Motorne testere

Preracunaj, :osmeh: trebalo bi da bude tako. U najboljem slucaju 16,5dl to je neki optimum donja granica za mene. Mozes i 12,5dl ako je masina novija, tako preporucuju. Kazem, u trimeru sam probao istu mesavinu kao za testeru i nije to, to. Dimi, trom je, vidi se da mu ne odgovara, u njega samo nesto jace od propisanih 12,5dl/5l recimo 130-140dl/l i samo pun gas.:ppozdrav:

4% je prejaka mesavina, to je ubistvo za masinu. Za stare masine je preporuka 2.5% i ne znam da neko i pravi jacu mesavinu.

4% je prejaka mesavina, to je ubistvo za masinu. Za stare masine je preporuka 2.5% i ne znam da neko i pravi jacu mesavinu.
to sto ti ne znas,ne znaci ta nije tako...starije masine,a samim tim i stara GARDA koja ih koristi pravili su (moj tast jos uvek) mesavinu 4 % i jos su gledali da na pumpi nadju tzv."obican" benzin od 86 oktana,jer su se bojali posne mesavine.Kadkad su preteravali i pricali onu staru "bolje da se kupa nego da lupa",ne znajuci pri tom da i masna smesa skodi,sto zbog loseg ucinka,sto zbog masnoce koja se nakuplja.

Upravu si Dejane mesavina se uvek pravila sa benzinom od 86 oktana kojeg sada nema ,tintoreti ja sam do sada pravio mesavinu po uputstvu sa bocice a to je 2% ili 1 prema 50 a to je 1 deci na 5litara,za godinu dana sam isekao sigurno,tj.spremio za ogrev,usluzno 1000kubika drva i nista nelupa radi ko sat,doduse jos kada sam uzeo testeru od jednog starog bosanca rekao mi je da stavljam deci na 4 litre recimo da sam ga poslusao ali ne uvek nekada je islo tako nekada na 5litara,nije greda staviti koliko treba,uvek mi je u glavi to ulje koje nije original ,u pitanju je kod mene 038-mica znaci stara masina,i deki znam da su i pre stavljali i sae 30 sta mislis o tome,da li moze bar kada usfali ulja a hitno je da li moze i sae 30

Nemoze sae30 ni kad usfali ulja.
Za vas je najbolje da kupujete stihl ulje u pakovanju 1 litar fabricki zapertlovan. To vam je dovoljno za sezonu a nema rizika.

,Pravite kako mislite da treba, ja nista nemam protiv ako pravite i sa 2% ili sa 4%. Samo kazem sta ja radim, to nemora biti ispravno, kao sto ni vasih 2% nemora biti ispravno. Svi imamo pravo na sopstvenu odluku sta raditi sa svojim alatom. Nekad pravim 4%, nekad 3,3%, nekad 2%, sve zavisi za sta koristim mesavinu. To sam zakljucio usred rada, pri tome pratiti kako se ponasa masina i koliko se greje u razlicitim uslovima opterecenja u kojima se i usija auspuh ali nikad nije imala nikakvih ostecenja klipa i cilindra. ::namigivanje::. Naslage od sagorevanja postoje ali su mnogo opasnije one koje se stvore usled sagorevanja siromasnije smese (one sivo-belih naslaga kojom se hvale korisnici siromasne smese) eee ona kad se odkine sa cilindra ili klipa tu nema spasa.
Kao sto rekoh, svako neka radi kako misli da treba, ja podrzavam svaciju odluku.

Upravu si Dejane mesavina se uvek pravila sa benzinom od 86 oktana kojeg sada nema ,tintoreti ja sam do sada pravio mesavinu po uputstvu sa bocice a to je 2% ili 1 prema 50 a to je 1 deci na 5litara,za godinu dana sam isekao sigurno,tj.spremio za ogrev,usluzno 1000kubika drva i nista nelupa radi ko sat,doduse jos kada sam uzeo testeru od jednog starog bosanca rekao mi je da stavljam deci na 4 litre recimo da sam ga poslusao ali ne uvek nekada je islo tako nekada na 5litara,nije greda staviti koliko treba,uvek mi je u glavi to ulje koje nije original ,u pitanju je kod mene 038-mica znaci stara masina,i deki znam da su i pre stavljali i sae 30 sta mislis o tome,da li moze bar kada usfali ulja a hitno je da li moze i sae 30

Evo ja samo da ti dokazem da je preporucljivo da se koristi 40:1 ili 2.5%. http://www.acresinternet.com/cscc.n...d7d12fb678653bf688256ba20049bcdb?OpenDocument Lepo dole pise, FUEL OIL RATIO 40:1. To sto pricaju da se nekada koristilo ovako ili onako to je bilo iz neznanja a i mozda su ulja bila drugacija.

Ja takodje uvek uzimam litarsko pakovanje i to mi je dovoljno za 2-3 godine. Tako radim zadnjih 15godina.
Mesavinu sa ovim uljem pravim 1:40, nikad ni najmanji problem.

Čitam ove postove o jačini mješavine za starije mašine i na kraj nisam došo do nekog konkretnog zaključak. Jedni vele za starije mašine 4 % drugi da može i 2.5%. Tko je sad upravu?
Tomos APN 6 koristi 2.5% mješavinu po novim uputsvima proizvođača a nekad je bilo čini mi se 4%. Istu mješavinu od 2.5% sipam i u pumpu za navodnjavanje DMB Slap 500 starija, nije bilo nikakvih problema. Sad sam u stru motorkuTomos 650 sipo 4% nekako mi previše masti na auspuhu. Mislio sam smanjiti omjer mješavine pa sam u dilemi.
Ja potrošim 2l dvotaktola godišnje Sthil ili Husqvarna ne iz razloga što radim puno nego što imam 6 dvotaktnih mašina pa dok u svaki naspeš pomalo nakupi se.

Ja imam prospekt za APN 6 i tamo lepo pise mesavina sa 4% ulja za dvotaktne motore.Medjutim sa ovim novim uljima i BMB pravim je sa 2%,a dokle ce tako da tera pojma nemam.

Imami ja prospekt za novije Tomose od 2009 g. pa nadalje, u njemu stoji 2.5%. Mašina nije ništa unapređena u odonsu na onu iz 80-ih godina. Jedino sad ima ektronskoo paljenje

ajde da okocamo ovu raspravu,pre 20 i vise godina u tadasnjim motorima (uglavnom tomos mopedi,kosacice i IMT motokultivatori i pumpe,) pravila se mesavina sa benzinom od 86 oktana i raznim dvotaktolima u koncetraciji 4% i to je to.Danas je situacija potpuno drugacija i sto se tice kvaliteta ulja i benzina i konstrukcija samih motora,tj.materijali od koga su napravljeni (cilindar,klip).Proizvodjaci motora imaju jednu "caku" gde navode na svojim proizvodima da je prava koncetracija ulja (npr. 2%) pod uslovom da koriste njihovo ulje,u suprotnom prava je ona koju propise proizvodjac ulja,dok na pakovanjima tih ulja data je samo tabela odnosa,a ne i preporucena koncetracija.Na ovom forumu delimo iskustva i prema tome neka svako zakljuci ono sto mu odgovara,bez nametanja svog misljenja kao jedino ispravno

Sipao sam , ne neke velike kolicine benzina, jedno vrijeme polu_sinteticko ulje "Motul" i sintetiku "Total za 2t skutere u 2% kombinaciji.

Čitam ove postove o jačini mješavine za starije mašine i na kraj nisam došo do nekog konkretnog zaključak. Jedni vele za starije mašine 4 % drugi da može i 2.5%. Tko je sad upravu?
Tomos APN 6 koristi 2.5% mješavinu po novim uputsvima proizvođača a nekad je bilo čini mi se 4%. Istu mješavinu od 2.5% sipam i u pumpu za navodnjavanje DMB Slap 500 starija, nije bilo nikakvih problema. Sad sam u stru motorkuTomos 650 sipo 4% nekako mi previše masti na auspuhu. Mislio sam smanjiti omjer mješavine pa sam u dilemi.
Ja potrošim 2l dvotaktola godišnje Sthil ili Husqvarna ne iz razloga što radim puno nego što imam 6 dvotaktnih mašina pa dok u svaki naspeš pomalo nakupi se.

Posto si ostalim zadovoljan sem Husqvarna650, ovo se odnosi samo na nju.
Ako izbacuje zivo ulje na auspuh onda nije dobro. Ako si siguran da je karburator namesten kako treba(nije nekim slucajem veci odnos mesavine/vazduha, mrsna, zasicena, smesa jer i to moze uzrokovati da masti auspuh) onda slobodno smanji mesavinu na 33% pa probaj. ::namigivanje::

- - - - - - - - - -

Evo i jedna korisna stvarcica ko dosta radi u sumi, moze da posluzi.

dobra stvar,samo cini mi se ipak malo opasna,jer postoji mogucnost od klizanja i pada dok je druka i to bas kad drvo krene da pada...sve u svemu pametna alatka !

nije ovo lose al je sporo dok je on nadrukao ja bi klin zabio 3 puta sekirom...nije lose al sam ipak pristalica sekire i klina..:ppozdrav:

Nazad
Vrh