Motorne testere

Moj deda je 67me kupio PARTNER r16 novu 3.2ks sta je ta sume srusila a tada je dobrano platio deda (bila tek izasla) to je prva motorka u nasoj familiji,inace u mom selu u unaokolo selima prvi je bio sem sumarije,mada sumarija je imala malo bolje masine STIHL 041 ::namigivanje::

Postovani.
Trebam savet, dali uzeti novu husq. 445 ili polovnu sthil 024, nije utvrdjeno stanje.
Hvala.

Sto kaze dejan sve je to lepo ali 20 godina je 20 godina,ja bi ti preporucio ms260 da nadjes polovnu ali u sto boljem stanju
ili husqvarna 346xp

E ljudi bas nemam srece sa ovom mojom stihl 026,pre mesec dana nije htela da upali odnesem u servis (gde je ostavio covek da je prodaju)kazu bilo rastelovano vazduh-gorivo.sad pali ali nema snage jednostavno stane u drvetu,nema ni dobar ler gas,a nemogu ni da ga podesim,hoce i da se pri zavrsenom rezu ugasi.i uopste mi se ne svidja kako radi u leru,kao da joj nedostaje benzina.imate li neki savet sta moze biti?

Prvo se gleda kompresija. Ako je dobra(bar 8.5 bara) idemo dalje.
Mnogo servisa lose steluje H i L dizne. Slobodno ih zavrni do kraja i otvori svaku po jedan okret. Mehanicki ler zavrni jedno dva kruga(da dignes obrtaje). Kad upali trebalo bi da ima visoke obrtaje. Polako odvrci mehanicki ler dok ne stane lanac. Probaj u drvetu. Ako ima previse goriva malo privrni H diznu(oko 1/8 obrtaja), ali ne mnogo jer onda testera nema dovoljno goriva koje joj je bitno za podmazivanje.
Probaj ovo sto sam ti napisao, reci kako se ponasa, pa cu probati da ti pomognem preko foruma..

Posto nemam aparat da izmerim kompresiju,kolko kapiram ne vredi raditi ni ovo dalje sto si napisao.Ako nadjem negde da izmerim kompresiju probacu ovaj postupak sto si rekao ,pa se javljam sa rezultatima.u svakom slucaju hvala druze.

Odnesi u servis da ti izmere.Ako ni tamo nemaju vidi kod majstora sto rade kola,ima taj aparat slican kao barometar za gume to bi svako trebao da ima.

Posto nemam aparat da izmerim kompresiju,kolko kapiram ne vredi raditi ni ovo dalje sto si napisao.Ako nadjem negde da izmerim kompresiju probacu ovaj postupak sto si rekao ,pa se javljam sa rezultatima.u svakom slucaju hvala druze.

Ja bih ti ipak preporucio da nastelujes karburator po mom uputstvu, jer nista nemozes pokvariti.
Uradio sam dosta tih 26-tica, i desavalo se da klip bude istrosen pri dnu cak skoro milimetar i radila je cak i sa solidnom snagom. Ako je kod tebe bila snazna prije servisa, nije mogla odjednom izgubiti.
Reviziju klipa i cilindra je na toj testeri prilicno lako uraditi, i ja bih to na tvom mestu odradio u svakom slucaju. Brazilski klipovi su oko 30€, i kada ga ugradis miran si poduze. Sto je najvaznije, nemas opasnost da pokvaris stublinu lomom stare karike i lepljenjem starog klipa.
Nemoj da se sekiras jer se ta testera moze prakticno uvek popraviti-nista joj nemozes.

E pa nije bas tako , neke testere je nemoguce popraviti.Prekljuce sam kod pasanca imao priliku da vidim Stihl MS 180 koja se bukvalno razletela.Pukla je radilica puklo je kuciste klip i cilindar dakle popravka je nemoguca.Testera stara devet dana kupljena preko oglasa kao nova i originalna za 170 evra sa sve kutijom i ostalim espapom.U pitanju je falsifikat odradjen spolja do detalja ali je zato unutra sve jadni fuseraj.U ducanu kosta 28.000 dinara a pasa se polakomio i pazario ovu "novu ispod cene"eto ti sad macora , bacio je novce Kinezima prevarantima.

@Pavle
Znam sta sam rekao.
Mozda neznas, ali Stihl ima liniju profesionalnih i Liniju amaterskih testera.
Konstrukcija im je drasticno razlicita, profi se mogu relativno lako odrzavati i popravljati, dok amaterske(u koje spadaju ms170,180,210..pa do 390) imaju cudnu strategiju da se generalna popravka prakticno ne isplati. Cista consumer masinerija za potrosacko drustvo. Dok radi-radi, posle bacas i kupujes novu.
Testere kao 026,34/36,44,46,64/66 se mogu decenijama koristiti i popravljati.
Ja recimo, nikom nebih preporucio da kupi amatersku testeru, jer smatram da je to najgora investicija(jednokratna).
Sve ovo pricam o originalnim testerama, kineske kopije nebih razmatrao, jer su cista prevara za lakoverne.

nisam merio kompresiju,nosio sam je danas kod jednog drugara koji se razume u te stvari i on ovako kaze a i sam sam video.podesavao je H-L i da kazemo da je to i u redu ali mehanicki ler ne reaguje na podesavanje,znaci kad namestis da ne vrti lanac ona se gasi.on kaze da negde vuce fals vazduh,skidali smo auspuh i videli da je klip dosta ostecen tj.ima riseve,radilica ima lufta ,ako su samo lezajevi jos nekako ali ako je otislo kuciste(kaze da je dosta skupo) sta onda? cilindar je navodno nov(receno mi u servisu gde sam kupio) a tako spolja i izgleda mada izgleda da i on ima mala ostecenja.ima li svrhe sve to popravljati(mislim na cenu).a kupio sam je kao generalno sredjenu .kad ono medjutim.A da probali smo je u drvetu i sad se ne gusi al sve u svemu nije to to.

E jeb..a ga. Tipicna prevarantska trgovina u Srbiji. Ja bih na tvom mestu od prodavca trazio povrat novca, s obzirom da je garantovao ispravnost testere. Takva goveda treba poceti uciti redu, jer iako je Srb nesto treba ipak da se zna.
E sad ako si uzeo testeru jeftino, sredjivanje testere nebi trebalo izaci vise od 80-100€(pod uslovom da je cilindar dobar i da je originalan), pa se nemoras ni sekirati previse ako prevaranta ne stignes.
Znaci detaljno rasklapanje, ciscenje i defektaza. Kuciste obicno nema lufta na lezajevima(osim ako neko vec nije nesto petljao), tako da je dovoljno zameniti samo lezajeve.
Sada ti falsira vazduh na semerinzima zbog zazora na lezajevima, i nesmes tako raditi, jer ce klip vrlo brzo otici zbog nepodmazivanja(verovatno ti je i otisao radi fals vazduha).
Treba pregledati i uljnu pumpu, kada se vec radi sve.
Kada sve utvrdis sta treba menjati, nabavljas delove u ovlastenoj Stihl radnji. Znaci dihtunzi, lezajevi, semerinzi, klip, a ostalo ako treba.
Cistoca je u svemu ovom najvaznija, mora biti cisto kao novo.
Ako negde zapne tu sam...

Solidna testera gornje klase snage, poput Stihl044/440.
Koliko mi je poznato nije imala neke posebne nedostatke, uradjena na proverenoj klasicnoj platformi. Nije imala bas dobar odnos tezine i snage-znaci malo je teza nego sto bi neki voleli. U principu nema greske sa njom.

Mirosti ne znam ni sam,videcu nesto moram pokusati,ako je i cilindar (mislim da je nov oko 160e+ovo sto si ti naveo)za zamenu onda mislim da stvarno nevredi da je radim s obzirom da sam je platio 230e .a sto se uljane pumpe tice ona me je odmah zajebavala nisam skoro ni sekao-zamenjen puz i crevo i ociscena tako da sad dobro podmazuje.tako da sam sa njom imao problema odmah pa do sad a nisam isekao vise od 20-25 kubika drva.U svakom slucaju hvala na pomoci i savetima.sta ce biti cuce se.pozdrav.

- - - - - - - - - -

E zaboravih malopre ,sta si mislio pod "cistoca je najbitnija,mora biti cisto kao novo"nije mi bas najjasnije?

Nazad
Vrh