svima na pomoci.

Prijatelju taj suvi bagrem će da upropasti brzo svaki običan lanac , čak i sirov bagrem brzo tupi lanac . Ako toga imaš baš mnogo prelistaj malo unazad strana 223 pa vidi .

- - - - - - - - - -

Kupis u ovlascenoj STIHL radnji.

u takvoj radnji kupio za malog ms 180 2 kom i bilo mi došlo da ih bacim - istežu se ko gaće . Zubi nisu ni do pola potrošeni ,a lanac sam morao da skratim za zub ipo i veoma brzo se još istego više mu nevalja ni korak . na svakom zubu sa donje strane ima utisnuto stihl

Stihl lanci su meksi od ostalih proizvodjaca (husqvarna, oregon, carlton...) zakljucio sam da su najtvrdji oregon lanci. Bar oni sto se nalaze na nasem trzistu, ne racunajuci namenski tvrde lance sa posebnom geometriom zuba i jos 200stvari.
Ako hoces tvdji lanac kupi oregon-ov standardni lanac za tvoju testeru, ako neces da placas specijalne lance sa specijalnom cenom.To uvek imas u opciji od svih ozbiljnijih proizvodjaca.

Stihl lanci su meksi od ostalih proizvodjaca (husqvarna, oregon, carlton...) zakljucio sam da su najtvrdji oregon lanci. Bar oni sto se nalaze na nasem trzistu, ne racunajuci namenski tvrde lance sa posebnom geometriom zuba i jos 200stvari.
Ako hoces tvdji lanac kupi oregon-ov standardni lanac za tvoju testeru, ako neces da placas specijalne lance sa specijalnom cenom.To uvek imas u opciji od svih ozbiljnijih proizvodjaca.

" u takvoj radnji kupio za malog ms 180 2 kom i bilo mi došlo da ih bacim - istežu se ko gaće . Zubi nisu ni do pola potrošeni ,a lanac sam morao da skratim za zub ipo i veoma brzo se još istego više mu nevalja ni korak . na svakom zubu sa donje strane ima utisnuto stihl "

Sad mi je sve jasno sto jekomsiji lanac bio mek i labav i tri p.....

Mada i Oregon lanci mogu da se pogode losi pa nisu ni za sta.

u takvoj radnji kupio za malog ms 180 2 kom i bilo mi došlo da ih bacim - istežu se ko gaće . Zubi nisu ni do pola potrošeni ,a lanac sam morao da skratim za zub ipo i veoma brzo se još istego više mu nevalja ni korak . na svakom zubu sa donje strane ima utisnuto stihl
Godinama radim sa STIHL lancima i nisam primetio da se istezu ko "gace",a jos da se skracuje lanac to nikad.Radim i sa OREGON lancima i po meni su tu negde,nema bitne razlike.Pada mi na pamet da si kupio STIL,a ne STIHL jer tako nesto do sad nisam cuo.Ja inace secem hrast,cer i grab,da ne bude zabune,a bagrem nisam nikad.

I ja sam dosta u sumi,sadasnji lanci su napravljeni od zvake,rastezu se sacuvaj boze.Trenutno oregon se razvukao da sam ga skratio za dva zuba na maloj 017 testeri,od 22 zuba sad je 20 a zubi pojedeni ni pola.

Godinama radim sa STIHL lancima i nisam primetio da se istezu ko "gace",a jos da se skracuje lanac to nikad.Radim i sa OREGON lancima i po meni su tu negde,nema bitne razlike.Pada mi na pamet da si kupio STIL,a ne STIHL jer tako nesto do sad nisam cuo.Ja inace secem hrast,cer i grab,da ne bude zabune,a bagrem nisam nikad.

Slikaću lanac ako stignem vešeras ako ne sutra . Skraćen je jer mi je prosto bilo žao da ga bacim kad zubi nisu potrošeni više od 30 % . sada je za bacanje -bukvalno više ne može da radi pošto je promenio korak od istezanja , a zubi su tek malo preko 50 % potrošeni . Na svakom zubu odozdo piše STIHL a ne stil i kupljen je u stilovoj radnji

Ma verujem ti na rec,nema potrebe da slikas.Sad bih ja mogo da slikam moj na ms 290,istrosen do pola i sa svim zubima.Na 026 sam skoro stavio nov pa njega ne vredi da slikam,a mislim i da nema potrebe.
Sad tek primetih da koristite bas male testere pa mozda je i do toga.Ja licno OREGON na TOMOS 650,a STIHL na 026 i ms 290,a one su dosta jace.

Nazad
Vrh