Motorne testere

ako je rifuzni lanac stihl on je pogotovu nizasta. oregon je zakon sto se tice jeftinih a kvalitetnih lanaca za nase dzepove. stari bagrem ili hrast od gradje ko nije sekao nezna sta je tvrdo. vrcaju varnice a gori i lanac i vodilica i ulje. to treba maksimalno izbegavati ili na cirkular najbolje. vidija lanac je skup kupovati samo za to. ako imas kakav veci cirkular bolje pozajmi i iseci.ja sam sekao suve panjeve bagremove u obali ovih dana i otislo sve .od lanca vodilice i pogonskog zupcanika. to se nemozes naostriti lanca koliko brzo tupi.

Da se ne ponavljam , ali već tri meseca režem samo bagrem znači to samo Bog da te osudi . Na 026 koju sam skoro pazario je oregonov lanac i nije loš , ali ovaj stilov na maloj ms 180 prosto smešan. Skoro sam rastavio ovaj jedan koji je propao( toliko je rastegnut da bi još malo mogao da stane na mač 50 :haha: ) problem su u stvari zakovice koje se toliko otanje da on tu ustvari dobija na dužini . Izračunajte na svakoj zakovici koja se pojede dobije se negde i više od milimetra pa vi vidite .

Da se ne ponavljam , ali već tri meseca režem samo bagrem znači to samo Bog da te osudi . Na 026 koju sam skoro pazario je oregonov lanac i nije loš , ali ovaj stilov na maloj ms 180 prosto smešan. Skoro sam rastavio ovaj jedan koji je propao( toliko je rastegnut da bi još malo mogao da stane na mač 50 :haha: ) problem su u stvari zakovice koje se toliko otanje da on tu ustvari dobija na dužini . Izračunajte na svakoj zakovici koja se pojede dobije se negde i više od milimetra pa vi vidite .

Koliko ti je zuba na ms180? 22 ili 25?

i kod mene je na vilageru stihl -ov lanac bio i otisao ko lastis. sve na zakovicama se razjede. oregon mi je od prosle godine nov i mnogo tvrdji. kad ih ostrim ogromna razlika u tvrdoci. ovaj istegnuti sam skratio za jedan kompletan zub sa cistacem i tek onda je na meri ponovo ali nije dobro po pogonski zupcanik zbog koraka. ali nesto se mora i tako , bolje nego rucno.

Na tim malim testerama ja oduvek koristim 30cm/22 zuba. I to ne koristim piko(1.3) nego piko-mikro, koji je 1.1 debljina clanka.
Sve to radi manjeg otpora, odnosno brzeg rezanja. Ja jos nisam imao takav slucaj istezanja lanca, a sve ih derem do kraja.
Cak i na ms200t, koja je izuzetno snazna mala testera, presao sam odavno na 1.1(piko mikro).
Doduse kosistim originalne lance, koji kostaju oko 30€ a ne 10€ kao u SRB.

Ja koristim lance kupljene kod nas i stvarno mi nije jasno o cemu se ovde pise.Hvala Bogu do sad nisam imao problema,a nadam se i da necu.Sad cu da pratim na H 135 kod dede kako se ponasa lanac,mada je sezona kod nas vec gotova.

meni se ovo nikad nije desilo ranije lanci koji se pominju 2 kupljena istovremeno nisu prvi na testeri . Verujem da je do sada potrošila desetak kom . Stvarno je radila dosta . inače sve vreme je na njoj 27 i 1/2 lanac 3/8 piko . Zanimljivo je da pomenuti lanci veoma dobro seču i dobro se oštre , što znači da zub nije loš već samo zakovica kojom se spajaju (rekoh da sam rastavio lanac i da su toliko potrošene da je to neverovatno ) što ide u prilog da su lanci u refuzu i da ih neko jeftino sastavlja.

Mnogo zavisi ucinak testere od mokrog ili suvog drveta, bagrem ili zukva. Na bagrem koji inace secem do zemlje (prvo rascistim i ocistim sve okolo i povrsinu drveta) uvek rasturim lanac, teglenje lanca je najvece. Oregon i Husqvarna su zaista dobri lanci i macevi, da nebi bilo prevare i falsifikata najbolje kupiti u zastupnickoj prodavnici. Juce sam oborio 3 ogromna oraha, raskomadao i krosnje i debla, sve sa Husqvarna 236 najmanjom testerom i korak 3/8 mini. Dva puta sam je ostrio u pauzama, ali sve je odradila uz malko-malko teglenja.

Tacno, ali ako se coveku ponudi, treba da zna da prihvati i ne probira izmedju te dve ponude. Zaista samo pohvalu mogu da uputim, isto vazi za Jonsered.

prošle nedelje u Kraljevu na auto pijaci na dve tezge dve potpuno iste testere na jednoj piše husqvarna a na drugoj stihl . kakva šarada

Imam jedan problemcic ,desilo mi se da relativno nov lanac i to kupljen u stilovoj radnji ,znaci ne one na metar sto se kupuju po pijacama bas u vecini slucajeva mala privreda krs lanci .I pukne ne kod mene ali kod drugara zao mi da ga batalim jel rade ljudi nitovanje jel se to isplati ?

Imam jedan problemcic ,desilo mi se da relativno nov lanac i to kupljen u stilovoj radnji ,znaci ne one na metar sto se kupuju po pijacama bas u vecini slucajeva mala privreda krs lanci .I pukne ne kod mene ali kod drugara zao mi da ga batalim jel rade ljudi nitovanje jel se to isplati ?
To nije na metar i td ne znači puno . ni to što je u originalnoj kutiji ne znači puno zato što naši trgovci kupuju na metar ... da ne dužim priču u Kraljevu je sastavljanje lanca 80 din i bude kao što je bio.

- - - - - - - - - -

A isti vlasnik drži obe tezge i prodaje šta ko voli. :osmeh:
E to ti je pravi trgovac za svakog po želji

Pa kod nas ima jedan radnju poporavlja kosacice i testere . Prodaje lance 55 din zub i imao sam na jednom lancu polomljen zub on kao neradi to neisplati mu se ,kad sam ga pitao da mi zameni taj zub . Sad ga nisam pitao za nitovanje ,ali predpostavljam da nece prihvatiti .

Nazad
Vrh