Motorne testere

Sta sve treba da ocistim i dali treba da se zameni dihtung (ako postoji) na auspuhu stihl 029.

ako skidas auspuh,obavezno obori testeru na dole,da prilikom skidanja ne upadne "nesto" u cilindar,ocisti ceo izduv od garezi,a dihting zameni samo ako je ostecen

Samo da vam javim ,proradila dolmar ps33 .Hvala Vam svima na savjetima ,da nije Vas ona bi trunula negde u ćošku.
Inače dihtung sam napravio od obične fascikle približne debljine, možda malo tanje.
POzzzzz

Super, prekontrolisi da negde ne falsira vazduh, to je isto dosta bitno da nebi zaribala. Obicno se manifestuje losim radom i nemoze da se normalno nasteluje karburator. Ako nema nekih nenormalnih simptoma onda "pun gas".
Proveri s vremena na vreme moze li da se dotegne ilindar. :ppozdrav:

Imas li jos koju za popravku? :osmeh:

Super, prekontrolisi da negde ne falsira vazduh, to je isto dosta bitno da nebi zaribala. Obicno se manifestuje losim radom i nemoze da se normalno nasteluje karburator. Ako nema nekih nenormalnih simptoma onda "pun gas".
Proveri s vremena na vreme moze li da se dotegne ilindar. :ppozdrav:

Imas li jos koju za popravku? :osmeh:

Ima stihl 056.Ona mi je lezala u ćošku sigurno 10 g i nije bila paljena.Ja sam je nekako upalio
i ona radi dobro, ali kad je okernem nasteanu ona radi neravnomerno i oda se ugasi.Dali je to membrana ili nešto drugo ?

Ima stihl 056.Ona mi je lezala u ćošku sigurno 10 g i nije bila paljena.Ja sam je nekako upalio
i ona radi dobro, ali kad je okernem nasteanu ona radi neravnomerno i oda se ugasi.Dali je to membrana ili nešto drugo ?

e da zaboravio sam da napišem, da čep za gorivo nevalja (pušta gorivo na onu rupicu )neznam dali to ima nekakve veze za kvaraom.
Eto to je to.

Imam testeru Oleomac 945A
dsc02142k.jpg
i do skoro je radila fino,nije neka ali je zavšavala poslove.Od jesenas nikako da sastavi rad ćas ze zaleće čas se davi oće-neće da upali.....
Odnese tast kod majstora kaže sredio probamo samo tako radi,ali posle 10-15 minuta stane.Odnesem je ja kod drugara,ima servis,kaže samo da naštelujemo karburator.Ok našteluje on na prazno radi lepo ,pali svaki put ostavimo je da se zagreje kad ona neće u drvo nema snage,prešteluje on iznova kao radi ja je donesem kući i počnem da radim ona ima jako veliki ler au drvo opet neće ni vruća ni hladna ja se iznerviram i rasklopim je.
img20130220160522.jpg
img20130220160506.jpg
img20130220160432.jpg
img20130220160633.jpg

img20130220160607.jpg
img20130220160952.jpg
Vidi se da je klip malo izrisan okolo i daje gornja karika oštećena i da je ona ,kao bolcna-štift na sastavu karikeili polomljen ili nabijen unutra. Što se tiče cilindra postoji jedan jako dubpk vertikalni ris koji se najbolje vidi kroz otvor gde dolazi azspuh-zadnja slika.
Sve ostalo je na tesreri u redu i ispravno.Zanima me gde mogu nabaviti ovo ako imate neku preporuku,jer mislim. da sve ovo treba promeniti

Odem juce do husqvarna servisa da uzmem aditiv za mesavinu.To je brigs-straton plavo ulje u najlonskim kesicama.Serviser kaze da je to samo protiv smrzavanja goriva :sta: .Pitam ga za ulje za lanac,on rece mi prodajemo sae 30,odlicno radi.za moto mix mesavinu nije ni cuo da postoji.Okrenem se i izadjem
Posle 5 god,rekoh da skinem svecicu na H142 da je malo ocistim.Zamascena je i ima nagorele masnoce na njoj i na povrsini klipa.Da li to smeta,da se tako nagomilava i da li moze da se razlozi bez rasklapanja testere?Uvek sam pravio mesavinu 40:1 po prospektu,mozda za bocu vise.Samu testeru nisam nikad silio,a i nema 3 sata rada.Za svaki slucaj sam usuo 2ml HP ulja u cilindar,mislim ne moze da skodi

Poslednja izmena:
dobro si uradio ::namigivanje::

- - - - - - - - - -

masnoca se uglavnom javlja iz 3 razloga:
1.losa svecica
2.prejaka mesavina (masna)
3.rad pod malim obrtajem motora

imam problem sa mojom stilkom ms-180, naime kada povlacim uze da je upalim ono kao da negde zakacinje ili preskace.
testera je jos u garanciji pa je ne bih bas otvarao da ne izgubim pravo na nju.

Da pitam ove koji malo bolje znaju, za podmazivanje koristim Modriča testerol i dobar je zaista, e sad, desi se da na pumpi na kojoj kupujem nema testerola pa me zanima da l bi valjalo ulje gradacije SAE 40 i da li bi ono nakon dužeg korišćenja naškodilo testeri, tj da li bi se dobro pokazalo i za lanac i za samu uljnu pumpu?

imam problem sa mojom stilkom ms-180, naime kada povlacim uze da je upalim ono kao da negde zakacinje ili preskace.
testera je jos u garanciji pa je ne bih bas otvarao da ne izgubim pravo na nju.
bez i malo dileme...odnesi je u servis odmah,pa nek`je i najveca glupost

- - - - - - - - - -

Da pitam ove koji malo bolje znaju, za podmazivanje koristim Modriča testerol i dobar je zaista, e sad, desi se da na pumpi na kojoj kupujem nema testerola pa me zanima da l bi valjalo ulje gradacije SAE 40 i da li bi ono nakon dužeg korišćenja naškodilo testeri, tj da li bi se dobro pokazalo i za lanac i za samu uljnu pumpu?
ma ne bi,problem kod ulja za lanac je dvostruk,kada je ulje gusce nego obican testerol/lancol onda strada uljna pumpa,tj.puz uljne pumpe,pored viskoziteta ulja na njegovu gustinu utice i spoljna temp.,drugi problem kada je ulje mnogo retko,onda slabo podmzuje lanac,tj.veca kolicina ulja ne udje u kanal maca vec se sliva i curi bez veze.Ako iz nekog razloga nema lancola,moze se koristiti i druga ulja,s`tim da se zimi koriste nesto redja ulja,a leti nesto gusca

Ja sipam motorno ulje..i nikad problema nisam imao..sipao sam svasta..svakakva ulja cak sam jednom i jestivo nasuo jer nisam imao da zavrsim posao...samo preradjeno nikad nesipaj..

Dejan je na pravom tragu ,sto se tice spoljne temperature,znaci Lancol je valjda ulje kojeg je viskoziteta to je pitanje,leti sipam licno posto je lancol takozvani nerealno skup ulje sae30 a zimi sae 20 lancol je nesto nizeg viskoziteta od sae30 recimo izmedju 20 i 30 tako da oko toga nema neke dileme

Zavisi to i od testere i od kvaliteta ulja. Oni testeroli koje ja mogu da nabavim(Nisotec, FAM i Slovenoil) mogu da se porede sa SAE 80 ili 90 za menjače i diferencijale. Čak se lepkaju i tegle kao med čak i iznad sobne temperature. Nemam ništa protiv što je skuplji od sae 30 jer se troši duplo manje. Zimi mešam testerol sa SAE 30 a na temperaturama oko -10 C i manje sipam čist SAE 30.

Inače Viskolov lancol se meni pokazao jako loše za tu cenu(bolji je SAE 30) i ne kupujem više ništa Viskolovo. I Nisotec je u početku bio katastrofalno loš, od recikliranog(filtriranog) polovnog ulja većih gustina. Tu je problem bio obrnut, tj. nije ga mnogo trošio kao Viskol-ov, nego čak nedovoljno za podmazivanje lanca. Poslednje što sam od njih kupovao je novo ulje i veoma kvalitetno, može da se poredi sa FAM-om i Slovenoil-om.

Ja sipam motorno ulje..i nikad problema nisam imao..sipao sam svasta..svakakva ulja cak sam jednom i jestivo nasuo jer nisam imao da zavrsim posao...samo preradjeno nikad nesipaj..

Zavisi kakvo izrađeno ulje. Nesme da je crno, mutno, čađavo, iz traktora ili nekog auta dizelaša ili prolupanog benzinca.
Verujem da bi zimi u testerama lepo mazalo lanac i polovno multigradno ulje iz automobila koji troše plin pod uslovom da je menjano na vreme i da je motor u dobrom stanju, a ne kao moj. Jedan moj drug sipa u električnu testeru polovno ulje iz auta i to tako radi već godinama. Naravno ulje koje on ispusti je smeđe boje i drži ga dugo u flaši da se istaloži ako slučajno ima nešto.

Ja koristim lancol,ne znam sad tacno koji proizvodjac bese i viskozitet mu je od prilike tu negde oko sae 80 ili sae 90,bas gusto.A na taj sae 20-30 nisam jos naiso i mislim da je za letnje vrucine previse redak.
Cuo sam za slucaj gde je covek mesavinu napravio sa jestivim uljem,al malo jacu.Kazu mirise suma ko da przi priganice:haha:

Nazad
Vrh