Motorne testere

Prikazan dvotaktni motor na animaciji je novije generacije i neka mi niko ne zameri sto cu reci. Mozda je od ispiranja vazduhom pravilnije reci *sagorevaju sa dodatnim vazduhom*. Mana svih uobicajenih dvotaktnih motora je neefikasno sagorevanje smese, taktovi ispiranja i usisavanja 2T su previse bliski pa se uvek deo smese pri eksploziji izgubi nesagoreo, i deo cak uvuce u sledeci takt. To se oseti po neizbeznom mirisu nesagorelog benzina pri radu uobicajenih dvotaktnih motora. Ovi novi motori imaju sistem dopremanja dodatnog vazduha (viska vazduha) koji se cist ubacuje u fazu sabijanja (prva kolicina vazduha je vec u smesi u karteru, i prelivnim kanalima se protisne iz kartera u prostor iznad klipa). Taj dodatni a cist vazduh se mesa sa vec sabijenom smesom iznad klipa i pri eksploziji doprinosi dodatnom, potpunom sagorevanju prvobitne smese. Efekat je pojacanje snage nesto kao turbo, ali nije turbo jer se dodatni vazduh ne ubacuje turbinom nego usisavanjem u smaknutoj fazi, nezavisno od usisavanja prvobitne smese. Uglavnom, efekat je potpuno sagorevanje, bolje iskoriscenje istog goriva, manje otrovan izduv, manja potrosnja, pojacana snaga u celom opsegu obrtaja, mehanicki prosto i pouzdano. To su modeli *X-Torq* kod Husqvarne.

Sve pogresno.
Stehiometrijski odnos vazduha i benzina pri sagorevanju je oko 16:1 i narusavanje tog odnosa bi samo donosilo probleme.
Strato motori rade bas tehnologiju ispiranje cilindra vazduhom umesto smesom. Radi toga su ekonomicniji tih deklarisanih 20-30%.

Ljudi,evo danas malo seko neka drva sa mojom ms 290 i zapazim jedan problemcic.Neka debela hrastovina bila u pitanju i ja naravno pun gas,ali testera nekako kao da "prducka" ,nije to to i kao da nema bas punu brzinu.Sinem je ja tako nekoliko puta pun mac u drvo,a ona malo malo pa kao da se ugusi.Ajd reko kad vec nema ucinak kako bi trbalo sa punim gasom daj da smanjim gas pa polagacke.I tako ispade da sa gasom malo vise od pola najbolje radi i najbolje sece i nema uopste da se gusi,znaci pun mac 45cm i upada u drvo.Ja sam steko utisak kao da je nesto gusi,dal joj hvali mesavina,sta li je ne znam ni sam.Filter za vazduh lepo opran i cist kao suza,za mesavinu deluje cisto,lanac naravno ostar,jedino ne znam dal ima nesto u karb da zacepi i da je zeza.
Posto se slabo razumem u popravku testera molio bih ako neko ima neki predlog sta bi moglo da bude i sta da joj radim?

pa ne znam bas da je sve u redu,testera u punom gasu ali na "prazno",dakle ne opterecena mora malo da "stekce",dok opterecena u punom gasu mora da shiba.Mozda malo dostelovati H na karbu ili mebrana ako je duze stajala

Mislim da je Dejan pogodio sustinu stvari.Ona ne "stekce" na punom gasu,nego kao sto sam napisao "prducka".Jbg ne znam kako drugacije da objasnim.Imam jos jednu Stihl testeru i znam kako treba da se cuje i kako treba da razvija snagu i brzinu,a ova definitivno ne radi tako.Sad sta je ne znam,moguce i da je membrana.
Sta bih dobio stelovanjem "H" i na koju stranu da vrtim?

Neki dan donese kolega mog drugara do mene Stihl ms 362 i stvarno sam se iznenadio kako bezveze izgleda. Materijali i zavrsna obrada mnogo lice na onu kinesku od 50€.
Nebih rekao da ta testera moze da radi 20 godina bez otvaranja kao moja stara 036.

Pozdrav svima .
Šta mislite o stilu 028 i 029 gledao sam dve polovne čini se da nisu loše .
Dvoumim se između njih . 029 je mlađa i nešto skuplja

Poslednja izmena:
Ako vec kupujes polovno ja bih ti preporucio 036/034 ili 026.
028 je matora i teska za svoju snagu a 029 je amaterska testera koja nije namenjena za servisiranje.

mirosti hvala na odgovoru i još jedno pitanje koliko može da vredi 026 ::novac:: obzirom da su i one matore mada sam negde procitao da su se proizvodile u isto vreme (026 i 028 ) ali da je 026 pregazila ovu drugu

026 je testera jednu generaciju ispred 028. Izradjena je sa istim stepenom kvaliteta konstrukcije kao i velike profesionalne testere. Lepo nastelovana sa ostrim lancem je za rezanje drva do 30cm, moze i veca, naravno, ali joj to nije primarna namena. Veoma okretna, lagana, ostra na gasu(snaga 3.5ks). Odrzavanje je glavna stvar kod profesionalnih testera jer je veoma prosto.
036 i 034super su mozda najbolji odnos snage i tezine za kucne korisnike, jer imaju znatnu snagu(4.5ks), a nisu uopste teske(5.5 kg masina). Neverovatno su trajne. Mogu bez problema okresivati a i poseci drvo od 80-90cm. Ja bih ti je preporucio kao br.1 ako kupujes za kucnu upotrebu.
E sad kako kupiti polovno: Mogu se naci perfektni malo korisceni primerci tih testera za 200-250€, ali treba biti strpljiv. Ja bih uvek trazio neotvaranu testeru.
To je smesan novac u poredjenju sa novim motorkama ms210/230 ili 290 a koje su u zadnje vreme prilicno sumnjivog kvaliteta.

Mirosti kao i uvek od velike pomoći .
Upravo sam pazario jednu 026
ne mogu da je probam do sutra uveče , a jedva čekam. Na prvi pogled izgleda sasvim dobro ne bi trebalo da je otvarana .

Cestitam, da te lepo posluzi masina. Fotografisi da vidimo spravu.
Ja sam na mojoj dok sam bio mladji radio punu modifikaciju cilindra, auspuha i karburatora niko ne moze da veruje kada proba da je to 26-tica.
Lancanik mi je 8 zuba a mac 33cm za 28 zuba, tako da je za drva do 20cm brza recimo i od 066.

Nazad
Vrh