Motorne testere

po svemu sudeci ukazuje na dve stvari,dovodno crevo od filtera do karburatora i sam karburator.Proveri prvo crevo,pa potom skini karb.i odvij mebrane i dobro izduvaj (najbolje kompresorom),ako se ponasa isto,onda su najverovatnije popustile mebrane

po svemu sudeci ukazuje na dve stvari,dovodno crevo od filtera do karburatora i sam karburator.Proveri prvo crevo,pa potom skini karb.i odvij mebrane i dobro izduvaj (najbolje kompresorom),ako se ponasa isto,onda su najverovatnije popustile mebrane

hcrijevo sam gledao sad sam skinuo karburator,treba li dizne skidati da produvam i da neznas koliko da ih okrenem prije paljenja

prvo treba naci uzrok prvobitnog kvara,pa onda stelovanje posto je sad skroz razdesena.Nemoj skdati dizne,samo membrane (po 4 srafa) i izduvaj dobro.Kad je namontiras,probaj da je upalis sa skroz zavijenim L,ako nece okreci L tako da moze da upali,nemoj da je turiras vec postepeno odvijaj da zaustavis lanac,,kad budes bio blizu,povremeno joj dodaj gas da vidis kako prima,takodje je okreci na stranu da vidis kako radi na leru u svim polozajima i na kraju malo je smiri sa T.Da ponovim,mora da pali iz prve (zagrejana),da prima gas,da radi ravnomerno u svim polozajima

pozdrav ucestvujem u temi maline , a pored toga volim da ispratim i druge teme vezane za ovaj nas forum koliko se moze naravno . posto volim stilov program posedujem pored trimera , od prosle godine i motornu testeru ms 180 . ranije smo imali 028 cinimi se mada je ona davno prodata ma nebitno sa ovom imam problem u radu , pali ko mina i prima gas super dobro ali nekako u seci drveta oce da se zagusi i zaustavi lanac naravno da je ne forsiram . skoro sam imao i peh u sumi da mi je prilikom obaranja prvo jako pocelo da varnici a posle izleteo lanac . donji deo lanca da li se to zove korak ne znam t,j par koraka je bilo deformisano i nisam uspeo da ih vratim na mac . turpijom itocilom sam malo obradio ostecenja i vratio ih na mac . juce sam nesto sitno sekao i desilo mi se da prilikom kada dodje do pola reza u drvetu motor pocne da urla ko da ne moze dalje i ko da je kriv mac pa malo lanac bezi u desnu stranu . isprato sam pomnije secenje i nijedno preseceno drvo nije imalo prav rez nego nekako ukrivo . da li postoji sansa da sam ispravim mac ili da odem do servisa i koliko mi je siguran lanac posle obrade jer se sa ovim masinama nije igrati ,izvinite na opsirnosti i dali je neko vec imao ovakva iskustva

lanac hoce da bezi u stranu i kad zubi nisu ravnomerno potroseni,sto kod tebe nije slucaj.Mac se uglavnom upropasti nepravilnim zatezanjem lanca,kako kad je mnogo labav,takodje i pretegnut.Ne znam koliko su radili taj mac i lanac,ali bi bilo najbolje da ih zamenis,bas iz razloga koje si sam naveo,nista nije skuplje od zdravlja !!!

i ja bih rekao da je ovo klasika kada oštrač jednu stranu bolje oštri nego drugu jer mu nije "na ruku".ali kod dešnjaka obično ide blago u levo rez.a mozda je neki levak oštrio.i meni je dosta puta u početku na ms230 često spadao lanac. valjda je onaj picco pa ima plitke zube. dok se mač nije malo razradio a sada radi super, cesto grane sečem i ne skida se
a ako se krivi rez normalno je da se guši jer se lanac zaglavljuje u toj krivini a testera slabašna nema snage da progura još lanac tup...

hvala puno na savetima , lanac ostrim cim primetim da su tupi zubi . normalno je i da prstima opipas zube pre secenja da vidis da li su ostri , ma nije nesto ni isekla mnogo . e sad da budem iskren nisam je zaglavljivao ali mi se desavalo da je deblo malo ustine t. j mac . kad vracam lanac posle ciscenja kanala na macu bas vodim racuna da lanac propisno stavim i zategnem ga . malo sam se preso sto se tice velicine kad sam je uzimao jer mi se cini da je slabasna , a naucio sam sam sa onom starijom ona je jela malu decu nikad nisam imao takvih desavanja . jos je u garanciji mada nedaju za mac t.j vodilicu i lanac garanciju ali cu ipak da je odnesem u servis.
pesut nasta si mislio dok se mac nije razradio na dubinu i sirinu kanala pretpostavljam pozdrav

evo i ja da referisem,namontirao karburator,upalio ali ista stvar,te se sjetih jednog druga koji je u sumu 30 god,on to za 2 min zavrsi,kaza mi da dizna H nije bila dobro nastelovana

Pa nije to samo da li je ostar pod prst nego treba da vidiš da li su ti zubi apsolutno simetrični levi i desni.da li je ista dubina kosina ugao.ne bi bilo loše da ga odneseš kod majstora da ga naostri na onom tocilu izvući će uglove.i vidi da se mač nije zatupio(neznam kako da ti objasnim,kad skineš lanac vidi da se ivice nisu prosirile pa zapinju u drvo.ako jesu skini turpijom)
pa u početku mi je stalno spadao lanac čim zakačim neku granu kako god ga zatezao.a sad se valjda i mač malo zajeo valjda nešto je naleglo pojma nemam ali uglavnom više mi lanac ne spada.u medjuvremenu sam i lanac potrrošio pa sam menjao i sa drugim opet radi super.a sto se tiče ms180 ona je više za voće i neko sitno rezanje grana ili za gradju.ja sam na 230 odmah stavio mač od 180 od 35 cm i ne obaram nikad ništa više od 25-30 na panju to je max.za sumu i pravo obaranje od stila ništa ispod 260

Jel moze da se krivi rez ako je kanal maca pojeden?Opet da li moze tako lako da se pojede na novoj testeri :sta: sem ako nije terano bez ulja ili je podmazivanje lose?

Ako je islo bez ulja zagreje se mac i rasiri pa se lanac nemoze okrenuti a i pre bi stradao lanac.
Nikad nisam dosao do te mere da mac bude pojeden da mi krivi rez a bilo je dosta pohabanih.
Testera je relativno nova pa i mac mislim da je dobar, jedino ako nije iskrivljen usred zaglavljivanja kad je obarao drvo ali za to treba i sposobno drvo a to nebi mogao da sece sa MS180. tako sa moja sumnja ostaje da je tup lanac, i to negde da je zakacio neki ekser ili kamen pa samo srubio malo zube vise sa jedne strane.:sta:

U stvari to zaglavljivnje maca je greska u secenju-obaranju,a moram priznati da mi se desilo par puta u pocetku karijere hobi drvosece.Dosta stresna stvar jer sam pokusao brzo na silu da izvucem mac,srecom to su bila tanka stabla.Ozbiljni majstori ne bi smeli da imaju takve propuste ili bezi sto dalje od drveta pa kud puklo,'bes testeru.Za ove eksere si potpuno u pravu,ako zakaci leve ili desne zube ceono.Levi tupi-skrece udesno i obratno
Evo malo i umetnosti, a ne samo ravni rezovi :osmeh: http://www.youtube.com/watch?v=fyDaxzeFaRk

Poslednja izmena:
nema tu mnogo mudrosti u obaranju mora prvo da se izvadi iver i onda drvetu radis sta hoces , tako sam ja radio sa starom motorkom . inace kazem i sam da sam se prevario sto se tice jacine privuklo me to ljuta ko zolja a ujedno i mali potrosac , i optimum joj je u godini 10 metara da isece bar tako kazu prodavci . s obzirom da nemam vecih potreba zato sam se opredelio za ovu hobi varijantu ali se kajem da se ne ponavljam sto nisam uzeo jacu :sta:

Koliko puta izvadim iver pa drvo radi sta oce,pada de mu se cefne.Desise da krene na tu stranu,napravi zaokret i padne na drugu.Nekad dune vetar pa ga zanese,nekad se uprede,bem li ga sta sve nije moguce.

rodjo ja kad mu izvadim iver ima da padne tamo gde treba , a u sporet i u kotlu ima da pravi zaokrete koliko hoce vatra ispravi sve krivine :haha::haha: . veliki pozdrav

Pa nije to samo da li je ostar pod prst nego treba da vidiš da li su ti zubi apsolutno simetrični levi i desni.da li je ista dubina kosina ugao.ne bi bilo loše da ga odneseš kod majstora da ga naostri na onom tocilu izvući će uglove.i vidi da se mač nije zatupio(neznam kako da ti objasnim,kad skineš lanac vidi da se ivice nisu prosirile pa zapinju u drvo.ako jesu skini turpijom)
pa u početku mi je stalno spadao lanac čim zakačim neku granu kako god ga zatezao.a sad se valjda i mač malo zajeo valjda nešto je naleglo pojma nemam ali uglavnom više mi lanac ne spada.u medjuvremenu sam i lanac potrrošio pa sam menjao i sa drugim opet radi super.a sto se tiče ms180 ona je više za voće i neko sitno rezanje grana ili za gradju.ja sam na 230 odmah stavio mač od 180 od 35 cm i ne obaram nikad ništa više od 25-30 na panju to je max.za sumu i pravo obaranje od stila ništa ispod 260

Naostri majstor tocilom ali posle tocila ostane ugao mnogo veci nego sto zarez na gornjoj povrsini zuba pokazuje ( licno iskustvo). Posle majstora i tocila zubi ispali siljati i previse, pa sad trupijom ispravljam koliko moze

pa znači da majstor nije dobro nastelovao tocilo.nije obratio pažnju ako je oštrio neki drugi tip lanca ili ga je jednostavno tako namestio i sve tera na isto.sto naravno nije dobro.nemaju svi tipovi lanaca isti ugao.piše na kutiji za svaki posebno kako se ostri.nije dobro i ako se pretera sa oštrenjem odjednom pa se zub raskali-pregreje e onda tek nije za ništa

Pozdrav narode. Sutra idem za Beograd poslom pa kada to zavrsim pa planiram da zovem coveka i da pogledam testeru sa linka ispod. U pitanju je husqvarna 359 pa jel mi mozete reci sta da pogledam na njoj i kolika je njena vrednost to jest da li vredi uzeti po toj ceni. Nemam vremena sada da trazim po netu. Hvala unapred.

http://www.kupujemprodajem.com/Husqv...ter_id=5820190
druze sta bi za ovu husqvarnu jesi bio da je gledas i kakva je?

pa znači da majstor nije dobro nastelovao tocilo.nije obratio pažnju ako je oštrio neki drugi tip lanca ili ga je jednostavno tako namestio i sve tera na isto.sto naravno nije dobro.nemaju svi tipovi lanaca isti ugao.piše na kutiji za svaki posebno kako se ostri.nije dobro i ako se pretera sa oštrenjem odjednom pa se zub raskali-pregreje e onda tek nije za ništa

U pravu si ali ko da ceka majstora da bude slobodan pa da menja tocila , a red ispred servisa.

Nazad
Vrh