Motorne testere

oko 200 din neki srednji lanac. Mada ja masinsko ostrenje koristim samo za izravnati, posle jaceg tupljenja, a sablon rucni je za 'picikato'.

rec dve o mesavini benzina i ulja,skoro 25 godina radim sa testerama,do sada sam promenio 6 komada i svaku od njih (sem poslednje dve) propisno exploatisao i prodao dalje na upotrebu.Tokom rada sa njima,uvek sam sipao benzin sa pumpe (osim `92. - 95.iz poznatih razloga) i mesao sa sintetickim uljem,uglavnom stihl/husqvarna u odgovarujem odnosu (2%,3% i one starije 4%).Desavalo se u pocetku da napravim i vise mesavine nego sto je bilo potrebno tih dana,ali vremenom sam praktikovao da uvek benzin i ulje drzim odvojeno,tj.napravim mesavinu pred posao i tada procenim koliko je potrebno.Sto se tice stare mesavine (preko mesec dana),najbolje je ostaviti za neko ciscenje,ili sipati u auto,jer ona vremenom gubi i oktansku vrednost (benzin) i dolazi do razgradnje i promene svojstva (ulje).Naravno ako ostane nesto malo (do 0,5l) dodavanjem nove (sveze) mesavine (preko 2l) motoru nece nista faliti,ali ponavljam najbolje je praviti mix pred sam posao.

oko 200 din neki srednji lanac. Mada ja masinsko ostrenje koristim samo za izravnati, posle jaceg tupljenja, a sablon rucni je za 'picikato'.

Ovaj lanac sto imam je na izdahu, planiram da ga odnesem na jedno masinsko ostrenje i kada se istupi da kupim novi mac i lanac. I da, koliko sam upucen, mac je star koliko i testera sto je nekih 25god, a lanac oko 22god.. :) To samo govori kakav je nekada kvalitet bio. ;)

Pa koliko ti drva seces kad ti je mac izdrzao toliko i lanac???? Ja secem samo bagrem a lance menjam ko carape a meceve svake godine... Begrem je zlo za testere ja secem samo njega...

Kada je kupljena 2 godine za redom je rusila sumu, cemu je bila namenjena.. A posto se zaratilo i moji su otisli, onda je ovde svake godine sekla drva za ogrev. Mislim da nije sekla tvrdo drvo, posto u tom delu gde su oni ziveli nije bilo bas bagrema.. :)

bagrem spada u srednje tvrda drva,bukva,cer su mnogo tvrdja,jos kad su suva j...jeza u ledja,ali najveci potrosac lanaca su zeleznicki pragovi (sliperi),izbegavajte to po svaku cenu

Ima kod nas tih pragova na jednom mestu dosta njih su se mucili da ih iseku i bezuspesno.. :haha:

Ja neznam ondah sta se meni desava sa tim macevima svaki mac kupujem u Stil radnji i svi su Rolomatik i isto nemogu da izdrze dve sezone nikako...

Na njoj je duromatic, i citao sam na internetu o tim macevima posto je i mene zadiveo. I koliko sam skontao to su liveni macevi.. Sada koliko je to istina nzm.

Nisu duromatic liveni, vec indukciono kaljeni celicni sa navarenim vrhom tvrdog metala. Ja takodje imam jedan iz starih dana i stvarno nije osetio desetak godina eksploatacije.

rec dve o mesavini benzina i ulja,skoro 25 godina radim sa testerama,do sada sam promenio 6 komada i svaku od njih (sem poslednje dve) propisno exploatisao i prodao dalje na upotrebu.Tokom rada sa njima,uvek sam sipao benzin sa pumpe (osim `92. - 95.iz poznatih razloga) i mesao sa sintetickim uljem,uglavnom stihl/husqvarna u odgovarujem odnosu (2%,3% i one starije 4%).Desavalo se u pocetku da napravim i vise mesavine nego sto je bilo potrebno tih dana,ali vremenom sam praktikovao da uvek benzin i ulje drzim odvojeno,tj.napravim mesavinu pred posao i tada procenim koliko je potrebno.Sto se tice stare mesavine (preko mesec dana),najbolje je ostaviti za neko ciscenje,ili sipati u auto,jer ona vremenom gubi i oktansku vrednost (benzin) i dolazi do razgradnje i promene svojstva (ulje).Naravno ako ostane nesto malo (do 0,5l) dodavanjem nove (sveze) mesavine (preko 2l) motoru nece nista faliti,ali ponavljam najbolje je praviti mix pred sam posao.

Crveo Stihl ulje je mineralno.

Nisu duromatic liveni, vec indukciono kaljeni celicni sa navarenim vrhom tvrdog metala. Ja takodje imam jedan iz starih dana i stvarno nije osetio desetak godina eksploatacije.
Ja sam to samo procitao negde, nisam sa sigurnoscu rekao. Ne znam koji mac sledeci da uzmem, ne treba mi profi, sta je vas predlog?

Ja mac racunam da izdrzi oko 1000m,a lanac oko 100m.To su odprilike misljenja vecine drvoseca.Sad dosta zavisi i od kvaliteta,ali i od drveta i najvise koliko se vodi racuna.Menjanje maca na svake 2 godine,sem ako ne seces 500m godisnje stvarno nema smisla.
Moja 026 jos uvek ima fabricki mac,a stara je preko 20 godina i posekla oko 400m drva.

sto se tice maceva,neki prosek je 4 lanca na jedam mac,racunajuci prosek i tvrdoce drveta i kvalitet (sadasnji) celika

Ako je sistem za podmazivanje ok i lanac ostar, nema razloga da se mac tako brzo pohaba. Najveci problem za mac je nedovoljno podmazivanje. Postoje testere sa fabricki slabom pumpom, i kod njih je jedino resenje postavljanje kraceg maca.

Moja 026 ima fabricki GERMANY mac posle vise od 20 godina i posle vise od 4 lanaca i posle oko 400m isecenih drva.Postavljao sam slike te testerice gde se vidi da je cela testera u extra stanju.Znaci mnogo zavisi kako se rukuje masinom.
Ako neko menja mac na 2 ili 3 godine treba da proveri u cemu je problem,sem ako nije profesionalac.

Moja 026 ima fabricki GERMANY mac posle vise od 20 godina i posle vise od 4 lanaca i posle oko 400m isecenih drva.Postavljao sam slike te testerice gde se vidi da je cela testera u extra stanju.Znaci mnogo zavisi kako se rukuje masinom.
Ako neko menja mac na 2 ili 3 godine treba da proveri u cemu je problem,sem ako nije profesionalac.

Nije to do rukovanja.. Danas se koriste jeftini celici, zapravo to vise nisu celici, vec legure ko zna kakve. Moja testera ranije nije uopte cuvana i odrzavana i mac je izdrzao 25 god.

Nazad
Vrh