Motorne testere

Lose si razumeo, od 3:38 - 3:50 minuta klipa jasno je rekao da " ukoliko koristite benzin sa benziske pumpe a ne stil motomix, posle praznjenja rezervoara, sipajte malu kolicinu motrmix-a nazad u rezervoar" sto znaci ako koristite stalno ovu mesavinu nemorate da ovako odlazete svoje uredjaje na duze od 3meseca.to je doslovce receno na ovom videu
construction.gif

Ja kad ostavljam uredjaje na duze vreme 3m+ ispraznim rezervoar. imaju, kao sto rece dejan77 i stabilizatori koji se samo dodaju u gorivo i moze da stoji duze, ali sve ovo je za one koji ne koriste svoje uredjaje redovno i intenzivno u sezoni i dovoljna mu je jedna ova limenka ovakvog goriva ili stabilizator. Mada stabilizator i nije neki trosak jer ga ide dosta mala kolicina na benzin koji vam zaostane u sezoni, tako da njega mozete i koristiti. Ja sam ipak za staro dobro praznjenje rezervoara.:ppozdrav:

Poslednja izmena:
Kupio sam motornu testeru marke stihl 056,polovnu u odlicnom stanju.Interesuju me iskustva sa tom testerom,saveti i kada se ne koristi duze vreme da li treba napuniti rezervoar gorivom ili isprazniti?

Doslo je do nesporazuma, da ima kod nas da se kupi a da ga ne trosim u meri u kojoj trosim mesavinu sigurno bih ga koristio. Ali ja preproslo leto sam potrosio blizu 50l mesavine. Znaci zasto bih ja dao 150e umesto 70e za mesavinu u sezoni, radi zastite zivotne sredine, habanja masine, i zdravlja radnika ako radim na otvorenom sto znaci da imam dobro provetravanje i nema bojazni od stetnih gasova, sto se tice zastite zivotne stedine, oko nas lete plasticne kese i svakodnevne afere ministara za ekologiju a ja da spasavam zivotnu sredinu placajuci duplu cenu goriva i trece habanje masine je isto upitno jer je toliko mala razlika da ce mi se na ustedi samo na pravljenju mesavine ostati za novu testeru na 250l mesavine. Dali me sada razumes kakvo je moje misljenje o takvom benzinu? Znaci stvar je odlicna ali je preskupa i ne opravdava cenu za korisnike kao sto sam ja. Da ga trosim 2-do 5l za sezonu debelo bih razmislio.:ppozdrav:

Ja mislim da se skoro sve može relativizirati cenom. Mislim, ne postoji ništa toliko dobro da ćemo ga kupiti bez obzira na cenu, ako razumete šta hoću reći. U tom slučaju se opet sve svede na ličnu procenu kad je ta cena prevršila meru, to jest kad je pojela bolji kvalitet koji proizvod poseduje. A to je pitanje izrazito subjektivno, i lično.
No, da ne filozofiram, zaključiću, ova mešavina je svakako, i u svakom pogledu bolja od one koju bismo sami mešali sa običnim bezolovnim 95 oktana benzinom i ako nam je ta mešavina dostupna, i ne smatramo je preskupom, svakako treba da joj damo prednost.

Uzgred, ja sam rekao da je ovaj benzin duplo skuplji od onoga na pumpi, i to je tačno ako ga računamo na 5 litara. Međutim, na onom sajtu čiji sam link ostavio, vidimo da oni prodaju pakovanja od 1 litre, 5 litara, 25, 60 i bure od 200 litara.
Vama bi svakako odgovoralo ova narudžba od 60 litara a za one koji ne gase motorku moglo bi i bure od 200. Pretpostavimo da je to bure, po litri, 15-20% skuplje nego na pumpi. Da li biste ga onda koristili?

Mesavina koja se napravi sa uljem se treba potrositi u roku od tri nedelje posle toga pocinje proces razgradnje i nije je dobro koristiti u uredjajima. To zagovaraju svi, od proizvodjaca do servisera, i to je tako. A moze da se koristi 1godinu stara mesavina ali koji je sastav takvog benzina i kakve posledice ostavlja na vitalnim delovima motora, to je pitanje.:ppozdrav:
Pa ja sam onda u startu lose radio,jer nikad nisam kupovao sveze gorivo pa odmah trosio.Nisam ni znao da mesavina ne sme dugo da stoji.Ni prodavac mi nije rekao kad sam kupovao testeru.Nikad nisam na ulju stedeo i uvek je bilo za bocu vise od propisanog.Prelistao sam celu temu i nisam nasao konkretan odgovor sta moze da bude problem sa starijom mesavinom.Dejan je naveo da usled eventualnog isparavanja moze da bude samo masnija sto nije alarmantno.Jedino ako ulje od stajanja gubi svojstva,da se razgradjuje.Opasnije bi bilo koristiti benzin neadekvatne oktanske vrednosti,da ima vode,a i to je macka u dzaku sa nasim gorivom.

Ja mislim da se skoro sve može relativizirati cenom. Mislim, ne postoji ništa toliko dobro da ćemo ga kupiti bez obzira na cenu, ako razumete šta hoću reći. U tom slučaju se opet sve svede na ličnu procenu kad je ta cena prevršila meru, to jest kad je pojela bolji kvalitet koji proizvod poseduje. A to je pitanje izrazito subjektivno, i lično.
No, da ne filozofiram, zaključiću, ova mešavina je svakako, i u svakom pogledu bolja od one koju bismo sami mešali sa običnim bezolovnim 95 oktana benzinom i ako nam je ta mešavina dostupna, i ne smatramo je preskupom, svakako treba da joj damo prednost.

Uzgred, ja sam rekao da je ovaj benzin duplo skuplji od onoga na pumpi, i to je tačno ako ga računamo na 5 litara. Međutim, na onom sajtu čiji sam link ostavio, vidimo da oni prodaju pakovanja od 1 litre, 5 litara, 25, 60 i bure od 200 litara.
Vama bi svakako odgovoralo ova narudžba od 60 litara a za one koji ne gase motorku moglo bi i bure od 200. Pretpostavimo da je to bure, po litri, 15-20% skuplje nego na pumpi. Da li biste ga onda koristili?

Nebih jer imam starijih testera za koje pravim jacu mesavinu iz dosta razloga koje nebih sada navodio, ali da imam testeru novije proizvodnje i da je razlika u ceni na 50l 15% verovatno bih ga koristio ali ta razlika u ceni nije, niti ce biti, jer se kompanijama ne isplati da ga prave za toliko, verovatno.
Sto se mene tice za sada obican benzin i husqvarnina sintetika i muckam sam:osmeh: sve dok nas ne proguta globalizacija.

Kolega dejan351 ce vam mozda bolje objasniti zasto nevalja koristiti staru mesavinu.::super::

To ako prevodis doslovce, ali oni su pokusali reci da treba isprazniti rezervar, potom sipati motomix i upaliti trimer da motomix iz rezerorvara udje u karburator i masinu.
I to sto ti ispraznis rezervar je isto kao da nisi nista uradio, gorivo i dalje ostaje u karburatoru. Jedan majstor mi dao savet da kada ispraznim rezervar upalim testeru/trimer i sacekam da potrosi svo gorivo, na kraju da skinem svecicu i u cilindar da sipak malo 2t ulja ili da naprskam prej koji sluzi toj svrsi (engine storage spray) koji se kod nas tesko nalazi. Ja verujem da ce mnogi reci da je ovo cista glupost, al ja verujem vise majstoru koji se bavi ovim poslom ceo zivot nego nekome ko misli da je popio svu pamet sveta.

- - - - - - - - - -

Kupio sam motornu testeru marke stihl 056,polovnu u odlicnom stanju.Interesuju me iskustva sa tom testerom,saveti i kada se ne koristi duze vreme da li treba napuniti rezervoar gorivom ili isprazniti?

Ja imam 056 Super.. Testera je odlicna i veoma mocna. Mesavinu obavezno koristi 40:1 to je fabricka preporuka. Ako dugo nije paljena napravi malo jacu mesavinu i neka radi 5-10 min bez opterecenja, kasnije samo cepaj.

Slazem se i majstor ti je dobro rekao. Nakon praznjenja rezervoara se isprazne i vodovi i karburator to se bar podrazumeva.
Ovaj postupak naveden gore u klipu je objasnjen kako se skladisti uredjaj kada stoji duze vremena i tu nema nikakve dileme. Znaci ako koristis obicnu mesavinu, ispraznis rezervoar, uspes ovaj motomix i ponovo upalis da prodje kroz vodove i karbutator novi benzin i ostavis uredjan na policu.
Ako uredjaj vec radi na ovaj motomix nema potrebe nista vise raditi kada ga odlazes na duze vreme. Nebi trebalo da se stekne utisak da je ovaj motomix samo za duze odlaganje masine nego je mesavina na koju rade uredjaji i ne ostecuju uredjaje ako duze stoje u njima.
Za skladistenje postoje Stabilizatori koji se uspu u obicnu mesavinu i imaju slicno dejstvo kao ovaj motomix sto se tice razgradnje benzina kod duzeg stajanja.

Naravno da moze da se koristi kao osnovno gorivo. Bas sada citam na sajtu Stihl-a o njemu i on se preporucujem onima koji ne koriste cesto masine dok ljudi koji svakodnevno koriste masine nemaju potrebe. Jedina razlika izmedju motomix-a i klasicne mesavine je sto motomix ne sadrzi etanol koji zna da nagrize membrane u karburatoru a zbog njega i ulje vremenom u benzinu gubi svojstvo, i sadrzi stabilizator.

Моје мишљење је да је ово шишање оваца по тржишном принципу, намијењено неискусним западноевропским потрошачима. Једино би имало смисла да је до 10% скупље, овако не. Чему продужавати вијек мотора 50%, и то укупно платити у вриједности бог зна колико нових мотора? Друга ствар, продужава вијек само једној компоненти - мотору, а осталим не, па на крају на 50% дужи вијек мотора треба остале склопове сервисирати више пута, што кошта. Што би народ рекао - скупља пита од тепсије :)

I meni se čini da puno traži ali ovo je jedan dosta skup model. Nova, najjeftinija izvedba, kreće se oko 1200 evra.

Tim testerama je izvađena duša , kupe ih na kilo i sada bi da uzme 500 eu zato što je nova 1200 eu.
Pa za novu bi uvek dao 1200 i imaš spravu a za ove krševe dati 500 eu je suludo.
Pa nije to džabe stiglo na otpad tamo , nisu ti stranci bas tako glupi da bacaju testere kobajagi u super stanju na otpad ili na oglas.

Ma gledam i na nemačkim oglasima polovnih testera i tamo je taj model skup. 350-400 evra.
istina, malo bolje izgledaju. Bar na slici

Gomila tih preprodavaca na oglasima je u tom fazonu.
Testere stare 20 i više godina cene po 200-300 eu i sve su u super stanju i malo radile.
Smesno.

Kupujte novo a polovno samo ako znate poreklo i ako je cena adekvatna.

U radnji gde sam gledao Husqvarne daju kredit na 12 rata a kamata 5%. Fiksne dinarske rate , znači nema muljanja. E to je prava kupovina.

Poslednja izmena:
Mnogim ljudima nisam mogao objaniti zasto gorivo ne valja da stoji, evo video pa ko zna engleski razumece. Tu se spominje ta fabricka mesavina i oni ne koriste tu mesavinu za rad, vec samo za spremanje 2t motora za zimu.
Gorivo koje kupujemo na benzinskim pumpama ima u sebi umesan odredjen procenat etil alkohola koji je poguban za gorivo koje koristimo za dvotaktne motore.Zato je i uvedena norma da se mesavina pravi neposredno pred koriscenje i da se ne skladisti duze od par meseci.Cak i cisto gorivo ne moze da se skladisti duze od sest meseci.Ove fabricki spremljene mesavine rade se iskljucivo sa gorivom bez etil alkohola tako da im je i rok trajanja duzi kao sto je u neka sretna vremena bilo i sa ovim gorivom na pumpama.

Nazad
Vrh