Motorne testere

Bio ja kod tetka u Velikom Šiljegovcu na slavi(Đurđevdan) i ostanem par dana nakon slave da mu pomognem malo u šumi ,jer mu sin bio u Makedoniji ,a mora da ispoštuje rok i količinu ogrevnog drveta.Vidim on pakuje alat i stavlja kantu SAE 90 ja mislim za traktor ili tamić kad on u motorku za lanac.Sipa on sve i svašta ali prerađeno je sipo samo jednom crkla pumpa i od tada samo leti SAE 90 a zimi neko malo ređe.Kaže da može i zimi ako ima dosta posla a ulje je na sobnoj temperaturi,kaže kada se ulije u vruću motorku nema problema.
Od tada i ja leti koristim menjačko a zimi Nisov testerol koji je (to ja mislim) nerealno skup a izmuze ga očas posla.
Dok sam vozio varburga kada zamenim,a menjao sam na 10000 km , ulje je bilo samo za nijansu tamnije od novog ali ga nikad nisa koristio ipak ono gubi svoja svojstva i viskoznost.

Prosle sezone koristio FAM-ov Testerol, nasao sam ga u jednoj radnji po ceni od 170 din i odmah kupio 20 litara.
Potrosnja regularna.
Ove godine je 250 din i dvoumim se da li da ga mesam sa nekim jeftinijim...

Ja koristim lancol,ne znam sad tacno koji proizvodjac bese i viskozitet mu je od prilike tu negde oko sae 80 ili sae 90,bas gusto.A na taj sae 20-30 nisam jos naiso i mislim da je za letnje vrucine previse redak.
Cuo sam za slucaj gde je covek mesavinu napravio sa jestivim uljem,al malo jacu.Kazu mirise suma ko da przi priganice:haha:

ako je baš "lancol" onda je od INE ono je po meni najbolje (ali samim time i najskuplje) , ja ga kupujem dok radim ljeti jer ova sva ostala koja se mogu kod mene kupiti su prerijetka i ako ne smanjim pumpu na minimum potroši mi ga prije nego benzin, dok je hladnije onda uzmem bilo koje (testerol, pilarol, i kako se sve već ne zovu) jer je onda ovo ine malo pregusto. inače najbolja stvar koju sam koristio je bilo "polar G" ulje koje koristi na gaterima. A kvalitetu ulja probam jednostavno prstima umočim palac i kažiprst u ulje te ih razdvojim ako se ulje rasteže onda je ok.

Ljudi, danas sam bio kod jednog coveka on mesavinu za motorku pravi od SAE30 ulja, nekada preradjenog ulja, al najredje od dvotaktola. I kaze da testeru ima od 90te godine i da nikada nije imao problema sa njom sto se motora tice. :osmeh:

Taj čovek ima sreće kao budala ku..c.Mene učili sve po PS-u da radim pa jesenas ode testera videli ste i sami kakva je.
Ima i ona narodna:Rodi me majko bez k...ca al' srećnog,ako budem srećan porašće mi......

Ljudi, danas sam bio kod jednog coveka on mesavinu za motorku pravi od SAE30 ulja, nekada preradjenog ulja, al najredje od dvotaktola. I kaze da testeru ima od 90te godine i da nikada nije imao problema sa njom sto se motora tice. :osmeh:

Sumnjam da taj mnogo koristi tu testeru!!! Znam i ja ljude koji prave mesavinu od SAE30 ulja ali od preradjenog stvarno nisam video....

konkretno Husqvarna u svojim uputsvima pise da ukoliko je iz nekog razloga nedostupno njihovo ulje za lanac,onda preporucuju bilo koje transmisiono ulje,tj.ulje za menjace,a ne motorno...eto jos jednog podatka

Ma ima kod nas dosta likova sipaju preradjeno i to dosta dugo i jos ide ,ali ima opiljaka u njemu nije preporucljivo uopste ali sta ces. Ja u moju stilovu 180 sipam sae 90 i leti i zimi za lanac to imam i nemam problema . Mada kad se gleda lancol je daleko redji .

Tintoreti još ništa ima nekih obećanja ali uglavnom sve ostane na tome.Čekam na još par servisa da se čujemo do kraja nedelje,još se nadam.
Samo mi nije jasno kako je mogla da pali sa onakvim oštećenjem.Ne bih ja nju ni otvarao nego me tast i ineki njgovi majstori raspametili.Oni tobože srede testeru stari je donese ja probam lepo radi,kad treba da se odradi nešto srušimo stablo dva i samo neće nekako upali ali nema snage pa opet šteluj zezanje živo i na kraju ja reših da je otvorim i im šta da se i vidi
Još uvek mi nije jasno kako nije blokirao nego napravi onaj ris,a možda i jeste ali nije u mom saznjanu :sta:.....

Meni se pojavio jedan problem na ms 180 ,plasticni prekidac gasenje saug 1 2 i radni polozaj nece da mi ide u polozaj za gasenje tj onako negde pomalo zapinje i nece na tom polozaju da ugasi kad stane u taj polozaj .Vidim da mu taj prekidac prekida struju i lepo on stane nego malo se sa strane kao pojela ta plastika gde joj je leziste ,jel imao neki slican problem ?

Rekao bih da je taj uzduzni ris napravio klin u klipu koji sluzi da se karike ne okrecu. Te riseve na klipu napravi karbon sa izduva se odkine i izgrebe klip a klip cilindar i cao. U kakvom je stanju cilindar koliko je ris dubok, moze li da se izpolira smirglom malo ili je bas dubok?

ako je baš "lancol" onda je od INE

I Viskolovo ulje za lance se isto zove lancol, a o tom ulju nemam ništa lepo da kažem. INA, Modriča, FAM i NIS su ugledne firme sa dugom tradicijom u proizvodnji kvalitetnih maziva. Mala privreda ne može da se poredi sa njima po kvalitetu. Njihov jedini adut je cena.

- - - - - - - - - -

Ove godine je 250 din i dvoumim se da li da ga mesam sa nekim jeftinijim...

A šta to ima jeftinije od 250 dinara za litar? Ja ni SAE 30 na točenje ne mogu jeftinije da nađem. Jeftinije od toga ovde kod mene može da se nađe jedino lokomotol na crnom tržištu.

Sumnjam da taj mnogo koristi tu testeru!!! Znam i ja ljude koji prave mesavinu od SAE30 ulja ali od preradjenog stvarno nisam video....

Veruj mi, pali je svaki drugi dan da sece drva za ogrev. Nisam ni ja, al on meni kaze kako je jedno vreme i od njega pravio. Realno od preradjenog ulja nema velike koristi jer i sama rec kaze da je preradjeno. :osmeh:

Krle ja kupujem,za 350din 2litre sae 30,posto smo iz istog grada tebalo bi da znas
I Viskolovo ulje za lance se isto zove lancol, a o tom ulju nemam ništa lepo da kažem. INA, Modriča, FAM i NIS su ugledne firme sa dugom tradicijom u proizvodnji kvalitetnih maziva. Mala privreda ne može da se poredi sa njima po kvalitetu. Njihov jedini adut je cena.

- - - - - - - - - -

A šta to ima jeftinije od 250 dinara za litar? Ja ni SAE 30 na točenje ne mogu jeftinije da nađem. Jeftinije od toga ovde kod mene može da se nađe jedino lokomotol na crnom tržištu.

Ja sam mislio samo na prodavnice. Poslednji put kad sam kupio točeno SAE 30 platio sam ga po 200 dinara za litar. Ima jedan kod kolske što prodaje otkuće nešto jeftinije ali to je neki teški bofl iz Mađarske, zeleno i mutno kao tolat mast. Vidiš, moglo bi da posluži zimi za testeru! :ideja:

Ja sam do sad u testeru zimi sipao SAE 30 ono koje mi se nađe u šupi što kupim za traktor, a za traktor ne kupujem makar šta - isključivo od renomiranih domaćih proizvođača i u dućanu sa fiskalnim računom po preporuci društva za zaštitu potrošača, da mogu da se žalim ako nešto nije u redu. Nikada nisam kupovao SAE 30 specijalno za testeru.

Meni se pojavio jedan problem na ms 180 ,plasticni prekidac gasenje saug 1 2 i radni polozaj nece da mi ide u polozaj za gasenje tj onako negde pomalo zapinje i nece na tom polozaju da ugasi kad stane u taj polozaj .Vidim da mu taj prekidac prekida struju i lepo on stane nego malo se sa strane kao pojela ta plastika gde joj je leziste ,jel imao neki slican problem ?
Jedan americki serviser je upravo govorio o tom problemu kod novijih stilovki.Skines prekidac i lezista podmazes sa malo masti.Takodje i klizni zleb,sto opruga ide po njemu podmazez sa malo masti.Navodno resava problem na duze staze.Ja opet to ne bih radio zbog eventualnog lepljenja necistoca od piljevine po tom kanalu gde klizi opruga.Probaj pa vidi da li ti resava problem.Zato se meni husqvarnin zasebni prekidac sauga i paljenja-gasenja vise svidja,jednostavno ne zakazuje

• Like
Reagovanja: PKB
Sto bi covek gubio vreme ako nesto moze sam da popravi.Najlakse je kupiti novo i sta ako je leziste prekidaca razlokano,onaj levi stift u koji upada prekidac npr.

Nazad
Vrh