Motorne testere

Ja uglavnom koristim stihl 026 i Ms192. Meni to sve odradjuje posao bez problema. Jedino sto je potrebno besprekorno ostrenje, ali to u stvari i omogucuje da mi ove male lagane testere zavrsavaju sav posao.
Lani sam dobio skoro nov Stihl 066, bolja je od 660 u svakom pogledu. Jedini je problem sto mi ta testera u stvari ne treba a ako je stavim u oglase eto preprodavaca da me zezaju.

Ovo se zove istrosen mac. :osmeh:
20130210161121.jpg

20130210161140.jpg

jedno pitanje...moj dolmar kad je zakucao klip je otisao kod auspuha(sreca pa nije cilindru nista)znaci da je do mesavine oduvek pravim mesavinu 4-4.5l benzina na 100ml stihl ulja..to sipam i u ove sada testere S038 super i u S064 i nikad problema sad citao sam nesto je dejan pisao i jos sam negde uspeo da procitam da treba sa sae30 sad dali je to slucaj i sa ovom mojom?:sta:

jedno pitanje...moj dolmar kad je zakucao klip je otisao kod auspuha(sreca pa nije cilindru nista)znaci da je do mesavine oduvek pravim mesavinu 4-4.5l benzina na 100ml stihl ulja..to sipam i u ove sada testere S038 super i u S064 i nikad problema sad citao sam nesto je dejan pisao i jos sam negde uspeo da procitam da treba sa sae30 sad dali je to slucaj i sa ovom mojom?:sta:

Svaki put kada masina zariba najgore bude na izduvu. Jesi forsirao mozda testeru previse?

ne upalio je da isecem dva kubika i ona zakuje na prvom..mora da je do mesavine da je do filtera vazduha zakovala bi na usisu

ne upalio je da isecem dva kubika i ona zakuje na prvom..mora da je do mesavine da je do filtera vazduha zakovala bi na usisu

Ma nema ti to veze gde je zaribala, ona ce uvek zaribati na izduvnoj strani. Moze biti da je od starog goriva, tj ako u njoj drzis gorivo duze vreme moze da zariba, moze biti i da je smesa vazduha i goriva bila siromasna. To ce ti najbolje majstor reci. Mislim da ulje nije u pitanju, al preporucujem ti da mesavina bude 40:1.

Ima i tekako veze na kom mestu klip zariba, po tome mozes proceniti sta je uzrok da zariba. Pravi jacu mesavinu u pocetku pa smanjuj po malo pa proceni sam gde je dobro, da ne dimi mnogo a da se ne pregreva i da ima podmazivanje.
Bas me interesuje kako dijagnosticiras uzrok zaribavanja prema potrosenoj strani klipa.
SAE 30 ulje uopste nije preporucljivo za motorne testere, pa ni starije. Dvotaktol stari je bio SAE40 sa dodacima za lepljenje na povrsine kao i aditivima koji ga ne razgradjuju u benzinu. Stare testere su bile sporohodne (7-9000 obrtaja) pa nisu bile opterecene sa spiranjem ulja, tako da su radile sa skoro svim uljima. Ubijala ih je najcesce stara mesavina sa obicnim motornim uljem koje se jako brzo razgradjuje u benzinu.
Za sve dvotaktne masine su nova ulja mnogo bolja, a narocito sinteticka, bas radi lepljivosti i stabilnosti od razgradjivanja masnoce.
Sto se tice optimalnog procenta, i ja preporucujem 40:1, cak i sa sintetikom.

Ima i tekako veze na kom mestu klip zariba, po tome mozes proceniti sta je uzrok da zariba. Pravi jacu mesavinu u pocetku pa smanjuj po malo pa proceni sam gde je dobro, da ne dimi mnogo a da se ne pregreva i da ima podmazivanje.

Ja sam u 99% slucajeva video da je klip zaribao na izduvu, kod malo gorih slucajeva se vidi i na drugim mestima al uvek bude najgore na izduvu. Kada masina radi bez ulja onda klip nastrada sa svih strana.

pretpostavljam da me pitas da li si trebao praviti mesavinu sa SAE 30 ?Prvo,zaribala je zbog posne mesavine (najverovatnije),a mesavinu NIKAD ne praviti sa SAE 30 uljem jer je ono iskljucivo za motore koji imaju karter,tj.koriste cist benzin kao gorivo.Za starije masine preporucena mesavina je 4 %

pretpostavljam da me pitas da li si trebao praviti mesavinu sa SAE 30 ?Prvo,zaribala je zbog posne mesavine (najverovatnije),a mesavinu NIKAD ne praviti sa SAE 30 uljem jer je ono iskljucivo za motore koji imaju karter,tj.koriste cist benzin kao gorivo.Za starije masine preporucena mesavina je 4 %

4%?? Hoces reci 2.5%?

Ja imam obicaj da mesam naj posnije do 33ml ulja / 1lbenzina ali to ide cak i do 40ml/1l I nikad nisam imao problema da kucnem u drvo. mozes da im radis sta god hoces, ostaju hladne i samo prede a snage dovoljno...
Dok za trimer 2011g idem 25ml/1 ili malo jace 26-27 i to je to.

Ja na moj jonsered kad sam pravio 2% mesavine uopste nije radila kako treba.Cim sam okrenuo da je pravim 4% druga prica.Isto mi se desavalo i sa motokultivatorom 506.

Ja kad sam za moj APN 6 S posle generalke pravio mesavinu 3% stalno mi je na malom gasu lepila svecica.Znaci kad vozim pod malim gasom i ocu da ubrzam a ono povuci-potegni.Isto i kad idem duze nizbrdo bez gasa i sidjem na ravan i gas,a on kao da nema goriva,a svecica zastopana od ulja.Posle toga sam preso na 2% i sad nemam tih problema.On je inace 88.godiste,znaci stara masina.

Tintoreti to onda znaci na 5 litara benzina 2 deci ulja
Ja imam obicaj da mesam naj posnije do 33ml ulja / 1lbenzina ali to ide cak i do 40ml/1l I nikad nisam imao problema da kucnem u drvo. mozes da im radis sta god hoces, ostaju hladne i samo prede a snage dovoljno...
Dok za trimer 2011g idem 25ml/1 ili malo jace 26-27 i to je to.

reggacci jesi video poruku u pp moze malo jeftinije ako si ozbiljan kupac..ali to sto sam ti rekao za stanje tako ti je

Nazad
Vrh