Motorne testere

Раније су моторне тестере користиле "регулар" бензин са 86 октана који је био оловни. Чуо сам да олово штити од хабања и "подмазује" карике, клип... Има ли потребе сипати данас оловне адитиве у бензин?

Ma ne koristim cesto motorku,a osecam kad zatreba nece biti svezeg goriva.Koliko dugo mogu da cuvam cist bezolovni u flasi,jer mi serviser rece pre neki dan da mesavina sme da stoji 10 dana.Posle ulje ima navodno svojstva kao da sam sipao sae 30 :sta:.

probacu da nadjem uredjaj pa da izmerim kompresiju,ona radi lepo dok se ne ugreje ali to je tri cetri minuta ,posle je nemogu upaliti tek za 15 tak minuta,probacu sutra kako drzi na strartnom uzetu ili ako izmerim kompresiju javicu kolika je,umem da promenim klip,i ostalo to mi nije problem video sam neke indijske i neke meteor,a original ima u bgd pa videcu.sve na noj je jos u fabrickom stanju sem nove svecice, jos nisam nista cackao,ali moracu jedino sto neznam zazor izmedju magneta i paljenja trebalo bi da je oko 0,3 al nema podatak al i to je fabricki zasad.jedino sam primetio da klip moze da ide levo desno oko osovinice ali vrlo malo to primetim kad skinem auspuh vidim klip i karike ,moguce da je osovinica klipa malo pod luftom al onda bi valjda zvonila ili mozda treba malo ko zna,:sta: resicemo sigurno
ja ovako podesavam taj zazor..odvrnes elektroniku,stavis vizit kartu izmedju elektronike i magneta i priblizis do vizit karte (netrebas da je stiskas da nemozes posle vizit kartu da izvadis)stegnes i izvadis vizit kartu posle toga ako je opet isto nije ti do zazora..:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

ujedno kakva je husqvarna 254xp gledam po yt za svoju snagu je vise nego brza..

posle ostrenja otac domah uzeo suv bragrem da isproba stric , a posle na suvoj borovini bilo malo bolje. Pa ponovo ostrenje lanca i onda nije vise probano.
skini jos cistace (babe,kaljke...),ali po malo i uvek probaj, ne valja ni mnogo jer kada se previse skinu lanac se previse zabada u drvo i gusi testeru

skini jos cistace (babe,kaljke...),ali po malo i uvek probaj, ne valja ni mnogo jer kada se previse skinu lanac se previse zabada u drvo i gusi testeru

Nema to sta da se probava, imas u Stihl radnjama da kupis sablon za to i nema greske.
Drugacije ljudi koji to ne rade svakodnevno nemogu ni ostvariti ispravan zazor(0.2 mm).

sad si mi otvorio oci,pricamo o stapu i kanapu...naravno da postoji sablon,a sta ako mu nije blizu servis,nema ga trenutno ili vec nesto drugo.....???da ceka nekoliko dana,meseci,moj post je bio u tom kontekstu,dakle da se zavrsi posao i na sta da obrati paznju,a posle kako mu volja !

Jedini stap i kanap je da sam napravi kakav-takav sablon.
Bolje nista ne dirati, nego da na kraju pretera-onda moze da baci lanac.

Jedini stap i kanap je da sam napravi kakav-takav sablon.
Bolje nista ne dirati, nego da na kraju pretera-onda moze da baci lanac.
sad si sve rekao time "moze da baci lanac" pa nemoze se ni nauciti ako neproba da uradi kao sto je dejan rekao..a i ako pretera turpuju u ruke i skine zube i gotovo..

Ako pretera, nemoze popraviti jer su zubi vec na pola cim mora skidati cistace.
Ne zelim nikom da popujem vec jednostavno smatram da je steta da covek radi pogresno i da se tako 'uci' na pogresnim savetima.
Moj savet se odnosio na njega, a ne na one koji 'znaju'. Tamo gde kupi turpiju ili lanac sigurno moze kupiti i sablon, ali on nezna i da postoji.
Moj stav je takav, a prihvatam i da drugi misle drugacije:ppozdrav:. Malo sam deformisan pravilnim radom, jer se jako dugo druzim sa Nemcima.
U Srbiji je najinteresantnije da ljudi cak i Nemca mogu posavetovati o onome sto je licno on napravio i propisao nacin upotrebe. Cak ga i ubede, pa covek nezna gde mu je glava a gde du..:osmeh:

to sto ti "znas" to je u redu,ovde niko lose ne savetuje,vec zeli da pomogne...dobro znam sta su pravila i kako je raditi po P.S.-u,samo mnogo se cesto u Srbiji odstupa od toga i prave razne pite od govana,ne zbog toga sto neko voli da je jede i sprema,vec zato sto je na to prinudjen.Mnogi od tih Nemaca,koje pominjes se cude kako nesto sto ima preko 40 godina kod nas jos radi,a kod njih je u muzejima.Razumem sta pises i mislis,ali postoji ono kad treba da se snadjes u trenutku od onoga sto imas,i moj savet da polako skida greben i proba je krajnje dobronameran i bezopasan,vise necu polemisati oko ovoga.

Koja polemika oko skidanja kaljaka:haha: , i nemoje da mi vredjate zemljaka da nezna sta je sablon za ostrenje lanca:osmeh:, moj zemo je to bacio jos u petom razredu osnovne kad je uzeo testeru ruke.::namigivanje::
Zemo nista ne skidaj a posebno ne kaljke, probaj dal ce da ide u mekse drvo (sirovo) i kakva je strugljevina, sve je to dobro, samo tvrdo drvo si strugao.

Nikad sablon nisam uzeo u ruke i tvrdim da cu bolje da naostim lanac od bilo koga ko koristi taj sablon. Sto kaze Dejan nemojte praviti nuklearnu fuziju od obicnog ostrenja lanca, pa treba sablon, pa turpija ovakva ili onakva, pa drska na turpiji mora da bude te i te boje , smanjite malo......
horse.gif

Poslednja izmena:
Najvaznije pitanje na motornoj testeri je upravo ostrenje lanca(da ponovim pravilno), ali vidim da nije uopste bitno... jer sta je to obicno ostrenje lanca...
U mom kraju ljudi koji godinama rade sa testerom, kada su prvi put videli(pre 20-tak godina) sablone za ostrenje i sredjivanje cistaca, podsmevali su se isto kao neki ovde(meno to jako zabavlja).
Sada svi oni iskljucivo ostre sa njima(doneo sam im originalne) i ne pomisljaju o improvizaciji. Ali nije bitno...

Juce stavim stricu svoj stari lanac i mac i nasotrim lanac dobro i skinem vodilice ispred reznih karika lanca turpijom ali opet mi pravio previse sitnu strugotinu . Lanac jeste stajao dugo i skinuti zubi skoro pola ali opet pod prstom su ostri a lanac izbacujue sitnu strugotinu skoro kao prasina. Vuce lanac u drvo ali sitna strugotina . Sta moze da bude uzrok tome?

Za kolegu forumasa mirosti da ne bude zabune .Koristim i sablon i ostrim bez sablona. Sigurno je ovo sto su kucale kolege dejan i tintoreti nisam dovoljno skinuo kaljke , babe. A i lanac nije nov nego strari koji nije duze sekao jer je kupljen nov lanac koji ce ove godine da bude zamenjen.

Ne moze uvek sablon da se koristi za ostrenje , ponekad mora bez sablona da se prodje po neki zub. Sve isprobano na mojoj husqvarni i oregon lancima koje kupujem u husqvarninoj prodavnici u kraguejvcu.

Zavrsice stricu poaso i ovako naostren lanac. Zubi na njegovom su bili duplo kraci od zuba na mom , skoro istroseni do kraja a mac od cini mi se 42 ili 45cm. I sam kaze da se mucila testera sa tim njegovim lancem i macem.

Nazad
Vrh