Motorne testere

Ima je moj komsa par godina.Fina testerica,bas mi se svidja,a i njega dobro sluzi.Nije za deblja drva,ali on je seko sa njom neka bas debela samo sto je zajebancija teska.U principu za povremenu upotrebu odlicna testera.

Jel neko ima HUSQVARNU 445?? Kako su se pokazale te testere? Inae koliko mi se cini to je oviji model... Razmisljam se da uzmem nju

Ja imam 455, malo je jaca( za oko 0,6KS), ali i teza skoro kilogram, pa ako je u vecini za kresanje obale i poneko drvo, mislim da je dobar izbor. Posto imam samo nju, kad krcim obalu, dobro bi mi dosao svaki gram manje! :ppozdrav:

Ljudi treba mala pomoc dvoumim se izmedju Dolmara i Jonsereda cene polovnih su do 150e i dali ima delova za hjih na nasem trzistu.Pozdrav.

Kakva su vaša iskustva s električnim oštračima lanca kao npr. ovaj einhell na slici. Imam problema s ručnim oštrenjem lanca, kao što kažu nemam ruke za dobro oštrenje. Valjada zato što motrku koristim povremeno a ne svaki dan. A svi zanaju da je najteže raditi s tupim lancom, a i smrt je za pilu. Zato sam razmiljo da kupim ovakav hobi električni oštrač

Dokle god budem imao gde da kupim turpiju ovo mislim da bi bilo suvisno.A i zamisli da idem iz sume kuci da ostrim lanac:osmeh:
Sa tim alatima nemam iskustva ali mislim da bez profi ovakve stvarcice nema ni dobrog ostrenja a ona se moze samo isplatiti ako stoji negde u servisu za testere i ostri dnevno bar po 1-2lanca. Pitanje je kako ce dobro ostriti ova enhel i koliko ce vise skidati zube pri ostrenju nego li obicna turpija.

Ljudi treba mala pomoc dvoumim se izmedju Dolmara i Jonsereda cene polovnih su do 150e i dali ima delova za hjih na nasem trzistu.Pozdrav.
same marke su dosta dobre,opet zavisi sta planiras raditi,dakle amaterski,poluprofi,profi,jer samo IME ne znaci nista ako se izabere pogresan model,uzgred Jonsered / Husqvarna je ista stvar,razlika je u boji i malo u dizajnu,uglavnom im je ista majka

Kakva su vaša iskustva s električnim oštračima lanca kao npr. ovaj einhell na slici. Imam problema s ručnim oštrenjem lanca, kao što kažu nemam ruke za dobro oštrenje. Valjada zato što motrku koristim povremeno a ne svaki dan. A svi zanaju da je najteže raditi s tupim lancom, a i smrt je za pilu. Zato sam razmiljo da kupim ovakav hobi električni oštrač

Sve se nauci, samo je pitanje da li hoces da se malo pomucis dok ne udjes u stos ili ti lakse da ti neko uzme pare. Kupi kombinovani sablon za ostrenje i skidanje vodjica ispred reznog zuba da uvek ima dobru dubinu i stavi na lanac i teraj turpiju u jednom smeru i ne misli ni na sta. Mada mora ponekad iz bez sablona , pogotovo kad se mnogo skrate zubi , kao sto su sad 7-8 na mojoj skraceni. Ali moze u bez sablona samo da turpija bude paralelna sa zarezom sa gornje strane zuba. Ispada da se p.................m ali ne, samo ubedjujem bosogu da nije tesko da se ostri lanac turpijom plus je bolje jer se manje skine zuba nego sto tocilo skine pa jos zasilji jer nije dobar ugao tocila.

tacno tako,godinama ostrim rucno (i ne svaki dan),problem kod ovih masina (a i kod profi ostraca),pored ugla je i sama debljina kamena.Svaki lanac (3/8 picco,0.325,3/8.) ima svoju dimenziju reznog zuba kad su novi i neistroseni (4,5mm 4,8mm 5,0mm 5,5mm) i ako se ova dva parametra ne pogode dzabe sto je masina.Isto tako je i tacno da je ostrenje turpijom malo zajebano za pocetnike,ali svi smo bili pocetnici,a turpija i rucno ostrenje duplo produzava vek lanca i daje mogucnost ostrenja i u sumi.Bitno je da se ne ceka da lanac toliko otupi da je ne moguce ostriti rucno,vec onda kada se prvi put oseti da testera ne ulazi u drvo.Vec smo pisali o tome,neki prosek je posle svakog drugog punjenja rezervoara treba malo "naguslati",kada je sve u redu ne treba vise od 5 min.Jos jedna prednost rucnog ostrenja je i to sto se ne mora skidati ni mac ni lanac,tako da je moj iskren savet da se polako uhodas u turpijanje.

dejan 351 Koristio bi za secenje ogreva, znaci dovuku mi kuci 6-7 metara i ja to onda laganica.Znaci da je Jonsered dosta dobra testera .

ma naravno,za takav obim posla savim dovoljne su Jonsered cs 2240 (2,5ks) cs 2245 (2,9ks) ili cs 2250 (3,3ks)

Ništa, ostajem onda na turpiji. Problem većinom režem stare grede i daskepune eksera pa tu bezo zezneš lanac ako malo ne paziš. Neki dan sam kupio novi lanac za moju Husqvarnu 340 (to je joj treći za 6 godina). Još sam i pazrio staru tomos 650 onako u srednjem stanju optički nije nešto ali radi dobro.
@Sumadinac-Gruzanin na ovaj šablon misliš

Pošto ovakav imam, otakako sam ga kupio bio lanac je bio oštriji, ali nisam ga nikad mogao naoštriti kao što bude kad je nov.

okruglu turpiju u bušilicu, podesi se na lagano i pod odgovarajućim uglom svaki zub se naoštri dok si rekao keks.

svaki lanac ima odgovarajući prečnik burgije kojim se oštri, to je najbitnije.

Ostrenje busilicom nikako
Ovo nebih nikom preporucio. Nije dobro iz vise razloga. Tako nikad nece nauciti da naostri rukom lanac (kao sto rece Dejan, to je najbolje ostrenje), gde da nadjem uticnicu u sumi za busilicu kad mi se istupi lanac.
Najbolje je ostrenje rucno, (ja ostrim slobodnom rukom bez sablona bilo kakvog i nikada ih nisam koristio, mada mislim da su od pomoci pri prvim koracima ostrenja zbog uglova, prvenstveno) kad mislite da ste naostrili zub slobodno probajte prstom sa gornje strane ostrinu zuba (kao kad probate ostrinu kuhinjskog noza), ako niste zadovoljni kako "hvata" pri proveri, slobodno malo eksperimentisite, niko se nije naucen rodio sve je u praksi. :ppozdrav:
Pri ostrenju probajte da pratite vec postojece uglove zuba, nemojte ni suvise otvarati ugao a ni zatvarati jer je 30 stepeni neki optimum za mesovitu upotrebu kakvu vecina nas upraznjava.
Ugao od 35stepeni i vise ide za mekse drvo a 30 za tvrdje i tako redom.

Poslednja izmena:
tako je,postoji i onaj ugao turpije od 10 stepeni,a to je ugao koji pravi turpija i zamisljena vodoravna linija (tezga stola).Znaci ova dva ugla,od 30 stepeni (pratiti liniju koja vec postoji na reznom zubu lanca Oregon / Stihl) i turpiju ne drzati vodoravno,vec podignutu za oko 10 stepeni.Izgleda komplikovano,ali vremenom se uvezba i ostrenje lanca postane prosta stvar.Vazno je napomenuti da turpiju treba pritiskati u jednom smeru,tj.pri vracanju smanjiti pritisak,pri tom zglob sake okretati kao kad se zavija sraf i tako naizmenicno.

Ništa, ostajem onda na turpiji. Problem većinom režem stare grede i daskepune eksera pa tu bezo zezneš lanac ako malo ne paziš. Neki dan sam kupio novi lanac za moju Husqvarnu 340 (to je joj treći za 6 godina). Još sam i pazrio staru tomos 650 onako u srednjem stanju optički nije nešto ali radi dobro.
@Sumadinac-Gruzanin na ovaj šablon misliš

Pošto ovakav imam, otakako sam ga kupio bio lanac je bio oštriji, ali nisam ga nikad mogao naoštriti kao što bude kad je nov.

Mislim na ovaj
b2a2e02.jpg

Nema greske , stavis na lanac i polako napred , opet da napomenem , mora poneki zub iz ruke, bez sablona jer kad se mnogo skrati onda ga koriscenje sablona i turpije jos vise istupi. I najvaznije je da turpija bude nova ne istrosena kao ja letos tupa turpija pa mi trebalo pola l dana da naostirm lanac.
Slican tvom je husqvarnin za ostrenje cirkulara .
44c9932e.jpg

ovako ja mislim da ti je najlakse..nadji nekog tvog komsiju ili nekoga ko zna da osti i nek ti pokaze par puta vec posle 2-3 puta ces videti da to nije nikakav problem..ja isto rucno ostrim jednom sam odneo na to masinsko ostrenje i nikad vise neznam valjda se okale zubi od toplote ili sta vec posle ih jedva turpijom naostris kolko postanu tvrdi...:ppozdrav:

Nazad
Vrh