Motorne testere

Da,
interesantna stvar, samo sto mislim da se kupuje specijalni mac sa 2 rupe na vrhu da bi se ostrac nakacio, za lanac nisam siguran...
Za sada sluzi za maceve do 40 cm (16 inca).
Meni bi licno odgovaralo samo ne znam gde ima da se pazari i koliko kosta...

Koliko ta glupost moze samo da stanji reznu povrsinu zuba.Besmisleniji alat nisam video.
U stvari tek sad videh da ne moze standardni lanac tako da se ostri,vec samo ovaj "specijalni"

pozdrav drustvo,evo i mene posle duze vremena,i imam problem sa husdvarnom 137,povucem cok i ona odmah upali ali cim vratim cok i hocu da stisnem gas ona se odmah ugasi,ja probao da odvidam malo onu diznu L i tek kad je odvidam 2 kruga pocne da prima gas,ali onda nece da se zaustavi lanac ni kad T odvrnem skroz,a kad diznu L zavidam da lanac stane,onda nece da primi gas,a do juce sve normalno radila,filter od goriva i od zraka stavljeni novi

Kad mi je 142 hladna povucem saug skroz.Zaverglam 3-4 puta i motor povuce ,ali se ne pali .Vratim saug na pola,kresnem i upali ,ali nenormalno zavrti lanac.Stisnem gas i saug se iskljuci,a motor radi u leru normalno bez vrtenja lanca.Tako je radila od kad je kupljena nova,a tako bi trebala i tvoja 137 da radi.

teodorica,

user-online.png

znam ja za to ali ja kad stisnem gas vrati se cok i onda ona nece da primi gas nego se izgasi

taj vijak L ti je za smesu na leru ,a vijak H ti je za prelazni rezim i radni do mah. obrtaja. odvrni njega ali samo malo jer je jako osetljiv da ti testera primi gas kako treba. ako imas upustvo o podesavanju najbolje po njemu.verovatno ti je predhodno filter vazduha bio zaprljan pa je dobijala manje vazduha pa je tako radila

e sad je kasno zato sto sam ga jedno 20 puta osarafio i zasarafio,ja znam da L se otprilike steluje na 3/4 kruga,a ona gas nece da primi ako se ne odvrne jedno 2 kruga,sta je problem neznam,po upustvu a i odje ima na stranici 132 detaljno opisano,vijak H je za visoke obrtaje tako po mene on nema veze sa radom na leru i na prvi gas sto mene pravi problem jer ona radi odlicno kad stisnes gas i drzis

Odneses u servis nek ti caskom nameste mozda nije samo problem u stelovanju krburatora jer se ne desava da se karburator rasteluje za par dana, sumnjam da je nesto drugo. Ipak nije skup kvar da bi rizikovao testeru ako dobro ne nastelujes karburator ili zanemaris taj drugi kvar, pa prividno "dobro nastelujes" i tako koristis testeru. To je naj sigurnije i najbolja solucija.

H vijak ti je glavno doziranje smese da potegne od lera do mah. obrtaja. prvo njega nastelujes pa tek onda smesu lera na L. ako imas fabricko uputstvo zavrnes oba i odvrces koliko je propisano za koji vijak.[ otprilike] nejede leba pa mozes spaliti testeru posnom smesom. mozda se desi i da ti falsira negde vazduh ali ako se nerazumes u to bolje odnesi u servis nek ti nasteluju sto ti je tintoreti preporucio. a ti sad razmisli sta ti je bolje

igla L je odgovorna za vise stvari:
1.regulise smesu pri malim obrtajima
2.motor prima gas bez kompromisa
3.motor radi ravnomerno u svim polozajima testere
4.ispravno podesena omugucava normalno startovanje motora (hladan:saug 2-3 puta,vruca:iz prve)
Karburator se podesava sa pravilnom mesavinom,cistim filterima i novom (dobrom) svecicom,ako nesto od ovoga nije ispunjeno,kasnijom zamenom ili ciscenjem,karb.nece biti podesen dobro jer je bio pod drugacijim vrednostima.E sad ona ne moze sama da se razdesi,mora da je postojao uzrok (prljav filter vazduha/goriva,svecica,napuklo crevo...) i ako se ne ukloni uzrok,onda se krece u jos vecu dubiozu sa neizvesnim krajem,koji najcesce rezultira odlaskom u servis sa vec poznatom majstorskom pricom.Najbolje je ne dirati ako se nema iskustva/znanja.

- - - - - - - - - -

H vijak ti je glavno doziranje smese da potegne od lera do mah. obrtaja. prvo njega nastelujes pa tek onda smesu lera na L. ako imas fabricko uputstvo zavrnes oba i odvrces koliko je propisano za koji vijak.[ otprilike] nejede leba pa mozes spaliti testeru posnom smesom. mozda se desi i da ti falsira negde vazduh ali ako se nerazumes u to bolje odnesi u servis nek ti nasteluju sto ti je tintoreti preporucio. a ti sad razmisli sta ti je bolje
kolega ovo nije tacno,prvo se podesava L,pa T pa na kraju H (pod uslovom da imate brojac obrtaja,ili iskustvo pa na sluih).Igla H daje testeri potreban (odgovarajuci) obrtaj (snagu) i nista vise,za ubrzanje motora od praznog hoda prema max odgovorna je L.Ovo sto je pisao Veliki,nema veze sa H !

dejan 351
user-online.png
znaci shvatio sam dobro vijak H nema veze sa mojim problemom,uglavnom ona ima neki problem,a ponio bih u servis ali nema nikakav blizu,pa zato ja nesto probah ali da neponavljam sta mi se desava,zato neznam sta bi ja jos mogao pogledati,ali ocigledno nista

moras mi ponoviti kako i kad je pocela da zeza,pa si poceo da je stelujes?Jel posle zamene filtera ili u radu?

Čitam ovo što ste pisali članu veliki i sad razmišljam i kod mene je tako počelo jedan dan malo nešto zezala nije radila kako treba sutradan u servisu zamena filtera (i za vazduh i za gorivo)i jednog creva i naštelovana uz pomoć tahografa za broj obrtaja.Radila jedno tri četri dana i opet isto štelovali je mnogi a videli ste šta se desilo, pa sad razmišljam kada je štelovana možda je bila osiromašena smeša pa je to bio uzrok oštećenja klipa i cilindra?Veliki nosi je dobrom majstoru da nebi ostao bez nje.

Do ostecenja klipa i cilindra (kada je rec o karburatoru) moze doci samo kada se prekoraci dozvoljeni broj obrtaja nestrucnim stelovanjem H,sto nikako ne preporucujem,gotovo nikad H nije uzrok kvara,s`toga ga ne treba dirati.Ovi iskusniji mogu je priblizno nastelovati po sluhu,tako da je gas na max.motor po malo da stekce jer je neopterecen,a nikako da pisti jer je tad gotovo sigirno prebacen dozvoljen broj obrtaja,medjutim i ova metoda nije preporucljiva.Predpostavljam da njega (Velikog) muci dovod goriva (naprslo crevo,prljav karb.filter kaze da je promenio),a to se lako otklanja

dejan 351
user-offline.png
sega normalno izgasena prije 20 dana,i ja prjije 3 dana probao da je upalim i ona odmah upalila i ja stisnem gas da se vrati cok i kad se vratio ja ponovo stisnem i ona se zagusila i ugasi,ja posle toga stavim nove filtere jer sam imao rezerve i ono isto,ja posle odvidao diznu L dok nije pocela da prima gas a to je sigurno bilo najmanje 2 kruga,ali posle nije htjela lanac da zaustavi ni kad T odvidam skroz.znas li koliko fabricki se dizne odvijaju na ovu segu. ZLAJO to je kod nas i problem sto nema pravog servisera,ovlasceni servis momak od 20 godina koji nikad nije radio sa segom steluje karburator na uvo,nemaju aparat,sta dalje reci

Nazad
Vrh