Motorne testere

Več sam napiso, motorku koristim rijetko, neki prosjek je 10 min. mjesečno. Nije da sam neiskusan, radim s motrkom 13 godina. Ali znate ono kad čovjek nema volje za onim što radi, nego radi samo što mora. Pa je tome razlog što je lanac većinom tup.
Eto sad sam kupio dva nova lanca jedan za Husqvarnu 340 drugi za Tomos 650. Ubuduće ću da pazim, znači nakon 2 rezervara malo ga preći turpijom. Uskoro moram da kupim drva za ogrijev pa ćemo tu da testiramo vještinu oštrenja lanca. Mada ako budu čista te dvije motrke bi trebale da srežu 10 m bez oštrenja.
Inače sam neki dan bio kod generalnog uvoznika Husqvarne za BiH. Kupio sam za trimer mast, cikular i metalni štitnik. Te 1l dvotaktola. 1l dvotaktola Husqvarna HP košta 7€, a kod lokalnog mi dilera 7.7€ . Ostale cijene su tu negdje, ali uglavnom su jeftinije nego kod lokalnog dilera.

Ostrenje busilicom nikako
Ovo nebih nikom preporucio. Nije dobro iz vise razloga. Tako nikad nece nauciti da naostri rukom lanac (kao sto rece Dejan, to je najbolje ostrenje), gde da nadjem uticnicu u sumi za busilicu kad mi se istupi lanac.
Najbolje je ostrenje rucno, (ja ostrim slobodnom rukom bez sablona bilo kakvog i nikada ih nisam koristio, mada mislim da su od pomoci pri prvim koracima ostrenja zbog uglova, prvenstveno) kad mislite da ste naostrili zub slobodno probajte prstom sa gornje strane ostrinu zuba (kao kad probate ostrinu kuhinjskog noza), ako niste zadovoljni kako "hvata" pri proveri, slobodno malo eksperimentisite, niko se nije naucen rodio sve je u praksi. :ppozdrav:
Pri ostrenju probajte da pratite vec postojece uglove zuba, nemojte ni suvise otvarati ugao a ni zatvarati jer je 30 stepeni neki optimum za mesovitu upotrebu kakvu vecina nas upraznjava.
Ugao od 35stepeni i vise ide za mekse drvo a 30 za tvrdje i tako redom.

za u šumu postoje i akumulatorske bušilice. ja ovako oštrim već godinama i prezadovoljan sam. a što se tiče one električne oštrilice lanca, jedan lanac sam pre par godina dao u servis da ga time naoštre i nikako ne bih preporučio nikome da to praktikuje.

nema ni uglova, nema ni oštrine, jednostavno je lanac neupotrebljiv.

otkako ja oštrim lanac pomoću bušilice, prateći sve te uglove o kojima se ovde piše, lanac traje i uvek je oštar.

Ja uvek kad malo vise istupim lanac odnesem u servis pa ga tamo naostre,a ako nije strasno ja mu nekoliko puta predjem rucnom turpijom i samo mu povratim ostrinu.. ALi kad se mnogo istupi mora da zavrsi u servis... :ppozdrav:

danas sam merio vreme koliko je potrebno za jedan redovan servis motorne testere:
1.skidanje,ciscenje,okretanje maca,dekle maca i njihova montaza
2.ostrenje lanca
3.skidanje filtera za vazduh,ciscenje i montaza
4.skidanje dobosa kvacila i podmazivanje iglicastog lezaja
5.iscetkana i obrisana cela testera
sve ovo za 20 min.

konkretno je za H 365,ali je slicno i za Stihl ms 260,mozda koji minut manje jer ima manji mac i pre naostrim lanac.Cilj posta nije puko merenje vremena radi brzine,vec da istaknem koliko zapravo malo paznje i vremena trazi jedna testera da bi trajala godinama i da bude pouzdana u svakom trenutku,sto je za ovakav alat jako vazno.

Ona Stihl MS 660 koja se nudila ovde za 520 evra je Kineska kopija.Oprez pojavile su se na pancevackom buvljaku jos je bolje odradjena nego ona MS 381 dakle jos jedna u nizu prevara.

[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD="class: lineSepar1ator, width: 240, align: left"][TABLE="width: 240"]
[TR]
[TD="align: left"]Ranko[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="align: left"]
user_register_image.php
Ocenite[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"][/TD]
[TD="align: left"]
phone_4370030_VTZKF.png
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"][/TD]
[TD="align: left"]Pančevo[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
STIHL MS 660 Tehnički podaci Zapremina 91,6 cm3 Snaga 5,2/7,1 kW/KS Masa bez vodjice/lanca 7,3 KG Snaga u odnosu na masu 1,4 kg/kW Oilomatic lanac podela/tip 3/8 Rapid Super Comfort Preporucena max duzina 50cm
STIHL motorna testera (NOVO), uvoz iz Nemacke
Snaga: 5,2 kw/ 7,1 ks
Rezna duzina maca: 50 cm (sa ili bez maca)
Tezina: 7,3 Kg

danas sam merio vreme koliko je potrebno za jedan redovan servis motorne testere:
1.skidanje,ciscenje,okretanje maca,dekle maca i njihova montaza
2.ostrenje lanca
3.skidanje filtera za vazduh,ciscenje i montaza
4.skidanje dobosa kvacila i podmazivanje iglicastog lezaja
5.iscetkana i obrisana cela testera
sve ovo za 20 min.

Kolega dejane ti se ne racunas , ti si extreman :osmeh:

Ako joj je mašina dobra, vrijedi te novce. Sam je lanac 27 KM, a u oglasu piše da je nov. Dijelovi nebi trebali biti problem. Mogu se svi nabaviti.

Danas pade kupovina novog poklopca za rezervoar za benzin za moju husqvarnu, okrnjilo se parce zatvaraca jos pre, kako se okrnjilo , da li dok sam je cistio od strugotine ili je otac uspeo da ga okrnji , ne znam .Video sam na kraju ciscenja da nema parce pokopca. Cena 520 dinara.

to je super. kakav je ram metalni ili drveni i koje sirine? ja sam ranije kad sam tako sekao zabio u zemlju 4 kolca na vrhu povezao sa uzetom da se ne siri i onda slagao oko 0,3 kubika, sekao sa nekom stilovkom koja je jela zivu decu ali je i bila teska ko sam djavo

metalni,dimenzija 100 x 35 sa metalnim postoljem,debla koja su sira od 35 secem na licu mesta jer su inace i preteska da bi ih dizao i stavljao u ramove

danas sam merio potrosnju goriva,usluzna seca sirove bukve na 3 seka pakovano na ramove je 0.8l za 4 kubika.
To je vise nego odlicna potrosnja.Znam da je 365 mali potrosac,ali ovo je extra malo.
Pa kako malo?zar joj to nije i neka normala pa toliko potrosi i moja 38-mica a mislim da su one u rangu?valjda.

pa sad mnogo ili malo,ne znam,uglavnom je ta potrosnja izracunata u gram.Mozda nekom zatreba takav podatak i kako sam naveo pod datim uslovima i okolnostima:
1.testera Husqvarna 365 (skoro nova)
2.lanac propisno naostren
3.seceno u ramovima (100 x 35)
4.sirova bukva
Bilo sta od ovog ako se izuzme ili promeni (naravno ne mora da bude nova masina,dovoljno da je 100 % ispravna) nece dobiti tu potrosnju,jer ce iz ovog ili onog razloga provesti vise ili manje vremena a samim tim je i potrosnja drugacija.Naravno da se potrosnja rapidno povecava kada je testera neispravna (rastelovana),kada je lanac tup,kada sece jedno po jedno drvo (i to relativno tanko),kada je drvo tvrdo i suvo,sve ovo utice na potrosnju i razlika ide i preko 50 %

Nazad
Vrh