Motorne testere

Moja greska nije 026,nego 230,ispravio sam,neverujem da je do kompresije jer je testera kupljena nova i nije puno radila,a odusak sam otvorio skroz i onaj ventil sto ima na kraju onog creva za odusak skinuo,ali ista prica...svecice promenio vise komada ali isto.

@Aca Opel testeru sam iz zaje*ancije kupio. Jedan rom mi prisao za sto u kafani nedavno kad bio vasar i prvo trazio 200 evropejca. Nudio sam mu 30 i pristao ali nisam imao kod mene i dam mu ja lepo 3500din. Motorka extra radi, evo vec 14-15 dana ganja kao luda, otima se iz ruku. A sto se tice prikolice, platforma je radjena od 80x50x3 cevi, kutije za tockove su 30x50x3, ruda je 80x160x7 a ove dve kao sasija su 60x120x4. Glavcine su od rudnickih vagona sa navarenim plocevinama 25mm, osovina je 70x70x12 uvarena u "U" profil zajedno sa osovinama od glavcina. Tockovi su 11.00 R20 sa 16 platna. Izbacicu sutra slike u temi sumarstvo samo da nadjem neke sto imam dok su radovi bili u toku. Ako planiras da pravis takvu mogu da ti posaljem kompletan nacrt i spisak materijala.
Bio bih ti zahvalan kad postavljas slike da postavis i nacrt i spisak materijala i napisi do koliko je testirana.
Imam novu STIHL 029 I imam problem sa podmazivanjem lanca. Nece uopste da izlazi ulje? Dali je neko imao slicnih poblema. Testera je pod garancijom, pa ako je neka sitnica da je ne nosim serviseru.
Pisano je dosta o tome u temi.Ja sam na zalost imao tih problema i sad mi je podeseno podmazivanje na najjace i opet nekad zajebe,izgubi podmazivanje.Dok nisam pojacao bas cesto se desavalo da zacepi,imam utisak da je slaba pumpa.

Crevo koje iz rezervoara vodi u karburator. A filter je u karburatoru, neznam jesi li spreman otvarati karb.
Takodje, impuls crevo bi moglo biti problematicno, ali neznam kod 61 kako je reseno i gde je.

crijevo iz karburatora je novo,

- - - - - - - - - -

Impuls crevo nema, vec dobija impuls direktno preko karburatora , tj onog dela sto se srafi izmedju karburatora i cilindra.Tako je za 61,66, 266,268,272. one su slicne testere i dosta delova pasuje sa jedne na drugu.

moze li da ga zeza taj impuls,kako vidjeti je li uredu

Danas problem sa curenjem ulja je resen. Cena popravke kod majstora je bila 200 din.:sta: Kuglice ispale + crevce koje vodi ulje iz pumpe do lanca napuklo. Uljna pumpa ispravna. Testere danas testirano, radi sve ok.

moze li da ga zeza taj impuls,kako vidjeti je li uredu

Uredu je sigurno. da nije uredu imao bi problema u radu sa prvim rezervoarom, a ti kazes da normalno radi testera dok ne ostane bez benzina.
Moj savet je da odneses testeru kod majstora da je on pogleda. Po meni bi trebalo srediti karburator kompletno. Pa onda traziti dalje kvar. Sumnjam da glavi iglica u karburatoru iz nekog razloga.

Imam jedan stari problem sa Stil 038... Cesto mi olabavlja lanac!!!! Ma koliko jako zategnem one srafove lanac se olabavi a da nisam potrosio rezervoar za gorivo... Onda stanem i zategnem ga ponovo,tako bezbroj puta na dan!!!! Uplaio sam testeru bez maca i lanca naravno i video sam da od vidracija onaj sraf sto zateze lanac,momentalno se odvije do kraja??? Da nije to uzrok??? I ako jeste kako to d asredim???

Ne, nije to uzrok. Cim zategnes srafove dekle , taj sraf za zatezanje lanca se odpusti od vibracija na svakoj testeri. Pogledaj kako naleze dekla i dali se odsrafljavaju srafovi od dekle? Dali pravilno namestas lanac i mac pri montazi? Mislim na postupak?
Prvo podignes nos maca na gore pa onda u tom polozaju zatezes dva srafa na dekli.Moguce je malo odstupanje u zategnutosti pri zatezanju ta dva srafa ali kad podignes vrh maca na gore to je pravo stanje zategnutosti lanca i tada ga mozes malo dostelovati ako je potrebno.Sam mac ima luft gore dole dok ne stegnes dve matice a pravilno je da nos maca stoji u najvisnjoj mogucoj poziciji pri zatezanju te dve navrtke.:ppozdrav:

Uvek tako uradim kako si opisao i lanac se olabavi,srafovi se nikad ne olabave,koliko ih jako zategnem toliko mi je tesko da ih olabavim...

e pa vijak se neodvrce na svakoj testeri. na viligeru i enhelu nikad vijak za stelovanje se neotpusti i upravo on prilicno drzi vodilicu u zategnutom stanju. neznam koja bi svrha bila vijka ako bi se otpustao tek tako .obicno je tu nedoradjeni [tesni ]navoj. e sad neke su mozda i konstrukciski drugacije resene .udarce koje nekad trpi lanac deklo bar kod moje nebi zaustavilo da se neotpusti a to nikad se nije desilo iako je plasticno. ali deo plastike gde je vijak stelovanja je skoro sav deformisan da cu ga morati promenuti. stihl doduse ima vece matice koje drze dekl i metalni je ceo ali vijak mislim da i kod njih drzi tu silu. nisam dosad primetio da se otpusti vijak na starijim serijama stihla

Kod mene se taj vijak skroz olabavi cim upalim testeru bez maca.... Pa kupio sam sad i nov lanas i nov mac i isto se olabalja,kao da sporije ali ipak....

Uredu je sigurno. da nije uredu imao bi problema u radu sa prvim rezervoarom, a ti kazes da normalno radi testera dok ne ostane bez benzina.
Moj savet je da odneses testeru kod majstora da je on pogleda. Po meni bi trebalo srediti karburator kompletno. Pa onda traziti dalje kvar. Sumnjam da glavi iglica u karburatoru iz nekog razloga.
posto je to karburator koji je kupljen kad i sega,to jest kuplena cim je pocela proizvodnja,mozda ga najbolje zamijeniti kompletna ali neznam koji uzeti jer ih ima vise marka,ali prvo cu probati sa membranama

Pozdrav.
Imam problem sa testerom Stihl 038 AV...tj. primetio sam da se stvorio "lufl" u pogonskom zupcaniku....1-1.5mm. Kako je moguce resiti taj problem, da li je jedino resenja samo rezervni deo?
Aproksimativno koliko moze kostati opravka?
U napred Hvala.

- - - - - - - - - -

Uvek tako uradim kako si opisao i lanac se olabavi,srafovi se nikad ne olabave,koliko ih jako zategnem toliko mi je tesko da ih olabavim...
Lako je resiti takvu problematiku.
Elem, potrebno je skinuti "lim" na kucistu koji drzi samo jedan (toreks) zavrtanj, tako ces osloboditi zatezac lanca. Potrebno je okrenuti deo koji direktno zateze lanac, vremenom se jedna strana deformise...skines sa shrafa i samo okrenes drugu stranu. Plastiku zameni nekom tvrdom plastikom, np. od gajbe...iseci precizno da podjednako popuni prazninu...zatezac lanca ima i treci deo cilindrichnog oblika koji drzi zatezac u pravilnom polozaju nalazi se izmedju zatezaca i kucista...pogledaj u kakvom je stanju, da li je deformisan...mozda je i to potrebno zameniti.

evo mene ponovo,danas sam bio u sumu sega radila super samo sto sam dosipao gorivo otprilike na polovinu,ali imao sam manji problem osegao sam kamen:osmeh:,i probao da naostrim lanac,i posle je i dalje kidala dobro ali sam osjetio da mi trza u ruku i kao da ide ukoso,i u velika drva zaglavljuje,znaci da nijesam dobro naostrio,koji je ostrac za lanac dobar,vidjeh onaj power sharp sto ostri za 4 sekunde,ali kod nas nema bez za male sege znali ko ima li dje za velike,i kako se to pokazalo

- - - - - - - - - -

http://static.kupindoslike.com/Ostrac-lanaca-za-motornu-testeru_slika_O_503413.jpg,e da nasao sam ovaj ostrac pod krov,ali neznam ima 2 stelovanja 0-10 stepeni,i 30-35,pa neznam sta da stavim

evo mene ponovo,danas sam bio u sumu sega radila super samo sto sam dosipao gorivo otprilike na polovinu,ali imao sam manji problem osegao sam kamen:osmeh:,i probao da naostrim lanac,i posle je i dalje kidala dobro ali sam osjetio da mi trza u ruku i kao da ide ukoso,i u velika drva zaglavljuje,znaci da nijesam dobro naostrio,koji je ostrac za lanac dobar,vidjeh onaj power sharp sto ostri za 4 sekunde,ali kod nas nema bez za male sege znali ko ima li dje za velike,i kako se to pokazalo

- - - - - - - - - -

http://static.kupindoslike.com/Ostrac-lanaca-za-motornu-testeru_slika_O_503413.jpg,e da nasao sam ovaj ostrac pod krov,ali neznam ima 2 stelovanja 0-10 stepeni,i 30-35,pa neznam sta da stavim

Ako sece koso znaci da je jedna strana lose naostrena ili se neki od zuba iskrivio...najbolje da odneses u servis na ostrenje...bolje ce izbacivati strugotinu a ako je neki zub u losem stanju mogu ga zameniti novim.
Imas sablone za ostrenje lanca, nisam ih koristio ali mogu biti veoma korisni ako se nisi naucio dobro da ostris lanac...inace, najbitnije....turpija mora biti u dobrom stanju i uvek ostri lanac pod pravim uglom u odnosu na mach...nemoj slusati savete da trurpija treba da se vuce na gore....Ne, nikako...samo pod pravim uglom a na kraju zuba lanca imas malu crticu koja odredjuje tachan ugao pod kojim treba da vuces turpiju preko zuba.

Poslednja izmena:
Kupi se lepo sablon za ostrenje i vise se ne misli. Samo se radi. Svaki lanac je projektovan za odredjene uglove u sve tri ravni, za svoje dve motorke imam tri sablona za ostrenje i jos jedan univerzalni, za koga se prvo moraju podesiti uglovi pa raditi (taj izgleda kao sekstant).

'Aj da stavim jednu malu tabelicu da zagolicam mastu, pa razmatrajte :osmeh:

untitled.jpg

Tako je Tintoreti, mora svako da zna tacne uglove i onda naostrena testera najbolje sece. veliki, ako je Vasa testera Husqvarna 61 i na njoj lanac 3/8 veliki sa zljebom 0,058 inca ili 1,5 mm, onda je za nju Husqvarnin sablon H42 sa okruglom turpijom 5,5 mm. Ima da se kupi po svim predstavnistvima, kosta 708 dinara. Jos je bolje ako se kupi i komplet sa sablonom, okruglom turpijom, ravnom malom turpijom i sablon za skidanje cistaca (babe), to kosta djuture ispod 2000 dinara i radi u svakom brdu. Testera ce seci ravno, i nece se muciti tupim lancem.

Nazad
Vrh