Motorne testere

@Tintoreti
Koliko je meni poznato taj aditiv malo povecava oktanski broj benzina, ali s obzirom da sada koristimo iskljucivo super benzine koji su preko 90 Oktana, mislim da je nepotreban.
Dakle ciljani efekat bi bio da se zastiti klip od razaranja usled detonacije(prouzrokovane benzinom niske oktanske vrednosti-u narodu poznat kao 'obicni').
Koju testeru imas?
Mrsnija(na karburatoru) smesa cuva testeru i bolje podmazuje, ali su performanse losije pa ja ipak biram pri podesavanju bolju snagu. Znaci, obicno koristim fabricko podesavanje, ali pravim mrsniju mesavinu(3%).
@Skuter
Nisi mi odgovorio koliko dugo testerises, i radi cega si napisao da je 2% optimalna mesavina.
Dali si mozda direktno ukljucen u razvoj nekog 2T motora?

Konkretno svoje benzinske motorne testere imam od 2004, poceo sam sa Einhell 40 ccm i 1,8 KS a trenutno imam dve. Alpina P 510 od 51 ccm i 3,1 KS i Husqvarna 236 od 38 ccm i 1,9 KS. Sve su kupljene potpuno nove u prodavnicama, isto sam ih razradjivao, po fabrickoj preporuci isto koriste mesavinu 2%, isto najvecu snagu razvijaju na 9000 obrtaja a pikovi idu do 12-13000. Nisam profesionalac sa testerom, radim mali hobi vocnjak i kada me prijatelji zamole da im pomognem masinom. Imam jos 3 elektricne testere. Razmeru od 2% propisale su fabrike testera koje sam kupio, Alpina (Italijanska) i Husqvarna (Svedska), odnosno ljudi koji su ih projektovali i napravili. Sa 2% mesavinom optimalno je podmazivanje pri opterecenju, a nema degradacije benzina od viska drugih materija u njemu (pada snage). Isto tako obe fabrike propisale su veci udeo 2T ulja u slucaju upotrebe drugih ulja osim njihovih, 2,5% sve do 4%. Tada je prioritet postici podmazivanje sa vise (nekog tamo) 2T ulja a manje je vazan pad performansi. Posedujem izvesno znanje o motoristici, u okviru opsteg znanja i obrazovanja kao i bavljenja posebnom vrstom hobija (necemo o tome). Sve svoje masine (kosilice, trimere, testere) i vozila (automobil, motocikl, moped) odrzavam sam, odnosno kada god je to moguce radim sam. Mozda znam vise od prosecne populacije, ali nisam serviser, niti radim drugima usluzne popravke. Mozda ponekad pomognem nekom u nevolji ali nikad nisam nista naplatio. Nacelno masine mi traju, nisam sklon upropastavanju.

Poslednja izmena:
Pozdrav. Da li neko zna gde se mogu preko net-a naruciti dobre turpije za lanac, ovo zaista nema smisla...svake godine potrosim barem 2-3 turpije :/

za testere cu jedno reci. a vazi i za skoro sve sad masine. pogledajte samo tehnicku knjizicu za testeru od pre 30-40 god i sadasnje. za stare je da kazem propisan vek eksploatacije 30 god a sadasnje 3 god. to ce sve reci. pre su motori radjeni za drugi tip goriva i ulja i propisana im je mesavina .manji broj obrtaja i to je radjeno da traje ali su bile skupe. sad se seriski radi ,lakse testere veci broj obrtaja iskoriscenje je vece , jeftinije su i prilagodjene novijim gorivima i uljima radi ekoloskih propisa. u stvari po meni se svodi na vecu zaradu na potrosnim delovima. velike zarade nema vise na celokupnim strojevima i manjoj proizvodnji nego velikoserijska proizvodnja sa manjim vekom trajanja masina. a zarada je upravo na delovima. @ majstor jovanca neznam na netu ali koristim oregonove turpije i zadovoljan sam njima. nista vise nije ko pre cak ni oregon ali meni je dostupan i solidnog kvaliteta. sve je to sad kineska proizvodnja

ali pravilnom upotrebom i nekim osnovnim odrzavanjem masine novije generacije mogu da traju dosta dugo,moje sve 2T masine (testere,trimeri) koje su kupljene nove, kod mene su do 10 god.i budu prodate kao ispravne,a da je potrosacko drustvo i ovde odavno instalirano i kao takvo namece svoja pravila

Ma sve to moze da traje uz pravilnu upotrebu, ali profesionalna upotreba gde se testera ujutro upali i proguta 10 rezervoara svaki dan ipak namece neka druga pravila ponasanja(vecinom dobijena iskustvom).
Kad bi tu sipali 2% ulja i kad masina izdere klip za mesec dana, neverujem da vlasnik nebi kasnije malo dodao po svojoj volji da produzi vek tesko stecene masine.

u ove novije mislim da ni to nebi pomoglo. jednostavno pre su konstrukciono robusnije radjene da traju. ove sad su forsirane i sve smanjeno zbog tezine na minimum. ako im se i doda ulja vise pocnu se gusiti i gubiti na snazi.ima i dalje profi testera koje dugo rade a novije generacije ali su skupe i treba potrefiti na seriju koja se dobro pokazala. zato sam ipak pristalica starijih tipova profi testera koje su se u eksploataciji dokazale. profi rad zahteva i profi alat a stare su tu neprikosnovene.to nezna fakticki da se pokvari normalnom upotrebom.a za sve ima uputstvo kako praviti mesavinu i sa kojim uljem.

Dosta puta je ponavljana ta prica o uljima i ja nekako ipak najvise volim kad je 2,2%.Ne kazem da je to sad neka mera i da je najbolje,ali bar sam siguran da nije premalo,a opet masina ne dimi i ne gusi se.Probao sam na APN 6 i 3%,ali nece je i gotovo.Dimi,slab odziv na gas,a kad vozim pod manjim gasom zamasti svecicu i nekad se cak i ugasi.Od tad pravim najvise 2,5%.

Tacno je takodje da su ranije testere duze trajale,ali ima tu dosta i do broja obrtaja.Nije ipak isto,bez obzira koja god daje masina,kad ona radi na 7000 ili 8000 obrtaja ili kad radi 12000 ili 13000 o/min.Znaci ove danasnje su previse napregnute.Recimo i novije ko sto je H 365 rade po ceo dan i izdrze par godina bez problema,nisu ni one toliko osetljive.

Pisao sam vec ovo, al nema veze opet cu. Imam Stihl 056 Super, 86' godiste. Prosle godine je prvi put radjena generalna, sto znaci 26 godina rada. Naradila se dosta, a verujem da bi radila jos duze da nije za vreme sankcija sipano sve i svasta u nju. Sada me interasuje dal bi neka nova Stihl testera te jacine izdrzala te godine rada.

Pisao sam vec ovo, al nema veze opet cu. Imam Stihl 056 Super, 86' godiste. Prosle godine je prvi put radjena generalna, sto znaci 26 godina rada. Naradila se dosta, a verujem da bi radila jos duze da nije za vreme sankcija sipano sve i svasta u nju. Sada me interasuje dal bi neka nova Stihl testera te jacine izdrzala te godine rada.
Smatram sa bi dobro odrzavana MS660/066 koja je u klasi sa tom 056 izdrzala bez problema poslove koje je prosla 56-tica. Plus nebi bilo problema sa elektronikom i paljenjem koje si sigurno imao sa tom 56-ticom.
056 i ne spada u generaciju starih testera jer se pojavila 80-tih.

Moja Tomos-Husqvarna 650 je '84.godiste i do dana danasnjeg joj nije radjena generalna.Pre par godina menjan klip i karike i to je to.E sad sto je imala druge neke zajebancije to je druga stvar.
Inace moj rodjak koji se profesionalno bavi izradom drva za ogrev ima 064.Menjao je klip i karike i posle 2 godine i nekih 2500-3000 kubika ponovo klip i karike i bocne lezajeve.Bas cu da ga pitam kakvu on mesavinu koristi.

Cisto sumnjam da bi nova MS660 prezivela 26 godina bez kvarova. Da imao sam problema sa elektronikom, al to je bilo prosle godine pa kada je ona menjana onda se i motor osvezio.

Za novu 660-tku ne garantujem jer je suvise mlada pa nemamo dokaz, ali ja licno znam nekoliko 066-tica iz devedesetih koje jos nisu otvorene, a radile su profesionalnu secu.
066 je konstrukciono sigurno bolje resena od 56-tice, i spada u jednu od najboljih stihl testera.
Ako je pronadjes negde, zagledaj je malo detaljnije, dopasce ti se sigurno..

Znam da je 066 savrsena testera kao i mala 036. Ali tako isto znam da su ljudi razocaranio ovim novim MS modelima.

Nazalost u pravu si. Sadasnje 660-tke uopste ne lice na one sa pocetka njihove proizvodnje oko 2000-te kada je bila ista kao 066 samo je stavljena nalepnica ms660.

Sto se tice 036-tice ona uopste nije mala po mogucnostima. Licno je imam vec 20-tak godina, i to je neverovatno izdrzljiva testera. Bez problema tera mac od 50cm kad zatreba.
Sa ostrim lancom je brza i od tvoje 56-tice(do debljine od 40cm), a neuporedivo okretnija.
U stvari to je testera za sve namene..

Iskreno, meni je 036 najbolja testera ikada i napravljena. Iskreno bih voleo da je imam, al kada mi nije potrebna, sada retko kada i ovu sto imam palim tako da bi ovo bilo samo bacanje para.

Ma sve to moze da traje uz pravilnu upotrebu, ali profesionalna upotreba gde se testera ujutro upali i proguta 10 rezervoara svaki dan ipak namece neka druga pravila ponasanja(vecinom dobijena iskustvom).
Kad bi tu sipali 2% ulja i kad masina izdere klip za mesec dana, neverujem da vlasnik nebi kasnije malo dodao po svojoj volji da produzi vek tesko stecene masine.
znas kako,taj koji sprasi 10 rez.svaki dan,svaki mesec,on ladno zaradi svaka 2 meseca za novu i ostane para za pristojan zivot,tako da sve ima svoje.Ne tvrdim ovde da su nove masine bolje i da kompanije ne zele da posle par godina profi upotrebe se uzima nova.Imao sam pre 20 i vise godina godina 026,poslednjih dve ms 260 i dobro znam razlike stare i nove nemice.Nije u pitanju samo STIHL,tako je i sa svim drugim markama,opet iz iskustva govorim,ni Husqvarna nije izbegla takav trend,ranije sam imao 351,a sada 365,kvalitet mnogocega je opao...i da zakljucim,mozda treba malo vise zamastiti od 2% (pogotovo u letnjim mesecima),ali ne toliko da se masina gusi,previse pusi,pa karburatorski to menjati

Ja mesam do 4% i nema dima na auspuhu. Sve ima svoje zasto i kako. Masina je stara 23 godine i zamenjena je samo bobina u garantnom roku . Filter benzina i membrane po jednom za ceo vek i planiram da me sluzi jos toliko pa da je mozda prodam :osmeh:.

w776.jpg

@Tintoreti
Pravilno radis, i masina ce ti trajati dugo. Mozda je 4% ipak malo previse(mislim na Stihl ulje), ja stavljam 3%, ali joj sigurno nimalo nece skoditi.
Ta testera nije losa ali je jako retka u nasim krajevima. Ja je nikad dosada nisam video.

Nazad
Vrh