Motorne testere

Ja imam Stihl 015 od '79. godine.Malopre sam zalepio crevo od goriva ,posto mi je tamo gde izlazi crevo iz rezervoara curilo gorivo,osim lanca nije nikad nista menjano.Zadnih nekoliko godina radi mozda vise nego ijedna testera u selu.doduse ne sece nista debelo,ali kad naleti oborim drvo 35-40 cm debljine bez problema.Komsija ima neke jace testere ,nepoznatog proizvodjaca.namenjao se poslednjih par godina i najveci mu je problem kad ode da radi skoro nikad ne zavrsi sta je poceo.Kupuje polovne testere i uvek mu fali 50 eura za neku Stilovku,a za poslednje 3 godine je bacio sigurno jednu novu gledano kroz one krseve.

kolega moskva,30 -40 m nije nista (otprilike dva domacinstva),pogotovo za toliku masinu,znam dosta ljudi koji rezu preko 50 kubika godisnje sa 021 /023 godinama bez ikakvih problema

Stihl 08 ima 56cc a pre 69godine 48cc, a 023 ima 40cc. Rekao bih da to i nije velika razlika u kubikazi. Jedino su te starije testere pravljene da traju jer je kod njih sirova snaga a ne brzina secenja kao kod ovih sad.

Poslednja izmena:
Pozdrav. Imam jedan mali problem sa motornom testerom stihl 038 av, tj testera normalno radi na visokim obrtajima (pod punim gasom) ali na ler gasu jache su vibracije i cesto se ugasi.
Kako se pravilno steluje motorna testera, da li mora biti zagrejana?
Podesavanja za niske obrtaje LA i L kako se koriste, u kom smeru se pojacava-smanjuje ler gas?
U napred Hvala.

Za početak nemoj dirati L i H, ler gas se podešava LA zavrtnjem. Ako me sjećanje dobro služi zavrtanjem udesno se povećava, a ulijevo smanjuje. Uglavnom upališ testeru, držiš gas tek toliko da se ne ugasi i pomjeraš LA dok ne dobiješ ravnomjeran rad. Ostaviš tako da radi par minuta, ne smije se ugasiti. Ako previše povećaš ler gas lanac se ne zaustavlja pa smanjiš koliko je potrebno.

Pretpostavljam da si nalio svježu i dobro odmjerenu mješavinu, jer sa starom mješavinom se često dešavaju isti problemi.

Skoro sam menjao membranu bas iz tog razloga ali se opet javio isti problem, ne predstavlja neki veliki problem sto se ugasi ali ipak ne radi kako treba. Elem, koliko sme da se pomera LA, da li sme pun krug, pola kruga?
koristim mesavinu 4l sa 100 ml Stihl Engine oil (zeleno ulje) kad je prvi put startujem ima belog dima koji nestane cim se motor zagreje, da li treba promeniti svecicu?

Ja sam uvijek uspio podesiti za neki mali ugao, maksimalno trećinu kruga. Preporučena mješavina je 2% (100 ml ulja na pet litara goriva) i kod mene najbolje radi sa tim omjerom. Neki koji kažu da teba jače, ali moje iskustvo je da se poštuje preporuka proizvođača. Osim što mašina više dimi i daje manju snagu sa jačom mješavinom dolazi i do bržeg izgaranja elemenata jer dvotaktol sagorjeva na većoj temperaturi od benzina.
Svjećicu provjeri za svaki slučaj, ako je uredne boje i elektrode nisu oštećene nema razloga da je mijenjaš.

Znaci ler se steluje tako sto se LA zavrce u smeru kazaljeke na satu...pokusacu malo kasnije ako ne uspem ide pravo u servis.
Koristim jacu mesavinu jer sam radio po visokom temperaturama i primetio da se alati vise greju na mesavinu 5l/100ml + jacha je kompresija.

Ma nije to nikakav bauk, upališ, lijevom rukom lagano držiš gas da se ne ugasi i mrdaš LA. Meni nije dao đavo mira da ne probam na obe strane po četvrt kruga, čisto da osjetim pod rukom koliko treba. :osmeh:
Taman kad krene hvatati lanac ako može normalno raditi vratim možda za osminu kruga i to je to. U šumu ponesem mali šarafciger koji koristim samo za tu namjenu pa po potrebi dodatno podesim.

E da, ako ti je servis daleko od mjesta gdje sječeš može se desiti da zbog velike razlike u nadmorskoj visini ler gas skroz poludi. :) Tako moj ujak popravljao ovdje u BL motorku i majstor sve podesio kako treba, dođe kući na selo ona ni pet minuta da sastavi kako treba. Zaboravio čovjek da se popeo 1200 metara više. :osmeh:

Kao sto sam obecao saljem slike svojih masinica.
2012-12-23-345.jpg
2012-12-23-346.jpg

CS2141 prvi put vidim ovu masinu, kako se pokazala?
Elem, treba mi mala pomoc u izboru testere za povremenu upotrebu, tj koristio sam husqvarna 136 zadnje tri godine mislim da je to njihova najslabija testera...zaista dusu sam joj izvadio...nema dobru kompresiju, gasi se veoma cesto...karburator stelujem veoma cesto...itd. Elem, potrebna mi je testera za povremeni rad i kao rezerva u toku rada ali obavezno jacha od husqvarne 136.
U napred hvala.

Prvi put vidim STIHL 08.
Elem, treba mi mala pomoc u izboru testere za povremenu upotrebu, tj koristio sam husqvarna 136 zadnje tri godine mislim da je to njihova najslabija testera...zaista dusu sam joj izvadio...nema dobru kompresiju, gasi se veoma cesto...karburator stelujem veoma cesto...itd. Elem, potrebna mi je testera za povremeni rad i kao rezerva u toku rada ali obavezno jacha od husqvarne 136.
U napred hvala.
Ako hoces jacu od 136 vidi 440.Ima komsija 340 vec godinama i prezadovoljan je testericom i nije mnogo slaba.440 je valjda nasledila 340.

taj deda stihl ce pojesti jos dosta ovih novijih.to je stara dobro proverena garda samo posle rada sa njom treba antistres terapija za ruke da bi se moglo jesti

Jel ok potrosnja 5 l mesavine za rusenje 10 m topole i vrbe i secenje svake najsitnije grancice sve sa testerom ,zatim na cepanice kuci . Sa stihl 180 dd ja sam prezadovoljan ,sta vi mislite??

nije mnogo sa obzirom da secenje tih grancica i raskresivanje da kazem potrosi dosta a malo se vidi nacecenog. u cistom drvetu je najmanja potrosnja po kubiku ili metru drveta ali posto je ta testera mala i namenjena za takve stvari odlicna potrosnja. meni vilidjer vgs30 u obaranju i secenju na kladice uopste netrosi mnogo ali u tom raskresivanju prilicno.mozda malo vise potrosim za 10 kubika isecenim na panjeve ali sta cu kad se zuri pa sve sa testerom seckaj

U napred hvala.
Pravo da ti kazem ovu cs 2141 sam uzeo u slucaju da deda Stihl otegne papke,ali deda se neda, tako da mi ova jonsered sluzi uglavnom za neke lakse poslice.Mada,covek na youtubu srusi lepo drvo sa njom.Imam je godinu ipo dana I vrlo sam zadovoljan sa njom.Nije ni slaba bas toliko 2kw.Kazu mi da je to u stvari Husqvarna, samo sam zaboravio koji model,cak se I pravi u njihovoj fabrici.Ova nova je kostala negde oko 350evra,pre 3 godine.U svakom slucaju ako naletis na ovako nesto po povoljnoj ceni slobodno uzimaj.

- - - - - - - - - -

Priblizno iste jacine, ::namigivanje:: odlican tandem, "deda" se jos neda godinama:osmeh: :ppozdrav:
Deda jos ponosno komanduje.
:osmeh:

- - - - - - - - - -

Malo istorije.
0.84
0.8392
7.3778

Nazad
Vrh